Mamibot EXVAC680S
test

Mamibot EXVAC680S

Když se jde na špínu chytře
1

Rozjímali jste někdy nad tím, jak byste mohli naložit s časem stráveným úklidem domácnosti? Pokud ano, možná vás napadlo pořídit si chytrý vysavač s funkcí mopu. Zajímavou volbou může být i recenzovaný Mamibot EXVAC680S, který se prodává za příznivých devět tisíc korun. Měli byste jej zařadit do užšího výběru?

Mamibot EXVAC680S představuje cenově dostupný chytrý vysavač s funkcí mopu, dlouhou výdrží a snadným propojením se zbytkem chytré domácnosti. Jak si vedl během několikatýdenního používání? To prozradím v této recenzi.

Technické parametry Mamibot EXVAC680S

Rozměry 330 × 330 × 81 mm
Hmotnost přibližně 3 kg
Orientace v prostoru V SLAM 4.gen + gyroskop
Senzor proti pádu ze schodů ano
Nárazníky ano, tlakové senzory
Dálkové ovládání ano, skrze dálkový ovladač a aplikaci na smartphonu
Suché mopování ano
Mokré mopování ano
Typ filtru HEPA
Zásobník na nečistoty 0,6 litru
Wi-Fi ano
Načasování úklidu ano, skrze aplikaci
Hlučnost 55 až 65 decibelů
Režimy úklidu automatický, spirála, manuální ovládání
Vhodné povrchy dřevěná podlaha, parkety, dlažba s rovným povrchem, kámen, koberec s nízkým vlasem
Virtuální stěna podporována
Výška prahů až 20 mm
Automatické nalezení dobíjecí stanice ano
Přímé nabíjení ze sítě ano
Výdrž až 120 minut
Doba nabíjení 180 minut
Baterie lithium-iontová o kapacitě 2 600 mAh
Cena 9 tisíc korun

Obsah balení: bohaté na první pohled

V balení jsem našel dvojici náhradních bočních kartáčů (dva jsou již nasazené na vysavači), utěrku určenou k vytírání + utěrku náhradní, nádržku na vodu, dvojici náhradních filtrů, dálkové ovládání, adaptér a nabíjení stanici. Dokonce nechybí ani štěteček na čištění vysavače a samozřejmě zde najdete rovněž podrobný český manuál.

Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení

Konstrukční zpracování: černá mu sluší

Americký výrobce se rozhodl pro využití převážně lesklých plastů v kombinaci s černou barvou, což je jediná barevná varianta na trhu. Design vysavače se povedl, přeci jen by však bylo příjemné mít možnost jej pořídit i v jiné barvě. Kvalita zpracování je pak zcela příkladná a po čas používání jsem nenarazil na žádné nedostatky. Samozřejmostí je odpružený nárazník, který zajistí, že nedojde k poškození nábytku či vysavače. Stejně tak se můžete spolehnout na senzory v podvozku, pomocí nichž je schopen Mamibot včas detekovat hrozící pád (třeba u schodiště) a bezpečně zařadit zpátečku.

K ovládání pak poslouží jediné tlačítko na horní straně, které slouží pro spárování s telefonem, případně spuštění/pozastavení a zapnutí/vypnutí vysavače. Předtím je však potřeba Mamibot zapnout pomocí kolébkového vypínače na boku. Vhod přijde rovněž dálkový ovladač kompaktních rozměrů, jenž disponuje malou obrazovkou a několika tlačítky pro navigaci, vyhledání nabíjecí stanice nebo regulaci sacího výkonu.

Nádobku lze snadnou vyjmout a očistit pod vodou.

Mobilitu zajišťují dvě hlavní kola a jedno všestranné kolečko vpředu, pomocí kterého se vysavač otáčí. Hlavní kartáč lze v případě potřeby snadno vyjmout a očistit, a to i pod vodou. To stejné navíc platí u 600ml nádobky, která pojme opravdu hodně prachu a nečistot. Nabíjecí stanice je pochopitelně rovněž černá a vysavač ji spolehlivě vyhledá, i když je zrovna v jiném pokoji. Pokud mu dojde energie uprostřed čištění, zapamatuje si místo, kde přestal, nabije se a poté pokračuje ze stejného bodu. Pochválit musím také rozměry vysavače, zejména pak výšku 8 cm, díky čemuž se bez problémů vejde pod topení, sedačku či jiný nábytek.

Líbilo se nám
  • možnost očistit nádobku a kartáč pod vodou
  • citlivý nárazník šetrný k nábytku
  • vejde se i pod nábytek

Baterie: zcela dostatečná

Mamibot je vybaven integrovanou baterií o kapacitě 2 600 mAh, která má podle výrobce zajistit úklid o délce až 120 minut. Pochopitelně se bude výdrž odvíjet od používaného režimu, zejména pak nastavení sacího výkonu při vysávání. V mém případě, tedy při uklízení zhruba 70 m² velkého bytu na nejvyšší sací výkon, mi baterie vystačila zhruba na dva úklidy, s výdrží jsem byl tedy zcela spokojen. Kromě nabíjení přes stanici, která zabere zhruba tři hodiny, můžete kabel z adaptéru připojit rovnou do vysavače v případě, že potřebujete nabíjení urychlit.

Mamibot EXVAC680S
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž baterie
  • možnost nabíjet přímo z adaptéru

Zkušenosti: mopování mu není cizí

Robotický vysavač Mamibot mě mile překvapil vysokým pracovním nasazením i kvalitou odvedené práce. Díky ultraširokoúhlé kamerce s vysokou snímkovou frekvencí, kterou si vysavač nejprve naskenuje prostředí, věděl přesně, kam se vydat. Nestávalo se tak, že by zbytečně bloudil po místnostech nebo narážel do nábytku. Místo toho začal systematicky přejíždět po pokoji tak, aby jej co nejdříve vyčistil. Ve spojení s aplikací WeBack dostupnou pro Android i iOS navíc můžete vysavač spustit i na dálku, aktualizovat jej, upravit nastavení uklízení nebo jej propojit s Google Home, Alexou (případně XiaoAI, Tmall Genie nebo DuerOS) a ovládat jej hlasem. Aplikace je povedená a nabízí vše důležité včetně manuálního ovládání nebo nastavení výkonu, navíc si přímo v ní můžete vymezit prostory, kde má vysavač povoleno se pohybovat a kde nikoliv.

Mamibot při mopování nezanechává podlahu zbytečně mokrou, ale ani naopak příliš suchou.

Velmi dobrého výsledku čištění Mamibot dosahuje rovněž díky dvojici smetáčků, která špínu ve většině případech nahrne k nasávacímu otvoru. Občas se pochopitelně stane, že vysavač některé smítko namísto vysátí odstrčí. Zpravidla jej však zachytí o chvíli později. Tím se dostáváme k čištění vysavače, které je velmi jednoduché. Vysunutí 600ml nádobky na nečistoty je otázkou pár sekund, stejně jako její vyprázdnění. Neméně jednoduché je pak nacvaknutí nádobky určené pro mopování, která se chlubí slušným objemem 370 ml. Díky tomu vydrží Mamibot mopovat opravdu dlouho, takže nemusíte vodu s čistícím prostředkem dolívat každých deset minut. Zařízení dokáže dávkovat prosakování tekutiny velmi přesně, tudíž nezanechává podlahu zbytečně mokrou, ale ani naopak příliš suchou, což je často nešvarem jiných vysavačů/mopů. Pokud tak budete umývat/mopovat běžně zašpiněnou podlahu, budete s výsledkem spokojeni. Hrubší nečistoty již Mamibot nemusí zvládnout tak dobře, ale to se od něj ani neočekává.

Screenshoty z aplikace

Celkově jsem byl s výsledky úklidu Mamibotem velmi spokojen. Podlaha byla po úklidu pěkně čistá, ovládání jednoduché a třešničkou na dortu je napojení na chytrou domácnost. Mamibot podává opravdu velmi dobrý výkon i v oblasti mopování, které je u mnoha chytrých vysavačů spíše něčím navíc, co už příliš dobře neumí. Ne však v případě Mamibota, který zvládne mopovat stejně dobře jako vysávat.

Líbilo se nám
  • vysoká úroveň čištění
  • zvládá i (kvalitně) mopovat
  • možnost propojení s hlasovými asistenty
  • aplikace pro iOS i Android s velkým množstvím možností
  • schopnost vyhnout se nábytku a překážkám

Zhodnocení

Robotický vysavač Mamibot EXVAC680S si mě během několikatýdenního používání získal jednoduchým ovládáním, dlouhou výdrží, ale hlavně špičkovou kvalitou úklidu. Kromě vysávání potěší rovněž schopnost mopovat, povedená aplikace či bohatý obsah balení. Za cenu devět tisíc korun se v současnosti jedná o jeden z nejlepších chytrých vysavačů na trhu, který bych doporučil každému, kdo chce ušetřit čas strávený úklidem.

Klady
  • bohatý obsah balení
  • dlouhá výdrž
  • vysoká kvalita úklidu (vysávání i mopování)
  • snadné ovládání + jednoduchá údržba
  • možnost propojení s chytrou domácností
Zápory
  • černá barva nemusí vyhovovat každému