Starship od SpaceX bude vypouštět satelity Starlink nové generace

Starship od SpaceX bude vypouštět satelity Starlink nové generace
Fotografie: SpaceX
  • Satelity Starlink 2.0 budou vážit čtyřikrát tolik co aktuální generace
  • Vzhledem k hmotnosti a objemu je bude na oběžnou dráhu vynášet Starship
  • Starship stále čeká na environmentální schválení od FAA

Doposud satelity Starlink vynášel SpaceX na oběžnou dráhu pomocí nosné rakety Falcon 9. Satelity Starlink 2.0 však budou větší a těžší. Každý satelit bude vážit 1,25 tuny, přičemž současné váží pouhých 300 kg. Jelikož budou nové satelity na Falcon 9 příliš těžké, aby je mohla raketa vyvést na oběžnou dráhu ve stejném počtu jako doposud, musí SpaceX využít vetší nosnou raketu Falcon Heavy s obří raketou Starship.

Starship je jediná věc, která může nést satelity Starlink 2. Falcon nemá objem ani kapacitu na oběžnou dráhu požadovanou pro Starlink 2“, uvedl Elon Musk, který na Twitteru zveřejnil video, které demonstruje, jak bude Starship dávkovat jednotlivé satelity. Na video reagovala Muskova sledující s tím, že Starship vypadá jako obrovský dávkovač PEZ, na což Musk odpověděl, že by se možná model Starshipu dal prodávat. „Možná bychom měli vyrobit skutečný model Starship jako dávkovač PEZ pro náš obchod,“ napsal.


SpaceX stále čeká na schválení od Federálního úřadu pro letectví (FAA), který dělá environmentální přezkoumání rakety. Dokud nedostane Starship od FAA povolení, nemůže odstartovat na testovací orbitální let, který chce SpaceX podniknout co nejdříve. Schválení od úřadu se totiž již několikrát odložilo a aktuální termín byl určen podle space.com na 13. června.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze