Tesla Smart Pillow
test

Tesla Smart Pillow

Tak trochu jiný polštář

Myslíte na své zdraví, a proto používáte ergonomický polštář? Ulevuje krční páteři, zajistí její ideální postavení a když si na něj zvyknete, nebudete chtít měnit. Tesla přišla se svým polštářem a jak už tušíte, nebude jen tak obyčejný, půjde o polštář inteligentní. A my jsme jej pro vás otestovali.

Že existuje chytrý kočičí záchod naše čtenáře už nepřekvapí, ale polštář? Co na něm může být chytrého? Tesla dokazuje, že nic není nemožné, proto se dnes podíváme na Tesla Smart Pillow. Ten za cenu okolo 2,5 tisíc korun nabídne pár funkcí, které byste od polštáře běžně neočekávali.

Tesla Smart Pillow

Rozměry 57 × 38 × 8–11 cm
Vlastní baterie ne
Přívod energie USB-A kabel o délce 1 metr
Funkce Bluetooth reproduktor, nahřívání 37–57 °C, monitoring spánku
Podporované OS Android, iOS
Wi-Fi/Bluetooth ne/ano
Cena cca 2 500 Kč

Obsah balení

  • Tesla Smart Pillow
  • dokumentace a návod

Konstrukce a zpracování: na pohled klasický

Vyznavači kvalitního spánku už dávno znají ergonomické polštáře, které sice nevypadají na první pohled, kdo ví jak pohodlně, opak je však pravdou. Tesla Smart Pillow je typickou ukázkou ergonomického polštářku, který není plochý, ale uprostřed prohnutý. Váš krk se opírá na té vystouplejší části, což při prvním střetnutí s ergonomickými polštáři nemusí být jasné. Nemusíte mít však strach, že by hlava byla v nějakém propadlišti, váha hlavy a krku paměťovou pěnu dokonale vytvaruje přesně podle vašich potřeb, ležíte tedy „narovno“.

Tesla Smart Pillow

Použitá paměťová pěna je kvalitní, polštář není příliš měkký ani příliš tvrdý. I když jsem měl z minulosti zkušenosti s těmito polštáři jen malé a myslel jsem, že mi nevyhovují, s Teslou jsem změnil názor. Po dvou dnech jsem svůj původní klasický polštář uklidil do skříně a od té doby si na něj nevzpomněl. Očividně si tedy zvykne každý, jen to chce vydržet první dvě noci, kdy máte pocit, že nedostáváte to pravé pohodlí.

Za dvě noci si zvyknete i vy.

Polštář má pratelný potah, k vyjmutí pěny z obalu slouží zip na zadní straně. Praktické. Osobně však stejně doporučuji použít na polštář nějaký běžný povlak, i pokud by neměl dokonale sedět. Vyhnete se tak různým nečistotám, protože potah je jasně bílý a hlava se nejen v noci potí, stejně jako zbytek těla. Pokud byste chtěli hledat povlek co nejblíže rozměrům polštáře, vězte, že jeho rozměry činí 57 × 38 × 8–11 cm, tloušťka je různá právě z důvodu anatomického tvaru.

Tesla Smart Pillow

Na boku obalu polštáře se skrývají hned dvě překvapení. Prvním je tlačítko s logem značky Tesla, nad tím je kapsa s USB-A kabelem, který slouží pro napájení. Vlastní baterii polštář nemá. Kabel je textilní a plochý, což je příjemné, jen by mohl být trochu delší – jeho délka činí něco málo přes 1 metr. Pokud kabel nedosáhne do zásuvky vedle vaší postele, můžete využít i powerbanku (minimálně 5 V/500 mA). Samozřejmě polštář nemusí být v síti každou noc, jen pokud budete chtít využít jeho inteligentních funkcí.

Líbilo se nám
  • ergonomický design
  • pratelný potah
  • kabel schovaný v kapse
  • tlačítko pro ovládání
  • příjemně tvrdá pěna

Chytré funkce: nahřeje i zahraje

A chytré funkce? Ty zpřístupníte tím, že kabel zapojíte do sítě pomocí vlastního adaptéru, případně využijete powerbanky. V ten moment se polštář stane dohledatelným, protože se aktivuje Bluetooth. V aplikaci Tesla Smart tedy polštář spárujeme a během pár vteřin je hotovo.

Tesla Smart Pillow

Úvodní obrazovka rovnou zobrazuje jednu ze zajímavých funkcí – Vyhřívání. Díky posuvnému kroužku si můžete nastavit teplotu od 37 do 57 stupňů Celsia. Pozor, polštář se nezačne nahřívat celý, což by stejně postrádalo smysl. Nahřívá se právě část, kde se krk dotýká polštáře, tedy přesně uprostřed vyvýšeniny. Nahřívání je poměrně rychlé, na nějakých 45 stupňů Celsia je nahřáto za zhruba 10 sekund. Abyste věděli, jak je to s teplotou, boční tlačítko má hned tři barvy, kterými může napovědět. Konkrétně zelenou, oranžovou a fialovou, která znační největší zahřátí. Dokud se polštář nahřívá, svítí tlačítko na boku, což je praktické. Svit však nejde vypnout, doporučujeme tedy polštář nahřát dříve, než půjdete spát, aby vás světlo nerušilo.

Stáhnout Tesla Smart

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Výhodou je, že vytápění lze nastavit i bez aplikace pomocí tlačítka. Když jej stisknete, průběžně se mění barva od zelené přes oranžovou až po fialovou. A my už víme, že to odpovídá jednotlivým teplotním segmentům. Tabulka vysvětlí více:

Teplota Doba nahřátí
Zelená 37–41 °C cca 30 sekund
Oranžová 42–46 °C + 10 sekund
Fialová 47–51 °C + 20 sekund
Červená 52–57°C + 40 sekund

Tlačítkem nejde korigovat teplotu po jednotlivých stupních, nýbrž po skocích 41 °C (zelená), 46 °C (oranžová), 51 °C (fialová) a 57 °C (červená). Nutno dodat, že reakce polštáře na stisk tlačítka, případně povely skrze aplikaci Tesla Smart, jsou okamžité a bez prodlev. Zapomenout nesmíme na časovač, to aby polštář zbytečně nehřál celou noc.

Stále málo? Tesla Smart Pillow má i funkci reproduktoru. Polštář stačí v nabídce Bluetooth spojit s vaším telefonem a následně si můžete nechat přehrát některé z přednastavených zvuků pro uklidnění a lepší spánek. Tesla připravila hned několik kategorií, počítat můžete převážně s klidnými zvuky. Hlasitost lze regulovat. Ta nejnižší je ideální, pokud máte vedle sebe společnost, stačí lehce přitisknout ucho k polštáři a zatímco vy posloucháte zvuky, váš protějšek neslyší prakticky nic. Maximální hlasitost je už poměrně výrazná, ale Tesla musela myslet i na osoby se zhoršeným sluchem.

Dostáváme se k poslední funkci, kterou je monitoring spánku. V záložce aplikace Tesla Smart Spánek vám polštář vyhodnotí vaši spánkovou aktivitu. Například to, jak dlouho jste byli v hlubokém spánku, jak dlouho jste měli lehký spánek a jak často jste se hýbali. Dostanete i přehled o kvalitě spánku v procentech. Obávám se ale, že údaje nejsou moc vypovídající, proto jsem funkci prakticky nevyužíval.

Líbilo se nám
  • nahřívání
  • funkce reproduktoru
Nelíbilo se nám
  • monitoring spánku není vypovídající

Zkušenosti: „bizár“ jako nový standard

Když jsem dostal nabídku na testování tohoto polštáře, říkal jsem si v duchu: to je tedy „bizár“. Nehledě na to, že moje zkušenosti s ergonomickým polštářem z minulosti byly spíše negativní. O to překvapivější pro mě bylo, že polštář je nejenom extrémně pohodlný, ale že mě přestaly trápit problémy s krční páteří. Do této doby jsem totiž spal na klasickém „naducaném“ polštáři, který mi sice přišel pohodlný, ovšem moje páteř byla jiného názoru.

Stejně tak jsem lehce upgradoval funkci reprodukce zvuku. Nejsem zrovna člověk, kterého by uklidňovaly různé „tišící“ zvuky, takže jsem polštář spároval s notebookem (ano, samotnému mi toto spojení přijde zvláštní) a poslouchal jsem seriály. Patřím totiž mezi ty, kteří v naprostém tichu zkrátka neusnou a do této doby jsem používal sluchátka. Ta však nejsou tolik pohodlná, navíc mi vadilo, že jsem ráno někdy sluchátka nemohl najít. Takto jsem spojil příjemné s užitečným a poslouchal seriál přímo z polštáře. Kvalita zvuku je samozřejmě spíše průměrná, a to kvůli tomu, že zvuk jde zevnitř polštáře. U seriálů to však nevadí a vážnou hudbu jsem skrze polštář neměl potřeba poslouchat.

Polštář se stal součástí mé každodenní spánkové rutiny.

Polštář a jeho funkce jsem si natolik oblíbil, že se stal součástí mé každodenní spánkové rutiny. Ale ruku na srdce, kdybych si ho měl koupit bez jakýchkoli zkušeností, asi bych se ke koupi neodhodlal nikdy.

Hledal jsem negativa, našel jsem jen jedno. Polštář by mohl mít delší přívodní kabel. Naštěstí mám zásuvku kousek od postele, ovšem i tak by se pár centimetrů navíc hodilo. I za cenu, že by kabel neměl vlastní „kapsičku“, ale byl by například pod zipem ze zadní strany polštáře. Co se týká nejasných výsledků monitoringu spánku, osobně nepotřebuji aplikaci k tomu, abych zjistil, že spím dobře, nebo špatně. Pokud je pro vás tato funkce naopak prioritou, bude lepší se poohlédnout po jednostranně zaměřeném zařízení, například od značky Withings.

Líbilo se nám
  • opravdu pohodlný
  • funkce Bluetooth reproduktoru

Zhodnocení: a vlastně, proč ne?

Testování polštáře mě po prvních dvou dnech začalo opravdu bavit. Z původní skepse se stalo nadšení, polštář tedy mohu doporučit všem, dokonce i těm, kteří se obávají, že nic nedokáže nahradit jejich klasický polštář. Dokáže, jen je potřeba dát prostor inovacím. Samozřejmě, různé ergonomické polštáře jde pořídit i levněji, ty kvalitnější kolem tisíce korun, ovšem pokud chcete něco trochu více cool, Tesla Smart Pillow vám rozmlouvat nebudeme, spíše naopak.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • velmi pohodlný
  • anatomicky tvarovaný
  • pratelný potah
  • ovládací tlačítko přímo na polštáři
  • funkce Bluetooth reproduktoru
  • bleskurychlé reakce na ovládání
  • rychlá funkce nahřátí
Zápory
  • monitoring spánku není vypovídající
  • přívodní kabel by mohl být delší
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze