Start mise Artemis I je již naplánován do posledního detailu

Start mise Artemis I je již naplánován do posledního detailu
Fotografie: NASA
  • Start je naplánován na 29. srpna v rozptylu dvou hodin z Kennedyho vesmírné střediska
  • Odpočítávání startu začne už 27. srpna
  • V živých přenosech se objeví Chris Evans nebo Jack Black

Poslední dobu neřeší v NASA nic jiného než start mise Artemis I, případně další návazné mise. A není se čemu divit, na povrch Měsíce nevstoupil člověk už přes 50 let a toto by mělo vše změnit. Ačkoliv první mise Artemis nebude o přistání na Měsíci, je důležitá pro další mise, jelikož se otestují schopnosti rakety Space Launch System (SLS) i kosmické lodi Orion, která jednoho dne s astronauty na Měsíci přistane.

Start je naplánován na 29. srpna od 14:33 do 16:33 SELČ. Podle prohlášení NASA poskytne několik živých vstupů před startem, během startu i po. Raketa SLS je aktuálně nachystána na odpalovací rampě 39B v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, kam se přesunula z montážní budovy po téměř 10 hodinách kdy urazila přibližně 6 kilometrů. NASA již nyní poskytuje živý přenos z odpalovací rampy. Odpočítávání do startu začne již 27. srpna – více jak 46 hodin před startem. Živé přenosy budou hostit celebrity, jako jsou Jack Black, Chris Evans nebo Keke Palmera a nebude chybět ani živé zazpívání hymny USA.

Artemis I bude mít za úkol otestovat raketu SLS i kosmickou loď Orion. Mise by měla trvat 42 dní, během kterých se pokusí doletět přes 60 000 kilometrů za Měsíc a poté zpátky na Zemi. Již dnes inženýři NASA začnou kontrolovat připravenost rakety ke startu. V pondělí 29. srpna ráno středoevropského času se začne raketa SLS plnit kapalným kyslíkem. Jelikož se bude jednat přibližně o 28 000 hektolitrů paliva, bude to trvat několik hodin. Pokud vše proběhne podle plánu a počasí neposune start na náhradní termín, několik hodin po startu Orion poskytne první snímky Země z vesmíru.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze