Starlink dostal od úřadů zelenou pro použití v dopravních prostředcích

Starlink dostal od úřadů zelenou pro použití v dopravních prostředcích
Fotografie: SpaceX
  • Ze situace budou těžit hlavně aerolinky
  • Internet na palubách nenabídnou hned, bude potřeba schválit zařízení
  • Povolení se týká lodí i automobilů

Satelitní internetové připojení Starlink společosti SpaceX Elona Muska dosáhlo významného kroku ve své použitelnosti. I když s tím technologie počítala už od začátku, může být nyní oficiálně nasazena v pohybujících se dopravních prostředcích. Informuje o tom cnbc.com s odvoláním na americký regulační úřad FCC.

Na tuto možnost se velice těší zvláště aerolinky, přičemž některé se podílely na testování. Nyní budou moci cestujícím nabídnout levný a rychlý internet i za letu, některé dokonce počítají i s tím, že by mohl být bezplatný. Bude však potřeba certifikovat zařízení, které přijímá signál z družic a mění jej na Wi-Fi pro pasažéry. Je důležité, aby nijak nezasahovalo do stávajících navigačních a komunikačních technologií v letadle. Další významnou skupinou by mohly být zaoceánské lodě, kde by proces schvalování mohl být výrazněji jednodušší. A povolení se týká i pozemních vozidel, i když i zde je potřeba brát ohledy na platnou legislativu.

Reportáž CNBC také uvádí čísla o provozu sítě. Ta má podle posledních informací už 2 700 satelitů, s jejichž pomocí se k internetu připojuje více než 400 tisíc zákazníků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze