Tesla Smart Vacuum Cleaner v redakci. Jak vám pomůže s úklidem?

Tesla Smart Vacuum Cleaner v redakci. Jak vám pomůže s úklidem?
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • Robotický vysavač Tesla se orientuje pomocí laserové navigace
  • Přímo v balení naleznete nádobu na mokré vytírání
  • Potěší také elegantní design a vcelku malá hmotnost

V redakci se nám objevil nový robotický vysavač od Tesly. Pyšní se laserovou navigací a také mokrým vytíráním. Tady jsou naše první dojmy.

Balení je poměrně bohaté. Kromě vysavače dostanete hned 3 boční kartáče (1 z nich musíte nainstalovat na vysavač, dva jsou náhradní), dvojici HEPA filtrů (jeden předinstalovaný), nádobu na vodu, dvě utěrky z mikrovlákna, nádobu na prach, dálkový ovladač a AAA baterky. Samozřejmostí je dokovací stanice, nabíječka, návod a ostrý nástroj na čištění kartáče.

Typická Tesla je bílá

Na první pohled se vysavač příliš neliší od konkurence, opak je ale pravdou. Naživo působí menším dojmem, než si zpočátku myslíte. Rozměry činí 33 × 33 × 7,6 cm, je tedy poměrně nízký a vejde se snadno i pod nábytek. Hmotnost 2,7 kg je opravdu příjemná, bez problému jej přemístí z místa na místo i vaše ratolest. Bílá barva je typická pro produkty Tesla a Smart Vacuum Cleaner není výjimkou. Klasickým poznávacím znakem je i majáček na vrchní straně, ve kterém je laserová navigace.

Tělo vysavače je pochopitelně plastové, ovšem díky bílé barvě na něm tolik nejde vidět prach. Bočnice jsou tmavé a jsou v nich senzory, po obvodu se nachází také mechanické čidlo nárazů. Tělo je lesklé, takže škrábancům se dříve či později nevyhnete. Co ovšem určitě zaslouží pochvalu, to jsou tlačítka pro ovládání. Jsou mechanická a podsvícená, skvěle se tisknou a jsem rádi, že výrobci na mechanická tlačítka nezapomněli. Osobně se nám zamlouvají více než kapacitní senzory. Tlačítka slouží (zleva) pro návrat do dokovací stanice, vypnutí/zapnutí a je zde i speciální tlačítko pro spárování s aplikací pomocí Wi-Fi. A pokud vám nevyhovuje ovládání skrze aplikace, máte tu i zmíněný ovladač.

Vysavač je příjemně kompaktní.

Nádoby na prach a vodu se nasouvají do boku vysavače, což hodnotíme rovněž pozitivně. Dvířka navrchu vysavačů jsou náchylnější na poškození/ulomení, takto se obávat nemusíte. Nádoba na vodu je záměrně trochu vyšší, aby byl přítlak na podlahu větší a odstranění nečistot snazší. Nádoba tedy není kombinovaná, ale jedna s obsahem 0,6 l slouží pro prach, druhá na vodu. Ta má obsah menší (0,35 l), můžete si být však jistí, že je to dost i na větší prostor. Současné vysávání a vytírání možné není, ovšem považujeme to za nedostatek? Těžko říct, při souběžném vysávání a vytírání se totiž mohou na podlaze objevit mokré „cucky“ prachu, které pak musíte odstranit ručně, takže tento způsob je dost možná praktičtější.

Design vysavače se nám líbí, je kompaktní, lehký, bílá barva je osvěžující.

Umí toho dost...

To, že má vysavač senzory proti pádu ze schodů, ani nebudeme zmiňovat, to je již samozřejmost. Díky laserové navigaci se skvěle orientuje v prostoru a vytváří mapu, která se ukládá do aplikace Tesla Smart. Díky tomu poznáte, kde se vysavač nachází a můžete jej tedy používat i večer, za tmy, kdy by klasická kamerová navigace tápala. Úklid je svižný, reakce také, vysavač patří mezi ty rychlejší. V provozu vydrží na střední režim zhruba 100 minut, což vůbec není špatný výsledek, může za to baterie s kapacitou 3 000 mAh. Doba nabíjení je delší, kompletní výsledky si však necháme do recenze. Díky kolečkům dokáže překonat práh o výšce až 1,5 cm. Se sacím výkonem 2 200 Pa zvládne vysát i v rozích, tomu napomáhají i dva již zmíněné boční kartáčky.

Sací výkon nezklame.

Výhodou je, že přímo v aplikaci můžete nastavit virtuální zóny, kam vysavač nesmí, aby například omylem neshodil nestabilní stolek či aby nezajížděl do psího pelíšku. Oceňujeme snadnost párování s aplikací, hotovo jsme měli do dvou minut. Vysavač na vás může i mluvit, informace jsou však jen v angličtině. Překvapila nás opravdu vysoká hlasitost reproduktoru, tu jsme po prvním dnu stáhli na polovinu a přesto bylo vysavači rozumět i do vedlejší místnosti.

Tesla Smart Vacuum Cleaner

Vysavač se skvěle hodí i pro alergiky díky HEPA filtru, nás potěšila také velká nádoba na nečistoty o objemu 0,6 l. Pokud vás zajímá, jak vysavač vytírá, musíme odpovědět, že slušně. Navíc si můžete zvolit intenzitu uvolňování vody, díky čemuž můžete lépe hlídat množství vody, která se dostane na podlahu.

Laser není zadarmo

Vysavač můžete zakoupit na stránkách Tesly, nyní se slevou 500 Kč. V košíku stačí zadat kód VYSAVAC500. Cena 7 500 Kč je obdobná jako u konkurence, ovšem už kvůli laserové navigaci se investice většinou vyplatí. Zároveň nepochybujeme, že si Tesla v budoucnu připraví další zajímavé slevové akce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze