Start rakety Virgin Orbit skončil neúspěchem

3
Start rakety Virgin Orbit skončil neúspěchem
Fotografie: Virgin Orbit
  • Raketa měla startovat z podvěsu letadla
  • Krátce po startu se rozpadala

Soupeření je nezbytnou součástí dobývání vesmíru. A zatímco dřív spolu soupeřily světové mocnosti, nyní to jsou američtí miliardáři. Aspoň tak to vypadá s trochou nadsázky, kdy se v jednom týdne dočkáme jak letu rakety Crew Dragon Elona Muska, tak pokusu o start společnosti Virgin Orbit, která zase patří Richardu Bransonovi.

Idea společnosti Virgin Orbit je jednoduchá. Nejnáročnější fázi letu rakety má na sebe vzít dopravní letadlo, konkrétně upravený Boeing 747 s názvem Cosmic Girl. Ten vynesl raketu LauncherOne do výšky 11 kilometrů nad Mohavskou poušť, kde se měla oddělit a zamířit do vesmíru. V této fázi však došlo k „anomálii“ a celý test byl bezpečně ukončen.

Patrně došlo k selhání rakety, která měla doručit simulovaný náklad na nižší oběžnou dráhu. V budoucnu se počítá s tím, že družice může vážit až půl tuny a bude cenově přístupná „i jednotlivcům“.

Diskuze ke článku
vojtasvarc
ano jsem pro
Blue Sun
Já vím, co si tím je. Je to rozbitý!
Leo Podstanicky
Leo Podstanicky
Tento systém vyvíjali Rusi v 80. rokoch, ale predbežne ho odložili - pôvodný nápad bol, že lietadlo vystúpa do výšky cca 15 km, potom urobí zostup a následne znova výstup a vyrovná letovú hladinu - v tom momente je v stave beztiaže a vypustenie rakety je najefektívnejšie - očividne tu to B747 len dropol.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze