Eve Cam Secure Indoor Camera
test

Eve Cam Secure Indoor Camera

Malá velká kamera

Hledáte novou interiérovou kameru? A co třeba Eve Cam Secure Indoor Camera? Nabídne přímé napojení na Apple HomeKit, variabilní konstrukci a také kvalitní záznam. Díky malým rozměrům ji umístíte prakticky kamkoli. Vyplatí se o ní uvažovat? To prozradí dnešní recenze.

Kamer s podporou Apple HomeKit je na našem trhu poměrně dost, těch zajímavých však méně. Dnes se podíváme na Eve Cam Secure Indoor Camera, která zaujme variabilním stojánkem, elegantním designem, kvalitním záznamem a přímým napojením na HomeKit.

Technické parametry Eve Cam Secure Indoor Camera

Rozměry 12,2 × 6,5 × 6 cm
Hmotnost 101 gramů
Rozlišení záznamu Full HD, formát H.264
Konektivita Wi-Fi (2,4 i 5 GHz)
Ovládání Přes aplikaci Eve, nebo Domácnost
Kompatibilita iOS
Podpora HSV ano
Napájení microUSB
Cena 4 000 Kč

Obsah balení: nic nechybí

Balení nás vcelku mile překvapilo. Kromě samotné kamery obdržíte nabíječku do elektrické sítě včetně adaptéru s různými koncovkami (EU, UK, US, AU), magnetické kotvící řešení pro uchycení na stěnu a také doprovodné instalační prvky, pokud byste chtěli vrtat do zdi. Vybrat si můžete mezi nalepením a šroubky, záleží na podloží. Samozřejmostí je manuál – podrobný i menší s obrázkovým průvodcem, díky kterému se snadno zorientujete i bez znalosti angličtiny. Potěší také, že přívodní kabel je delší než dva metry a z kamery jej lze odpojit, což není vždy standard.

Líbilo se nám
  • magnetická podložka
  • instalační prvky
  • dlouhý přívodní kabel
  • adaptér v balení
  • koncovky do různých zásuvek po světě

Konstrukční zpracování: plast, ale kvalitní

Kamera působí na pohled velmi roztomile, za což může subtilní plochá základna, nožka, která je výklopná dopředu/dozadu, a také hlavní část působící jako oko Kyklopa. Černá barva působí moderně, potěší, že větší část těla je matná, lesklá je jen přední část, kde se nachází čočka se senzory nočního vidění, rovněž také notifikační dioda, která upozorňuje na záznam. Tu lze naštěstí vypnout.

Rozměry kamery činí 12,2 × 6,5 × 6 cm, což je odpovídající. Hmotnost 101 gramů je velmi příjemná, není problém kameru vzít s sebou například na dovolenou do hotelového pokoje, případně například na hlídání chaty či chalupy.

Stojánek lze sklápět pouze dopředu a dozadu, což samozřejmě ničemu nevadí, vyklápět kameru do boku by nedávalo smysl. I když působí nožka vcelku subtilně, nemáme strach, že by se po čase zlomila.

Zpracování je příkladné.

Kamera patří mezi ty dražší, proto je i kvalita zpracování a design na vyšší úrovni, než můžete být zvyklí u konkurence za pár stokorun. Nám se design líbí, bez problémů zapadne i do moderního interiéru. Díky kompaktním rozměrům ji snadno schováte například do knihovny, na menší poličku nebo díky dodávané podložce třeba na stěnu.

Líbilo se nám
  • příjemné rozměry
  • elegantní provedení
  • snadná instalace na stěnu
  • ohebný krk kamery

Specifikace kamery: Full HD záznam

Eve Cam Secure Indoor Camera se chlubí záznamem v rozlišením 1 920 × 1 080 px při 24 FPS. Natáčí přitom do formátu H.264. V praxi se toto rozlišení osvědčilo, je dostatečně jemné a umožní částečné přiblížení, samozřejmě jen digitální.

Eve Cam Secure Indoor Camera

Kamera má záběr 150 stupňů, nechybí infračervený senzor pro natáčení ve tmě, kdy Eve garantuje viditelnost až na 5 metrů. Kamera umožní obousměrnou komunikaci, na jejím těle je jak mikrofon, tak slušně výkonný reproduktor. Kamera podporuje Apple HomeKit Secure Video, což je pro jablíčkáře důležitá zpráva. Kameru však nepřipojíte k telefonům s Androidem, na což je nutné myslet. Páruje se a ovládá pomocí Wi-Fi, výhodou je, že podporuje jak 2,4 GHz, tak 5 GHz. Jen pro doplnění, detekci pohybu zajišťuje infračervený pohybový senzor, který vidí ve tmě, ale nevidí přes sklo.

Kamera podporuje HomeKit Secure Video.

Vzhledem k tomu, že se kamera přidává rovnou přes aplikaci Domácnost (i když ji můžete spravovat i skrze aplikaci Eve), zabezpečení je právě na straně Apple a jeho HomeKit Secure Video, kdy data nejsou odesílaná nikam ne servery neznámé společnosti, což zvyšuje úroveň zabezpečení. K vašim datům nemá přístup ani Apple, je však dobré myslet na to, že pro využívání této formy zabezpečení a zároveň nahrávání záznamu je nutné vlastnit předplatné iCloudu. 50GB tarif iCloud+ podporuje jednu kameru, 200GB tarif iCloud+ až pět kamer a 2TB tarif iCloud+ neomezený počet kamer. Uložené video se nezapočítává do vašeho limitu úložiště na iCloudu. Pokud se díváte na live stream, komunikujete přímo s Domácím centrem (Apple TV, HomePod, iPad), žádná data tak nevstupují do cloudu, dokonce ani do iCloudu. Tam se ukládají jen záznamy, kdy kamera detekuje pohyb v době vaší nepřítomnosti.

Možná si postesknete, že kamera nemá 2K video – pravda, ovšem HSV podporuje jen 1080p, potenciál byste tedy využili jen skrze aplikaci Eve.

Líbilo se nám
  • podpora formátu HomeKit Secure Video
  • slušný záběr
Nelíbilo se nám
  • s Androidem máte smůlu
  • líbilo by se nám 2K rozlišení

Párování: snadné

Díky tomu, že Eve nabízí výhradně produkty pro iOS, je párování snadné. Stačí otevřít aplikaci Domácnost (nebo Eve, která vás stejně do aplikace Domácnost přesměruje), kliknout na symbol +, následně zvolit možnost přidat nové zařízení a naskenovat kód na základně kamery. Během chvíle se kamera přidá a aplikace vás požádá o to, abyste si vybrali místnost, kam ji chcete umístit. Následně ji stačí pojmenovat a je hotovo.

Párování je extrémně snadné.

Skrze aplikaci Eve můžete dělat o trochu více než skrze aplikaci domácnost, proto se zaměříme nejdříve na ni. Skrze aplikaci můžete kameru aktualizovat, zesilovat/zeslabovat mikrofon a reproduktor, případně se podívat, kdy kamera naposledy registrovala nějaký pohyb v místnosti. Přehledný lineární graf také ukáže, v jaký den a čas kamera detekovala pohyby. Nastavit lze také orientaci (pokud by byla kamera vzhůru nohama), případně nastavit senzitivitu hlídání prostoru. V některých případech totiž může kamera zaregistrovat i let hmyzu.

Kameru lze ovládat z aplikace Domácnost i z aplikace Eve

Aplikace Domácnost umí (stejně jako aplikace Eve) ovládat mikrofon, po stisku tlačítka můžete mluvit. Citlivý mikrofon kamery umožní s protistranou bez problému komunikovat. Další funkce jsou již typické pro HSV, tedy detekce tváří či zapnutí/vypnutí nočního vidění. Potěší také možnost vybrat si zónu aktivity, pokud nepotřebujete sledovat celý záběr kamery. Přímo z aplikace Domácnost můžete také vypnout svit stavové kontrolky, která informuje o záznamu videa, respektive detekci pohybu.

Další výhody? HSV má integrovanou detekci osob, zvířat a objektů. To znamená, že kamera může ignorovat psa či kočku, protože zvířata nastavíte jako výjimky. Pochopitelně rozhodnutí je jen na vás, kamera také může detekovat zvířata a naopak ne lidi, případně jen objekty.

Aplikace Domácnost spolupracuje s polohou vašeho iPhonu, takže ji lze nastavit na základě různých scénářů. Například může nahrávat pouze, když jste pryč, po příchodu se pak sama vypne. Kamera může být rovněž spouštěčem různých automatizací, my jsme si například nastavili takovou, že po detekci pohybu kamera rozsvítí světlo v obývacím pokoji, konkrétně Eve Flare. Propojit však lze s různým příslušenstvím, které podporuje Apple HomeKit.

Hledáte nevýhody? Kamera nemá vlastní cloudové služby, což znamená, že pokud nemáte Domácí centrum, na dálku se k ní nepřipojíte.

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace Eve
  • snadné nastavení
  • provázanost s aplikací Domácnost
  • podpora HSV
  • citlivý mikrofon a hlasitý reproduktor

Zkušenosti a zhodnocení: povedený pomocník

Eve Cam Secure Indoor Camera vyjde na zhruba 4 tisíce korun. Není to málo, ovšem nabídne kvalitní záznam, chytrou detekci a napojení na systémy od Applu. Díky tomu je zabezpečení na vyšší úrovni než u kamer používajích vlastní cloudové služby.

Eve Cam Secure Indoor Camera

Kvalita záznamu je dostatečná i večer, kdy díky infračerveným diodám vidíte až na vzdálenost 5 metrů. Oceňujeme také délku přívodního kabelu, snadnou instalaci na zeď, stejně jako koncovky adaptéru, díky kterým lze s kamerou cestovat prakticky po celém světě.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • kvalita záznamu
  • napojení na HSV
  • snadné párování a instalace
  • dlouhý přívodní kabel
  • povedený design
  • kvalita zpracování
Zápory
  • nepodporuje připojení Android zařízení
  • líbilo by se nám 2K rozlišení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze