Eve Flare
test

Eve Flare

Lampa, která zaujme

Pokud máte „jablečnou“ chytrou domácnost a chcete si udělat radost něčím nevšedním, zpozorněte. Dnes se podíváme na chytrou lampičku Eve Flare, která nejenže dobře vypadá, ale také zaujme detailním nastavením. Pokud si rádi přizpůsobujete atmosféru k obrazu svému, jistě by neměla uniknout vaší pozornosti.

Od Eve jsme již testovali chytré termostatické hlavice Thermo, to však není jediné, na co se společnost soustředí. V nabídce má mnoho produktů, které komunikují skrze Apple HomeKit s vaším iPhonem, iPadem nebo třeba MacBookem.

Eve Flare

Dnes se podíváme na lampičku Eve Flare, kterou lze vzdáleně ovládat skrze HomeKit a na pár kliknutí vám vykouzlí téměř dokonalou atmosféru. Pokud vás tato představa zaujala, čtěte dále.

Technické parametry Eve Flare

Světelný tok 90 lumenů (výkon 6 W)
Barevné světlo ano, skrze aplikaci
Podpora Apple HomeKit/Siri ano
Podpora Google Home/Amazon Alexa ne
Výdrž baterie 6 hodin
Doba nabíjení 2 hodiny
Způsob nabíjení nabíjecí kolébka
Cena cca 2,5 tisíce Kč

Obsah balení: vše potřebné

V poměrně velké krabičce naleznete kromě lampičky také nabíječku. Nabíjení probíhá pomocí podložky s kontakty, které přímo dosedají na kontakty zespodu lampy. Samotný kabel s adaptérem do sítě a kulatým proprietárním konektorem lze z podložky vyjmout, v případě, že by se kabel poškodil, můžete zakoupit čistě jen nabíječku bez podložky. Potěší také základní a vcelku přehledný návod, nic více potřeba není.

Eve Flare

Konstrukce a zpracování: bílá a elegantní

Eve nevymýšlelo žádné divočiny, Eve Flare je koule, která má zespodu rovnou plochu, na které stojí. Jde tedy o takový oříznutý Měsíc. Koule je kompletně plastová, její provedení je však kvalitní, plasty jsou bytelné a spoje nejsou viditelné.

Eve Flare

Na spodní části jsou již zmiňované kontakty pro nabíjení a také praktický výklopný držák z kovu. Díky němu můžete Eve Flare zavěsit, například na karabinku nebo venku na větev, pokud plánujete zahradní párty. K tomu se bude hodit i certifikace odolnosti IP65, kterou využijete i například v koupelně, kde je vysoká vlhkost. Kromě praktického držáku nabízí i dvě mechanická tlačítka, jedno pro vypnutí/zapnutí a MODE pro změnu barvy světla.

Eve Flare není žádná miniatura.

Lampička není žádná miniatura, na výšku měří 27,5 cm, na šířku má 25,5 cm. Nejedná se tedy (pochopitelně) o dokonalou kouli kvůli podstavci. Díky konstrukci je lampička schopná šířit světlo v úhlu 280 °.

Eve Flare působí kvalitním dojmem a oceňujeme i praktický držák, který pomůže s umístěním mimo stolek. Líbí se nám, že Eve nijak neexperimentovalo, design je tedy naprosto čistý, skvěle zapadne do moderního i klasického interiéru.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • elegantní design
  • praktické držadlo
  • snadné nabíjení skrze podložku
  • velký úhel šíření světla

Párování a ovládání: snadné jako facka

Díky implementaci Apple HomeKit je párování velice snadné. Stačí lampičku zapnout tlačítkem na spodní hraně, kdy dojde k jejímu rozsvícení. Následně můžete skrze aplikaci Eve, případně přímo Domácnost, do které vás aplikace Eve tak či tak přesměruje, naskenovat kód a vyčkat zhruba 20 vteřin, kdy se telefon/tablet spojí s Eve Flare pomocí Bluetooth. Následně přidáte lampičku do vybrané místnosti, přidáte popisek a lampička se zobrazí mezi produkty chytré domácnosti.

Aplikace Eve

Celý proces párování je velice snadný, zabere maximálně 2 minuty. Oceňujeme, že Eve nevnucuje svoji aplikaci a pokud chcete, můžete se bez ní zcela obejít (i když následně přijdete o některé detailnější možnosti nastavení). Tak či tak, prvotní párování vám vrásky na čele neudělá.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • rychlost
  • bez nutnosti používat proprietární aplikaci

Zkušenosti z používání: dokonalá atmosféra

Eve Flare má navodit správnou atmosféru, rozhodně ale nejde o hlavní zdroj světla. Tomu odpovídá maximální jas 90 lumenů (6 W), přičemž například 40W žárovka, kterou asi všichni důvěrně známe, nabízí jas zhruba 400 lumenů. Eve Flare nedosahuje ani výkonnosti klasické 25W žárovky, která nabízí světelný tok cca 210 lumenů. Nic samozřejmě nebrání tomu, abyste si pořídili více Eve Flare a světelný výkon zvýšili.

Eve Flare umí nastavit barvy jak v odstínech bílé, tak také jiné, které atmosféru podpoří. Přímo skrze aplikaci Domácnost můžete nastavit několik předem připravených barev, stejně tak můžete plynule regulovat jas v procentech od 1 do 100 %. Slouží k tomu posuvník přímo v rámci aplikace, lampička na změnu reaguje okamžitě (v případě kvalitního připojení).

Integrovaná baterie zajistí, že bez podložky dokáže Eve Flare svítit až 6 hodin. Při našem testu jsme se dostali na 6 hodin a 30 minut při 100% jasu, není však problém dosáhnout například 8 hodin při 70% jasu. Nabití zabralo zhruba 2 hodiny.

Eve Flare dokáže svítit až 6 hodin.

Lampu můžete ovládat skrze aplikaci Domácnost, stejně tak lze o pomoc požádat Siri. Pokud máte domácí centrum (typicky Apple TV nebo iPad), můžete nastavit i různé automatizace, například takovou, že po příchodu domů (otevření dveří) se Eve Flare automaticky spustí s vámi zvoleným světlem i jasem. Některé automatizace můžete vytvořit přímo díky aplikaci Domácnost, na pokročilejší automatizace jsme využili aplikaci Eve, obě metody jsou mezi sebou kompatibilní. Vzdálené ovládání mimo vaši domácíi síť rovněž není problém, pokud máte Domácí centrum, které s Eve Flare komunikuje pomocí Bluetooth.

Pokud domácí centrum nemáte, můžete si pohrát alespoň se scénami. Ty lze podobně přizpůsobit, ovšem ovládat je můžete jen skrze aplikaci/Siri a je nutné být v rámci domácí sítě, komunikace probíhá skrze Bluetooth.

Eve Flare

Pokud vám základní nastavení skrze aplikaci Domácnost nedostačuje, můžete využít aplikaci Eve. Díky té lze nastavit libovolnou barvu světla skrze paletu barev, po které kroužíte prstem, dokud nenaleznete ideální barvu.

Dodáme, že mimo Apple HomeKit není Eve Flare možné spojit s jiným řešením, zajít chuť si tedy musí nechat majitelé Androidů, nepochodíte s napojením na Amazon Alexu ani Google Home. Eve to ospravedlňuje bezpečností, Apple HomeKit je dle slov výrobce tím nejdůvěryhodnějším řešením. K využití plného potenciálu lampy musíte být vlastníky iPhonu/iPadu s verzí systému 14.5 nebo vyšší.

Líbilo se nám
  • dokonalá atmosféra
  • plynulá regulace jasu
  • možné použít i venku nebo v koupelně
  • automatizace
  • ovládání skrze Siri, vzdálené ovládání
Nelíbilo se nám
  • nižší světelný tok
  • nepodporuje Google Home a Amazon Alexu
  • nutno vlastnit zařízení s iOS 14.5 a vyšší

Závěr: líbí se nám

Eve Flare je něco, co nutně nepotřebujete, dokud si to nepořídíte. Jde o skvělý doplněk, který zaujme, i když je vypnutý, natož pak když svítí. Ano, světelný tok je nízký, ale o to tu tolik nejde. Eve Flare je něco, co vám udělá radost, skvěle zapadne do vaší chytré domácnosti a ještě potěší vaše oko. To vše za cenu zhruba 2,5 tisíc korun. Je to moc, je to málo, nebo tak akorát?

Eve Flare

Vzhledem k funkcím si troufneme říci, že ač je cena lehce nadsazená, ne dramaticky, jak by se možná mohlo některým zdát. Už jen fakt, že to „zkrátka funguje“, bez záseků, bez nervů a bez dlouhého nastavení nám stačí k tomu, abychom Eve Flare k nákupu doporučili. Věříme, že vám udělá takovou radost jako nám.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • příjemné dotvoření atmosféry
  • elegantní design
  • velmi dobrá výdrž baterie
  • ideální velikost
  • praktický držák
  • možnost ovládat tlačítky
  • kvalitní zpracování
  • vzdálená správa, automatizace
  • podpora Apple HomeKitu
Zápory
  • nepodporuje Google Home/Amazon Alexu
  • nižší světelný tok
  • pro někoho vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze