SpaceX vypustí satelity OneWeb. Nahradí tak raketu Sojuz

SpaceX vypustí satelity OneWeb. Nahradí tak raketu Sojuz
Fotografie: unsplash.com
  • OneWeb je konkurentem pro Starlink od SpaceX, přesto však společnosti podepsaly smlouvu o vynášení satelitů na oběžnou dráhu
  • Firma OneWeb měla na začátku března vynést 36 satelitů pomocí rakety Sojuz, ale start byl na poslední chvíli zrušen

Ačkoliv je soukromá společnost OneWeb konkurentem pro Starlink, který spadá pod SpaceX, obrátila se i přesto na SpaceX pro vynášení satelitů na oběžnou dráhu. Firma OneWeb zatím vypustila 428 satelitů pro širokopásmé internetové připojení. Doposud však používala pro vynesení na oběžnou dráhu rakety Sojuz, které byly provozovány společností Arianespace. Kvůli ruské invazi však původně naplánovaný start zrušila.

Ačkoliv měl OneWeb na začátku tohoto měsíce vypustit dalších 36 satelitů z kosmodromu v Bajkounur v Kazachstánu, který je spravován Ruskem, tak podle space.com agentura Roskosmos požadovala několik podmínek před startem. Jelikož nebyly splněny, nachystaná Raketa Sojuz byla odtažena ze startovací rampy.


OneWeb tento týden oznámil, že podepsal novou smlouvu se SpaceX, který bude vynášet jejich satelity na nízkou oběžnou dráhu. „Děkujeme SpaceX za jejich podporu, která odráží naši společnou vizi neomezeného potenciálu vesmíru. S těmito plány vypuštění jsme na dobré cestě k dokončení budování naší plné flotily satelitů a poskytování rychlého a bezpečného připojení po celém světě,“ uvedl generální ředitel OneWeb Neil Masterson.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze