Flyte Manhattan V2
test

Flyte Manhattan V2

Vypněte, ale světlo nechte svítit

Není žádným tajemstvím, že je dnešní společnost hektická. Na chvíli se zastavit a jen relaxovat dokáže málokdo, i když by mnozí možná i chtěli. Pokud patříte k výjimkám a chcete si u chvilky odpočinku užít i neobyčejnou podívanou, měli byste zbystřit. Na test nám dorazila žárovka, která nejenže skvěle vypadá, ale dokáže vás navíc vytrhnout z běžného stereotypu.

Pokud jste milovníci minimalismu, rozmyslíte si každý prvek, který se ocitne ve vaší domácnosti. Dává to smysl – minimalismus je trend poslední doby. Přesto se čas od času objeví ve vašem okolí taková věc, která vás přesvědčí k nákupu, i když byste se bez ní reálně obešli. Podobné je to i u dnes testované žárovky Flyte Manhattan. Ta sice není protkaná nejmodernějšími technologiemi a nebude například reagovat na vaše hlasové povely, a přesto vám vykouzlí úsměv na tváři. A nejenom vám, o čemž vás můžeme ujistit hned na začátku.

Flyte Manhattan V2

Společnost Flyte, která se svojí žárovkou debutovala na Kickstarteru, se zaměřuje na levitující produkty. V nabídce má levitující žárovky, levitující květináč nebo také nástěnné hodiny s levitujícím ukazatelem času.

Za zapůjčení levitující žárovky Flyte Manhattan V2 děkujeme společnosti Life & furniture s.r.o., provozující e-shop designovynabytek.cz. Zde si žárovku můžete rovněž zakoupit.

Nejde samozřejmě o žádnou magii – levitování obstarávají magnety. Přesto jde o natolik zajímavou podívanou, že jsme vás o recenzi produktu zkrátka nemohli ochudit.

Technické parametry Flyte Manhattan V2

Rozměry žárovky 14 × 7 × 4,5 cm
Rozměry základny 12,6 × 12,6 × 3,5 cm
Hmotnost základny 500 gramů
Materiál základny dřevo (ořech)
Maximální svítivost 60 lumenů
Teplota světla 2 700 až 3 000 kelvinů
Cena 7 600 Kč

Obsah balení: velké věci zaberou místo

Už samotné balení Flyte Manhattan V2 napovídá, že máte tu čest s luxusním kouskem. V poměrně velké tvrzené krabici naleznete ve vypolstrovaném vnitřku samotnou žárovku, poměrně těžkou stanici s magnetickým vnitřkem, napájecí kabel s textilním povrchem a nabíječku do elektrické zásuvky. Potěší také čtveřice přibalených adaptérů pro různé zásuvky po celém světě. V balení se dále nachází korková podložka pro vycentrování žárovky a samozřejmě pár příruček.

Konstrukce: žárovka trochu jinak

K tomu, aby celé kouzlo fungovalo, jsou zapotřebí dvě věci: žárovka a základna, nad kterou se žárovka vznáší. Samotná žárovka se na první pohled příliš neliší od běžných „edisonek“, tedy žárovek s vinutím, které používal snad každý. Výraznější rozdíl spočívá v tom, že namísto závitu má Flyte Manhattan jen speciální tubus z – čistě pro praktické důvody – tvrzeného plastu s chromovaným proužkem. Na tomto proužku nalezneme logo výrobce. Uvnitř tubusu se nachází kromě indukčního přijímače také magnet, který komunikuje s elektromagnetem uvnitř základny.

Už provedení dává tušit, že žárovka společnosti Flyte nebude jen tak ledajakou žárovkou. Oceňujeme velice kvalitní provedení, všechny části skvěle lícují a v ruce žárovka opravdu něco váží. Rozhodně tak nemáte pocit, že v ruce držíte dětskou hračku. Spodní hrana, tedy podstavec žárovky, je polstrovaná jemným mikrovláknem.

Uvnitř baňky, o které výrobce tvrdí, že by měla ustát nějaký ten pád, se nachází velmi nápadná kovová ramena, na kterých jsou umístěné LED diody. Těch je zde celkem sedm. V tomto ohledu vydá jedna fotografie za tisíc slov. Doplníme že rozměry žárovky činí 14 × 7 × 4,5 centimetru.

Flyte Manhattan V2

Druhou nepostradatelnou součástí celého řešení je základna žárovky. Ta je dřevěná, tedy alespoň její vnější plášť. Výrobce vsadil na ořech, který zaujme líbivým tmavým odstínem. V závislosti na vybrané barevné variantě žárovky se lehce mění i barva dřeva použitého jako základ. Stanice je kompaktní monolit, který nenarušují žádné vypínače či popisky. Jediný otvor nalezneme na zadní straně, kde se nachází kulatý port pro nabíjecí kabel. Stanice je poměrně těžká, konkrétně 500 gramů, za což pochopitelně nemůže použité dřevo, ale právě elektromagnet v útrobách. Rozměry stanice činí 12,6 × 12,6 × 3,5 centimetru.

Flyte chválíme i za dva metry dlouhý napájecí kabel, který se povedl i po vzhledové stránce. Jedná se o dva navzájem propletené kabely s textilním povrchem v hnědé barvě, která skvěle komunikuje se zbytkem řešení. Flyte si dalo záležet i na koncovce přívodního kabelu.

Flyte Manhattan V2

Levitace: téměř jako kouzlo

Už víme, z jakých částí se celek skládá. Nezbývá tedy než žárovku usadit na své místo. Pro to je nezbytné, aby byla stanice zapojena v elektrické síti, čímž se aktivuje elektromagnet uvnitř základny. Následně využijete korkové podložky z balení, kterou přesně vycentrujete s okraji základny. A nastává čas na to nejdůležitější – umístění žárovky. Nebudeme vám nic nalhávat, chce to trpělivost a ideálně pevný úchop. Začneme zhruba 15 centimetrů nad základnou, kdy postupně zmenšujeme vzdálenost mezi základnou a spodní hranou žárovky.

Flyte Manhattan V2

Jakmile se přiblížíte na vzdálenost zhruba 5 centimetrů, ucítíte poměrně silný odpor magnetů, který bude chvílemi „strhávat“ žárovku mimo ideální střed. V tomto okamžiku nesmíte polevit a pomalu pohybovat žárovkou okolo středu. Jakmile odpor magnetů ustane, musíte co nejopatrněji žárovku pustit a... vychutnat si skvělý pocit z toho, že máte světlo, které levituje zhruba 1,7 centimetru nad základnou.

Pro první umístění žárovky nad základnu doporučujeme využít již zmíněné korkové podložky, která vás nasměřuje na střed základny. Po pár opakováních však získáte určitý grif a ve většině případů se podaří vhodné umístění hned napoprvé, navíc bez korkové podložky.

Flyte
Takto rychle to opravdu nepůjde...

Mimo to, že se žárovka vznáší nad svojí podložkou, se může pomalu otáčet, případně lehce kývat. Stačí do žárovky lehce klepnout, případně ji dvěma prsty roztočit. Točit se žárovka následně nepřestane několik hodin, i když časem pochopitelně zpomalí. Obzvlášť zajímavě to vypadá, když je žárovka zapnutá. K tomu slouží dotyková ploška v pravém spodním rohu základny. Stačí se dotknout a světlo se rozsvítí; dalším dotykem se světlo vypne. Žádné popisky ani tlačítka tak nejsou potřeba.

Flyte levituje asi 1,7 cm nad základnou.

Možná se ptáte, co se stane, když se vám nepodaří umístit žárovku přesně na střed. Pokud žárovku pustíte v okamžiku, kdy nebude vycentrována, magnet v základně si žárovku poměrně hrubě přitáhne k okraji stanice, kde ji bude silou magnetů držet, ovšem ne v levitující podobě, nýbrž přímo na základně. Jakmile tato situace nastane (a věřte že nastane), není důvod k panice. I přesto, že si stanice žárovku přitáhne opravdu silně, žárovka ani její tubus nepraskne. Z tohoto důvodu je spodní hrana žárovky polstrována mikrovláknem a tubus žárovky je vyveden z tvrzeného plastu.

Flyte Manhattan V2

Sejmutí žárovky je rovněž snadné. Stačí se přiblížit, žárovku chytnout a zvednout ji směrem nahoru – nikdy ne do stran. Následně ji umístíte mimo blízkost základny, případně ji můžete přichytit na kraj základny, kde bude pevně držet právě díky magnetům.

Už víme, že levitaci zajišťují magnety. Elektromagnet v základně musí čerpat energii ze sítě, a tak se nabízí otázka, co by se stalo, kdyby při levitaci žárovky vypnuli proud, případně pokud byste omylem vypojili stanici ze zásuvky. Dobrou zprávou je, že by se žárovka nerozbila. V okamžiku, kdy by elektromagnet uvnitř základy přišel o přívod energie, by žárovka sice spadla, ovšem díky magnetům by se bleskurychle přichytila ke kraji základny. Problém by mohl nastat pouze v případě, že by základna nebyla na ideálně rovné podložce.

Ovládání: Jak to vlastně celé funguje?

Ještě než se podíváme na přesný princip levitace, zaměříme se na pár specifikací žárovky. Ta vytváří teplé bílé světlo o teplotě 2 700 až 3 000 kelvinů. Jde tedy o příjemné světlo, které nedráždí oči. Svítivost činí zhruba 60 lumenů, což značí, že jde o světlo pro navození atmosféry a rozhodně vám nerozsvítí místnost, a to ani tu malou. Mimo dekoračních účelů bychom mohli provoz žárovky doporučit v ložnici, kde by Flyte mohlo nahradit noční lampičku.

Flyte
Schématický nákres součástí Flyte Manhattan

Výrobce udává, že by žárovka měla vydržet svítit až 50 000 hodin, což by znamenalo výdrž 11 let při svícení 12 hodin denně, případně 22 let při svícení 6 hodin denně. Je více než pravděpodobné, že by Flyte spíše postihl jiný problém, než to, že by žárovka přestala svítit z důvodu opotřebování LED diod.

Celý princip funguje na bázi elektromagnetu v základně, magnetu v žárovce a indukci. Díky bezdrátovému přenosu energie skrze indukci, kterou známe už od Nikoly Tesly, může Flyte v kombinaci s magnetickou levitací fungovat přesně tak, jak tvůrci zamýšleli. Rozhodně se nejedná o naprostou technologickou novinku. V pojetí světla Flyte to však stále působí jako malý zázrak. Když to vezmeme kolem a kolem, ve světle žárovky Flyte by se hezky dívalo na přátelství Tesly a Edisona.

Zhodnocení: to chcete

Jak už jsme zmínili na začátku, Flyte Manhattan V2 určitě není něco, co nutně musíte mít. Ale vy to chcete. V podstatě od prvního okamžiku vás dokáže zaujmout a funguje i jako skvělý relaxační prostředek. Zkrátka jen zapnete a sledujete onu magickou show.

Za zapůjčení levitující žárovky Flyte Manhattan V2 děkujeme společnosti Life & furniture s.r.o., provozující e-shop designovynabytek.cz. Zde si žárovku můžete rovněž zakoupit.

Zřejmě největší překážkou bude cena. Žárovka se dá sehnat za asi 7,5 tisíce korun, což určitě není málo. Na druhou stranu nejde jen o nevýkonné světlo, které se hodí maximálně do ložnice. Jde o unikátní kousek, který i přes své malé rozměry může směle dominovat vašemu obývacímu prostoru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze