Fujifilm Instax Square SQ1
test

Fujifilm Instax Square SQ1

Fotoaparát, který zvěční vaše vzpomínky

Rychlost a jednoduchost jsou v dnešním uspěchaném světě klíčové parametry. Zábava je ale skvělý bonus, který ocení snad každý z nás. Nový Instax Square SQ1 od japonského výrobce fotoaparátů a filmů Fujifilm je ztělesněním těchto tří věcí.

Nový instantní fotoaparát nedisponuje žádnou chytrou technologií, ale je zajímavý díky automaticky vyjíždějícím snímkům. Pokud jste pojem instax někdy slyšeli, tak jistě víte, co mám na mysli. Z tohoto zařízení vám totiž hned po zmáčknutí spouště vyjede film s vyvolanou fotkou. A to vše jen za pár sekund.

Technické parametry Instaxu SQ1

Podporovaný film Fujifilm Instax Square instant film
Rozměr fotografií 62 × 62 mm
Objektivy 2 komponenty, dva členy, f = 65,75 mm, 1:12,6
Hledáček Teleskopický, zvětšení × 0,4
Ostřící vzdálenost Od 0,3 m, pro selfie režim doporučena vzdálenost 0,3 až 0,5 m
Závěrka Elektronická s časem závěrky od 1/6 do 1/400 sekundy
Expozice Automatická, Lv. 5–15,5, citlivost ISO 800
Vysunutí filmu Automatické
Doba vyvolání filmu Cca 90 sekund – závisí na okolní teplotě
Blesk Automatická úprava síly blesku, efektivní dosah 0,3 až 2,2 m
Zdroj Dvě lithiové baterie (CR2), výdrž cca 30 balení filmů (podle testů Fujifilmu)
Automatické vypínání Po 5 minutách nečinnosti
Rozměry a hmotnost 130,7 × 118,6 × 57,5 mm, 390 g bez baterií a vloženého filmu
Obsah balení Dvě lithiové baterie, popruh na ruku
Cena 3 499 Kč

Obsah balení: praktický

Instax je společně s dvěma lithiovými bateriemi a popruhem na ruku vložený do jednoduché papírové krabice. Samotný fotoaparát je ale zabalený i v bublinkové fólii, aby nedošlo k jeho poškození. Uvnitř krabice najdeme také informační brožuru, která nás navede, jak foťák používat. Leták je velmi přehledný a dá se v něm rychle a bez problému zorientovat.

FUJIFILM instax SQUARE SQ1

Konstrukční zpracování: jak pro dámy, tak pro pány

Instax SQ1 se od svého předchůdce SQ6 liší v prvé řadě designem. Tentokrát totiž vzhled zaujme i muže a dospělejší zákazníky. Fotoaparát je proto k dostání ve třech barevných provedeních. My jsme na test obdrželi cihlově oranžovou variantu, ale pořídit si můžete také křídově bílou nebo ledovcově modrou.

Instax SQ1

Nutno podotknout, že fotoaparát je sám o sobě poměrně velký a těžký. Rozhodně se nejedná o zařízení, které schováte do malé kabelky. Pokud chcete s Instaxem cestovat, praktickým řešením by mohla být koupě stejnobarevného koženého pouzdra s řemínkem.

Ovládání: pochopí i dítě

Analogový fotoaparát opravdu funguje na tom nejjednodušším principu. Zapnete ho pouhým pootočením objektivu, podíváte se do hledáčku a zmáčknete spoušť. Díky tomu, že zařízení disponuje funkcí automatického nastavení scény, foťák sám rozpozná úroveň okolního osvětlení a při jeho nedostatku scénu přisvětlí bleskem bez vašeho zásahu. Nic dalšího není potřeba nastavovat.

Formát analogového filmu: vaše vzpomínka na malé čtvercové fotce

Samotný název vypovídá o tvaru analogového filmu. Instax Square SQ1 vám vytiskne snímky v populárním čtvercovém formátu o velikosti 62 × 62 mm, přičemž vyvolání jednoho snímku trvá asi 90 sekund. Fotky se na tomto formátu velmi pěkně vyjímají a mně osobně se líbí mnohem více než obdelníkové z Instaxu mini.

Analogové snímky
Analogové snímky

Funkce: kvalitní a hezké selfies bezproblémově

Klasický režim focení snad netřeba vysvětlovat. Fantazii se meze nekladou, a proto můžete fotoaparátem vyfotit cokoliv chcete. Za zmínku ale určitě stojí selfie režim, který oceníte jak na výletu s partnerem, tak na oslavě s přáteli. Aktivuje se dvojitým pootočením kroužku objektivu, díky kterému se fotoaparát zaostří na kratší vzdálenosti od 30 do 50 cm.

K dokonalým portrétům sama sebe dopomůže malé zrcátko na přední straně fotoaparátu. Můžete si v něm překontrolovat, zda se do záběru vejde celá vaše parta.

FUJIFILM instax SQUARE SQ1

Selfie režim je také skvělou funkcí, pokud chcete fotit nejrůznější detaily. Dávejte si ale pozor na to, abyste nefotili na tento režim neúmyslně. Fotky by totiž vyjely rozmazané, protože Instax scénu špatně zaostří. Na ukázce níže můžete vidět pravý a levý snímek rozostřený právě kvůli mé začátečnické chybě.

FUJIFILM instax SQUARE SQ1

Zhodnocení: „instafriendly“ pomůcka

Pokud se považujete za kreativní duši a milujete focení, je tento nový model analogového fotoaparátu přímo stvořený pro vás. Když pomineme velikost a hmotnost, která je trochu nepraktická a kvůli které se s fotoaparátem obtížněji manipuluje, tak je toto zařízení skvělou „párty“ pomůckou a produktem, díky kterému si utvoříte krásné vzpomínky bez dlouhého čekání.

Jestli se ale zajímáte o ekologii, tak je třeba brát v potaz velkou spotřebu plastů. Jednotlivé filmy jsou totiž balené po deseti kusech v plastových kazetách, které se po vypotřebování filmu vyhodí.

V případě, že je vám fotoaparát sympatický, ale nechcete za něj dávat skoro čtyři tisíce Kč, můžete si pořídit některou z předchozích generací. Funkcemi se téměř neliší a hezkou fotku na Instagram s nimi pořídíte také.

Klady
  • jednoduchost ovládání
  • zrcádko na selfie režim
  • rozměr čtvercových snímků
Zápory
  • velikost a hmotnost fotoaparátu
  • velká spotřeba plastů
  • malý hledáček
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze