Marvel's Spider-Man Remastered (PC)
test

Marvel's Spider-Man Remastered (PC)

Pavoučí muž ve své nejlepší formě

Spider-Man je už po několik desetiletí ikonickým komiksovým hrdinou, jehož filmové zpracování vždy spolehlivě zvedne vlnu zájmu. Jeho pohybové a jiné schopnosti si zároveň říkají o zpracování v podobě počítačové hry. Jak se ale bude Peteru Parkrovi dařit v remasterované verzi, která navíc opustí typické konzolové vody?

Na úvod suchý technický popis toho, čím se remaster pro PC liší. Ze své podstaty jsou to hlavně technologické prvky, jako je podpora DLSS, DLAA a ray-tracingu. Jelikož se hra odehrává v New Yorku, který je známý svými blyštivými mrakodrapy, pak je to skvělá pobídka pro všechny, kteří si pořídili konečně normálně dostupnou grafickou kartu, aby náležitě otestovali její možnosti. Stejně tak se můžete kochat výhledy na město na širokoúhlých monitorech (až do poměru 48:9) a v případě kabelem připojeného ovladače DualSense si užít stejných možností jako hráči na PlayStationu.

Marvel\'s Spider-Man Remastered (PC)

Pro většinu hráčů bude ale důležitější fakt, že to celé hezky běží i na slabších sestavách, bez výraznějších propadů snímkovací frekvence. To je obzvláště důležité, protože když se houpete na laně čtyřicet pater nad zemí, je takové zaváhání to poslední, co potřebujete. A nakonec pochvala za zvládnutý technický stav hry, a to mluvíme o novinářské verzi, která dostávala před vydáním poměrně objemné patche. Měla by to být samozřejmost, ale není.

V nejlepších letech

Ani pokud neholdujete superhrdinským příběhům, Petera Parkera nejspíše znáte, například z veleúspěšného filmu z roku 2002. Ano, je to ten nesmělý chlapec, kterého při návštěvě muzea pokouše geneticky upravený pavouk, čímž mu předá mnohé ze svých schopností. To Peterovi umožní nejen utkat se se zločinci a superpadouchy, ale díky získanému sebevědomí i dořešit své citové trable.

Marvel\'s Spider-Man Remastered (PC)

Hra naštěstí toto předvídatelné „telecí“ období přeskakuje a v čase se posouvá o osm let kupředu, kdy si je Peter plně vědom svých schopností. Tomu ostatně odpovídá i úvodní mise. Byť je myšlena jako příběhové intro v kombinaci s tutoriálem, má spád, za který by se nemusel stydět závěr mnoha jiných titulů.

Kouzlo třetího rozměru

Když si vzpomeneme na historii počítačových her, byl přechod do třetího rozměru významným milníkem. Kupříkladu takový Wolfenstein si 3D hrdě přidal do názvu. Jenže od té doby jako by potenciál další dimenze nebyl plně využit. Částečně proto, že jako lidé jsme zemskou tíží přilepeni k povrchu a někam šplhat, stoupat nebo škrábat se dává smysl jen výjimečně.

Marvel\'s Spider-Man Remastered (PC)

U pavoučího muže je to ale přesně naopak. Kupříkladu typická činnost jako pohyb po městě: můžete běžet, ale mnohem efektnější, efektivnější a často i nezbytné je typické houpání se na lanech mezi mrakodrapy. Tato činnost je však natolik nezvyklá, že vyžaduje jistý trénink. To je ale svým způsobem uspokojivé – že hra není úplně snadná a vyžaduje od vás trochu snažení.

Marvel\'s Spider-Man Remastered (PC)

Totéž lze říci i o soubojích, které tvoří jádro celého hraní. Jakmile se necháte strhnout stereotypem, tedy budete se snažit vyzrát na přesilu nebo bosse pomocí boxování a střílení lepivých pavučin, bude to pomalé, úmorné a často to nebude fungovat vůbec. Jakmile ale začnete myslet jako pavouk, lézt po zdech, skákat na nepřátele ze stropu a rychle se přemisťovat, začne to být o mnoho zábavnější.

Vybroušený diamant

Celé tempo hry je posazeno poměrně vysoko, a tak průměrných 15 hodin herního času uteče hodně rychle. Skoro jako byste sledovali film, ostatně poměrně často se zuřivá akce střídá s filmovými předěly, nikdy ne tak často, abyste se začali nudit. Stejně tak nikdy nezemřete příliš daleko od checkpointu a ani se nedostanete do přespříliš složité situace. Vše je podřízeno vyprávění příběhu, který je na poměry superhrdinských pohádek pro starší děti a dospělé celkem zdařilý. Což se pozná i tak, že vtipy bývají častěji opravdu vtipné než trapné. Jen je to celé moc „ukecané“, takže budete mít často problém sledovat, co se děje. Zvláště pak, pokud jste odkázáni na čtení titulků. (Hra obsahuje české titulky.)

Jako bonus, který zaujme hráče i mimo superhrdinský vesmír, je tu navíc úžasně zpracovaný New York, který kypí životem (na rozdíl od původní verze) a nabízí dechberoucí výhledy z nové perspektivy, zvláště pak ve spojení s východy a západy slunce.

Hra tak má potenciál zaujmout i ty, kteří superhrdinům a Spider-Manovi nijak zvlášť nefandí. A to o jejích kvalitách dost vypovídá.

Foto: PlayStation PC LLC

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze