Philips 58PUS8506
test

Philips 58PUS8506

Styl do všech stran

Televize Philips možná nebývají v popředí zájmu zákazníků, ale rozhodně by byla škoda je minout. Důkazem budiž základní modelová řada Philips s podsvícením Ambilight. Za zhruba 20 tisíc korun získáte elegantní televizi s Android TV, otočným stojanem a veškerou výbavou, kterou běžný uživatel může potřebovat.

Segment chytrých televizí je v dnešní době roztříštěn mezi mnoho výrobců. Kromě opravdových stálic, mezi které lze řadit například Samsung či Sony, se na trhu čím dál častěji objevují i draví čínští výrobci. Nadále však zůstává prostor i pro menší, byť historicky známé značky. Mezi takové směle řadíme Philips, který i v roce 2021 dokáže zaujmout – například systémem Ambilight.

Technické parametry Philips 55OLED854

Rozměry (se stojanem) 128,99 × 74,97 (81,98) × 7,97 (25,62) cm
Hmotnost (se stojanem) 17,4 kg (20,2 kg)
Úhlopříčka 58 palců (147 cm)
Typ displeje LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 20 W (2.0 Ch)
Operační systém Android TV 10.0
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 5.0
Kabelová konektivita 3× HDMI (2.0), 1× HDMI 2.1, 2× USB 2.0, 1× Ethernet
Záznam na USB úložiště ano
Cena 21 900 Kč

Konstrukční zpracování: nechte se hýčkat

Pakliže byste byli televizí obdarováni a nevěděli, kolik stojí, možná byste tipovali, že je mnohem dražší. Philips vsadil na stříbrné linie působící jako příjemné oživení v záplavě různých temných odstínů. Rámečky jsou samozřejmě velice tenké a televize působí hodnotně, a to i ze zadní strany. Žádné na první pohled lacině vypadající kusy plastů se nekonají.

Vše podtrhuje robustní kovový podstavec, který má vcelku originální vzhled, televizi pevně drží a co je zásadní, je otočný. Jde o přidanou hodnotu, která je typičtější spíše pro dražší televize. Samozřejmě nelze s televizí točit kolem dokola, ale rozsah několika stupňů oběma směry je příjemný a praktický. Ne vždy, například i kvůli šíře podstavce, lze televizi natočit ideálním směrem pro maximální pohodlí sledování. V tomto případě však vše můžete dodatečně doladit. Chod stojanu je jemný, na televizi není nutné nijak tlačit a při opatrné práci se ani nijak nekývá.

Líbilo se nám
  • tenké rámečky
  • stylový podstavec
  • podstavec je otočný

Konektivita: nezklame vás

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth ve verzi 5.0, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem, a to skrze ethernetový konektor. Na levém boku se nachází často používané konektory. Jde o USB 2.0 a HDMI 2.1. Další USB a navrch tři HDMI jsou na spodní hraně televize. Je k nim o poznání horší přístup a propojení všech periférií je dobré řešit předem.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1

Dálkový ovladač: hranatá klasika

Philips si připravil inovovaný dálkový ovladač, který opustil nezvyklou QWERTY klávesnici na zadní straně. Tentokrát se výrobce vzhlédl v ostře řezaných hranách, kdy kromě několika málo oválných tlačítek mají všechny prvky ostré rohy. Ergonomie ustoupila vzhledu, avšak výrobci nelze upřít jistou dávku originality.

Philips 58PUS8506

Na druhou stranu je na ovladači opravdu hodně tlačítek, která od sebe po hmatu téměř nemáte šanci rozeznat. Naslepo si tak ani zpočátku nezměníte úroveň hlasitosti, protože dané dvojtlačítko splyne s ostatními, což není příliš pohodlné. Abychom jen nekritizovali, ovladač je s televizí spárovaný pomocí Bluetooth, není tudíž nutné mířit přímo na TV. Podporuje také hlasové ovládání, přičemž samozřejmě nechybí nezbytný mikrofon.

Líbilo se nám
  • neotřelý vzhled
  • připojení přes Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • příliš mnoho tlačítek
  • bez hmatové odezvy

Obraz: dostatečně kvalitní

Na test jsme měli 58" verzi, což znamená úhlopříčku 147 centimetrů. Televize je tak nepatrně větší než typická s 55 palci (139 cm). V praxi si velkého rozdílu samozřejmě nevšimnete.

Nasazen je LED displej s přímým podsvícením a jemným 4K rozlišením, což je pomyslný standard. Nižší cena se promítla na pouze základní 60Hz obnovovací frekvenci, avšak pokud nehodláte televizi použít k hraní, případně nejste nároční sportovní fanoušci, nebudete nijak limitováni. Na kvalitě obrazu se také podílí veškeré HDR standardy, tedy HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG.

Obraz se chlubí velmi slušným kontrastem, živými barvami i vysokým jasem. Pokud nebudete mí v jedné místnosti přímé srovnání s nějakou OLED televizí, budete bezpochyby spokojeni. U značky Philips navíc do všeho promlouvá i technologie Ambilight, která zážitek ze sledování posouvá ještě o úroveň dále.

Díky procesoru P5 patří ve zpracování obrazu Philips ke špičce, zejména v disciplínách odstraňování šumu z méně kvalitního obrazu a také ve vyhlazování pohybu. Kvalitní výkony TV podává i v tzv. upscalingu, kdy dopočítává rozlišení, pokud zobrazuje obsah v nižším rozlišení, než je 4K. Například i nevalné vysílání v DVB-T nevypadá tak špatně, jak byste si možná představovali.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • kontrastní obraz

Ambilight: tři strany postačí

Televize Philips se pyšní funkcí, kterou jim konkurence může jen tiše závidět. Nazývá se Ambilight a jde o barevné osvětlování stěny za televizí, které opticky rozšiřuje obraz. Kdo nikdy televizi s Ambilightem neměl, může se mu to zdát jako zbytečnost. Kdo naopak jednou Ambilight zkusí, sledování jakékoliv jiné televize bez něj mu bude připadat neúplné, malé, prázdné.

Philips 58PUS8506

Celý zadní panel je po stranách a z horní části posetý LED, které dokážou svítit v nespočtu barevných odstínů. Díky tomu opticky rozšiřují obraz samotného OLED panelu a vy máte pocit, že je obraz větší. Nejpůsobivější je zážitek samozřejmě během přítmí či v noci. Sluší se dodat, že v případě dnes testovaného modelu hovoříme o třístranném Ambilightu, což se však s ohledem na cenu dá pochopit. I tak je výsledek působivý.

Philips 58PUS8506

Osvětlení se dynamicky přizpůsobuje obrazu na televizi a každá dioda může podávat zcela jinou barvu, sami si můžete zvolit i sílu podsvícení a rychlost změn. Samozřejmě lze funkci také vypnout, ale to by byla velká škoda. Ambilight totiž nejen rozšiřuje obraz, takže při sledování scény na moři se ve vašem obývacím pokoji rozprostře krásné modré světlo, ale zároveň i ulevuje očím – je stará známá pravda, že se za obrazovkou jakéhokoliv monitoru doporučuje mít slabé osvětlení. V praxi vše funguje opravdu skvěle a je téměř jedno, jaký obsah zrovna sledujete. Barvy dokáže televize střídat a měnit i u starých filmů či při hraní her.

Pokud se vám přizpůsobování obrazu nelíbí, můžete zvolit nádech jen jedné barvy i funkci zapnout, když TV neběží. Také dokáže zprostředkovat blikání podle zvuku. Spíše takovou zajímavostí je, že si můžete Ambilight spustit v režimu národní vlajky, klidně české.

Líbilo se nám
  • unikátní funkce
  • působivá podívaná
  • podrobné nastavení

Zvuk: nezbytný standard

U cenově dostupnějších televizí se málokdy klade důraz na zvuk. Nejsme proto překvapení přítomností pouhých dvou 10W reproduktorů. Ty postačí nenáročným konzumentům běžných pořadů. Pakliže budete častěji sledovat filmy nebo poslouchat hudbu, doporučujeme investici alespoň do základního soundbaru. Jen pozor, ani ty nejtenčí modely nevměstnáte pod televizi, a to kvůli konstrukci podstavce.

Nelíbilo se nám
  • pouze očekávaná kvalita

Prostředí: fungující Android TV

Philips je, například po Sony či TCL, dalším výrobcem, který své chytré televize vybavuje operačním systémem Android TV, a to ve verzi 10. Nad samotný systém si Philips připravil menší nadstavbu, který mění podobu některých nabídek a nastavení. Ve výsledku to rozhodně kvitujeme, neboť je vše přehlednější. Úvodní nastavení je možné snadno provést skrze telefon s Androidem, což zásadně ulehčuje celou situaci.

Máte-li vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Proces je to velmi svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivní. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco pokazit.

Při používání systému se nám za celou dobu nestalo, že by televize začala z neznámého důvodu stávkovat, jako je obvyklé například u Sony. Philips, zdá se, vše vyladil mnohem lépe.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů

Chytré a multimediální funkce: vše připraveno

Jak jsme si již řekli, v televizorech Philips se nachází Android TV, tedy speciálně uzpůsobená verze populárního operačního systému z mobilních telefonů. Ta by tak měla mít všechny předpoklady ukojit náročného uživatele. V TV najdete samozřejmě obchod Google Play a následně i obchod přímo od Philipsu.

Philips 58PUS8506

Více si užijete první jmenovaný, kde najdete praktické aplikace, jako je Netflix, HBO GO a další streamovací aplikace, včetně spousty klientů pro sledování českých IPTV. Nechybí ani známý přehrávač VLC, se kterým máte jistotu, že si spustíte jakékoliv video i včetně doplňkových titulků. Kromě běžných aplikací pro denní potřebu se zde nachází také hry, a to jak bezplatné, tak placené. Ty kvalitnější vyžadují ke spuštění připojený herní gamepad, díky kterému se z vaší televize stane jednodušší herní konzole. Limitujícím faktorem je jen 16GB interní paměť. Na druhou stranu, více nenabízí takřka žádná jiná televize z dostupných cenových relací.

Philips 58PUS8506

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – obvykle postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené pro dálkové ovládání.

Líbilo se nám
  • slušná nabídka multimediální aplikací

Zhodnocení: velmi zajímavá volba

Televizor Philips 58PUS8506 si nás získával od samotného počátku. Ať už jde o kvalitní zpracování, povedený vzhled či stojan. Potěší také dostatečně kvalitním obrazem, jednoduchým ovládáním, dostatkem alespoň základních aplikací a faktem, že prostředí funguje přesně tak, jak uživatel žádá. Příjemným bonusem navíc je funkce Ambilight, díky které Philips jednoznačně ční nad veškerou konkurencí, alespoň co se pomyslného „wow“ efektu týče. Vše pak korunuje cena, která se v současnosti pohybuje jen lehce nad hranicí 20 tisíc korun, což tento model okamžitě katapultuje do hledáčku většiny případných zájemců.

Philips 58PUS8506

Kritizovat jde něco opravdu obtížně. Ano, zamrzet může zvuk, ale nelze mít vše, včetně nízké ceny. Ve výsledku tak platí, že televize nehraje špatně, ale chcete-li kvalitu, pořiďte si soundbar.

Foto: Philips

Klady
  • líbivý vzhled
  • perfektní podstavec
  • snadné ovládání
  • hladce fungující prostředí
  • kvalitní obraz
  • HDMI 2.1
  • rozumná cena
  • Ambilight
Zápory
  • slabší zvuk
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze