Nintendo Game & Watch: Super Mario Bros.
test

Nintendo Game & Watch: Super Mario Bros.

Retro na druhou

Žadoní vaše dítko po nějaké elektronice, ale nechcete mu ještě pořizovat chytrý telefon? Pak na trhu naleznete spoustu jednorázových přenosných herních konzolí. Ta od Nintenda mezi nimi z mnoha důvodů vyčnívá. A to dokonce tak, že kvůli přívalu nostalgie nebudete chtít dát hru z ruky sami.

Když dojde na vzpomínání, jak a kdy začínali lidé s počítačovými hrami, informace se hodně liší podle jejich věku a finančního zázemí rodiny. Někdo začal až na PC případně prvním Playstationu, ti starší si pak vybaví osmibitové počítače typu Atari, Amiga nebo Didaktik. Pokud ale vaše dětství spadalo někam na přelom 80. a 90. let, pak je velká šance, že si vybavíte ruské výrobky Elektronika IM. Byly to hry jako „jen počkej, zajíci“, „Chobotnice“, „Kuchař“ a další. Herní grafiku zde tvořilo jen pár segmentů černobílého LCD displeje, které se střídavě rozsvěcely a zhasínaly, čímž tvořily iluzi dění na herní obrazovce.

Nejednalo se o ruský vynález, ale spíše kopii podobných zařízení Game & Watch od japonského Nintenda. Jeho edice sahá až na začátek osmdesátých let. V polovině dekády se pak objevila edice Crystal Screen, kde jste si dokonce mohli zahrát legendární Super Mario Bros. Po nějakých 35 letech se tak Nintendo vrací zpátky ke kořenům a prodává herní konzoli Nintendo Game & Watch: Super Mario Bros. (NICH005).

Nintendo Game & Watch: Super Mario Bros.
Konzole je velmi kompaktní, dělaná spíše pro dětské ruce.

Síla vzpomínek

První dojmy z kontaktu s hardwarem vás zaplaví přívalem nostalgie. Zpracování je přesně takové, jaké si ho pamatujete. Lehké plastové tělo s kovovým plátem na čelní straně. Na levé straně se nachází ovládací kříž, na pravé pak dvojice tlačítek pro aktivaci funkcí, nad nimi pak tři drobná tlačítka pro výběry herního módu nebo aktivaci hodin.

Největší změnu pak zaznamenal displej. Je barevný, má úhlopříčku 2,36" a i když Nintendo jeho rozlišení nezveřejňuje, vypadá to, že odpovídá původní hře. Sice je trochu vidět rastr, ale to ničemu nevadí.

Nintendo Game & Watch: Super Mario Bros.
K nabíjení slouží standardní USB-C, vedle něj nalezneme vypínač.

Oproti ruskému „originálu“ však chybí zadní nožička pro podepření, takže režim hodin poněkud postrádá smysl. Navíc je nelze přepnout do 24hodinového módu. Naopak lze velice pochválit přítomnost USB-C pro nabíjení. Nemusíte tak kupovat „tužkovky na kila“, stačí jen připojit běžnou nabíječku k mobilu (není součástí balení, pouze kabel) a máte nabito na nějakých 6 až 8 hodin hraní.

Legenda jménem Mario

Další příval nostalgie se dostaví, jakmile se pustíte do hraní. Ve světě videoher byste jen těžko hledali slavnější postavu, než je instalatér Mario. Pokud jste se s ním nesetkali osobně, pak jej určitě znáte z nějakého filmu nebo mnoha jiných popkulturních odkazů.

Nintendo Game & Watch: Super Mario Bros.
Na levé straně najdeme reproduktor, zvuk lze v menu zcela vypnout.

V konzoli najdete hned tři hry. Ball je spíše historická upomínka na původní hry s černobílými displeji, ale Super Mario Bros., Super Mario Bros.: The Lost Levels jsou plnohodnotné plošinovky. Je to hodně zvláštní pocit, když se vám při hraní vybaví, že někde tady na té obrazovce je vstup do tajné úrovně – a po chvíli hledání ho skutečně najdete.

Mario sice může vypadat jako nějaká hloupá plošinovka pro děti, ale ve skutečnosti jde o poměrně komplexní hru, která vyžaduje dobrý postřeh, sladění jemné motoriky s očima a také precizní plánování a paměť. Snadno se tak stane, že do hry sami jako dospělí „spadnete“, i když jinak preferujete extrémně odlišné kousky, jako je například Far Cry. Mario je ale kapitola, která by neměla chybět v deníčku žádného pravověrného hráče.

Nintendo Game & Watch: Super Mario Bros.
Na zadní straně bohužel chybí stojánek.

Verdikt: tato cesta časem se vyplatí

V českých e-shopech se herní konzole prodává za 1 000 až 1 500 korun. To je poměrně příjemná cena – nemusíte se bát, že menší dítko konzoli ublíží, když jí třeba upustí na zem. Vedle toho, že jej zabavíte na poměrně dlouhou dobu, se totéž může podařit i ve vašem případě. Jen je potřeba si dávat pozor na délku hraní. Kombinace malého displeje a velikosti samotného přístroje není zrovna ergonomická výhra, takže pozor na případné problémy se zády nebo krkem. To ale ostatně platí o všech druzích hraní.

Foto: Ondřej Pohl, fZone.cz; Nintendo
Klady
  • nabíjení skrze USB-C
  • nízká hmotnost
  • kompaktní rozměry
Zápory
  • chybí stojánek
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze