LG OLED65E7V
test

LG OLED65E7V

Úžasný zvuk, dechberoucí obraz
2

Chtěli byste si doma zřídit své vlastní malé kino a hledáte ideálního společníka? Zařaďte si do hledáčku televizi LG OLED65E7V, která vás uchvátí nejen velkou úhlopříčkou a dokonalým obrazem, ale i velmi kvalitním zvukem. Povedl se také design a spolehnout se můžete i na chytré funkce, jež zastřešuje systém webOS 3.5. Nutné je však počítat s vyšší cenou.

Mezi přední výrobce moderních televizorů bezpochyby patří jihokorejské LG. Jeho dražší modely již běžně nabízejí OLED panely, elegantní vzhled či kvalitní zvuk. Potěší i propracovaný operační systém webOS. Za to vše ale zaplatíte nemalé částky. Na náš redakční test jsme si vybrali již slušně velký model OLED65E7V, jehož česká cena atakuje hranici takřka osmdesáti tisíc korun. Dokáže si ji novinka obhájit?

Technické parametry LG OLED65E7V

rozměry bez stojanu 146,1 × 87,7 × 6,2 cm
rozměry se stojanem 146,1 × 90,4 × 19,5 cm
hmotnost bez stojanu 21,2 kg
hmotnost se stojanem 23,1 kg
hmotnost celého balení 27 kg
úhlopříčka displeje 65 palců (165,1 cm)
typ displeje OLED
rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano (HDR 10, Dolby Vision, HLG)
výkon reproduktorů 4×10 W + 1×20 W
operační systém webOS 3.5
hlasové vyhledávání ano
EPG ano
internetový prohlížeč ano
obchod s aplikacemi LG Content Store
počet tunerů (pozemní)
počet tunerů (satelitní)
příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth ano
HDMI
Ethernet
USB
záznam na USB úložiště ano
výstup na sluchátka ano
cena 80 000 Kč

Konstrukční zpracování: tenkost vás dostane

Mnozí si možná říkají, že televize (stejně jako telefony) dnes nemohou mít takřka žádný vzhled. Rámečky v podstatě zmizely a všude je jen displej. Zčásti je to samozřejmě pravda. OLED modely LG z roku 2017 mají však přesto jasné poznávací znamení. Pod obrazovkovou částí se totiž nachází soundbar s efektním mřížkováním. Výrobce vsadil na lehké retro. Vzhled to příjemně oživuje a výsledný dojem je velmi vkusný. Podařilo se nakombinovat moderní tvary s retro prvky v podobě viditelných průduchů reproduktorů.

LG OLED65E7V

Vybalování televizoru je velmi citlivou záležitostí a rozhodně doporučujeme asistenci druhé osoby, a to nejen proto, že celé balení váží více než 30 kilogramů. V horní části je televize extrémně tenká. Samotná obrazovka, respektive displej, je nalepen na tenkém skle o tloušťce sotva několik milimetrů. Svým způsobem to působí až neuvěřitelně a současně křehce. Takto tenká konstrukce se samozřejmě okamžitě prohýbá a kroutí.

Rámečky z části tvořené průhledným sklem jsou neskutečně tenké.

Ve spodní části je televize mnohem širší. Kromě nezbytných komponent se zde nachází také konektory a reproduktory. Šířka dosahuje 62 milimetrů.. Rovnou doplňme, že se stojanem šířka činí 195 milimetrů. Samotný stojan je kovový a matně stříbrný. Působí elegantně a televizi až překvapivě pevně drží. K vložení do stojanu jsou opět zapotřebí dvě osoby, kdy jedna televizi jistí a druhá fixuje čtyřmi dodávanými šroubky.

LG OLED65E7V

Po sestavení je nutné dávat pozor. Ačkoliv je vše vcelku bytelné, nešetrné drcnutí by televizi mohlo překlopit. Celkově však hodnotíme konstrukci a především vzhled jen kladně. Rámečky kolem obrazovky, zčásti tvořené průhledným sklem, jsou neskutečně tenké. Ve výsledku tak lze nabýt dojmu, že obraz není ukončen žádným předělem.

Líbilo se nám
  • velmi pěkný vzhled
  • ultratenké rámečky
  • kombinace moderního a retro vzhledu

Konektivita: buďte nároční

U prémiového modelu nijak nepřekvapí, že je vybaven bohatou konektivitou. Základem je spojení s internetem. Nechybí nám tu LAN konektor a samozřejmě Wi-Fi, kterou většina využije raději, neboť nemusí řešit další kabeláž. U bezdrátového spojení zůstaňme a doplňme, že televizi nechybí ani Bluetooth pro případný přenos souborů.

LG OLED65E7V

Na zádech televize najdete hned čtveřici HDMI (typ 6G) portů (tři jsou z boku a dobře dosažitelné), tři USB vstupy (dva jsou typu 2.0, jeden typu 3.0), samozřejmostí je také digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot. Aby byl výčet kompletní, nechybí samozřejmě klasický 3,5mm jack pro sluchátka.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • dostatek konektorů
  • Bluetooth

Dálkový ovladač: kouzelný

U vyšších modelů značky LG je součástí balení „magický“ dálkový ovladač. Na první pohled byste to však nepoznali. Ona magičnost spočívá v tom, že funguje takřka jako myš. Kam namíříte, tam se kurzor na obrazovce pohne. To je velmi návykové a pohodlné. Zásadním způsobem to usnadňuje ovládání. Chápeme však, že ne každému tento styl musí vyhovovat. Vše tak lze ovládat klasicky. Na ovladači je čtyřsměrné kolečko s rolovacím středem, který lze současně stisknout. I tento styl ovládání funguje velmi dobře, jen bychom uvítali citlivější chod kolečka.

LG OLED65E7V

Ostatní tlačítka jsou klasická a v podstatě jen povrchově oddělená. Plocha je jednolitá a rozčleněna jen na jednotlivé klávesy. Jejich stisk je ale pohodlný. Líbí se nám dosah ovladače, přepínat kanály či upravovat hlasitost můžete kdekoliv po svém bytě. Můžete být i za zavřenými dveřmi či v koupelně. Poblíž nemusíte být ani v případě, pokud chcete využívat hlasové ovládání – mikrofon se nachází i na samotném ovladači. Stačí jeden stisk a můžete mluvit. Televize rozumí velmi dobře i českým slovům. Vyhledávat umí v obsahu i televizních kanálech. Pakliže shodu nenajde, nabízí výsledky z YouTube, případně z internetu.

Vždy se může stát, že dálkové ovládání vypoví službu – vybije se baterie, nebo jej někam založíte. Pro tyto případy se po levé zadní straně nachází základní čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím středem. Závěrem dodejme, že u drahé televize by se výrobce mohl více zaměřit i na konstrukční zpracováním samotného ovladače. Plasty bohužel trochu vržou.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • snadné ovládání
  • nahrazuje také myš
Nelíbilo se nám
  • ovladač mírně vrže

Obraz: pro ty nejnáročnější

LG OLED65E7V disponuje úhlopříčkou 65 palců, respektive 165,1 centimetrů. Jedná se tedy spíše o větší televizi, kde rozhodně nepřekvapí nasazení 4K rozlišení. Vyzdvihnout je nutné OLED technologii se stmíváním pixelů, které zajišťuje skutečně dechberoucí podání černé. Barevný rozsah je vůbec velmi široký, LG se může pochlubit schopností zobrazit až 1 miliardu barevných odstínů. OLED technologie také zajišťuje, že se televize vyvaruje tzv. cloudingu. Nemusíte se obávat nežádoucích „bílých skvrn“. Mnohem důležitější je podání jiných odstínů, typicky například šedého. Ani při tom však LG nezaváhá. Barvu zobrazí ve shodném odstínu po celé ploše.

LG OLED65E7V
Podání šedé barvy je bezchybné, nic jiného jsme ani neočekávali

Modernímu zobrazovači nemůže chybět technologie HDR se všemi standardy, jako je HDR10, Dolby Vision či HLG. Mezi speciálními funkcemi potěší například aktivní zoom, kdy si můžete jakýkoliv program či puštěný záznam přiblížit a libovolně ho posouvat. Funkce se snadno ovládá skrze dálkový ovladač, kde má i své vlastní tlačítko.

LG OLED65E7V
Obraz je dokonalý i při bílé a černé

V nastavení si můžete poupravit barevné vyvážení, připnout speciální funkce nebo si pohrát s jasem. U velké televize bychom uvítali širší rozsah. Za tmy je jas i při nastavení nejnižší hladiny nadále značně vysoký a může to být pro mnohé až nepříjemné. LG velmi dobře zvládá i přenos méně kvalitního obrazu. Na velké obrazovce tak lze z rozumné vzdálenosti sledovat i běžné vysílání skrze DVB-T, kdy většina stanic vysílá jen v SD rozlišení a s mizerným datovým tokem. Opět ale platí, že se vše liší kanál od kanálu. Nejvíce si možnosti televize vychutnáte u 4K filmů z UHD Blu-ray disků. Doslova pohádkově pak vypadá několik tapet od výrobce, které mají možnosti obrazu demonstrovat.

Líbilo se nám
  • nadprůměrně kvalitní obraz
  • dechberoucí černá

Zvuk: i pro náročnější

Již v úvodu jsme si řekli, že LG zvolilo zajímavě vypadající soundbar, který je umístěn přímo pod samotnou obrazovkou a dotváří elegantní vzhled televize. Celkový výstupní výkon RMS činí 60 W. Ten zajišťuje hned čtveřice reproduktorů a ještě malý reproduktor speciálně připravený pro reprodukci hloubek. Zvuk je tedy překvapivě kvalitní a pokud nejste audiofilové, není zapotřebí k televizi dokupovat například domácí audio sestavu. Zvuk si samozřejmě můžete v nastavení doladit pomocí několika režimů či uživatelsky nastavitelného ekvalizéru.

Na zádech televize se nachází 3,5mm jack pro sluchátka, skrze který vychází zvuk standardní kvality.

Líbilo se nám
  • velmi dobré reproduktory

Uživatelské prostředí: přehledné a intuitivní

LG velmi klade důraz na snadné úvodní nastavení. Nemusíte se probírat manuály ani dlouze přemýšlet, kde co najdete. Prvotní nastavení je takřka ideální nechat na televizi. Týká se to běžných hodnot nastavení obrazu a taktéž ladění programů. To probíhá svižně, na vás jen zůstane vybrání zdroje příjmu televizního signálu.

Podoba nastavení televize

Řazení kanálů je nejprve automatické, avšak samozřejmě si je můžete poskládat dle svých preferencí. V tomto ohledu má LG ještě své rezervy a například Sony to umí ještě rychleji. U LG musíte vždy vybrat kanál, následně požadovanou akci a poté přesné místo, respektive pozici, kam hodláte kanál přesunout, což jde pomalu i s „magickým“ ovladačem. Naopak využít můžete přehrávání dvou kanálů na jedné obrazovce. Ta se rozdělí na dvě okna a máte možnost sledovat vysílání dvou stanic současně. Samozřejmě s tím, že zvuk je pouštěn pouze z jedné, vámi zvolené.

Základní nastavení se nachází po pravé straně při rozbalení hlavního menu a řazeno je tradičně. Po nabídce obrazu, zvuku a zabezpečení si můžete nechat zobrazit kompletní nastavení. I v tento moment je nabídka poloprůhledná a přehrávaný obsah tak stále můžete sledovat. Rovnou tudíž registrujete případné změny nastavení. Nechybí ani chytrá nápověda – stačí se jen chvíli na nějaké položce „zapomenout“ a televize přispěchá s chytrou radou.

LG OLED65E7V
Rozdělení obrazu a sledování dvou kanálů

U drahého televizoru je klíčová podpora nového standardu pozemního digitálního vysílání, tedy DVB-T2. Můžete si být jisti, že LG OLED65E7V je zcela připraveno pro příjem.

Líbilo se nám
  • přehledné menu
  • rychlé základní nastavení

Chytré a multimediální funkce: dosyta

V chytrých televizích LG je již nějaký ten pátek nasazován operační systém webOS, od roku 2017 ve verzi 3.5. Ve zkratce můžeme prostředí shrnout jako velice přehledné, rychle v něm budete jako doma. Současně nabízí dostatek kvalitně zpracovaných aplikací i kýženou rychlost. Zásadně se to projevuje v internetovém prohlížeči. Ten sice stále má své rezervy, ale již jej lze s čistým svědomím označit jako použitelný.

Podrobně jsme se celému prostředí webOS 3.5 věnovali v našem samostatném článku, kam v případě zájmu o více informaci rozhodně nezapomeňte nahlédnout.

Část o multimediálních schopnostech začneme funkcí EPG, tedy elektronickým programovým průvodcem, který je zpracován vcelku přehledně. Na jedné obrazovce vidíte časovou osu hned 7 kanálů, nechybí popis aktuálně vybraného pořadu a v levém horním rohu zbylo místo i na malý náhled právě přehrávaného programu. Co je naopak velmi iritující je dlouhá doba spouštění EPG. Jakmile na průvodce v hlavním menu či skrze dálkové ovládání kliknete, čeká vás dvou až třívteřinové čekání, než průvodce naběhne. Během toho ale přijdete o dění v pořadu, který sledujete. A to opravdu není ideální. Totéž v bledě modrém se opakuje v momentě, když chcete průvodce zavřít.

LG OLED65E7V
Programový průvodce

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené pro hraní skrze dálkový ovladač. Neopomeneme ani dnes již přežitý, ale stále funkční teletext.

Další možností je samozřejmě přehrávání multimédií z připojeného úložiště, případně i bezdrátově z vaší domácí sítě či chytrých telefonů a tabletů, pro které slouží speciální aplikace LG TV Plus. Může jít o flash disk nebo externí pevný disk. Potěší svižné načítání a nastavit si můžete také automatické spuštění po připojení k televizi. Přes USB lze bez problémů spustit video ve 4K rozlišení, v případě formátů pak fungují běžné typy jako AVI (Xvid) či MKV. Samotná televize má i svou malou interní paměť o velikosti cca 4 GB a můžete si tedy nahrávat televizní vysílání. Jakmile připojíte externí zdroj, je preferován pro ukládání právě on.

Líbilo se nám
  • přehledné přehrávání multimédií
  • možnost párovat mnohá zařízení bezdrátově
  • 4GB interní paměť
Nelíbilo se nám
  • programový průvodce dlouho nabíhá

Zhodnocení: pro náročné jako dělaná

LG OLED65E7V lze bezpochyby zařadit mezi chytré televize pro náročnější konzumenty veškerého myslitelného obsahu. Případný zájemce se může spolehnout na prvotřídní obraz, samozřejmě v závislosti na zdroji. Na poměry dnešních televizí se můžeme bavit také o velmi solidním zvuku. Běžný uživatel v tomto směru už nemusí nic řešit, vystačí si s audiem vycházejícím přímo z televize.

LG OLED65E7V

Snad úplně každého pak musí potěšit přehledné, snadno pochopitelné a především svižné prostředí, které do zcela jiné dimenze dostává „magický“ ovladač. Jeho dosah je rovněž dechberoucí. Propracovaný je i samotný operační systém, kde najdete spoustu kvalitních aplikací i rozšiřující se obchod s obsahem. LG navíc vsadilo všechny karty na webOS a tudíž je zde předpoklad dalšího vývoje.

Za poměrně velkou OLED televizi od LG si na českém trhu zaplatíte bezmála 80 tisíc korun, což už rozhodně nejsou malé peníze. Budoucí majitel si však může být jistý, že se bude minimálně nějaký čas koukat na prvotřídní telku.

Klady
  • elegantní vzhled
  • dostatek konektorů
  • špičkový obraz
  • překvapivě kvalitní zvuk
  • snadné ovládání
  • přehledné a svižné prostředí
Zápory
  • EPG se pomalu načítá
  • dálkový ovladač povrzává
Diskuze ke článku
Milan
Dobrý den,
LG TV, tak to z mojí zkušenosti znamená pouze jediné a to problém. Před koupí bych si nechal prodavačem předvést ladění televize, přesouvaní kanálů, mazání, přepínání mezi SAT a TV(uvidíte jak se bude potit a něco nedá vůbec). Potom pozor na magický ovladač, jeho spárování a ukázka práce s ním, je to opravdu"magické!". Po krátké době přijdete na některá úskalí. A nakonec doporučuji přikoupit co nejdelší záruku nebo vlastně NEKUPUJTE TO! Moje"úžasná" zkušenost u LG TV 65U855V. Tři měsíce po záruce se s vámi (TV byla za cca 50000,-) nikdo ani náhodou nebaví. Oprava pouze v autorizovaném servisu byla "dechberoucí" a byla to základní deska za 7.800,-.

LG už nikdy Milan.
Gertas
"Podání šedé barvy je bezchybné"
asi velmi špatné foto, protože ja tam vidím nerovnoměrnost podsvícení s odchylkami nad 20% i žlutý pruh uprostřed pouhým okem už v náhledovce...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze