Tento batoh pomůže pracovníkům zdvihat těžká břemena

Tento batoh pomůže pracovníkům zdvihat těžká břemena
Fotografie: German Bionics
  • Batoh slouží jako opora pro záda a pomáhá zdvíhat břemena
  • Lze jej používat celou pracovní směnu
  • Mohl by tak nejen zvyšovat efektivitu, ale i zkracovat dobu pro rekonvalescenci po úrazech

Myšlenku exoskeletu zpopularizovala kniha a film Hvězdná pěchota, kde poháněný oblek pomohl mariňákům budoucnosti lépe bojovat s mimozemskou hrozbou. Mnoho vědeckého úsilí se tak soustředí na vojenské využití, ale plánuje se i pomoc s pohybem pro lidi po úrazech nebo v náročných povoláních. Přesně to plánuje i společnost German Bionic, která představila model Cray X určený pro dělníky, kteří musejí zdvíhat těžká břemena.

Jedná se o 7kg batoh s motory na bocích, které pohybují táhly z uhlíkových vláken připevněnými k horním končetinám, což člověku umožňuje snadno zvedat a chodit s až 30 kg s plnou oporou nohou i zad. Vedle toho, že Cray X aktivně nepomáhá ramenům a pažím osoby při plnění úkolu, nabízí systém Smart Safety Companion, který pomáhá zmírnit běžná zranění při zvedání. Aktivně totiž sleduje různé údaje, jako je hmotnost břemene a způsob jeho zdvihání. Systém tak může varovat před přepínáním, které by mohlo vést k pracovnímu úrazu. Také umožňuje lépe rozvrhnout střídání práce a odpočinku, aby byl celý proces efektivnější.

Systém je navržen tak, aby se dal sundat i nasadit za méně než minutu. Má stupeň krytí IP54 a 40V akumulátor vyměnitelný za provozu, jehož dobíjení trvá asi 30 až 40 minut. V případě potřeby tak může fungovat celou pracovní směnu. Uvažuje se totiž, že by nejen pomáhal zvyšovat efektivitu pracovníků, ale také zkrátil dobu jejich pracovní neschopnosti po úrazech zad.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze