Temelín prochází údržbou, dostal nový rotor i palivo

Temelín prochází údržbou, dostal nový rotor i palivo
Fotografie: ČEZ
  • Zavážení 163 palivových souborů proběhlo pod vodou
  • Devadesátitunový díl se vrací do provozu po třech letech, předtím pracoval ve druhém bloku a následně prošel kontrolou

Odstávka prvního temelínského bloku je v závěrečné třetině. O víkendu technici zavezli do reaktoru všech 163 palivových souborů a v těchto dnech začali zavírat reaktor. V harmonogramu odstávky mají energetici téměř 16 tisíc činností včetně 62 investičních akcí. I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Letos jde o první plánovanou odstávku v Temelíně. Dvouměsíční odstávka druhého bloku začne ve druhé polovině července.

V Temelíně zavezli palivo do reaktoru prvního bloku

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Po necelých čtyřech dnech v noci na dnešek skončilo zavážení paliva. Plánovaná odstávka prvního bloku je v závěrečné třetině a energetici aktuálně připravují zpětnou montáž reaktoru.


Zavážení probíhalo pod vodou a dálkově ovládaný stroj umísťoval palivové soubory na přesně stanovené pozice, které zajistí rovnoměrný vývin tepla a omezí vliv neutronů na nádobu reaktoru. Čtvrtinu aktivní zóny reaktoru tvoří nové soubory, naopak nejstarší budou v reaktoru pracovat už čtvrtým rokem. Během přesunu paliva z bazénu do reaktoru ujel zavážecí stroj přibližně pět kilometrů. Jeho rychlost se v průběhu zavážení liší. „Maximální rychlost je přibližně 30 centimetrů za vteřinu, naopak nejpomaleji se s palivem manipuluje při usedání souboru, kdy je rychlost tři centimetry za vteřinu,“ poznamenal Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Pohyb každého palivového souboru sleduje obsluha stroje pomocí speciální kamery. Další kamera přenáší manipulace s palivem například i do Vídně do sídla Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Bezpečnostní kontroly provádí i český jaderný dozor. Aktuálně jsou v provozu pět z šesti komerčních jaderných bloků v České republice.

V prvním temelínském bloku vyměnili rotor jednoho ze dvou největších českých generátorů

Zařízení, které produkuje přibližně deset procent české spotřeby elektřiny, prochází kontrolami a modernizací. Technici do něj instalovali záložní rotor generátoru. Do provozu specialisté vrací devadesátitunový díl po třech letech, když předtím pracoval ve druhém bloku a následně prošel kontrolou, což nyní čeká i vyměněné zařízení. Energetici tak zajišťují jejich rovnoměrné zatížení a zároveň rezervu pro nenadálé případy. První blok je z důvodu výměny paliva plánovaně odstaven od 15. dubna.

Vyrobil 33,5 TWh bezemisní elektřiny, ušetřil vypuštění více než 27 miliónů tun CO2 a teď ho čeká kontrola a „odpočinek“. Výměna rotorů generátoru, tedy zařízení, které přímo vyrábí elektřinu, je jednou z klíčových prací v nejaderné části elektrárny během odstávky prvního bloku. Energetici k ní přistupují vždy po několika letech.


Celkem máme tři rotory, jeden slouží jako rezerva za aktuálně provozované. Po čtyřech až šesti letech je postupně vyměňujeme, tím snižujeme zatížení jednoho z klíčových zařízení, což je důležité z hlediska dlouhodobého provozu,“ uvedl Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ. Vlastní usazení zařízení o hmotnosti 90 tun délce přes 14 metrů byla náročná manipulace. Trvalo více než dvanáct hodin. Specialisté se zařízením manipulovali pomocí mostového jeřábu o nosnosti 125 tun. Při zasouvání do statorové části hlídali každý centimetr. „Teď nás čeká dokončení zpětných montáží celého turbogenerátoru a před jeho uvedením do provozu provedeme sérii zkoušek,“ konstatoval Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze