Nejdelší osobní vlak na světě se 100 vagóny projel švýcarskými Alpami

Nejdelší osobní vlak na světě se 100 vagóny projel švýcarskými Alpami
Fotografie: unsplash.com
  • Osobní vlak složený ze 100 červených vagónů je dlouhý 1 906 metrů
  • Sestavení vlaku trvalo celou noc
  • Na správný chod a bezpečnou cestu dohlíželo 7 strojvedoucích a 21 techniků
  • Během cesty vlak projel 22 šroubovitými tunely a 48 mosty

Švýcarská železniční společnost Rhétian Railway si minulý víkend připsala rekord v podobě nejdelšího osobního vlaku na světě, který měří necelé dva kilometry. Osobní vlak složený ze 100 červených vagónů je dlouhý 1 906 metrů. Jel po trase Albula z Predy do Bergünu, která je zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.


Sestavení vlaku trvalo celou noc. Vlak poté vyjel v pátek ve 14:20 hodin a do Bergünu dorazil o hodinu a deset minut později. Během cesty vlak projel 22 šroubovitými tunely a 48 mosty. Podle abc.net.au se na nejdelší osobní vlak na světě přišlo podívat okolo 3 tisíc lidí. „7 strojvedoucích a 21 techniků na palubě kontrolovalo, jestli všechny vagóny dělají totéž ve stejnou dobu,“ uvedl ředitel společnosti Rhétian Railway.


Ředitel společnosti Rhétian Railway Renato Fasciati uvedl, že cílem pokusu o rekord bylo poukázat na některé technické úspěchy Švýcarska a oslavit 175 let švýcarských železnic. „Po intenzivní přípravě máme obrovskou radost, že jsme dosáhli tohoto světového rekordu. Nejenže jsme tady v Bergünu prožili nádherný železniční festival, ale díky našim oddaným partnerům, sponzorům a oddanému týmu jsme se mohli prezentovat po celém světě jako fascinující a inovativní horská železnice,“ dodal.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze