Dyson Pure Hot+Cool
test

Dyson Pure Hot+Cool

Investice do zdraví, které nebudete litovat

Dyson je technologický inovátor hned v několika oblastech. Možná si značku spojujete s vysoušeči rukou, případně s vysavači, její záběr je však mnohem širší. V dnešním testu se zaměříme na čističku vzduchu Pure Hot+Cool, která kombinuje hned několik praktických funkcí a navíc se chlubí unikátním designem. Stojí toto nevšedně vypadající zařízení za pozornost?

Pokud bydlíte ve větším městě, dost možná vás trápí znečištěné ovzduší a jeho dopad na zdraví vás a dalších členů domácnosti. Jednoduchým řešením, jak si zkvalitnit život, přitom může být čistička vzduchu. Dyson Pure Hot+Cool navíc slibuje nejen čistý vzduch, ale také možnost vyhřát či naopak ochladit. Co všechno umí? A vyplatí se tuto čističku koupit? To prozradím v této recenzi.

Obsah balení: vše, co byste si mohli přát

V bílé krabici čeká samotná čistička a také filtry, které je do ní před spuštěním nejprve potřeba vložit. Vše je extrémně pečlivě zabaleno a samozřejmě nechybí ani podrobný návod v několika jazykových verzích. Drobným detailem, kterého jsem si všiml, je, že velikost čističky na balení odpovídá opravdové velikosti zařízení. Pouze při pohledu na krabici tak můžete získat představu o tom, jak je čistička vysoká, respektive široká.

Líbilo se nám
  • důkladně zabaleno
  • nic důležitého nechybí

Design a konstrukce: originalitu mu upřít nelze

Dyson je známým inovátorem nejen v oblasti vysavačů, ale také sušiček rukou či čističek vzduchu. To, že nemáte čest s běžnou čističkou, je ostatně patrné již při prvním pohledu na Dyson Pure Hot+Cool. Zařízení, které možná vzdáleně připomíná bublifuk, může zpočátku působit mírně netradičně, ale po několika týdnech používání mohu říct, že se mi design „dostal pod kůži“ a líbí se mi. Konstrukci tvoří bílý podstavec, na němž je nasazena perforovaná část s nasáváním, na kterou navazuje chromovaný díl s displejem a konečně samotný „prstenec“, z něhož je vyfukován očištěný vzduch.

Zařízení však nejen, že vypadá originálně, ale také je navrženo patricky. Dírkovaná část ukrývá filtry, jejichž výměna je mimořádně snadná. Zatlačením na tlačítka po stranách odepnete kryty a poté vyměníte filtry. Vše zabere pouze pár sekund a výměnu zvládne naprosto každý. Podstavec navíc umožňuje nejen natáčení v rozsahu 350 stupňů, ale také je možné jej naklonit dopředu/dozadu. Otáčení je naštěstí tiché.

Prstenec má dvě štěrbiny.

Prstenec, jenž využívá speciální technologii proudění vzduchu, má dvě štěrbiny – jednu na přední straně v blízkosti vypínacího tlačítka, druhou pak vzadu a vzduch nevypouští přímo před čističku, ale spíše nad ni. Bílý plast, ačkoliv se na něm snadno usazuje prach, mě překvapil tím, že nevyžadoval příliš velkou údržbu a stále vypadal velmi dobře. Nahoře prstence poté najdete dálkové ovládání, které je elegantně přidržováno pomocí magnetu. Sejmutí ovladače je snadné stejně jako jeho nasazení. Co všechno na ovladači najdete prozradím v další kapitole.

Líbilo se nám
  • originální design
  • kvalitní zpracování
  • snadný přístup k filtrům

Dálkové ovládání: snazší už to být nemůže

Malý stříbrný dálkový ovladač je mírně prohnutý tak, aby doléhal na zaoblenou stranu prstence. Ovladač je příjemný malou velikostí a také nízkou hmotností, která činí pouze 27 gramů. Na jeho horní straně, která je v kontaktu s prstencem (takže se na tlačítka zbytečně nepráší), je celkem 10 tlačítek. Kromě těch standardních pro regulaci teploty topení, výkonu či aktivaci chlazení zde najdeme rovněž ovládání automatického režimu, nočního režimu či časovač. Z dalších možností nechybí natáčení (v maximálním rozsahu 350 stupňů), zvolení projekce vzduchu dopředu/rozptýleně (podle toho, z které štěrbiny v prstenci vzduch proudí) a tlačítko s písmenkem „i“, pomocí něhož přepínáte ukazatele na displeji.

Dyson Pure Hot+Cool
Líbilo se nám
  • nízká hmotnost a příjemný tvar
  • snadné ovládání

Displej: udrží vás v přehledu

Na barevném displeji (na pohled působí jako OLED panel) můžete pozorovat hodnoty znečištění, a to konkrétně pevné částice o velikosti PM2,5, PM 10, VOC (těkavé organické látky), N02 (oxid dusičitý), teplotu, vlhkost, stav filtru, stav připojení k Wi-Fi, graf průměrné kvality vzduchu či průměrné kvality vzduchu během 24 hodin.

Dyson Pure Hot+Cool

Displej je dostatečně velký, abyste informace viděli i z větší vzdálenosti, má sympatickou grafiku a není rušivý ani v tmavé místnosti. V případě aktivace nočního režimu se pak automaticky vypne.

Líbilo se nám
  • kvalitní panel s dobrou viditelností
  • podá přehled o všem důležitém

Výkon: těžké práce se nezalekne

Dyson je znám po celém světě a pravděpodobně jste se s některým z výrobků již osobně setkali, případně o výrobci alespoň slyšeli. Dobře si pamatuji, když jsem si poprvé mohl vyzkoušet sušičku rukou od Dysonu. Rozdíl oproti konvenčním „sušičkám“, u kterých byste mohli stát půl hodiny, a stejně byste neměli ruce zcela suché, byl propastný.

V případě čističky Dyson Pure Hot+Cool se výrobce chlubí tím, že odstraní až 99,97 % alergenů, znečišťujících látek a plynů. Přestože nedisponuji žádným sofistikovaným přístrojem, který by toto mohl ověřit, měl jsem z vyčištěného vzduchu velmi dobrý pocit. Můžete si na displeji čističky či v aplikaci ověřit, jak zařízení odstraňuje škodlivé částice, formaldehyd, oxid dusičitý, benzen a další těkavé organické sloučeniny. Kvalita vzduchu mi přišla lepší a v domácnosti se usazovalo i o něco méně prachu.

Filtrační systém vyžívá aktivní uhlí a v kombinaci se skleněným HEPA filtrem dokáže zachytit látky o velikosti už od 0,1 mikronu. Test, který můžete doma snadno provést i bez sofistikovaných zařízení, je zkouška toho, jak rychle dokáže čistička eliminovat zápach z vaření. Typicky se jedná o situace, kdy si usmažíte steak nebo vajíčka a podle toho, na čem smažíte a jak dobré máte odsávání v kuchyni, se v domácnosti obvykle stejně vyskytne zápach z vaření. S potěšením mohu konstatovat, že Dyson si s tímto zápachem dokázal velmi rychle poradit a eliminovat jej během pár minut. Technologie Air Multiplier ostatně slibuje průtok vzduchu přes 290 litrů vzduchu za sekundu.

Dyson Pure Hot+Cool

Stav filtrů poté můžete sledovat přímo v aplikaci, takže máte dobrý přehled o tom, kdy byste je měli vyměnit za nové. Samoregulační keramické destičky, které se starají o ohřívání vzduchu, jsou před zesilovačem. „ Když se destičky zahřívají, vedou méně elektrické energie, čímž pomáhají zajistit, aby se nepřehřály, “ uvádí se na stránkách výrobce.

Líbilo se nám
  • výkonně ohřívá i chladí
  • tichý chod
  • detekuje i velmi malé částice
  • velmi rychle odstraní zápach v domácnosti
  • zachytí formaldehyd, oxid dusičitý, benzen a další

Aplikace: čistěte vzduch na dálku

Doprovodná aplikace Dyson Link dostupná pro iOS i Android dokáže nahradit dodávané dálkové ovládání, podrobněji zobrazit statistiky o kvalitě ovzduší a také umožňuje vytvořit 7denní rozvrh. Na základě něho se čistička vzduchu vypíná/zapíná v předem definované časy.

Typicky tak můžete dorazit do vyhřátého či naopak ochlazeného pokoje, aniž byste museli čističku předem na dálku manuálně zapínat. Dále zde najdete manuál, monitorování stavu filtrů, možnost připojit čističku k Wi-Fi nebo kontrolu aktualizací (samotné čističky). Nechybí ani sekce pro hlasové ovládání, pouze však pomocí systému Amazon Alexa. Na této obrazovce se však zároveň dozvíte, že v naší oblasti není tato funkce podporována. V budoucnu se tak snad dočkáme. Domnívám se rovněž, že by byla vítaná množnost integrace do Apple HomeKit, popřípadě jiných platforem, je však dost pravděpodobné, že se integrace dočkáme v budoucnu.

Aplikace je každopádně velmi přehledná, uživatelsky přívětivá a hlavně funkční. Problém jsem neměl při aktivaci a ovládání čističky na dálku mimo domov ani při používání v rámci jedné Wi-Fi sítě.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • nabízí podrobnější informace i vysvětlení jednotlivých hodnot
Nelíbilo se nám
  • chybí integrace do platformy Apple HomeKit a dalších
  • hlasové ovládání v době testování nefungovalo

Praktické zkušenosti: stane se nepostradatelným členem domácnosti

Čističku Dyson Pure Hot+Cool jsem mohl používat přibližně tři týdny. Na ráno jsem měl naprogramované čištění vzduchu, tak aby došlo k vyčištění vzduchu v místnosti ještě před probuzením. Po přemístění čističky do ložnice jsem také využíval noční režim.

Dyson Pure Hot+Cool

Právě během spánku je noční režim dostatečně tichý tak, aby vás nerušil, i když bude aktivováno otáčení. Pokud naopak aktivujete nejvyšší výkon, dokáže být čistička pěkně hlasitá, což je však pochopitelné. Na nejvyšší výkon ji pravděpodobně navíc budete používat jen občasně.

Díky aplikaci a samotnému displeji, který zobrazuje informace o úrovni znečištění, jsem si také uvědomil, kolik nečistot se nachází v místě, kde bydlím, a že každým větráním skokově vzrostly hodnoty znečištění uvnitř domácnosti. Mít možnost sledovat úroveň škodlivin je rozhodně zajímavé a oproti své klasické čističce, která tyto údaje nezobrazuje, jsem si na to rychle navykl.

Dyson Pure Hot+Cool jsem používal v (pod)zimních měsících, takže jsem chladící funkci testoval jen krátce. Zde je každopádně nutné zdůraznit, že toto zařízení nenahradí klasické klimatizace a jedná se spíše o alternativu k ventilátorům. Pokud tedy chcete během vlny veder vychladit domácnost, toto zařízení vám příliš nepomůže, uživatele však dokáže příjemně osvěžit chladným vánkem.

Dyson Pure Hot+Cool dokáže bez problémů vyhřát i větší místnost.

Topící funkce je naopak velmi výkonná, maximální teplota činí 37 stupňů Celsia a zařízení dokáže (i vzhledem k možnosti otáčení) bez problémů vyhřát i větší pokoj. Tuto funkci mohou ocenit například uživatelé, kteří nechtějí z nějakého důvodu v jednom z pokojů neustále topit. V mém případě máme v domácnosti huskyho, takže je jeden pokoj takřka permanentně větraný a bez zapnutého topení. V této místnosti je navíc pouze plynové topení (tzv. „wafky“, které se v mnoha starších nemovitostech stále nacházejí), které vůbec nezapínám, a omezuji tím i riziko případného úniku plynu. Dyson Pure Hot+Cool je tedy skvělým řešením pro takovéto případy. Pokud máte navíc malé děti, nemusíte se bát, že se popálí o topnou spirálu a podobně, jako je tomu často u běžných topidel.

Během používání jsem si uvědomil, že mi na této čističce vzduchu v podstatě vůbec nic neschází nebo něco nefunguje tak, jak bych nepotřeboval. Jakožto uživateli, který neholduje hlasovému ovládání a nevyužívá Apple HomeKit či jiné platformy, mi nevadily ani tyto nedostatky.

Zhodnocení

Dyson Pure Hot+Cool je skvělý pomocníkem do domácnosti, který účinně vyčistí vzduch od nečistot a zároveň dokáže ochladit/ohřát podle momentálních potřeb. Zařízení je navíc nejen stylové, ale hlavně funkční a praktické. Doprovodná aplikace obsahuje vše důležité a snad až na integraci do Apple HomeKit či absenci hlasového ovládání jí nelze nic vytknout. Zájemce tak může odradit pouze vyšší pořizovací cena, ovšem ti, kteří si mohou dovolit za čističku zaplatit zhruba 18 tisíc korun, tohoto nákupu rozhodně litovat nebudou. Investice do zdraví se podle mě navíc vždy vyplatí.


Klady
  • dobře zpracovaná aplikace
  • zachytí formaldehyd, oxid dusičitý, benzen a další
  • velmi rychle odstraní zápach v domácnosti
  • tichý chod
  • výkonně ohřívá i chladí
  • kvalitní displej s dobrou viditelností
  • nízká hmotnost a příjemný tvar ovladače
  • snadný přístup k filtrům
  • špičkové zpracování
  • originální a funkční design
Zápory
  • chybí integrace do Apple HomeKit
  • v době testování nefungovalo hlasové ovládání
Diskuze ke článku
MrGardenRoute
MrGardenRoute
Jak jste prosím přišel na to, že tato čistička vzduchu s možností ohřevu vzduchu umí nějaké "chlazení" ?

Pokud tedy nepovažujete pokojový, byť sofistikovaný ventilátor za chladící zařízení.
Protože toto není nic jiného, než "kombajn" ohřívače vzduchu s bezlopatkovým Dysonovým ventilátorem a HEPA čističky vzduchu.

Ono v v angličtině to "COOL" nemusí vždy bezpodmínečně znamenat "chlazení vzduchu".
Neobsahuje to žádné technologie pro chlazení vzduchu.

Je to beznadějně předražené (650 $ !), za tu cenu se dá pořídit mnoho a mnoho podobně kvalitních HEPA čističek vzduchu (NO2, VOC, PM 2,5), které i obvykle disponují konektivitou nejen pro AMZN Alexu, ale také Google Asistenta. Některé i s integrací do Apple HomeKit.

A co to je prosím "...zvolení projekce vzduchu...", to je nějaký "Google Translator" ? To je opravdu podivné slovní spojení :-(
MrGardenRoute
MrGardenRoute
DD, myslím, že používat termín "chlazení" u ventilátoru je úplně zavádějící.
Je to pořád POUZE a JEN ventilátor - žádné chlazení není použito. A ventilátor ventiluje, nechladí. Pro chlazení naopak nemusí sloužit jen konvenční klimatizace, jsou i další fyzikální principy (např. studené odpařování apod.), ale ventilátor k nim určitě nepatří.

Srovnávání s Apple je další zavádějící praktika. Tento výrobek vedle Dysonova designu a nesmyslné ceny (kritizována i na západě) nijak nevyčnívá. Naopak mu konektivita pro Apple chybí :-(

Co by čistička vzduchu je to plně srovnatelné např. s Mi Air Purifier (novými specializovanými HEPA filtry). Ty byly mnohokrát testované a recenzované, myslím i tady. Cenově někde jinde, designově špičkové a lepší konektivita (podpora i G. Assist).
Btw. pro záchyt NO2 a VOC nemá Dyson nic jiného než HEPA, stejně jako Mi (Xiaomi).

Určitě jsem porozuměl, co bylo myšleno tou vaší "projekcí vzduchu", ale opravdu to považuji za podivné, je mnoho jiných, vhodnějších výrazů, a ne vždy je na místě to polopatě překládat z angličtiny. To je myslím i případ toho "COOL"...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze