SZÚ potvrdil devátý případ opičích neštovic v Česku

SZÚ potvrdil devátý případ opičích neštovic v Česku
Fotografie: unsplash.com
  • Minulý týden byl potvrzený jeden případ opičích neštovic
  • Další pozitivní vzor SZÚ obdržel v pondělí

Během minulého týdne Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková virová onemocnění SZÚ vyšetřila celkem 11 vzorků od 3 různých pacientů, kromě toho bylo provedeno konfirmační vyšetření negativního nálezu u 1 pacienta se 2 vzorky z FN Motol. Jako infikovaného testy metodou PCR označily v tomto týdnu nově jednoho člověka. Celkem Státní zdravotní ústav laboratorně potvrdil již 8. případ opičích neštovic v ČR.


Pozitivní vzorek SZÚ odeslala Ústřední vojenská nemocnice v Praze. Hygienická stanice hlavního města Prahy uvedla, že se jedná o osobu s trvalým pobytem v hlavním městě. Mezi prvním příznaky, které se u pacienta ve druhé polovině června objevily, patří pupínky na určitých částech těla. Nakažená osoba je v domácí izolaci a v kontaktu s ošetřujícím lékařem.


Další potvrzený případ Národní referenční laboratoř SZÚ ohlásila v pondělí. Dva kontrolní vzorky od jednoho nemocného člověka SZÚ ke konfirmaci poslala Fakultní nemocnice Bulovka. Oba vzorky byly pozitivní. Případ epidemiologicky šetří opět Hygienická stanice hlavního města Prahy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze