Starlink pro lodě bude stát 5 tisíc dolarů za měsíc

Starlink pro lodě bude stát 5 tisíc dolarů za měsíc
Fotografie: SpaceX
  • Je to zhruba 50× více než za připojení na pevnině
  • Důvodem je potřeba odolnějších a výkonnějších terminálů
  • Služba je prozatím dostupná pouze u pobřeží

Sotva společnost SpaceX obdržela povolení pro provoz satelitního internetu v dopravních prostřednících, přispěchala s konkrétní nabídkou pro lodě. Zatímco u letadel se bude muset počkat na dokončení schvalovacího procesu příslušnými úřady, u plavidel taková přísná regulace není. Na webu si tak lze prohlédnout detaily nabídky, které v sobě skrývají několik velkých ale.


První spočívá v pokrytí, které se zatím omezuje na pobřežní vody v okolí Evropy a Severní Ameriky. Severní polokouli slibuje firma pokrýt do konce roku a během toho příštího i jižní.


Ještě větší překvapení skrývají ceny. Pořizovací cena hardwaru činí 10 tisíc dolarů (asi 244 tisíc korun) a měsíční poplatek je pak 5 000 dolarů, tedy více jak 122 tisíc korun. Za to mají zákazníci získat připojení až o rychlosti 350 Mb/s s možností jej volitelně pozastavit. To mnozí lidé kritizovali s odkazem na to, že cena za připojení na vodě je 50× vyšší než pro pevninu.

Šéf společnosti SpaceX Elon Musk na Twitteru všem kritikům vysvětlil, že antény služby Starlink Maritime se od svých rezidenčních protějšků liší. Jsou to podle něj „duální, vysoce výkonné terminály“, které mají takový výkon, aby udržely spojení i na rozbouřeném moři a v silných bouřích. Terminály byly také navrženy tak, aby byly schopny odolat neúprosné slané mlze a extrémním větrům či bouřím“. Musk také podotkl, že SpaceX platil na svých lodích 150 000 dolarů měsíčně za mnohem horší připojení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze