Philips 65OLED934
test

Philips 65OLED934

Ohromí obrazem, uchvátí zvukem
1

Chcete si doma náležitě užívat filmy/seriály ve vysoké kvalitě a spokojíte se v podstatě jen s tím nejlepším? Do hledáčku si tím pádem jednoznačně zařaďte 65palcovou novinku od Philipsu, která spadá do prémiové Series 900. Jedná se totiž o chytrou televizi nejen s Androidem a špičkovým OLED panelem, ale také důrazem na eleganci. Na poměry TV navíc nabízí i velmi kvalitní zvuk.

Vrcholem nabídku Philipsu je modelová řada Series 900 a právě z té jsme si za účelem testu vytáhli 65palcový model 934. Špičková, avšak na první pohled zdánlivě obyčejná TV má v rukávu jeden výrazný trumf ve formě spolupráce se společností Bowers & Wilkins, která zajistila kvalitní zvuk. U televize za více než 70 tisíc korun je však důležitý každičký detail. Obraz je svěřen do rukou OLED technologie, systém Googlu a zpracování snese přísná měřítka. Je to skutečně ten pravý adept pro náročného uživatele?

Technické parametry Philips 65OLED934

Rozměry (se stojanem) 144,9 × 83 (90) × 5,2 (25,2) cm
Hmotnost (se stojanem) 27,9 kg (32,3 kg)
Úhlopříčka 65 palců (165,1 cm)
Typ displeje OLED+
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 2.1.2 (2×6 W, 1× 20 W, 2× 9 W)
Operační systém Android TV 9.0
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play a Philips Store
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.2
Kabelová konektivita 4× HDMI, 1× USB 3.0, 1× USB 2.0, 1× Ethernet
Záznam na USB úložiště ano
Cena 75 000 Kč

Konstrukční zpracování: preciznost především

Pokud se rozhodnete pořídit Philips Series 900, připravte se na opravu obrovské balení, se kterým rozhodně manipulujte ve dvou lidech. Dvojnásob to platí při vybalování, kde je však vše jasně patrné a návod je spíše jen pro ověření správnosti vašich kroků při vybalování a sestavování samotné televize. Dnes není žádným překvapením, že k sestavení nestačí jen dva páry schopných rukou, ale je potřeba i stůl, na který televizi položíte. Následně ji můžete opatřit podstavcem, který je tím vůbec nejzajímavějším na této TV.

Podstavec s reproduktory vypadá zatraceně dobře.

Podstavec má totiž integrované reproduktory. Montáž je velice snadná a brzy se vám naskytne působivý pohled na látkou potažené reproduktory a rovněž loga společností Philips a Bowers & Wilkins. Ta jsou v chromovém proužku, který elegantně navazuje na chromové lemování samotného displeje. Výsledkem právě této spolupráce je podstavec s pěti reproduktory, který vypadá opravdu dobře. V tuto chvíli na něj však nahlížíme jako na podstavec a je důležité říci, že velkou televizi udrží velmi spolehlivě. Montáž je zcela pevná, tudíž nelze se samotným displejem nijak otáčet, což je trošku škoda. Otáčení však není něco, s čím by se Philips nedokázal vypořádat, o něco levnější řada OLED televizorů s označením 8xx to zvládne. Zde je to pouhá daň za kombinaci podstavce s reproduktory.

Philips 65OLED934

Vzhled Philips opravdu promýšlel. OLED televize je skutečně velmi tenká a pokud přecházíte v podstatě z jakékoliv starší TV, která nebyla typu OLED, budete jen žasnout. V nejhlubším místě má televizor pouze 52 milimetrů, na okrajích je to ještě mnohem méně. Z tohoto důvodu je při manipulaci třeba dbát opravdu velké opatrnosti. 65palcový panel se již velmi ochotně ohýbá.

Líbilo se nám
  • elegantní vzhled
  • velmi tenké rámečky
  • stylový podstavec
Nelíbilo se nám
  • podstavec není otočný

Konektivita: nezklame vás

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth 4.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Philips 65OLED934

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem, a to skrze ethernet. Na levém boku je dále značná část konektorové nadílky. Jde o trojici HDMI 2.0 a dostalo se i na dvě USB (jedno typu 2.0, druhé 3.0). Na spodní straně zadního panelu je ještě čtvrtý a již poslední HDMI konektor, dále vstupy pro antény, ethernet a také digitální audio výstup. Bohužel se nedostalo na 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Dálkový ovladač: tlačítka, kam se jen podíváte

Dálkový ovladač bývá poznávacím znamením každého výrobce a u Philipsu to platí dvojnásob, ovladač je totiž oboustranný. Zatímco z jedné strany jde o klasické dálkové ovládání k televizi s číslicovými tlačítky, kurzorový ovladač a další dnes nezbytné klávesy, z druhé strany je k dispozici plnohodnotná QWERTY klávesnice. Samotný ovladač je bohužel pouze plastový, ale nevypadá vůbec špatně a pohodlně se drží. Tlačítka jsou gumová a jistě se tisknou. Na můj vkus jich opravdu hodně a chvíli trvá, než se zorientujete.

Dálkové ovládání

Ovladač je infračervený, musíte jej tedy vždy namířit přímo na televizi. Má však i Bluetooth. Při prvním zapnutí televize ho s ní spárujete a poté můžete využívat QWERTY klávesnici na zadní straně pro zadávání textu. Ta dokáže hodně pomoci třeba při vyhledávání, škoda jen nepříliš pohodlného a hodně malého kurzorového kříže na ní. QWERTY klávesnice ale nefunguje všude, v některých aplikacích s ní v textových polích nelze psát vůbec, někde jsou s tím problémy. Ovladač má v sobě zabudovaný také mikrofon, díky kterému můžete snadno využívat hlasové ovládání.

Philips 55OLED854
Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • QWERTY klávesnice na druhé straně
Nelíbilo se nám
  • příliš mnoho tlačítek

Obraz: OLED nenahradíš

Pro potřeby našeho testu jsme získali 65palcovou variantu, což znamená úhlopříčku 165,1 cm. Obraz je velký a nijak nepřekvapí nasazení 4K rozlišení, které se krásně skloubí s OLED technologií. Ta je u dražších televizorů většiny značek samozřejmostí.

Philips 65OLED934

OLED znamená skutečně reálné podání černé. Ta je absolutní, protože při reprodukci černé se daný pixel jednoduše vypne. Nejen tmavé filmové scény tak vypadají úžasně, zvláště v kombinaci se světlými konturami, které díky OLED technologii září z černoty. Podstatný je ovšem i samotný kontrast, který je naprosto špičkový. Barvy jsou syté a jasné tak, jak to umí jen OLED. Pokud by se vám to zdálo přeci jen moc, televize nabízí mnoho nastavení, kde se dají barvy utlumit. Já osobně jsem ale nechal vše ve výchozím stavu. Za zmínku rozhodně stojí též 100Hz obnovovací frekvence, díky čemuž působí obraz krásně plynule. Tuto skutečnost nejvíce oceníte u rychlých scén, typicky například u sportovních přenosů.

Nechybí podpora HDR, televize vždy na přítomnost HDR signálu (třeba při sledování vybraných titulů na Netflixu) upozorní. Zatímco OLED panel je stejný jako u mnoha konkurentů, zpracování obrazu je jiné. Díky procesoru P5 patří ve zpracování obrazu Philips ke špičce, zejména v disciplínách odstraňování šumu z méně kvalitního obrazu a také ve vyhlazování pohybu. Kvalitní výkony Philips podává i v tzv. upscalingu, kdy dopočítává rozlišení, pokud zobrazuje obsah v nižším rozlišení než 4K. Například i nevalné vysílání v DVB-T nevypadá tak špatně, jak byste si možná představovali. Nejlépe si však možnosti OLED panelu užijete na kvalitním obsahu v co nejvyšším rozlišení.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • perfektní OLED panel

Ambilight: obraz s přesahem

Televize Philips se mohou pyšnit funkcí, kterou jim konkurence může jen tiše závidět. Nazývá se Ambilight a jde o barevné osvětlování stěny za televizí, které opticky rozšiřuje obraz. Kdo nikdy televizi s Ambilightem neměl, může se mu to zdát jako zbytečnost. Kdo naopak jednou Ambilight zkusí, sledování jakékoliv jiné televize bez něj mu bude připadat neúplné, malé, prázdné.

Celý zadní panel je po stranách a z horní části posetý LED, které dokážou svítit v nespočtu barevných odstínů. Díky tomu opticky rozšiřují obraz samotného OLED panelu a vy máte pocit, že je obraz větší. Nejvíce působivý je zážitek samozřejmě během přítmí či v noci.

Funkce a nastavení Ambilight

Osvětlení se dynamicky přizpůsobuje obrazu na televizi a každá dioda může podávat zcela jinou barvu, sami si můžete zvolit i sílu podsvícení a rychlost změn. Samozřejmě lze funkcí také vypnout, ale to by byla velká škoda. Ambilight totiž nejen rozšiřuje obraz, takže při sledování scény na moři se ve vašem obývacím pokoji rozprostře krásné modré světlo, ale zároveň i ulevuje očím – je stará známá pravda, že se za obrazovkou jakéhokoliv monitoru doporučuje mít slabé osvětlení. V praxi vše funguje opravdu skvěle a je téměř jedno, jaký obsah si zrovna pouštíte. Barvy dokáže televize střídat a měnit i u starých filmů či při hraní her.

Pokud se vám přizpůsobování obrazu nelíbí, můžete zvolit nádech jen jedné barvy i funkci zapnout, když TV neběží. Také dokáže zprostředkovat blikání podle zvuku. Spíše takovou zajímavostí je, že si můžete Ambilight spustit v režimu národní vlajky, klidně české.

Líbilo se nám
  • unikátní funkce
  • působivá podívaná
  • podrobné nastavení

Zvuk: nevídáno, neslýcháno

Již v úvodu jsem naznačil, že hlavní tahák této televize tkví v audio sestavě. Zatímco běžně na televizích nalézáme dva reproduktory, v lepším případě doplněné alespoň o drobný subwoofer, Series 900 od Philipsu vše posouvá o notný kus dále. V podstavci je audio sestava ve složení 2.1.2. V součtu pětici reproduktorů si alespoň lehce přiblížíme. První dvojice je 6W a stará se o zvuky středního rozsahu a částečně také výšky. Dále je zde 20W subwoofer, který má dle očekávání pod palcem hloubky. Nakonec zde jsou ještě dva 9W reproduktory určené speciální pro výšky. Jaký je výsledek?

Jedním slovem fantastický. Pokud budeme hodnotit pouze televize a nikoliv jakékoliv externí audio systémy, můžeme řešení Philipsu pasovat mezi ta vůbec nejlepší. Od prvního momentu uslyšíte velice hutný zvuk, kdy si již lze obstojně vychutnat hudbu i film. Každý reproduktor má své opodstatnění. Subwoofer má již dostatečný výkon, aby skutečně něco svedl a například akčním scénám dodává na dynamičnosti. Speciální dvojice výškových reproduktorů zajišťuje krystalicky čisté podání výšek, což oceníte především u dialogů nebo mluveného slova. Pokud nejste přehnaně nároční na zvuk a vaše prostory například nedovolují vhodné rozmístění speciální audio sestavy, můžete si být jisti, že Philips 934 zvládne místnost ozvučit a vás spolehlivě vtáhnout do děje.

Líbilo se nám
  • špičkový zvuk na poměry televizí
  • výkonný subwoofer
  • speciální výškové reproduktory

Prostředí: Android TV, spolehlivě

Philips televize vybavuje systémem Android TV, a to v nejnovější verzi 9.0. Nad samotný systém Philips připravil menší nadstavbu, která mění podobu některých nabídek a nastavení. Ve výsledku to rozhodně kvitujeme, neboť je vše přehlednější. Úvodní nastavení je možné snadno provést skrze telefon s Androidem, což zásadně ulehčuje celou situaci. Velmi snadné a intuitivní je ladění kanálů, které probíhá rychle a je v režii samotné televize.

Philips 65OLED934

Při používání se nám za celou dobu nestalo, že by televize začala z neznámého důvodu stávkovat, jako je obvyklé například u Sony. Philips, zdá se, vše vyladil mnohem lépe. Animace jsou plynulé, prostředí na vaše povely reaguje promptně, a je tak radost jej používat. K dokonalosti chybí větší paměť. 16 GB je totiž opravdu jen nezbytným minimem a výrobci by u přístrojů s cenou blížící se 100 tisícům mohli nabízet přeci jen více.

Philips 65OLED934
Líbilo se nám
  • ladný chod prostředí
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • pouze 16GB paměť

Chytré a multimediální funkce: základ by byl, co dál?

S Android TV se samozřejmě pojí možnost instalovat aplikace/hry. K tomuto účelu slouží obligátní obchod Google Play, který je v TV Philips doplněn ještě sekundárním obchodem s aplikacemi. Ani jeden jimi ale nepřekypuje, větší sbírku však přeci jen nabízí Google. Potěší, že se v obchodě nacházejí i české aplikace, především pak pro konzumaci multimediálního obsahu. Na mysli tak máme nejen videotéky (Voyo, Netflix, HBO GO), ale také speciální aplikace pro IPTV. Pokud bydlíve v místě se slabším signálem, není nic jednoduššího, než využít těchto služeb, kdy jen nainstalujete jednu aplikaci.

Nabídka aplikací je přehledná a můžete ji libovolně přeskládat. Bez výtek funguje hlasové ovládání. Málokoho již překvapí HbbTV (hybridní televizní vysílání), skrze kterou se u jednotlivých pozemně šířených kanálů dostanete k doplňkovým funkcím. Jde o videoarchivy či zábavní funkce jako například jednoduché hry.

Líbilo se nám
  • alespoň základní nabídka aplikací a her
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací

Zhodnocení: televize, kterou si zamilujete

Některé TV vás osloví cenou, při které dokáží nabízet zajímavý koktejl funkcí. Jiné se prosadí vzhledem, byť je to dnes stále těžší. Další televize to mohou zkoušet s dílčími funkcemi či doplňkovým příslušenstvím. Philips 65OLED934 však dokáže zdánlivě nemožné: skloubí téměř vše.

Na jednu stranu by někdo mohl říci, že jde o očekávanou vlastnost u televize za 75 tisíc korun, jenže tak vyvážené výkony podá málokterý konkurent. Philips 65OLED934 vypadá elegantně a rozhodně neudělá ostudu v moderně zařízené domácnosti. Současně to nepřehání a spolehlivě zapadne i do konzervativních obývacích pokojů. Punc originality mu dodává stojan „lomeno“ sestava reproduktorů. Ta vykouzlí na poměry televizí úžasný zvuk. Ten vás v kombinaci s působivým OLED panelem a funkcí Ambilight vtáhne do děje a jen tak nepustí. Recenzování televizoru pro mě byla radost, výraznější vrásky na čele totiž nepřidělával ani Android TV. Hledat nějaké vady je tentokrát nesmírně obtížné. Jistě by se našli tací, kterým bude chybět 3,5mm jack, ale to je drobnost. Pakliže dojde k výraznějšímu rozšíření nabídky aplikací, narazíte na limit v podobě menší interní paměti.

Ve výsledku lze vrcholný model Philipsu označit za veskrze podařený a bez výraznějších nedostatků. Pokud si říkáte, že byste jej brali, ale 65 palců je už moc, je tu dobrá zpráva závěrem. Existuje výbavou zcela totožný kousek, ovšem v 55palcové variantě s o 25 tisíc korun nižší cenou. Pakliže byste chtěli dát šanci konkurenci, neměli byste minout nabídku OLED televizí od LG. Mají mírně odlišný designový styl a především sází na vlastní operační systém spjatý s důmyslným a v praxi skvěle fungujícím magickým ovladačem.

Klady
  • elegantní vzhled
  • důmyslný podstavec s reproduktory
  • špičkový OLED 4K panel
  • na poměry TV špičkový zvuk
  • návyková funkce Ambilight
  • oboustranný ovladač
  • dobře optimalizované prostředí Androidu
Zápory
  • pouze 16GB interní paměť
  • ovladač s příliš mnoha tlačítky
  • podstavec není otočný
Diskuze ke článku
Ladislav ZAHRADNÍK
Ladislav ZAHRADNÍK
Dobrý den pane Pavlíčku

Přečetl jsem si Váš článek o TV PHILIPS 65OLED934 a udělal jsem si docela nezezký obrázek... o Vás tedy...

To co popisujete jako výškové reproduktory pro úžasný krystalický čistý zvuk jsou "výškové reproduktory pro DOLBY ATMOS efekty (2.1.2), ale o technologii 2.1.2 DOLBY ATMOS mlčíte a jen píšete, jak je ten televizor a soundbar vzhledově krásný...

Dále píšete, že televizor má "moc tlačítek na dálkovém ovládání" - víto, není Aple telefon, to je Android TV - takže za mě je tam těch tlačítek naopak moc málo. Příklad - zcela již několik generací chybí chybí televizorům PHILIPS tlačítko INFO.

Když jste tento televizor testoval, měl jste prosím alespon týden doma v provozu pro každodenní používání? Asi ne co? :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze