Flyte LYFE Planter
test

Flyte LYFE Planter

Magneticky magická příroda

Odpočíváte rádi? Asi to není úplně dobrá otázka, odpočinek má rád snad každý. U čeho tedy odpočíváte nejraději? U filmu, sportu nebo jinak? Já osobně rád relaxuji u levitujících předmětů společnosti Flyte. Dnes testovaný květináč LYFE je už druhým levitujícím produktem z nabídky a opět dokáže zaujmout téměř každého, kdo se na něj na chvíli zadívá. Nevěříte?

Ať už si libujete v bytovém designu, nebo jen máte rádi originální věci, určitě přemýšlíte nad každým prvkem domácnosti. A právě maličkosti dokážou domov zútulnit a zároveň ho udělat jedinečným. To dozajista dokáže i dnes testovaný květináč LYFE Planter od společnosti Flyte.

S produktem téže značky už jsme tu čest měli, a to pár měsíců zpět při testování chytré žárovky Flyte Manhattan. I květináč LYFE Planter umí levitovat nad svojí základnou a vyvolat pocit něčeho magického. To, že nejde o magii, chápe zřejmě každý, vše mají na starost magnety, ovšem, proč se nenechat unést krásným designem, který navíc může hostit kus přírody?

Za zapůjčení levitujícího květináče Flyte LYFE Planter děkujeme společnosti Life & furniture s.r.o., provozující e-shop designovynabytek.cz. Zde si květináč můžete rovněž zakoupit.

Technické parametry Flyte LYFE Planter

Rozměry květináče cca 8 × 10 cm
Hmotnost květináče 240 gramů
Rozměry základny 15,3 × 15,3 × 3,8 cm
Hmotnost základny 1 300 gramů
Materiál základny dřevo

Obsah balení: velké věci zaberou místo

V poměrně velké tvrzené krabici naleznete ve vypolstrovaném vnitřku samotný květináč, poměrně těžkou stanici s magnetickým vnitřkem, napájecí kabel s textilním povrchem a nabíječku do elektrické zásuvky. Potěší také čtveřice přibalených adaptérů pro různé zásuvky v závislosti na regionu. V balení dále je korková podložka pro vycentrování žárovky a samozřejmě pár příruček. Balení působí luxusním dojmem.

Konstrukce: magický květináč

Pokud se před nákupem podíváte na instruktážní videa, možná vás prvotní setkání s Flyte LYFE Planter trochu zaskočí, zvláště pak v případě, kdy se díváte pouze na videa, ale nestudujete produkt podrobně. Samotný květináč je sice plastový, ovšem je potažen silikonovým návlekem, který se poměrně snadno čistí, a to i přesto, že jeho povrch je matný. Zde se výrobce samozřejmě zaměřil primárně na praktičnost, povlak se poměrně snadno vyčistí od případných nečistot, které jsou u květináče běžné.

Návlek by šel při troše snahy sejmout, to však spíše nedoporučujeme. Jeho tvar by se mohl zdeformovat a květináč by již nikdy nevypadal tak, jako když jste ho poprvé vybalili z krabice. Na jeho očištění vám postačí vlhký hadřík s vodou, abrazivní čističe nedoporučujeme. Doplníme, že v zahraničí lze zakoupit i náhradní „skiny“, tedy návleky, a to v různých barvách. Cena se pohybuje okolo 250 Kč, u nás však k dostání alespoň prozatím nejsou.

Samotný design květináče je velice povedený, skládá se ze zkosených ploch. Při levitaci květináče na podložce dochází k nápadité hře stínů, které zkosené plochy vyvolávají. Vzhledem k tomu, že je povrch matný, nedochází k nepříjemným odleskům, což hodnotím kladně.

Samotný design květináče je velice povedený.

Květináč je poměrně těžký, váží zhruba čtvrt kila, rozhodně tak nejde o pírko s hmotností pár gramů. Vnitřní plastová konstrukce je vyztužena kovovým blokem, který má i užitnou funkci. Jde o děrovaný rezervoár, který propustí kapalinu, tedy například nadbytečnou vodu, pokud zahrádku přelijete. Na tomto prvku je zároveň i vyražené logo produktu, stejně jako na spodní hraně silikonového návleku.

Flyte LYFE Planter

Základna, nad kterou květináč levituje, je ještě masivnější než v případě levitující žárovky, váží zhruba 1,3 kilogramu. Je to logické, květináč je větší, navíc jde o těžší produkt, zapotřebí tedy byl silnější elektromagnet v základně. Základna je stále ze dřeva, je světlejší a vzhledem k její hmotnosti se nemusíte obávat pádu, ani pokud ji umístíte na kraj vyšší komody. K jejímu strhnutí by bylo zapotřebí hodně síly. Stanice je kompaktní monolit, který nenarušují žádné vypínače či popisky. Jediný otvor je na zadní straně, jde o kulatý port pro nabíjecí kabel. Elektromagnet byl do základny vložen zespodu, kde je navíc protiskluzová pěnová podložka s plastovými nožičkami.

Flyte chválíme i za dva metry dlouhý napájecí kabel, který se povedl i po vzhledové stránce. Jedná se o dva navzájem propletené kabely s textilním povrchem ve světle hnědé barvě, která skvěle doplňuje zbytek řešení. Flyte si dal záležet i na koncovce přívodního kabelu, jako celek tak působí Flyte Planter opravdu hodnotným dojmem.

Levitace: neokoukaná zábava

Už víme, z jakých částí se květináč skládá. Zbývá tedy jej usadit na své místo. Pro to je nezbytné, aby byla stanice zapojena do elektřiny, čímž se aktivuje elektromagnet v základně. Následně využijete korkovou podložku z balení, kterou vycentrujete s okraji základny. A nastává čas na to nejdůležitější – umístění květináče.

Flyte LYFE Planter

Postup je trochu jiný než při umisťování žárovky. Nejlepší je, pokud květináč chytnete do spojených dlaní, podobně jako kdybyste do nich chtěli nabrat vodu. Následně jej z výšky zhruba 30 centimetrů postupně spouštíte směrem k základně, dokud neucítíte odpor. Ani ne velký, ani ne malý. V případě, že vám květináč v dlaních „cuká“, vycentrovali jste jeho pozici špatně a ideální je začít od začátku, tedy z větší výšky.

Pro první umístění květináče nad základnu doporučujeme využít již zmíněnou korkovou podložku, která vás nasměřuje na střed základny. Po pár opakováních však získáte grif a ve většině případů se podaří najít vhodné umístění hned napoprvé, navíc bez korkové podložky. Umístění květináče je dle našich zkušeností snazší než v případě žárovky, jde o rozložení hmotnosti i pro levitaci vhodnější rozměry (květináč je širší, žárovka zase vyšší).

Doporučujeme využít korkové podložky.

Pokud je květináč prázdný, otáčí se kolem své osy tam a zase zpět téměř bez přestávky, a to ne zrovna pomalu. Jakmile jej zatížíte, avšak maximálně květinou o hmotnosti 200 až 250 gramů, otáčení se zpomalí. Možná se ptáte, co se stane, když se vám nepodaří umístit květináč přesně na střed. Pokud jej pustíte v okamžiku, kdy nebude vycentrován, magnet v základně si květináč poměrně hrubě přitáhne k okraji stanice, kde jej bude silou magnetů držet. Jakmile tato situace nastane (a věřte, že nastane), není důvod k panice. Tělo je plastové a potažené silikonem, takže až na menší šok z rány se nic strašného nestane, květináč to pochopitelně vydrží. Stejná situace by nastala, kdyby vypadl elektrický proud, nebo jste základnu odpojili od kabelu.

Flyte LYFE Planter

Sejmutí květináče je rovněž snadné. Stačí se přiblížit, chytnout jej a zvednout směrem nahoru – nikdy ne do stran. Celý princip pochopitelně funguje na bázi elektromagnetu v základně a magnetu v květináči. V žárovce navíc byl indukční vysílač, ten však květináč nepotřebuje, protože nesvítí.

Zhodnocení: pěkná to věc

Pokud vám doma chybí něco jedinečného, nebo přemýšlíte, jak domácnost ozvláštnit, je Flyte LYFE Planter pravou volbou. Není to největší ani nejlevnější designový květináč, který na internetu seženete, je však naprosto výjimečný.

Za zapůjčení levitujícího květináče Flyte LYFE Planter děkujeme společnosti Life & furniture s.r.o., provozující e-shop designovynabytek.cz. Zde si květináč můžete rovněž zakoupit.

Vypadá skvěle a funguje přesně tak, jak výrobce slibuje. Pokud si však chcete udělat radost, musíte sáhnout hlouběji do kapsy. Květináč pořídíte za zhruba 9 tisíc korun, v akcích výhodněji. Za nás můžeme jeho nákup doporučit, protože vás opravdu jen tak neomrzí.

Klady
  • jedinečný design
  • kvalitní provedení
  • unese i poměrně těžkou květinu
  • umístění je snazší než u žárovky
Zápory
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze