Španělsko zavádí bezplatné cestování vlakem

Španělsko zavádí bezplatné cestování vlakem
Fotografie: unsplash.com
  • Cestovat zdarma bude možné příměstskými vlaky a regionálními linkami do 300 km
  • Zlevněné bude také jízdné v městské hromadné dopravě
  • Cestující těchto výhod mohou využívat do konce letošního roku

Dojíždějící ve Španělsku mohou v následujících čtyřech měsících cestovat na některých krátkých a středně dlouhých trasách bezplatně. Bezplatné cestování nabízí národní železniční dopravce Renfe. Podle independent.co.uk chce španělská vláda tímto krokem lidem snížit rychle rostoucí životní náklady.


Až do konce prosince mohou lidé cestovat zdarma v příměstských vlacích Cercanías a Rodalies a na regionálních linkách Media Distancia dlouhých maximálně 300 km. Všechny jízdenky městské hromadné dopravy budou v příštích čtyřech měsících levnější o 30 %. V Katalánsku bude veřejná doprava levnější o 50 %. Celkem už bylo vydáno 316 749 bezplatných jízdenek, které mohou cestující využít až do 31. prosince 2022.

Španělská vláda uvedla, že chce velkými slevami na cestování pomoci lidem během finanční krize, kterou zhoršila ruská invaze na Ukrajinu. „Jsem si plně vědom každodenních potíží, kterým čelí většina obyvatel. Vím, že váš plat je stále nižší a že je těžké vyjít s penězi, když jsou potraviny stále dražší a dražší. Budu dělat všechno proto, abych podpořil dělnickou třídu,“ uvedl premiér země Pedro Sánchez.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze