Startup plánuje turistické výlety v balónu na okraj atmosféry

1
Startup plánuje turistické výlety v balónu na okraj atmosféry
Fotografie: spaceperspective.com
  • Balon naplněný vodíkem se dostane do výšky 30 km
  • Osm cestujících si bude moci na palubě užívat zábavu
  • Jízdenka bude stát asi tři miliony korun

Některé nápady na dobývání vesmíru vypadají tak odvážně, že se spíše jedná o scénáře k vědeckofantastickým filmům. Těžko je však proto odsuzovat, protože i mnohé dnešní samozřejmé věci se našim rodičům a prarodičům museli jevit úplně stejně.

Až čas ukáže, jestli je nápad Space Perspective životaschopný. Záměrem zde není posouvat hranice lidských možností, ale naopak zpřístupnit výlety do vesmíru, přesněji řečeno na jeho okraj, i běžným turistům. Ty by měl podle plánu vynést obří balón startující z Floridy. Šestihodinového výletu by měl po dvě hodiny setrvávat ve výšce 30 kilometrů.

Kosmická loď Neptun je skoro 200 metrů vysoká a její převážnou část tvoří vodíkový balón, pod kterým je natlakovaná kapsle. Tam se vejde až osm cestujících, na které však nečeká klaustrofobický zážitek z kosmických lodí nebo nízkonákladových aerolinií. Naopak se zde budou moci pořádat svatby nebo jiné podobné akce, protože na palubě nechybí bar nebo toaleta.

Společnost už přijímá předběžné objednávky, ze kterých vyplývá, že jedna jízdenka přijde asi na 125 tisíc dolarů, tedy necelé 3 miliony korun.