Svět brzy překročí hranici globálního oteplování o 1,5 °C

Svět brzy překročí hranici globálního oteplování o 1,5 °C
Fotografie: unsplash.com
  • Pravděpodobnost oteplení o 1,5 °C do roku 2026 je 50 %
  • Při takovém oteplení hrozí zánik mnoha korálových útesů a zmenšení ledové plochy na Antarktidě
  • Žádné zemi se zatím nepodařilo snížit emise skleníkových plynů

Světová meteorologická organizace (WMO) varovala, že pravděpodobnost globálního oteplení o 1,5 stupně Celsia do roku 2026 je 50 %. To znamená, že by svět překročil dlouhodobý práh oteplování, který vědci stanovili jako strop pro zamezení nevratné změny klimatu.

„Změřitelně se blížíme k dočasnému dosažení nižšího cíle Pařížské dohody,“ uvedl generální ředitel WMO Petteri Taalas. K dosažení takového oteplení se svět přibližoval už od roku 2015. V roce 2020 byla pravděpodobnost překročení hranice globálního oteplení o 1,5 stupně na pouhých 20 %, v loňském roce 40 %. Následky takového oteplení mohou být katastrofální. Hrozí zánik mnoha korálových útesů a zmenšení ledové plochy na Antarktidě.


Z dlouhodobého hlediska je nyní průměrná teplota vyšší asi o 1,1 °C oproti předprůmyslové éře. „Ztráty a škody spojené s klimatickými změnami se již objevují. Některé z nich jsou pravděpodobně už nevratné,“ řekl zástupně ředitele WMO Maxx Dilley pro reuters.com.

V roce 2015 se světoví vůdci v rámci Pařížské dohody zavázali, že zabrání překročení hranice oteplení o 1,5 °C. Zatím se ale nikomu z nich nepodařilo snížit emise skleníkových plynů, které způsobují globální oteplování. Současná politika vede k tomu, že se svět do konce století oteplí asi o 3,2 stupně Celsia. „Je důležité myslet na to, že jakmile dosáhneme oteplení o 1,5 °C, bude to mít negativní dopad na všechny. S dalším oteplováním se to bude ještě zhoršovat,“ uvedl klimatický vědec Kim Cobb.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze