Spánek narušený světlem může zvyšovat riziko některých onemocnění

Spánek narušený světlem může zvyšovat riziko některých onemocnění
Fotografie: unsplash.com
  • Studie ukázala, že vystavení jakémukoli množství světla během spánku může zvýšit riziko výskytu cukrovky, obezity a vysokého krevního tlaku
  • I malé množství světla může zkrátit fáze spánku, během kterých dochází k buněčné obnově
  • Lidé, kteří chodí spát se světlem, usínají pozdě a později se ráno také budí, mají vyšší riziko kardiovaskulárních a metabolických poruch

I tlumené světlo, které narušuje váš spánek, může zvýšit riziko vážných zdravotních problémů. Studie zveřejněná na začátku tohoto roku zkoumala, jaký vliv může mít světlo na spánek u lidí ve věku 20 let. Jedna noc při slabém světle (například televize s vypnutým zvukem) zvýšila hladinu cukru v krvi a srdeční frekvenci mladých lidí během pozorování ve spánkové laboratoři.

„Vystavení jakémukoli množství světla během spánku může zvýšit riziko výskytu cukrovky, obezity a vysokého krevního tlaku u starších mužů i žen,“ uvedla pro cnn.com hlavní autorka studie a vedoucí výzkumného centra spánku na Northwestern University Phyllis Zee. „Lidé by se měli snažit spát v naprosté tmě nebo světlo alespoň co nejvíce minimalizovat,“ dodala.


Zvýšená srdeční frekvence v noci byla v předchozích studiích prokázána jako rizikový faktor pro budoucí srdeční onemocnění a předčasné úmrtí, zatímco vyšší hladina cukru v krvi je známkou inzulínové odolnosti, která může v konečném důsledku vést k cukrovce druhého typu. Tlumené světlo proniklo přes oční víčka a narušovalo spánek mladých lidí. I malé množství světla může zkrátit fáze spánku, během kterých dochází k buněčné obnově.

Nová studie publikovaná tento týden v odborném časopise Sleep se zaměřila na seniory, kteří již jsou vystaveni většímu riziku cukrovky a onemocnění srdce. „Chtěli jsme zjistit, zda existuje rozdíl v tom, jak často se tyto onemocnění objevují u lidí, kteří jsou během spánku vystavení světlu,“ uvedla spoluautorka studie Dr. Minjee Kim.


Studie ale tentokrát neprobíhala v laboratoři, ale v reálném světě. Vědci dali 552 dobrovolníkům ve věku od 63 do 84 let náramkové hodinky, které měřily spánkové cykly, pohybovou aktivitu a vystavení světlu. „Ve skutečnosti měříme množství světla, kterému je člověk vystaven, pomocí senzoru na jeho těle a porovnáváme to s jeho aktivitou ve spánku a v bdělém stavu během 24 hodin,“ uvedla Phyllis Zee.

Výsledky ukázaly, že více než 53 % zúčastněných spalo při nějakém světle. Zbytek spal během noci alespoň 5 hodin v naprosté tmě. Analýza poté potvrdila, že lidé, kteří spali při světle, měli také větší pravděpodobnost cukrovky, obezity nebo srdečních onemocnění. Autorka studie také uvedla, že lidé, kteří chodí spát se světlem, usínají pozdě a později se ráno budí, mají také vyšší riziko kardiovaskulárních a metabolických poruch.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze