ASUS ZenBeam E1
test

ASUS ZenBeam E1

Kvalitní projekce lusknutím prstu
2

Nedávno testovaný kapesní projektor od Sony není jediným takovým produktem na trhu. Již delší dobu lze zakoupit kapesní projektor společnosti ASUS, konkrétně model ZenBeam E1. I ten se pyšní kvalitním konstrukčním zpracováním, a slušným rozlišením, velkou výhodou je vyšší světelnost lampy a vcelku nečekaně nižší pořizovací cena. Jste zvědaví?

Kapesní projektor nemá ambice nahradit klasické domácí projektory s vysokou svítivostí a nadstandardními dovednostmi, pro takové účely lze doporučit například model H1 společnosti XGIMI, jehož recenzi jste si na fZone.cz mohli přečíst v březnu. Kapesní projektor naprosto ideálně poslouží na cestách, a to pochopitelně i těch pracovních. Zatímco přes den jej využijete v kanceláři při prezentaci tabulek a dalšího materiálu, večer si můžete zpříjemnit například filmem na opravdu slušné úhlopříčce.

ASUS ZenBeam E1

I když je kapesní projektor vcelku specifická záležitost a určitě není vhodný pro každého, i tak na trhu existuje poměrně slušná konkurence. Nedávno testovaný kapesní projektor od Sony nás doslova ohromil kompaktními rozměry, slušnou výdrží a špatná nebyla ani samotná kvalita projekce. Dnes testovaný ZenBeam E1 od ASUSu slibuje podobný uživatelský zážitek, navíc za ještě nižší cenu. To nás pochopitelně zaujalo, a tak jsme se pustili do testování.

Technické parametry ASUS ZenBeam E1

Rozměry 110 × 83 x 29 mm
Hmotnost 307 gramů
Světelný tok 150 ANSI lumenů
Životnost lampy 30 000 hodin
Kontrast 3 500:1
Nativní rozlišení 854 × 480 pixelů
Poměr stran nativní 16:9, 4:3 podporováno (automatický režim)
Velikost projekce 38 až 304 cm (15 až 120 palců)
Konektorová výbava 1× HDMI, 1× USB
Bezdrátová komunikace ne
Reproduktory 1× 2 W
Výdrž baterie 5 hodin
Rychlost spuštění cca 9 vteřin
Cena 7 490 Kč

Obsah balení: pouzdro potěší

  • projektor ASUS ZenBeam E1
  • měkké cestovní pouzdro z koženky
  • nabíječka s proprietárním konektorem
  • HDMI–HDMI kabel
  • základní dokumentace včetně manuálu

Konstrukční zpracování: opravdu přenosný

U kapesních projektorů je design a kvalita zpracování neméně důležitou stránkou, a tak ji nelze opomenout. ASUS na to jde trochu jinak než nedávno testovaný projektor od Sony, který je takovou elegantní kazetou, kdežto ASUS se svým vyhotovením více blíží starším digitálním fotoaparátům, a to jak výškou, tak i tloušťkou. Projektor od ASUSu spadá do řady produktů „Zen“, i on se tedy pyšní kvalitními kovovými materiály a nechybí ani soustředěné kruhy, které nalezneme na krytce lampy. Tělo je z valné části kovové (plastová je jen brada a čelo projektoru), konkrétně se jedná o slitinu hliníku, navíc s efektní leštěnou úpravou.

Svým vyhotovením mi ZenBeam E1 nejvíce připomíná powerbanky od Xiaomi. Obvod kovového těla je celistvý bez jakýchkoli předělů či spojů, vše je následně přiklopeno dvěma plastovými lištami, které na pevnosti naštěstí nijak neubírají, navíc odstín perfektně ladí se zbytkem kovového těla. Kov je na levé i pravé straně děrovaný, těmito průchody ZenBeam dýchá a ochlazuje se tak, stejně tak se skrze ně line i zvuk vestavěného reproduktoru. I při velké snaze projektor zmáčknout či ohnout tělo nepovolí ani o setinu milimetru, stejně tak se nedočkáte ani skřípavých či jinak nepříjemných zvuků.

U přenosných projektorů jsou důležité rozměry a hmotnost. ASUS ZenBeam E1 sice nepatří k těm nejtenčím (29 mm), ale rozhodně patří k těm nižším (110 mm). Šířka je mimochodem shodná s projektorem od Sony, konkrétně 83 mm. Projektor od ASUSu váží 307 gramů, hmotnost je o necelých 20 gramů vyšší než u Sony. To v ruce působí pocitově mnohem lehčím dojmem, protože je hmotnost lépe rozložena do delšího těla. Tím však nechci naznačit, že by byl ZenBeam E1 těžký kapesní projektor, nejvíce se mu stejně bude líbit v brašně na notebook, případně v batohu či malém kufru.

Obvod kovového těla je celistvý bez jakýchkoli předělů.

Projektor se na tuzemském trhu prodává ve stříbrném provedení, které působí elegantně a zároveň nenápadně, určitě se za něj nebudete stydět ani na důležité pracovní schůzce. Na spodní straně projektoru nalezneme hned několik důležitých prvků, konkrétně čtveřici hardwarových ovládacích tlačítek, jejichž funkce se mění v závislosti na aktuální situaci a dvojici LED diod. Ty signalizují aktuální stav (zapínání, běžný provoz, vybitá baterie, nabíjení, ...) Pravý bok je osazen půlkruhovým hardwarovým posuvníkem, který slouží pro ostření lampy. Bohužel, i když posun pojezdu je sám o sobě velice plynulý, samotné ostření už nikoli.

Veškerou konektorovou výbavu nalezneme na bradě projektoru. Nalezneme zde 3,5milimetrový jack konektor pro sluchátka, jeden HDMI konektor s podporou MHL, jeden USB konektor pro nabíjení externích zařízení a kulatý konektor pro napájení. Je škoda, že ASUS nedisponuje standardizovaným konektorem microUSB, absenci USB-C vzhledem ke stáří projektoru dokážeme chápeme. Na bradě se nachází ještě malé kulaté tlačítko pro zapnutí/vypnutí projektoru, u toho mě osobně vadilo jeho přílišné zapuštění do těla. Na druhou stranu máte stoprocentní jistotu, že si projektor omylem nespustíte například v zavazadle.

Nyní se už podíváme na to nejdůležitější, tedy na čelo projektoru. Zde se nachází posuvná krytka lampy, která se pohybuje v lištách po celé délce čela. Její posun je plynulý, pouze dojezd na konec doprovází citelné cvaknutí a tedy zakotvení krytky na vybrané pozici. Posledním místem, na které se zaměříme, je spodní část projektoru. Zde se nachází standardizovaný závit pro připevnění na stativ a pryžové nožičky, aby projektor neklouzal po podložce.

ASUS ZenBeam E1
Celkově hodnotíme kvalitu konstrukčního zpracování projektoru jako špičkovou.

Doplníme, že ASUS nezapomněl ani na ochranné cestovní pouzdro. To je měkké a připomíná klasická pouzdra, která jsou dodávána k digitálním fotoaparátům. Na čele pouzdra se nachází malý otvor, kterým v případě nutnosti provlečete koncovku napájecího konektoru. Díky tomu můžete nabíjet a zároveň projektor chránit před okolními vlivy.

Celkově hodnotíme kvalitu konstrukčního zpracování projektoru jako špičkovou. Tělo je extrémně bytelné a díky matné povrchové úpravě se nemusíte obávat ani ulpívání otisků prstů. ZenBeam E1 je dle mého soudu luxusní doplněk a za to si ASUS vysloužil velký palec nahoru.

Líbilo se nám
  • precizní konstrukční zpracování
  • kvalitní materiály
  • rozumná hmotnost
  • standardizovaný závit pro stativ
  • vhodné umístění ventilátoru a reproduktoru
Nelíbilo se nám
  • vyšší tloušťka
  • obal by mohl být pevnější

Projekce a dovednosti: přítmí vítáno

ASUS ZenBeam E1 je osazen LED lampou s DLP technologií a speciálním dynamickým režimem IntelliBright. Díky tomu projektor automaticky vyhodnotí scénu a dle toho přizpůsobí jas projekce. Projektoru nechybí ani automatická oprava lichoběžníkového zkreslení, což opět není standardní součást všech projektorů. Pokud míří projektor na stěnu pod úhlem, případně ze strany, ASUS ZenBeam E1 projekci během okamžiku automaticky vyrovná, a to až do 40 stupňů.

ASUS ZenBeam E1

Maximální světelnost lampy činí 150 ANSI lumenů, což je u mobilních projektorů nadprůměrná hodnota (typicky se světelnost u mobilních projektorů pohybuje od 80 do 200 ANSI lumenů). Pro srovnání, Sony MP-CD1 nabízí světelnost 105 ANSI lumenů, ASUS je na tom tedy zhruba o třetinu lépe. Je sice fakt, že vyšší světelnost nemusí nutně znamenat lepší podívanou, ASUS však disponuje stejnými dovednostmi jako projektor od Sony. S klidným svědomím mohu říci, že vyšší světelnost je opravdu znát, přesto je nejlepším přítelem alespoň částečně zatemněná místnost. Na přímém světle si ani s ASUSem neškrtnete. Oceňujeme rychlý start projektoru – od zapnutí uběhne maximálně 9 vteřin a projektor je připraven k práci.

Zmínit musíme také rozlišení, které činí typických 854 × 480 pixelů.

Zmínit musíme také rozlišení, které činí 854 × 480 pixelů. Shoduje se tedy s konkurentem od Sony. Nebudeme si nic nalhávat, v dnešní době lze poměrně snadno narazit na projektory s vyšším rozlišením, mezi přenosnými projektory jde však o naprosto standardní hodnotu. Některé vyčnívají a nabízí vyšší rozlišení, kvalita obrazu se však dramaticky nevylepší. Pozorovatelný je teprve rozdíl mezi HD a Full HD rozlišením, takové projektory jsou však dražší a navíc většinou nepřenosné, respektive bez integrovaného akumulátoru.

Obraz si můžete zvětšit až na úhlopříčku 120 palců, tedy něco málo přes 3 metry. V takovém případě musíte dát projektor do vzdálenosti 3,7 metru od promítací plochy, což se ne vždy podaří. Minimem je úhlopříčka 15 palců, tedy asi 40 centimetrů. I zde pochopitelně platí standardní rovnítko všech přenosných projektorů. Čím dále je projektor od stěny či promítacího plátna, tím větší tma musí v místnosti být. V případě úhlopříčky 120 palců je téměř nezbytné, aby byla místnost dokonale odstíněná.

Ne vše je ale dokonalé. U ASUSu jsem, alespoň zpočátku, poměrně dost zápasil co se ideálního zaostření týká. I když samotný posuvník je plynulý, přeostřování je více skokové, než by bylo žádoucí. Vzhledem k tomu je nutná maximální soustředěnost a otočení vždy jen o milimetr.

Líbilo se nám
  • DLP, dynamický režim IntelliBright
  • automatická oprava lichoběžníkového zkreslení
  • velice rychlý start
  • slušná světelnost lampy
Nelíbilo se nám
  • ne zcela plynulé přeostřování

Výdrž baterie: překvapení

ASUS osadil projektor baterií s kapacitou 6 000 mAh, která má zaručit až pětihodinovou výdrž. Reálně jsme se dostali na zhruba 3 až 3,5 hodiny. To je stále více než dobrý výsledek a snadno tak zvládnete i dva celovečerní filmy. Dobíjení probíhá skrze proprietární kulatý konektor, což hodnotíme jako menší nevýhodu. Samotná baterie v projektoru funguje i jako záložní powerbanka. Skrze USB konektor tak můžete dobít například smartphone. Nabíjení samotného projektoru zabere necelé 4 hodiny, což není zrovna příjemné překvapení, konkurenční produkty to umí rychleji.

Líbilo se nám
  • až 5hodinová výdrž baterie
  • funkce powerbanky
Nelíbilo se nám
  • proprietární napájecí konektor
  • pomalejší nabíjení

Konektivita: na tu bezdrátovou se nedostalo

Velice podstatná je také konektorová výbava projektoru. ASUS osadil projektor ZenBeam E1 jedním HDMI vstupem, jedním USB konektorem, který slouží pro nabíjení připojených periférií (případně může sloužit jako powerbanka), a jedním 3,5milimetrovým jackem. Na bezdrátovou konektivitu se bohužel nedostalo, chybí tedy jak technologie Bluetooth, tak i Wi-Fi. Škoda.

ASUS ZenBeam E1

I když projektor nenabízí žádný vlastní operační systém, alespoň základní prostředí si ASUS připravil. Skrze to lze jednoduše nastavit některé věci, například jas, hlasitost, převrácení projekce a pár další dovedností. Skrze prostředí lze rovněž přepínat režimy, kterých existuje hned několik. Mimo automatického režimu, který přizpůsobuje svítivost lampy dle potřeby, tu nalezneme také ECO režim se sníženým odběrem elektrické energie, režim prezentace a samozřejmě také filmový režim. V prostředí se intuitivně pohybujete tlačítky na vrchní straně projektoru. Za ono jednoduché menu ASUS chválím, ve světě přenosných projektorů nejde o standard a základní nastavení určitě zjednoduší, což oceňuji.

My jsme projektor měli možnost vyzkoušet jak s Google Chromecast, tak také s Microsoft Wireless Display Adapter. Obě zařízení přidají projektoru chybějící bezdrátovou konektivitu, díky které můžete obsah do projektoru sdílet skrze domácí síť Wi-Fi. S oběma produkty funguje projektor naprosto bez problémů, pro zapojení je nutné využít jak HDMI konektor, tak také USB konektor, který slouží pro nabíjení. Pokud obsah do projektoru streamujete skrze Wi-Fi pomocí připojeného adaptéru, je třeba počítat s kratší dobou výdrže baterie, která se sníží zhruba o čtvrtinu.

Líbilo se nám
  • 3,5mm analogový výstup zvuku
Nelíbilo se nám
  • chybí Wi-Fi i Bluetooth
  • s bezdrátovým adaptérem se snižuje výdrž baterie

Zkušenosti z praxe: výkon v luxusním těle

Po zkušenostech s projektorem Sony jsem byl nejvíce zvědav na to, zda vyšší světelnost lampy vylepší uživatelský komfort. K mému překvapení ano, projekce je opravdu použitelnější i v méně zatemněné místnosti, stačí zatažené žaluzie, případně stínidlo oken. Stále se nedá mluvit o bezproblémové projekci v nezatemněné místnosti, zde ani světelnost 150 ANSI lumenů nedostačuje, přesto se jedná o velice přínosný nárůst, který oceníte zvláště při přímém srovnání.

Ano, i ASUS ZenBeam E1 nemá a ani nemůže být náhradou za váš televizor či dospělý projektor se světelností několika tisíců ANSI lumenů. Ideálně se hodí na služební cesty, případně do hotelu pro zabavení vašich ratolestí. Maximální možná úhlopříčka 3 metry uspokojí i menší skupinku přátel například na rodinné oslavě. Všude tady nalezne ASUS své nepostradatelné využití.

Co se týká barevného podání, opět s přihlédnutím na dané zaměření, jsem spokojen. Barvy jsou díky technologii DPL živé a obraz nijak nedráždí oči – zde se investice do kvality opravdu vyplatí. Nižší rozlišení nepovažujeme vyloženě za problém, z běžné projekční vzdálenosti jednotlivé pixely nerozeznáte. Lehce rozmrzelí budete jedině v momentě, kdy budete chtít s filmem pokračovat na projektoru, přičemž začátek jste si rozkoukali na 4K UHD televizoru. Spokojeni jsme byli i s výdrží baterie, při maximálním jasu a streamování skrze Google Chromecast jsme se běžně dostali nad 3 hodiny, což je u přenosného zařízení velice slušný výsledek.

Líbilo se nám
  • obrovská úhlopříčka na cesty
  • nadprůměrná výdrž baterie
  • vyšší světelnost se projevila
Nelíbilo se nám
  • nižší rozlišení není ideální na všechny typy obsahu

Zhodnocení: nezklamal

Když jsem poprvé uvažoval nad testováním projektoru od Sony, krátce jsem se zamyslel, zda má test v dnešní době ještě vůbec smysl. Projektor není žádnou novinkou, na trhu je již několik dlouhých měsíců. Přesto jsem rád, že se ZenBeam dostal do redakce, kde jsem se s ním mohl osobně seznámit. I v dnešní době jde o velice poctivě zpracovaný přenosný projektor, který oproti konkurenci nabídne slušnou světelnost, přehledné prostředí pro základní nastavení, a dokonce i velice slušnou cenu. U mnoha prodejců začíná cena na hranici 7 tisíc korun, standardem je poté částka 7,5 tisíce. To je mimochodem o 2,5 tisíce korun méně, než chce za svůj kapesní projektor Sony.

Ano, Sony nabídne moderní USB-C konektor a také mnohem užší tělo, avšak ruku na srdce, i když oba projektory spadají do škatulky „kapesní“, nejčastěji je budete přenášet v batohu nebo malém příručním zavazadle. Zde je tedy podstatná hmotnost, která je jen o něco málo vyšší než právě u konkurenta od Sony.

ASUS ZenBeam E1

Zaslouží si tedy ASUS pozitivní hodnocení a doporučení k nákupu? Dle mého soudu jednoznačně ano. Pokud hledáte vybavený kapesní projektor na cesty, je ZenBeam E1 ideální zlatou střední cestou.

Klady
  • slušná kvalita projekce
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • krytka čočky objektivu
  • ovládací tlačítka přímo na těle projektoru
  • přijatelná cestovní hmotnost
  • ochranné pouzdro přímo v balení
Zápory
  • proprietární napájecí konektor
  • nižší světelnost
  • pomalejší nabíjení
  • chybí bezdrátová konektivita
Diskuze ke článku
VoDaCZ
Koukam ze X let starej 3M MP220 nema stale co se rozliseni tyka konkurenci... Berme v tomto velikostnim segmentu...
Stevgake
Symptomatiques. Amoxicillin 400mg Chewable cialis no prescription Cialis 20mg Einnahme Priligy Dapoxetine Side Effects

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze