Philips 55OLED854
test

Philips 55OLED854

Elegance, která vás vtáhne do děje
7

Pořízení nové OLED televize již nemusí znamenat vynaložení horentní sumy peněz, což dokazuje i letošní novinka od Philipsu řady 854. Ta kombinuje působivou OLED obrazovku s oblíbenou technologií Ambilight. Eleganci podtrhuje perfektní zpracování samotné televize i podstavce. Navrch dostanete propracované prostředí Android TV.

Segment chytrých televizí je v dnešní době roztříštěn mezi mnoho různých výrobců. Kromě opravdových stálic, mezi které lze řadit například Samsung či Sony, se na trhu čím dál častěji objevují i draví čínští výrobci. Nadále však zůstává prostor i pro menší, byť historicky známé výrobce televizorů. Mezi takové směle řadíme Philips, který i v roce 2019 dokáže zaujmout. Jeho letošní řada 854 sází na tenké rámečky, operační systém Android TV nebo audiovizuální zážitek umocněný tradiční technologií Ambilight. V případě námi testované varianty s úhlopříčkou 55 palců se cena na českém trhu pohybuje kolem 40 tisíc korun. Jde o zajímavý tip na novou a dobře vybavenou chytrou televizi?

Technické parametry Philips 55OLED854

Rozměry (se stojanem) 123 × 70,6 (73,3) × 5,2 (24,3) cm
Hmotnost (se stojanem) 21,2 kg (23,7 kg)
Úhlopříčka 55 palců (139 cm)
Typ displeje OLED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 50 W (2.1 Ch)
Operační systém Android TV 9.0
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.2
Kabelová konektivita 4× HDMI, 1× USB 3.0, 1× USB 2.0, 1× Ethernet
Záznam na USB úložiště ano
Cena 40 000 Kč

Konstrukční zpracování: nevídaný luxus

Běžný uživatel toto sice nedocení, ale v následné návaznosti si to neodpustím zmínit. Televize Philips řady 854 jsou opravdu velmi důmyslně zabaleny a každá část má v krabici přesné místo. Výsledkem toho je velmi snadné vybalení, nad kterým netřeba dlouho přemýšlet. Samotnou televizi je nutné vybalit ve dvou lidech a následně položit na dostatečně rozměrný stůl. Takto připravenou ji můžete opatřit podstavcem.

Ten vás zaujme na první pohled. Je krásně lesklý a především nebývale těžký. Manipulace s ním je tudíž poněkud obtížnější, avšak na druhou stranu získáte jistotu, že televizi bezpečně udrží. Podstavec působí až nebývale luxusním dojmem. Sice přitahuje otisky prstů, ale jakmile jej vyleštíte, stane se ozdobou. Logo výrobce je pak umístěné elegantně v levé části podstavce. Velmi masivně působí i dodávané šrouby, kterými zkompletujete podstavec, a následně i ty, kterými zkompletovaný podstavec přišroubujete k samotné televizi.

Podstavec působí až nebývale luxusním dojmem.

Celkový vzhled Philips opravdu promýšlel. OLED televize je opravdu tenká a pokud přecházíte v podstatě z jakékoliv starší televize, která nebyla typu OLED, budete jen žasnout. Zmíněný masivní podstavec zde není jen pro váš dobrý pocit. Po pevném usazení je totiž možné s displejem televize otáčet, což je mezi televizemi spíše vzácnost, tím spíše levnějšími modely, za které nemusíte zaplatit několik průměrných platů. Bez zbytečného posouvání celého podstavce si tak TV natočíte dle potřeb.

Za vyzdvihnutí stojí tenké rámečky kolem displeje i uhlazená zadní strana, byť tu budete vídat samozřejmě sporadicky, ne-li takřka vůbec. Celkově se nám Philips řady 854 skutečně líbí také díky preciznímu zpracování, kde si dal výrobce záležet na každičkém detailu.

Líbilo se nám
  • velmi tenké rámečky
  • stylový podstavec
  • podstavec je otočný

Konektivita: nezklame vás

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth ve verzi 4.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem, a to skrze ethernetový konektor. Na levém boku je dále značná část konektorové nadílky. Jde o trojici HDMI 2.0 a dostalo se i na dvojici USB, jedno typu 2.0, druhé 3.0. Na boku pak je ještě 3,5mm jack, za jehož přítomnost výrobce chválíme. Na zadní straně najdeme ještě čtvrtý a již poslední HDMI konektor, dále vstupy pro antény, ethernetový vstup a také digitální audio výstup.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • Bluetooth
  • 3,5mm jack

Dálkový ovladač: tradičně oboustranný

Nyní se budete rozdělovat na ty, kteří již s Philips televizemi měli co do činění, a druhou skupinu, která Philips televizi prozatím neměla. Tu rozhodně překvapí dálkové ovládání, které sice na první pohled vypadá obyčejně, na ten druhý ale zjistíte, že je oboustranné. Zatímco z jedné strany jde o klasické dálkové ovládání k televizi s číslicovými tlačítky, kurzorový ovladač a další dnes nezbytné klávesy, z druhé strany je k dispozici plnohodnotná QWERTY klávesnice. Samotný ovladač je bohužel pouze plastový, ale nevypadá vůbec špatně a pohodlně se drží. Tlačítka jsou gumová a jistě se tisknou. Na můj vkus jich opravdu hodně a chvíli trvá, než se zorientujete.

Dálkové ovládání

Ovladač je infračervený, musíte jej tedy vždy namířit přímo na televizi. Má však i Bluetooth. Při prvním zapnutí televize ho s ní spárujete a poté můžete využívat QWERTY klávesnici na zadní straně pro zadávání textu. Ta dokáže hodně pomoci třeba při vyhledávání, škoda jen nepříliš pohodlného a hodně malého kurzorového kříže na ní. QWERTY klávesnice ale nefunguje všude, v některých aplikacích s ní v textových polích nelze psát vůbec, někde jsou s tím problémy. Ovladač má v sobě zabudovaný také mikrofon, díky kterému můžete snadno využívat hlasové ovládání, které rozumí i českému hlasovému zadání, například pro vyhledávání na YouTube.

Philips 55OLED854
Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • QWERTY klávesnice na druhé straně
Nelíbilo se nám
  • příliš mnoho tlačítek

Obraz: působivá černá

Pro potřeby našeho testu jsme získali 55palcovou variantu, což znamená úhlopříčku 139 centimetrů. Dnešní optikou jde o standardní a do značné míry velmi oblíbenou velikost. Obraz je již spíše větší a nijak nepřekvapí nasazení 4K rozlišení, jež se krásně skloubí s OLED technologií, která již prostupuje i do nižších cenových pater. OLED znamená skutečně reálné podání černé. Ta je absolutní, protože při reprodukci černé se daný pixel jednoduše vypne. Nejen tmavé filmové scény tak vypadají úžasně, zvláště v kombinaci se světlými konturami, které díky OLED technologii září z černoty. Kontrast je tak samozřejmě špičkový. Barvy jsou syté a jasné tak, jak to umí jen OLED. Pokud by se vám to zdálo přeci jen moc, televize nabízí mnoho nastavení, kde se dají barvy utlumit. Já osobně jsem ale nechal vše ve výchozím stavu.

Z OLED panelu budete nadšeni

Nechybí podpora HDR, televize vždy na přítomnost HDR signálu (třeba při sledování vybraných titulů na Netflixu) upozorní. Zatímco OLED panel je stejný jako u mnoha konkurentů, zpracování obrazu je jiné. Díky procesoru P5 patří ve zpracování obrazu Philips ke špičce, zejména v disciplínách odstraňování šumu z méně kvalitního obrazu a hlavně ve vyhlazování pohybu. Kvalitní výkony Philips podává i v tzv. upscalingu, kdy dopočítává rozlišení, pokud zobrazuje obsah v nižším rozlišení než 4K. Například i nevalné vysílání v DVB-T nevypadá tak špatně, jak byste si možná představovali. Nejlépe si však možnosti OLED panelu užijete na kvalitním obsahu v co nejvyšším rozlišení.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • perfektní OLED panel

Ambilight: něco navíc

Televize Philips mají jednu funkci, kterou jim konkurence může jen tiše závidět. Zve se Ambilight a jde o barevné osvětlování stěny za ní, které rozšiřuje obraz. Kdo nikdy televizi s Ambilightem neměl, může se mu to zdát jako zbytečnost. Kdo naopak jednou Ambilight zkusí, sledování jakékoliv jiné televize bez něj mu bude připadat neúplné, malé, prázdné.

Ambilight

Celý zadní panel je po stranách a z horní části posetý LED diodami, které dokážou svítit v nespočtu barevných odstínů. Díky tomu opticky rozšiřují obraz samotného OLED panelu a vy máte pocit, že je obraz větší. Nejvíce působivý je zážitek samozřejmě během přítmí či v noci.

Osvětlení se dynamicky přizpůsobuje obrazu na televizi a každá dioda může podávat zcela jinou barvu, sami si můžete zvolit i sílu podsvícení a rychlost změn. Samozřejmě lze funkcí také vypnout, ale to by byla velká škoda. Ambilight totiž nejen rozšiřuje obraz, takže při sledování scény na moři se ve vašem obývacím pokoji rozprostře krásné modré světlo, ale zároveň i ulevuje očím – je stará známá pravda, že se za obrazovkou jakéhokoliv monitoru doporučuje mít slabé osvětlení.

Pokud se vám přizpůsobování obrazu nelíbí, můžete zvolit nádech jen jedné barvy i třeba funkci zapnout, když TV neběží. Také dokáže zprostředkovat blikání podle zvuku. Spíše takovou zajímavostí je, že si můžete Ambilight spustit v režimu národní vlajky, klidně české.

Philips 55OLED854
Ambilight může svítit například jako česká vlajka
Líbilo se nám
  • unikátní funkce
  • působivá podívaná
  • podrobné nastavení

Zvuk: včetně subwooferu

Po zvukové stránce vás u řady 854 čeká příjemné překvapení pramenící z přítomnosti nejen dvou standardních reproduktorů s výkonem 10 W, ale také integrovaného subwooferu s 30 W. Zvukové podání je tedy pro nenáročné diváka / posluchače více než dostatečné i s lehkým důrazem na basy. Samozřejmě přítomnost subwooferu neznamená, že nepotřebujete žádnou audio sestavu, to v žádném případě. Pokud holdujete sledování filmů a chcete mít ke špičkovému obrazu i patřičný zvuk, investici do audio sestavy se nevyhnete.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk
  • důraz na hloubky

Prostředí: fungující Android TV

Philips je, například po Sony, dalším výrobcem, který své chytré televize vybavuje operačním systémem Android TV, a to v nejnovější verzi 9.0. Nad samotným systémem si Philips připravil menší nadstavbu, který mění podobu některých nabídek a nastavení. Ve výsledku to rozhodně kvitujeme, neboť je vše přehlednější. Úvodní nastavení je možné snadno provést skrze telefon s Androidem, což zásadně ulehčuje celou situaci.

Philips 55OLED854

Máte-li vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Proces je to velmi svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivní. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco pokazit.

Při používání systému se nám za celou dobu nestalo, že by televize začala z neznámého důvodu stávkovat, jako je obvyklé například u Sony. Philips, zdá se, vše vyladil mnohem lépe.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů

Chytré a multimediální funkce: chtělo by to více aplikací

Jak jsme si již řekli, v televizorech Philips se nachází Android TV, tedy speciálně uzpůsobená verze populárního operačního systému z mobilních telefonů. Ta by tak měla mít všechny předpoklady ukojit náročného uživatele. V TV najdete samozřejmě obchod Google Play a následně i obchod přímo od Philipsu.

Philips 55OLED854

Více si užijete první jmenovaný, kde najdete praktické aplikace, jako je Netflix, Voyo a další streamovací služby. Nechybí ani známý přehrávač VLC, se kterým máte jistotu, že si spustíte jakékoliv video i včetně doplňkových titulků. Kromě běžných aplikací pro denní potřebu se zde nachází také hry, a to jak bezplatné, tak placené. Ty kvalitnější vyžadují ke spuštění připojený herní gamepad, díky kterému se z vaší televize stane jednodušší herní konzole. Bohužel nejen aplikací, ale i her je stále žalostně málo a jejich počet bohužel neroste. Je to trošku škoda, neboť potenciál systém rozhodně má.

K chytrým funkcím se dostanete stiskem tlačítka, na kterém je piktogram domečku. Nabídku si můžete libovolně přeskládat přesně tak, jak vám vyhovuje. Nechybí podpora hlasového vyhledávání, které rozumí česky. Naopak hlasový asistent od Googlu češtinou nevládne.

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – obvykle postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené pro dálkové ovládání.

Líbilo se nám
  • alespoň základní nabídka aplikací a her
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací

Zhodnocení: dražší, ale skvěle vybavená televize

55palcová televize Philips řady 854 vás na českém trhu aktuálně vyjde zhruba na 40 tisíc korun, což už rozhodně není málo a případný zájemce si takový nákup nejspíše bude rozmýšlet. Na druhou stranu stále patří spíše do levnější poloviny a jedním dechem dodejme, že za vynaložené peníze získáte propracovaný model schopný uspokojit i náročného uživatele.

V prvé řadě stojí za vyzdvihnutí celkový design, zpracování TV a speciálně pak samotný podstavec, který hravě strčí do kapsy veškerou konkurenci. Ihned po zapnutí si vás televize získá krásným obrazem díky OLED technologii i překvapivě slušným zvukem. Ke všemu lze připočíst schopný systém a přehledné i dobře optimalizované prostředí. To navíc funguje mnohem lépe než na podobně drahé konkurenci například od Sony, kde jsme s Android TV pravidelně zaznamenávali potíže.

Závěrem tedy sdělme, že hledáte-li velmi dobře vybavenou televizi a jsou pro vás nejdůležitějšími kritérii obraz, zvuk a systém, neuděláte s řadou 854 od Philipsu chybu. Vážnou konkurencí mohou být obdobné modely od LG, na kterých si lze cenit například lepší dálkové ovládání a pro někoho možná i přívětivější systém webOS.

Klady
  • stylový vzhled
  • elegantní a otočný podstavec
  • OLED technologie
  • skvělá funkce Ambilight
  • sestava reproduktorů
  • oboustranný ovladač
  • dobře optimalizované prostředí Androidu
Zápory
  • stále nedostatek aplikací
  • příliš mnoho tlačítek na ovladači
Diskuze ke článku
mato
Otočný podstavec Philips používa už roky. Škoda, že to nie je štandard všade. Pozadie, ktoré vidieť na fotkách za TV, zvlášť keď popisujete Ambilight, je úplne nevhodné. Ideálna je rovná biela stena.
Carda
Mám lepší televizi a tou je huawei mate 10
End
Phillips bych tedy nechtěl má příšerné barvy, červená není červená ale oranžová, a Android pro TV je nesmysl. Takže za mě OLED tv jedině od LG.
Petarda
Moc málo nudle, palec hore!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze