Disney+
test

Disney+

Budete ho chtít taky

Před dvěma týdny odstartovala v Česku velmi očekávaná streamovací platforma Disney+, která má v nabídce mnoho oblíbených filmů a seriálů. Pyšnit se ale může i exkluzivním obsahem, který nikde jinde nenajdete. Důležitý ale není jen obsah, ale také jak služba funguje, na jakých zařízeních můžete pořady sledovat a na kolik vás sledování vyjde.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.

Dnes se společně podíváme na platformu Disney+. A to nejen na nabízené pořady, ale také na to, jak služba funguje. Kde všude si můžete své oblíbené filmy a seriály pustit, porovnáme Disney+ s ostatními streamovacími platformami a odhalíme chystané novinky.

Co je Disney+?

Disney+ je streamovací služba, kterou vlastní a spravuje společnost Media and Entertainment Distribution. Služba se hlavně zaměřuje na distribuci filmů a televizních seriálů produkovaných studii Walt Disney Studios a Walt Disney Television. Poprvé společnost Disney spustila službu s názvem DisneyLife ve Velké Británii na konci roku 2015. Firma chtěla zatím jen otestovat trh se streamovacími službami. Oficiální spuštění proběhlo až o 4 roky později, konkrétně 19. listopadu 2019 ve Spojených státech. Během dalších dvou let se služba začala rozšiřovat po Evropě, Asii a Latinské Americe. V lednu loňského roku měla služba 94,9 milionů předplatitelů. O rok později, na začátku roku 2022, měla dohromady 111,5 milionů předplatitelů. Jen pro srovnání: HBO Max a HBO mají dohromady přibližně 73,8 milionů předplatitelů. Na prvním místě se i po velké ztrátě v prvním čtvrtletí drží Netflix s 221, 64 miliony předplatiteli.

Na čem můžete Disney+ přehrávat?

Disney+ můžete sledovat na chytrých televizorech, set-top boxech, mobilních zařízeních, herních konzolích a v internetových prohlížečích. Mezi chytré televizory, které službu podporují, patří Hisense, LG, Panasonic a Samsung. Využít můžete také Amazon Fire TV, Android TV, Apple TV a Chromecast. Mezi mobilní zařízení, kde můžete oblíbené pořady sledovat, patří tablety Amazon Fire, telefony a tablety s Androidem, iPhony a iPady. Aplikaci Disney+ můžete nainstalovat také na herní konzole Sony Playstation 4, Sony Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X a Xbox Series S. Nabídka zařízení je tedy velmi široká.

Líbilo se nám
  • Lze sledovat na většině chytrých zařízeních

Jak funguje přehrávání?

Pojďme se podívat na možnosti přehrávání na nejpoužívanějších zařízeních. Pokud stáhnete aplikaci do mobilního telefonu/tabletu, po instalaci se zaregistrujete e-mailem a vytvoříte si uživatelský profil. Aplikace se vás dotáže, zda vám bylo 18 let a chcete mít přístup ke kompletní nabídce pořadů. Tyto informace jsou důležité při zakládání dětského profilu. Dále si samozřejmě profil pojmenujete a jako profilovou fotografii si vyberete vašeho oblíbeného filmového hrdinu. Zatím tedy obdobný postup jako u Netflixu a HBO Max.

Prostředí aplikace Disney+

Po přihlášení se vám otevře titulní strana. V horní části se střídají nabídky nejnovějších a nejoblíbenějších filmů/seriálů. Uprostřed obrazovky je nabídka filmových studií. V druhé části obrazovky se otevírá nabídka, na kterou jsme zvyklí z jiných streamovacích platforem. Můžete zde vybírat například z položek Hity Disney+, Doporučení přímo pro vás, Animované filmy, Seriálová dramata a spousty dalších. Ve spodní části obrazovky pak najdeme lištu se čtyřmi symboly. Prvním z nich je domeček, který nás vrací na domovskou stránku. Další z nich je lupa, která nám pomáhá hledat konkrétní pořad, případně hledat buď mezi filmy, nebo seriály. Dalším symbolem je šipka v kolečku, kde se ukládají stažené pořady. Poslední je filmová postava, kterou jste si zvolili za profilový obrázek. Pod tímto symbolem najdete všechny uživatelské profily, můžete je upravovat, ale také zde najdete nastavení aplikace, nápovědu, nejrůznější informace o vašem účtu nebo se můžete odhlásit.

Ale vraťme se k samotnému přehrávání. Po vybrání konkrétního pořadu se otevře okno, kde v případě filmu můžete vybrat pouze možnost přehrát, v případě seriálu můžete začít přehrávat od začátku, nebo si vybrat konkrétní díl. V obou případech služba nabídne také další pořady, které jsou podobné našemu výběru, a podrobnosti o vybraném filmu/seriálu.

Pokud má vámi vybraný pořad český dabing, automaticky se začne přehrávat v češtině, pokud ne, tak je druhou možností angličtina s českými titulky. Toto ale zjistíte až po spuštění přehrávání, což není úplně vyhovující, ale rozhodně to není něco na čem by služba nemohla v budoucnu zapracovat. Při přehrávání seriálů není také možné přepnout na další díl nebo se podívat na seznam dílů, jak to nabízí například Netflix. Pro někoho to mohou být maličkosti, ale někdo si na to potrpí. Nesmíme ale zapomenout, že služba u nás teprve odstartovala a Disney může na těchto malých nedostatcích stále pracovat.

Ovládání na chytrých televizorech a PC je pak úplně stejné, akorát ovládací nabídku najdeme v horní části obrazovky. U prvního přihlášení na chytrých televizorech je potřeba přejít na PC nebo mobilním telefonu na web disneyplus.com/begin a tam zadat kód, který se vygeneruje na televizi. Poté už se aplikace na chytré televizi nastaví sama.

Líbilo se nám
  • jednoduchá instalace
  • přehledná aplikace
  • snadné ovládání
Nelíbilo se nám
  • informace o dabingu a titulcích až po spuštění pořadu
  • při přehrávání není možné přepnout na další díl

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze

Jaká je obsahová nabídka a kolik služba stojí?

Streamovací platforma nabízí více než 800 filmů, 900 seriálů a 130 exkluzivních titulů z původní tvorby. Na své si přijde každý. Pořady pocházejí z produkce studií Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic a Star. Mezi ty nejznámější můžeme zařadit animované filmy Bolt, Ledové království, Zootropolis, Hledá se Nemo, Proměna a Toy Story. Na jednom místě najdete také všechny superhrdiny z Marvel Cinematic Universe. Zhlédnout můžeme také celou ságu Star Wars. S National Geographic se dozvíme nové zajímavosti nejen o přírodě a vrátíme se v čase s našimi oblíbenými filmovými a seriálovými postavami, mezi které patří Simpsonovi, Griffinovi a Ztraceni. To ale není všechno. Neutečou nám ani novinky ze světa celebrit, které nechaly nahlédnout do svého soukromí prostřednictvím reality show, za zmínku určitě stojí The Kardashians.

Netflix divákům nabízí necelé čtyři tisíce filmů a a přibližně 1 300 seriálů. HBO Max má v nabídce dohromady 1 500 filmů a seriálů. HBO Max se může navíc pyšnit tím, že nabízí nové filmy 45 dnů po premiéře v kinech.

Pokud se rozhodnete předplatit si streamovací platformu na celý rok, bude vás to stát 1 990 Kč. Měsíční předplatné pak vychází na 199 Kč. Bez dalších poplatků si můžete užívat vybrané pořady v rozlišení až 4K UHD s podporou zvuku Dolby Atmos. Na svém předplatném můžete mít až sedm uživatelských účtu, včetně dětských. Současně můžete filmy a seriály sledovat na čtyřech zařízeních. To znamená, že se dohromady mohou dívat čtyři uživatelé. Nikoli, že každý uživatel může sledovat na čtyřech zařízeních.

Líbilo se nám
  • nepřeberné množství pořadů
  • optimální cena předplatného
  • pořady v rozlišení až 4K UHD
  • podpora zvuku Dolby Atmos
  • až 7 uživatelských účtů
Nelíbilo se nám
  • sledování pouze na čtyřech zařízeních naráz

Disney+ vs. HBO Max a Netflix

Pokud si porovnáme uživatelská prostředí všech tří služeb, nejlépe si vede Netflix. Není se ale čemu divit, tato služba je nabízená nejdéle a během let vývojáři stále něco zdokonalují a mění. Pokud bych měla porovnávat HBO Max s Disney+, dávám přednost nové streamovací platformě. Prostředí a ovládání Disney+ se mi líbí daleko více než HBO Max. Je barevnější a celkově veselejší, také se mi velmi líbí nápad s profilovými obrázky oblíbených filmových hrdinů. Co se týče ovládání, jsou si platformy velmi podobné.

Hodnotit nabídku jednotlivých služeb není jednoduché. Každý máme jiný vkus. Já jsem se na spuštění Disney+ velmi těšila, protože jsem zarytý fanoušek Marvelu a konečně mám možnost podívat se na všechny seriály, které nebyly jinde k vidění. Ten stejný pocit určitě prožívají i fanoušci Star Wars. V nabídce nejdete všechny filmy i seriály. Také jsem ráda za nekonečnou nabídku animovaných filmů od Disney a Pixar. Kdykoli mohu dceři pustit pohádkový příběh, na který se ráda podívám s ní.

Ovšem nabídka Netflixu je různorodější a obsáhlejší. Ve své nabídce má mnoho filmů a seriálů z vlastní produkce, které pobláznily diváky po celém světě. Nejméně zajímavý obsah je ale podle mého vkusu na HBO Max. Ano, najdeme tam kompletní série Harryho Pottera, Pána prstenů, Fantastických zvířat a Hobita. Lákavých je ještě pár seriálů z vlastní produkce, jako je Euphorie nebo Příběh služebnice, ale to je tak všechno.

Všechny pořady si můžete pustit v originálním znění. Streamovací platforma se snaží co nejvíce uspokojit české diváky a přidat český dabing nebo titulky k většině snímků. Většinou platí, kde není dabing, jsou alespoň titulky. Většina pořadů, na které jsme se dívali, tak nabízela český dabing. Pro dětské diváky je 99 % pořadů v češtině. Bohužel ale český dabing ani titulky zatím nenajdete u nejnovější série Simpsonových. Zato i nejnovější seriály od Marvelu a Star Wars jsou i v češtině. Překvapivé je, že starší seriály a film, jako jsou například Zoufalé manželky, Chirurgové nebo Smrtonosná past 3, nenabízí dabing ani titulky.

Čerstvé novinky na Disney+

Je těžké uvést nové pořady na Disney+, když je služba spuštěná doslova pár dnů. Pojďme se tedy podívat na nejnovější filmy a seriály, které má platforma v nabídce.

Marvel

Nejčerstvější novinkou, na kterou se nyní můžete na Disney+ podívat, je Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství. Nejnovější marvelovka se objevila na streamovací platformě minulý týden. Nejnovějším seriálem je pak Ms. Marvel. V srpnu se pak můžeme těšit na She-Hulk: Neuvěřitelná právnička.

Disney+

Star Wars

Mezi nejoblíbenější novinky můžeme určitě zařadit seriál Mandalorian. Na konci května platforma vydala očekávaný seriál Obi-Wan Kenobi, který se ihned stal velmi populárním.

Pixar

Nejnovějšími animovanými filmy, které měly premiéru současně v kinech a na Disney+, jsou Proměna, Luca a Duše. Z těchto tří stojí za zmínku Proměna. Pobaví se u ní dospělí i děti. Navíc její děj je pro děti poučný.

Disney+

Walt Disney

Filmové studio Walt Disney nabízí nespočet filmů a seriálů. Nejnovějším animovaným snímkem je Encanto, který byl na platformě uveden měsíc po filmové premiéře. Dále stojí za zmínku pohádka Raya a drak. Mezi nejnovější seriály patří nově natočená Rychlá rota, která je napůl hraná a napůl animovaná. A pokud máme vybrat jeden hraný film, bude to Cruella v hlavní roli s Emmou Stone, která měla premiéru v době pandemie.

Star

Mezi nejnovější seriály z produkce Star patří Jak jsem poznala tvého otce. Jedná se o spin-off ke slavnému seriálu Jak jsem poznal vaši matku. Star nabízí také reality show. Úplnou novinkou je The Kardashians, která mapuje život jedné z nejbohatších rodin na světě. Úplnou novinkou mezi filmy je Smrt na Nilu, který je natočený podle detektivního románu od spisovatelky Agathy Christie.

Disney+

National Geographic

Úplnou novinkou z nabídky National Geographic je pořad Mezi dvěma vrcholy, který ukazuje rizika a odměny extrémního lezení. Nejlepší světoví lezci vypráví své zážitky.

Zhodnocení

Streamovací platforma Disney+ se stane nepostradatelnou součástí mé filmotéky. Nabízí moje nejoblíbenější filmy a seriály, které si mohu pustit kdykoli budu chtít. Navíc nejenom já, ale i mé okolí se velmi těšilo na seriály od Marvelu s Star Wars, na které se nešlo jinde podívat. Konečně budeme v kinech chápat všechny souvislosti, které nám v poslední době kvůli nemožnosti sledování, unikaly.

Disney+

Prostředí služby se mi také líbí. Je přehledné a každý se v něm hned zorientuje. Za cenu 1 990 Kč ročně, případně 199 Kč měsíčně nemůžete takovou nabídku služeb rozhodně odmítnout. Nebojíme se říct, že technickou kvalitou a nabízenými pořady Disney+ v brzké době převálcuje HBO Max a bude rychle šlapat na paty i kralujícímu Netflixu.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze

Foto: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz

Klady
  • až 7 uživatelských účtů
  • podpora zvuku Dolby Atmos
  • pořady v rozlišení až 4K UHD
  • optimální cena předplatného
  • nepřeberné množství pořadů
  • snadné ovládání
  • přehledná aplikace
  • jednoduchá instalace
  • sledování na většině chytrých zařízeních
Zápory
  • sledování pouze na čtyřech zařízeních naráz
  • informace o dabingu a titulcích až po spuštění pořadu