Starliner se od ISS odpojí ve středu. Přistát by měl v Novém Mexiku

Starliner se od ISS odpojí ve středu. Přistát by měl v Novém Mexiku
Fotografie: NASA
  • Starliner se připojil k ISS 20. května k modulu Harmony
  • Kapsle by se měla odpojit 25. května a přistát v Novém Mexiku
  • Pokud vše proběhne bez potíží, Starliner by mohl vzít astronauty na ISS již na konci tohoto roku

Kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se vydala na svůj zkušební let 20. května. I přes potíže s tryskami se připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) k modulu Harmony jen s hodinovým zpožděním. Mise Orbital Flight Test 2 (OFT–2) probíhá bez posádky a má za úkol prokázat, že je kapsle připravena přepravovat astronauty na ISS.

Starliner by se měl od modulu Harmony odpojit autonomně ve středu 25. května a přistát by měl dle plánu v Novém Mexiku ve čtvrtek před jednou hodinou ranní středoevropského času. NASA bude vysílat odpojení od ISS a přistání živě. Pokud by nastaly jakékoliv potíže, náhradní datum NASA určila na pátek 27. května. Kosmická loď se navíc vrátí s více jak 270 kg nákladu, včetně opakovatelně použitelných nádrží Recharge System, které poskytují astronautům na ISS dýchatelný vzduch. Na Zemi budou nádrže naplněny a na vesmírnou stanici se dostanou s dalším letem.

Ve vesmírném přístavu White Sands v Novém Mexiku Starliner už jednou přistál, a to v roce 2019, kdy probíhala mise Orbital Flight Test (OFT). Při tomto letu měl však Starliner problém se zážehem motoru potřebným pro udržení na oběžné dráze, po dvou dnech se tak vrátil zpět na Zem. Ačkoliv byla mise neúspěšná, podařilo se Starlineru dosáhnout 60 % cílů letu.


Pokud mise OFT–2 proběhne bez potíží a při odpojení od ISS i při přistání nedojde k žádným potížím, mohla by kapsle již brzy odstartovat s posádkou. Představitelé Boeingu a NASA uvedli, že by se tak mohlo stát ještě do konce tohoto roku. Boeing by se tak připojil ke SpaceX, který má za sebou již čtyři mise s posádkou v kapsli Dragon.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze