SpaceX

Tajemství nejúspěšnějších společností
SpaceX
Fotografie: SpaceX
  • SpaceX je známá technologická společnost, která vyrábí ty nejpokročilejší kosmické lodě a rakety
  • Za jejím úspěchem stojí zakladatel a nejbohatší člověk světa Elon Musk
  • Jedním z jeho ambiciózních cílů je postavit základnu na Měsíci a kolonizovat Mars

V roce 2021 obohatíme obsah fZone.cz hned o několik nových seriálů, a proto jste si již v úterý mohli přečíst první díl To nejlepší z Netflixu. Každý čtvrtek bude patřit seriálu Tajemství nejúspěšnějších společností. V prvním díle se zaměříme na společnost vizionáře Elona Muska, která se doslova vydala za hranice naší planety.

Na čem začala společnost stavět?

V roce 2001 americký podnikatel a vizionář Elon Musk vymyslel projekt, jehož cílem bylo přenést miniaturní experimentální skleník pro pěstování rostlin na povrch Marsu. Touto misí chtěl znovu upoutat pozornost veřejnosti na průzkum vesmíru, a tím navýšit rozpočet NASA. K realizaci vize měl v plánu pořídit levnou vesmírnou raketu z Ruska. Žádnou ale za přijatelnou cenu nesehnal, a tak se vracel domů s prázdnýma rukama. Při zpátečním letu se mu v hlavě zrodila první myšlenka na společnost, která by vyvíjela méně nákladné rakety. A tak se Musk rozhodl založit firmu SpaceX.

Elon Musk prodal svůj podíl v PayPalu a peníze investoval do společnosti Space Exploration Technologies Corporation, která je nyní přejmenovaná a známá pod jménem SpaceX. Po založení v červnu roku 2002 měla firma jen hrstku zaměstnanců a sídlila v El Segundu v Kalifornii. Jedním ze zakládajících členů společnosti byl americký raketový inženýr a konstruktér raketových motorů Tom Mueller, který má na starost vývoj motorů dodnes.

Jaké má SpaceX mise a cíle?

Společnost pracuje na vývoji nejvýkonnějších znovupoužitelných nosných raket, které budou schopny přepravit lidstvo na Mars a na jiná místa sluneční soustavy. Cílem společnosti je také významně snížit náklady na samotnou cestu do vesmíru.

SpaceX

Za roky svého působení SpaceX vyvinula dvoustupňovou raketu na kapalný pohon Falcon 1, první nosnou znovupoužitelnou raketu Falcon 9, těžkou nosnou raketu Falcon Heavy, která je v současnosti nejsilnější užívanou raketou, a kosmickou loď Dragon, která několikrát dopravila náklad na Mezinárodní vesmírnou stanici a z vesmírné stanice, stejně tak pravidelně doplňuje náklad pro mise vládní agentury NASA.

Úspěchy, které se zapsaly do historie

  • 2008: Falcon 1 se stal první raketou na kapalný pohon, která byla financovaná soukromou společností a které se povedlo dosáhnout orbitální dráhy Země.

  • 2012: Kosmická loď Dragon se stala první soukromou lodí v historii, která byla úspěšně vyslána k Mezinárodní vesmírné stanici.

  • 2015: První stupeň rakety Falcon 9 poprvé přistál zpět na Zemi. Tato událost je velkým milníkem, protože do 21. prosince 2015 se motory orbitálních raket vrátily vždy poškozené.

  • 2016: První stupeň rakety Falcon 9 poprvé přistál na přistávací plošině „Of Course I Still Love You“.

  • 2017: Již použitý první stupeň orbitální rakety Falcon 9 se vznesl ze startovací plošiny a podruhé přistál zpět na autonomní přistávací plošině.

  • 2018: Největší raketa současnosti – Falcon Heavy – poprvé vyletěla na oběžnou dráhu. Do vesmíru vynesla automobil Tesla Roadster. Na autonomní plošině úspěšně přistály dvě ze tří trysek.

  • 2019: Kosmická loď Crew Dragon doletěla k Mezinárodní vesmírné stanici, se kterou se úspěšně spojila. Je první americkou kosmickou lodí, která to dokázala.

  • 2020: Crew Dragon se oddělil od Mezinárodní vesmírné stanice a úspěšně přistál ve vodách Mexického zálivu. Jednalo se o první komerční vesmírný let v historii lidstva vůbec.

Na čem SpaceX momentálně pracuje?

Nejžhavější novinkou je úspěšné odpojení kosmické lodi Dragon od vesmírné stanice. Jedná se o první americkou kosmickou loď, která to zvládla. Předchozí nákladní lodě musely být připojeny i odpojeny pomocí robotického systému Canadarm2.


Elon Musk, nejbohatší člověk planety

Zakladatel společnosti SpaceX je známým podnikatelem a vizionářem s hlavou v oblacích. Elon Musk je také zakladatelem a generálním ředitelem Tesly. Akcie, které si připsala právě tato automobilka, z Muska udělaly pár dní zpátky nejbohatšího člověka na světě. Podle žebříčku agentury Bloomberg přesahuje hodnota jeho majetku 200 miliard amerických dolarů (4,3 bilionu Kč).

Elon Musk
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze