Stavba těl buldokům způsobuje celoživotní zdravotní problémy

Stavba těl buldokům způsobuje celoživotní zdravotní problémy
Fotografie: unsplash.com
  • Buldoci v posledním desetiletí začali být velice populární
  • Ploché čumáky způsobují psům doživotní utrpení
  • Veterináři vyzývají, aby si lidé vybraná plemena přestali kupovat
  • Mezi nejčastější zdravotní potíže buldoků patří infekce v kožních záhybech a výhřez slzné žlázy známý jako třešňové oko

Ploché čumáky vyšlechtěné u buldoků mohou psům způsobit doživotní utrpení. Veterináři proto nabádají lidi, aby si je nekupovali. Nová studie ukázala, že buldok má dvakrát větší pravděpodobnost zdravotních problémů než ostatní psi.

Odborníci z Royal Veterinary College uvedli, že je třeba urychleně jednat o úpravě plemene. Chtějí také, aby lidé anglické buldoky a další dvě psí plemena (francouzského buldoka a mopse) přestali kupovat, dokud se nevyřeší problémy s chovem. Plemeno známé také jako anglický nebo britský buldok si vysloužilo srovnání s Winstonem Churchillem pro svou chlupatou tvář a v historii bylo považováno za symbol odvahy a vytrvalosti.


„U plemen, jako jsou angličtí buldoci, kde má mnoho psů extrémní stavbu těla a špatné vrozené zdraví, hraje obrovskou roli veřejnost, která by měla chtít psy se zdravější stavbou těla,“ uvedl jeden z autorů studie Dr. Dan O'Neill z Royal Veterinary College.

Anglický buldok býval svalnatým a atletickým plemenem, ale v průběhu let se stal oblíbeným domácím mazlíčkem s trendem krátké lebky, vystouplé čelisti a kožních záhybů. Podle doktora je ale velká popularita buldoka pochopitelná vzhledem k psychologickému vlivu, který na nás psi mají. Díky velkým hlavám a očím připomínají miminka, a to v lidech spouští pečovatelské instinkty.

Studie publikovaná v odborném časopise Canine Medicine and Genetics porovnávala zdraví tisíců anglických buldoků chovaných jako domácí mazlíčci se zdravím jiných psích plemen. Zjistilo se, že angličtí buldoci mají dvakrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít jednu nebo více zdravotních poruch než ostatní plemena.

Podle bbc.com mezi nejčastější zdravotní potíže patří infekce v kožních záhybech, výhřez slzné žlázy známý jako třešňové oko, protruze dolní čelisti a problémy s dýcháním.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze