Společně strávené chvíle při jídle pomáhají odbourávat stres

Společně strávené chvíle při jídle pomáhají odbourávat stres
Fotografie: unsplash.com
  • Chronický stres zvyšuje riziko rozvoje srdečních onemocnění nebo mrtvice
  • Společná večeře nebo oběd také připomíná, jak jsou mezilidské vztahy důležité
  • Lidé nemusí společně jíst jen osobně, ale i on-line

Nový výzkum ukázal, že rodiny, které se pravidelně stravují společně, jsou v menším stresu. Průzkumu, který provedla Americká kardiologická asociace (American Heart Association – AHA), se zúčastnilo tisíc dobrovolníků.

Výsledky ukázaly, že 91 % rodičů uvedlo, že si všimli, že se jejich rodina cítí více uvolněná, když si všichni sednou a jedí společně. Zatímco 67 % lidí uvedlo, že společné jídlo jim připomíná, jak jsou mezilidské vztahy důležité. Při jídle s blízkými lidmi si 57 % účastníků studie připomíná, že je důležité zpomalit a dát si pauzu. Navíc 59 % osob uvedlo, že si při jídle s ostatními vybírají zdravější pokrmy.


Chronický stres je spojován se zvýšenou pravděpodobností rozvoje srdečních a jiných onemocnění. Z dotázaných 65 % uvedlo, že jsou často vystresovaní, 27 % ​​uvedlo, že se cítí extrémně stresovaní. Vědci tvrdí, že najít si čas na trávení času s jinými lidmi a užít si společné jídlo snižuje stres.

„Chronický stres může zvýšit riziko srdečních onemocnění a mrtvice, takže je důležité, aby lidé našli způsob, jak co nejvíce snížit a zvládat stres. Víme, že není vždy úplně jednoduché najít si čas na společné jídlo. Začněte na tom ale pomalu pracovat. Snažte se s přáteli nebo rodinou domluvit a jednou týdně si najděte čas na společné jídlo. Pokud se nemůžete sejít osobně, zkuste společně obědvat nebo večeřet on-line přes mobilní telefon nebo počítač,“ uvedla Dr. Erin Michos z AHA pro independent.co.uk.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze