Eve Energy Strip
test

Eve Energy Strip

Když chcete mít přehled

Nedostatek zásuvek řeší mnoho z nás a běžné rozdvojky či roztrojky jistě nikomu představovat nemusíme. Ale představte si, že byste měli zásuvku, která je inteligentní a ovládat ji můžete odkudkoli. Navíc prozradí, kolik elektrické energie jednotlivé spotřebiče spotřebují. To vše umí Eve Energy Strip, kterou vám dnes představíme.

Chytré zásuvky nejsou ničím novým, přesto existují takové, které nás zaujmou natolik, že máme chuť je otestovat. Podobně tomu bylo u Eve Enrgy Strip. Jde o prodlužovací zásuvku, která má tři vstupy a je inteligentní, můžete ji tedy snadno ovládat i na dálku. Energy Strip však zvládne mnohem více a přesně na to se zaměříme v recenzi.

Eve Energy Strip

Obsah balení: stačí málo

  • Eve Energy Strip
  • základní dokumentace

Technické parametry Eve Energy Strip

Rozměry 4 × 7 × 28 cm
Délka přívodního kabelu 190 cm
Specifikace AC 230 V, 50 Hz, max. 16 A / 3 680 W
Přepěťová ochrana 30 000 A
Spotřeba (pohotovostní režim) 2 W
Podpora Apple HomeKit/Siri ano
Počet zásuvek 3
Atestace TÜV Rheinland
Podpora Google Home/Amazon Alexa ne
Cena cca 2,5 tisíce Kč

Konstrukce a zpracování: tak trochu jiná prodlužovačka

Máte doma prodlužovačku? Divili bychom se, pokud ne. Jistě tedy víte, jak vypadá. I když Eve Energy Strip naplňuje představu prodlužovací zásuvky, její zpracování je trochu jinde. Základnu tvoří kvádr s rozměry 4 × 7 × 28 cm a hmotností 875 gramů, rozhodně tak nejde o žádného drobka. Má to ale výhodu, základna se nepřevažuje, ani pokud je kompletně zaplněna těžkými adaptéry, například adaptérem od notebooku, klimatizace atp.

Eve Energy Strip

Základna je velmi elegantní, je tvořena hliníkovým rámečkem, který konstrukci výrazně zpevňuje. Vrchní část je černá a matná, navíc jde o strukturovaný plast, což je rovněž praktické. Ano, prach bude třeba jednou za čas očistit, ale nemusíte se obávat, že by byla prodlužovací zásuvka během pár dnů poškrábaná a nevzhledná. Na samotné základně jsou tři tlačítka, která ovládají jednotlivé vstupy. Pokud tedy chcete, můžete jedním stiskem deaktivovat například přívod proudu k jednomu (nebo klidně všem) z elektronických přístrojů zapojených do základny. Na těle z boku je i pojistka přepěťové ochrany.

Eve Energy Strip není žádný drobeček.

Přívodní kabel je poměrně dlouhý, má 190 centimetrů. Je velmi pevný, přesto se po pár dnech „poddá“ a trochu narovná. Rozhodně se nemusíte obávat, že by se kabel po nějaké době poškodil. Všechny tři vstupy jsou v dostatečné vzdálenosti od sebe, navíc o 90 stupňů pootočené, aby se i velké adaptéry (například adaptér notebooku) vešly vedle sebe.

Eve Energy Strip

Eve Energy Strip je neuvěřitelně elegantní kus elektroniky. Rozhodně se za něj stydět nebudete. Většina z návštěv se nás ptala, co že je to vlastně za speciální prodlužovačku a kde se dá pořídit.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • hliníkový rámeček
  • dlouhý přívodní kabel
  • plasty nejsou lesklé
Nelíbilo se nám
  • velmi těžká

Párování: snadné jako vždy

Produkty Eve se vyznačují snadným párováním a Energy Strip není výjimkou. Stačí zapnout aplikaci Eve, případně aplikaci Domácnost a nasnímat kód, který se nachází na těle produktu. Následně se Energy Strip spojí s iPhonem/iPadem skrze Wi-Fi a po pár vteřinách je hotovo. Pak stačí produkt správně zařadit (místnost, domácnost) a vhodně pojmenovat. Oceňujeme, že Eve nevnucuje svoji aplikaci a pokud chcete, můžete se bez ní zcela obejít (i když následně přijdete o některé detailnější možnosti nastavení)

Eve Energy Strip

Pokud se vám náhodou párování nepovede hned na poprvé, stačí prodlužovací zásuvku resetovat pomocí dvojkliku spodního a vrchního tlačítka (tlačítka vyobrazená jako jedno a tři kolečka), které provede tovární reset. Celý proces párování zabere maximálně 2 minuty.

Líbilo se nám
  • snadné párování i resetování

Zkušenosti z používání: ušetří nervy i peníze

A k čemu vlastně potřebujete inteligentní prodlužovací zásuvku? Pokud opomeneme nedostatek zásuvek ve vašem okolí, je důvod jasný, praktičnost. Díky napojení na Apple HomeKit můžete zásuvku ovládat prakticky odkudkoli, pokud máte doma Domácí centrum (Apple TV, iPad, HomePod). V takovém případě lze spotřebiče ovládat klidně z druhé strany zeměkoule. Pokud máte Apple domácnost, Domácí centrum již jistě máte, pokud ne, můžete zásuvku ovládat alespoň v rámci jedné domácnosti. Podpora pro Google Asistenta chybí, na druhou stranu, data jsou díky Apple HomeKit bezpečně šifrována a neodesílají se do cloudu.

Eve Energy Strip

Skrze aplikaci Domácnost můžete ovládat jednotlivé zásuvky. Pokud si například přejete zapnout na dálku ventilátor, ale nabíječku na notebook zapínat nechcete, zkrátka „pustíte proud“ jen do jedné zásuvky. Pomocí aplikace můžete jednotlivé zásuvky pojmenovat a rovněž lze nastavit automatizace ve spojení s vaší další chytrou elektronikou, která s Apple HomeKit spolupracuje.

To aplikace Eve zachytává i velmi důležité údaje o provozu Eve Energy Strip. Lze v ní v reálném čase sledovat spotřebu jednotlivých spotřebičů, které jsou do zásuvky zapojeny. To znamená, že hned vidíte, jaké je vytížení. Pokud si nastavíte cenu, za kterou odebíráte kWh, můžete se snadno dozvědět, kolik vás provoz daného spotřebiče stojí (denně, týdně i měsíčně).

V našem případě jsme sledovali spotřebu mobilní klimatizace a někdy jsme se nestačili divit. Každopádně jsme během zhruba měsíčního testování zjistili, že pravidelné používání takového spotřebiče může vyjít měsíčně i na více než 1 200 Kč. Takto samozřejmě můžete sledovat i spotřebu notebooku, telefonu nebo čehokoli jiného.

Sledovat spotřebu v reálném čase vás může překvapit.

Stejně jako Eve Room, i Eve Energy Stip měří spotřebu za jednotlivé úseky, zhruba 160× denně, tedy cca každých 10 minut. To je praktické, můžete si snadno udělat představu o tom, kdy je odběr elektrické energie nejvyšší, i když nesledujete spotřebu „online“, na což nemá každý dostatek času. Samozřejmě platí, že aplikace Eve ukáže spotřebu pro každý jednotlivý spotřebič, tedy ne jako celek. Umí ale zobrazit i celkovou spotřebu, ovšem to by bylo pro účely zjištění spotřeby konkrétního spotřebiče nedostatečné. Dodáme, že aplikace umožní nastavit i dětskou pojistku. Po její aktivaci bude možné ovládat Energy Strip pouze skrze aplikaci, ne skrze tlačítka přímo na zařízení.

Hodí se rovněž zmínit, že Eve Energy Strip má různé certifikace kvality, například atestaci TÜV Rheinland. Samozřejmostí je přepěťová ochrana a nadproudová ochrana.

Líbilo se nám
  • sledování spotřeby v reálném čase
  • certifikáty kvality
  • snadné ovládání skrze aplikaci

Automatizace: Eve produkty umí

Stejně jako Eve Flare i Eve Room, Eve Energy Strip lze použít k automatizacím, které nastavíte skrze aplikace Eve nebo Domácnost. I zde se představivosti meze nekladou, snadno můžete například nastavit, že pokud Eve Room zaznamená zhoršenou kvalitu vzduchu, sepne se zásuvka číslo 2 na Energy Strip a ta spustí čističku vzduchu nebo ventilátor. Nastavení automatizací je snazší skrze aplikaci Domácnost, ovšem aplikace Eve je zase mnohem podrobnější, co se možností nastavení automatizací týká. Obě metody samozřejmě můžete kombinovat, aplikace si automatizace mezi sebou „předají“.

Možností existuje samozřejmě více, můžete si nastavit, že se Eve Energy Strip zastaví v momentě, kdy přesáhnete určitý odběr energie a tak podobně. Vše záleží na tom, k čemu se vám bude daná automatizace hodit.

Líbilo se nám
  • bohaté možnosti automatizací
  • snadné nastavení a plánování

Zhodnocení: tak trochu jiná „prodlužka“

Eve Energy Strip se nám moc líbí. Je to inteligentní prodlužovací zásuvka, kterou můžete ovládat vzdáleně a hodí se i jako prostředník pro řešení různých typů automatizací. Cena činí 2,5 tisíce korun. Není to málo, ovšem je nutné brát na zřetel podporu Apple HomeKit, která většinu produktů prodražuje. Stejně tak je dobré myslet na kvalitu zpracování, toto totiž není „plasťák“, za něhož se budete před návštěvami stydět. Za nás palec nahoru.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • množství monitorovaných údajů
  • elegantní design
  • napojení na Apple HomeKit
  • špičkové provedení
  • snadné párování i nastavení
  • nepřevažuje se
Zápory
  • poměrně velká a těžká
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze