Dyson Purifier Cool Formaldehyde
test

Dyson Purifier Cool Formaldehyde

Čistý vzduch je základ

Čistý vzduch doma by měl být prioritou nejen rodin s dětmi, ale každého, kdo pečuje o své zdraví, neboť se od něj odvíjí i kvalita našeho života. Nejsnadnějším způsobem, jak kvalitu ovzduší zvýšit, je pořízení čističky vzduchu, s nimiž má Dyson bohaté zkušenosti. Nedávno přitom představil model Dyson Purifier Cool Formaldehyde. Jak se novinka osvědčila v testu?

V minulosti jsem recenzoval povedenou čističku vzduchu Dyson Pure Hot+ Cool, která zvládne kromě odstraňování nečistot vzduch také ventilovat/ohřívat. Tentokrát se zaměřím na zbrusu nový Dyson Purifier Cool Formaldehyde, který je na první pohled dost podobný, jak ale název napovídá, poradí si i s nebezpečným formaldehydem.

Technické parametry Dyson Purifier Cool Formaldehyde

Výška a šířka 1 050 × 220 mm
Příkon 40 W
Průtok vzduchu 390 l/s
Hmotnost 4,85 kg
Délka napájecího kabelu 1,8 metru
HEPA filtr HEPA H13
Cena 18 390 Kč (oficiální e-shop výrobce dyson.cz)

Obsah balení: vše, co si můžete přát

Krabice obsahuje pečlivě zabalenou čističku se samostatně zabalenými filtry, které je před spuštěním nutné vybalit, nasadit a zajistit. Nasazení doprovází zvuk cvaknutí, podobně jako třeba při skládání kočárku, takže máte jistotu, že do sebe vše správně zapadlo a čističku můžete začít používat. Dále v balení najdeme manuály a také dálkové ovládání. Napájecí kabel je pevně spojen s čističkou.

Líbilo se nám
  • důkladně zabaleno
  • nic důležitého nechybí

Design a konstrukce: originalitu mu upřít nelze

Design je snad až na rozdílné barvy identický s modelem Dyson Pure Hot+ Cool, a to je podle mě dobře, neboť je vzhled nadčasový a z mých vlastních zkušeností mohu říct, že bez problémů zapadne takřka do jakéhokoliv interiéru. Stále také platí, že vzduch vychází z podlouhlého prstence, přičemž může být vyfukován dopředu a osvěžit třeba v parních letních dnech, případně může být vyfukován na druhou stranu, kdy není proud vzduchu tak silný, neboť je rozptýlený. Stejně tak je extrémně jednoduchá výměna filtrů, ovládání, které lze díky magnetům jednoduše odložit na horní stranu, nebo možnost oscilace až do 350 stupňů. Na rozdíl od Dyson Pure Hot+ Cool však již nejde celou čističku vertikálně naklonit, což je podle mého názoru trochu škoda.

Pochválit musím rovněž skvěle čitelný displej, který je snadno viditelný i z větší vzdálenosti, či poctivě zpracovaný napájecí kabel o délce 1,8 metru. Celkový dojem je z čističky prémiový, ostatně jako u všech ostatních produktů značky.

Líbilo se nám
  • originální design
  • kvalitní zpracování
  • snadný přístup k filtrům
Nelíbilo se nám
  • nelze vertikálně naklonit

Dálkové ovládání: snazší už to být nemůže

Dálkový ovladač je podobně jako u Pure Hot+ Cool prohnutý tak, aby doléhal na zaoblenou stranu prstence. Ovladač je příjemný malou velikostí a také nízkou hmotností, která činí pouze 27 gramů. Na jeho horní straně, která je v kontaktu s prstencem (takže se na tlačítka zbytečně nepráší), je pouze pár tlačítek, jimiž lze regulovat intenzitu čištění/foukání vzduchu, aktivovat automatický či noční režim nebo časovač.

Dyson Purifier Cool Formaldehyde

Z dalších možností nechybí natáčení (v maximálním rozsahu 350 stupňů), zvolení projekce vzduchu dopředu/rozptýleně (podle toho, z které štěrbiny v prstenci vzduch proudí) a tlačítko s písmenkem „i“, pomocí něhož přepínáte ukazatele na displeji.

Líbilo se nám
  • nízká hmotnost a příjemný tvar
  • snadné ovládání

Výkon: ještě tišší

Hlavní inovací je podle mě kromě schopnosti odstraňovat formaldehyd o 20 % nižší hlučnost, ovšem přiznám se, že s hlučností jsem neměl problém ani u Pure Hot+ Cool, přesto nižší hlučnost přijde vhod, zvlášť, pokud vám jde o co nejtišší chod během noci. Pro tyto účely je zde i dedikovaný noční režim. Čistička je hlasitější pouze při maximálním výkonu (průtok vzduchu by pak měl činit 390 l/s), což je však pochopitelné, ani tehdy se ale nejedná o nějaký vyloženě rušivý zvuk podobný třeba běžnému fénu. Z osobní zkušenosti navíc mohu potvrdit, že se čistička vzduchu skvěle osvědčila, i když byla v blízkosti dětské postýlky, „švistot“ totiž funguje jako bílý šum.

Líbilo se nám
  • dostatečný výkon
  • ještě tišší chod

Aplikace: spolehlivá prodloužená ruka

Pokud by se vám z nějakého důvodu nechtělo používat klasický ovladač nebo chcete ovládat čističku, i když zrovna nejste doma, můžete si do telefonu nainstalovat aplikaci Dyson Link, skrze kterou získáte kromě možnosti ovládání také kompletní přehled. Zde si můžete rovněž nastavit časový plán, zkontrolovat stav filtru nebo se dozvědět, jak jej přesně vyměnit. I když zde narazíte na oblasti, kde aplikace není kompletně lokalizovaná do češtiny, ničemu to vesměs nevadí, neboť je návod doplněn o obrázky a výměna je velmi jednoduchá. Aplikace je dostupná jak pro iOS , tak Android a běží svižně. Nechybí ani sekce pro hlasové ovládání, pouze však pomocí systému Amazon Alexa. Na této obrazovce se však zároveň dozvíte, že v naší oblasti není tato funkce podporována. Domnívám se rovněž, že by byla vítaná množnost integrace do Apple HomeKit, popřípadě jiných platforem, ta mi chyběla i u dříve testovaného modelu Dyson Pure Hot+ Cool.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • nabízí podrobnější informace i vysvětlení jednotlivých hodnot
Nelíbilo se nám
  • chybí integrace do platformy Apple HomeKit a dalších
  • hlasové ovládání v době testování nefungovalo

Praktické zkušenosti: zvyknete si rychle

Hlavní novinkou, jak už je z názvu patrné, je katalytický filtr, který zachycuje a rozkládá molekuly formaldehyd na vodu a CO2. Ještě zajímavější však je, že jej není potřeba nikdy měnit, tudíž nemusíte do budoucna v tomto ohledu počítat s dalšími investicemi, mění se pouze „hlavní“ filtr, který mimochodem zachytí částice o velikosti 0,3 mikronu. V tomto ohledu také stojí za to uvést, že celé zařízení splňuje standard HEPA H13, což znamená, že veškeré nečistoty zůstanou uvnitř a nedostanou se ven, podobně jako u vysavačů Dyson.

Dyson Purifier Cool Formaldehyde

Při každodenním používání se pak stane čistička vzduchu „členem domácnosti“, na kterého si rychle zvyknete. Obvykle jsme čističku používali v noci na tichý režim, který neruší, občas i přes den. Několikrát jsme také využili režimu vysokého výkonu foukání a možnosti otáčení v rozsahu 180 až 350 stupňů a nechali se v parném letním počasí příjemně ovívat. Za velmi praktické považuji rovněž jednoduché ovládání čističky, které nedělá problém ani technicky méně zdatným uživatelům. Vůbec bych se nebál čističku pořídit třeba i seniorům, kteří technologiím příliš neholdují. Pokud zvládnou ovládat televizi, nebudou mít problém.

Zhodnocení

Dyson Purifier Cool Formaldehyde nejenže odstraní z ovzduší velmi nebezpečný formaldehd, který se může uvolňovat například z nově pořízeného nábytku, ale navíc si zachovává unikátní design i jednoduché ovládání přes chytrý telefon. Jako bonus pak nabídne mezigeneračně nižší hlučnost. Novinku tak mohu vřele doporučit do domácností, kde chtějí mít co nejčistší vzduch, nevýhodu spatřuji pouze v absenci podpory Apple HomeKit.

Foto: Petr Vojtěch a Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • spolehlivě čistí vzduch, i od formaldehydu
  • pěkně zpracovaná aplikace
  • ještě tišší chod
  • dostatečný výkon
  • nízká hmotnost a příjemný tvar ovladače
  • snadný přístup k filtrům
  • kvalitní zpracování
  • originální design
Zápory
  • chybí integrace do platformy Apple HomeKit a dalších
  • nelze vertikálně naklonit
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze