Philips SpeedPro Max Aqua 3v1
test

Philips SpeedPro Max Aqua 3v1

Ušetřený čas věnujte sobě

Dnes oceníme vše, co nám ušetří trochu času, dvojnásob to pak platí, pokud se bavíme o času stráveném při úklidu. Zastat nenáviděné pomocníky při úklidu se snaží vysavač SpeedPro Max Aqua 3v1 od Philipsu a dnešní recenze prozradí, zda se investice do něj vyplatí.

Neznám ve svém okolí moc lidí, kteří by si úklid užívali. Člověk přeci jen vždy najde záminku, jak čas strávit lépe než na kolenou a s hadrem v ruce. Dnešní doba přináší různé chytré pomocníky, kteří bez problémů dokážou některé činnosti zautomatizovat, to však neznamená, že jednou za čas není potřeba zakleknout k pořádnému generálnímu úklidu.

Philips SpeedPro Max Aqua 3v1 se snaží ukázat, že i činnost, jako je úklid, nemusí „bolet“ a hlavně, že s ní nemusíte strávit celý den. To vše v elegantním provedení, za které se rozhodně nebudete stydět, ani pokud bude součástí vašeho interiéru. Otázka ale zní, je to dost za cenu okolo 15 tisíc korun? Na to odpoví dnešní recenze.

Technické parametry Philips SpeedPro Max Aqua 3v1 FC6904/01

Výdrž Základní/Eco/Standard/Turbo 75/55/23/17 minut
Kapacita a typ baterie 25,2 V, Li-ion
Doba nabíjení 4,5 hodiny
Způsob nabíjení magnetický konektor
Objem zásobníku na nečistoty 0,6 litru
Typ motoru digitální Powerblade motor (1 000 litrů/minuta)
Osvětlení hubice ano, LED osvětlení
Příslušenství v balení prodlužovací tyč se smetáčkem, MiniTurbo kartáč, hubice na vytírání, velká 360° hubice s kartáčem, nádržka na vodu, hadříky na vytírání, nabíječka, plastový držák, náhradní filtr, dokumentace
Barva modročerná
Cena 14 990 Kč

Obsah balení: pro začátek vše

Obsah balení je velice pestrý. V základu samozřejmě naleznete samotný vysavač v jeho „ruční formě“, což znamená, že veškerý výkon a i samotná nádoba na prach a nečistoty se ukrývá právě v ručním modulu. K tomu se následně může připojit tyč, která má i malý kartáč na stírání prachu, zároveň k ní lze připojit dvě hubice: jednu na klasické vysávání a druhou menší vhodnou pro zasazení do nádoby s vodou. Ta slouží k vytírání a je rovněž součástí balení.

Philips SpeedPro Max Aqua 3v1

Hlavní hubice se pyšní LED podsvětlením a 360stupňovým sáním (saje ze všech stran), má i integrovaný kartáč, který lze v případě potřeby vyjmout a vyčistit. V balení dále nalezneme MiniTurbo hubici na čalouněný nábytek, která se skvěle poradí se zvířecími chlupy. Výčet pokračuje nabíječkou do sítě s magnetickým konektorem, plastovou násadou na zeď a mikrovláknovitými polštářky pro vytírání a sbírání jemného prachu, a to celkem ve 4 kusech. Posledním důležitým prvkem je náhradní filtr prachových částic. Samozřejmostí je nezbytná dokumentace a také šroubky pro zavěšení plastového dílu.

Konstrukční zpracování: odolá zubu času

Začneme samotným tělem, do kterého se následně připojuje veškeré příslušenství. Jde o „přerostlý ruční vysavač“ s hmotností zhruba 2,7 kg v černo-modrém barevném provedení. Zaujme nejen barvami, ale také poměrně velkou sběrnou nádobou na nečistoty. Tato ruční jednotka je vlastně srdcem celého zařízení, protože zde je motor Powerblade, tudíž jednotka dokáže fungovat na plný výkon sama o sobě. Na těle ruční jednotky nalezneme jak magnetický napájecí konektor, tak monochromatický a LED displej pro zobrazení úrovně nabití v procentech a pochopitelně také vyjmutelnou nádobu na nečistoty, která je opatřena filtrem částic.

Zásobník na nečistoty je poměrně velký (0,6 l), což je stále více než u většiny robotických vysavačů. Nádoba lze snadno odpojit o vysypat bez toho, aniž by se prach rozletěl do všech stran. Díky cyklónové technologii (PowerCyclone 8) se přímo v nádobě oddělí prach od větších a těžších nečistot, díky čemuž se nijak nezanáší a díky tomu může fungovat na plný výkon po celou dobu vysávání.

Philips SpeedPro Max Aqua 3v1

Samotná jednotka má na konci pouze krátkou vysávací tyč, do které se následně připojuje další příslušenství. Pokud chcete vysát jen pohovku/pelíšek vašeho čtyřnohého kamaráda, stačí nasadit MiniTurbo hubici, celý vysavač se zvětší jen minimálně. Tato hubice je spolu s tou pro vytírání bez LED osvětlení, na druhou stranu MiniTurbo hubice má poměrně velký kartáč, který skvěle zachytí právě zvířecí chlupy. Další hubice připojíte pouze přes kovovou tyč: například hlavní hubici s 360 stupňovým sáním nebo menší, která slouží pro souběžné vysávání a vytírání podlahy.

Zpracování jednotlivých dílů působí kvalitně a hlavně bytelně, nemusíte se tedy obávat, že byste při vysávání museli dbát zvýšené obezřetnosti.

Hubice jsou opatřeny měkčenými kolečky.

V krátkosti se zaměříme i na jednotlivé hubice. Hlavní je stejně jako ta menší opatřena měkčenými kolečky, díky čemuž se nemusíte obávat, že byste omylem poškrábali dřevěnou podlahu. Velkým benefitem hlavní hubice je LED podsvětlení. To využijete prakticky ve všech případech, protože dokáže skvěle osvětlit prostor do zhruba 40 centimetrů od sebe. Skvěle tak posvítí na všechny nečistoty, které by mohly zůstat skryté v případě, že nemáte prostor dokonale osvětlen. Dalo by se říci, že na zemi nepřehlédnete ani jeden vlas, protože LED osvětlení je opravdu výrazné a problémem není ani používání v naprosté tmě.

Philips SpeedPro Max Aqua 3v1

Ruční jednotka nepatří mezi nejlehčí, je však nutné myslet na výkon, kterým disponuje. Po připojení hlavní spojující tyče a vybrané hubice hmotnost poměrně výrazně vzroste a například pro děti by mohl být vysavač již příliš těžký. Ani půlhodinový úklid ale dospělému člověku ruce neutrhne.

Z konstrukčního hlediska máme jenom jednu výtku. Philips SpeedPro Max Aqua 3v1 bohužel nedokáže stát sám, což znamená, že po úklidu jej musíte buď položit na zem, nebo opřít, nejčastěji o zeď. Další možností je zavěšení do přibaleného plastového dílu, který jej drží klidně i nad zemí, ovšem v takovém případě se nevyhnete vrtání a šroubování. Samostatné stání ručních vysavačů je přitom velice praktické, pokud například musíte rychle odběhnout a nemáte čas vracet jej na původní místo.

Philips SpeedPro Max Aqua 3v1

Zpět ale k jednotlivým dílům. Philips vyřešil jejich odpojování velice elegantně, vše se do sebe zacvakne jedním přítlakem a kupříkladu hubici můžete k tyči připojit i bez toho, aniž byste se ji dotkli. Stačí nohou lehce nadzvednout a tyč zatlačit do otvoru hubice. Následné vyjmutí již tak snadné není, a to zcela pochopitelně z bezpečnostních důvodů. Stačí však stisknout tlačítko ve spoji jednotlivých dílů a obě části rozpojit. Lícování je perfektní, vše do sebe skvěle zapadá a ani po měsíčním testování a každodenním používání jsme nenabyli dojmu, že by se postupem času mělo něco měnit.

Lícování jednotlivých částí je perfektní.

Po stránce designu patří Philips SpeedPro Max Aqua 3v1 k těm hezčím tyčovým vysavačům, ovšem barevná kombinace nemusí nutně sednout každému. Philips si pohrává s kombinací černé, stříbrné a modré, v jiných odstínech není k dispozici. Oceňujeme však minimum lesklých plastů, většina částí je matných, navíc díky zajímavým detailům nejsou vidět menší oděrky či vlasové škrábance, které se na těle časem mohou objevit.

Výdrž a nabíjení: záleží na režimu

Dostáváme se k důležité části, a to k výdrži. Philips na svých stránkách uvádí, že Li-ion akumulátor 25,2 V by měl zařízení udržet v provozu po dobu 75 minut. To je pravda, ovšem pouze z části, jedná se totiž o dobu s nasazenou hubicí pro vytírání, která nemá LED osvětlení a postrádá i kartáč na koberce. Pokud nasadíme klasickou velkou hubici s LED osvětlením, v základním režimu Eco budete na nabití vysávat 55 minut.

Philips SpeedPro Max Aqua 3v1
Nabíjí se skrze magnetický konektor.

Střední režim je již dostatečně silný na to, aby ze země posbíral i větší a těžší nečistoty, které vzniknou například v kuchyni. V něm vydrží vysavač pracovat zhruba 23 minut. Philips uvádí, že by měl stačit na běžný úklid, bude tedy zřejmě nejpoužívanější. Philips má však i třetí stupeň: Turbo. V něm vydrží Philips SpeedPro Max Aqua 3v1 na jeden zátah pracovat cca 17 minut, což je již doba, za kterou velký byt/dům určitě nevysajete.

V režimu Turbo můžete pracovat zhruba 17 minut.

Podle našich zkušeností budete nejčastěji přepínat mezi stupněm číslo 2 a Turbo režimem, v takovém případě se dostanete na zhruba 20 minut používání. To už nezní tak dobře jako proklamovaných 75 minut, je tedy nutné myslet na to, jaké prostory budete nejčastěji uklízet. Samotné nabíjení také není nejrychlejší, do 100 % se dostanete za necelých 5 hodin. My jsme po dobu testování nabíjeli dohromady 20× a průměrem se stal čas 4 hodiny a 36 minut. Nicméně je nabíjení rychlejší, než udává výrobce.

Philips SpeedPro Max Aqua 3v1

Magnetická nabíječka se používá velmi pohodlně. Stačí ji přiblížit k magnetickému konektoru a zkontrolovat, zda správně doléhá. Pokud ano, monochromatický LED displej na těle začne signalizovat nabíjení tím, že se rozsvítí a zobrazí aktuální stav nabití v procentech.

Samotný displej je v pohotovosti i během používání, to proto, aby vám ukazoval aktuální stav nabití. V případě režimu Eco se procenta odečítají poměrně stabilně, jakmile však přepnete režim na stupeň 2 či Turbo, procenta mizí skokově, v režimu Turbo i o 10 % během necelých dvou minut. O trochu více by se nám líbilo, kdyby odečet procent probíhal postupně v jakémkoli z možných režimů vysávání.

Zkušenosti: opravdový pomocník

Pokud máte doma klasický vysavač, případně ještě doplněný o robotický, bude pro vás první úklid s Philipsem SpeedPro Max Aqua 3v1 poměrně překvapujícím zážitkem. I přestože se doma snažíte udržovat maximální čistotu, usazování prachu a padání vlasů nezabráníte. Díky hubici s LED osvětlením najednou vidíte i to, co byste raději neviděli, tedy všudypřítomný prach a již zmíněné vlasy. Netřeba se však hroutit, i opravdu velký byt (v našem případě 130 metrů čtverečních) jsme stihli kompletně vysát za cca 15 minut, a to při střídavém přepínání mezi standardními režimy a Turbo. Na konci cyklu vždy ještě zbyla baterie na vysání čalouněného nábytku s MiniTurbo kartáčem.

Nádoba na nečistoty má objem 0,6 litru.

Velkou výhodou Philips SpeedPro Max Aqua 3v1 je jeho konstrukce. Díky velké hubici a variabilnímu kloubu spoje se dostanete téměř kamkoli, tedy i pod nízký nábytek/postel. Pokud odejmete hubici, snadno tyčovou násadou vysajete i pavučiny v rozích místnosti, stejně jako úzké škvíry mezi nábytkem. Pokud se přeci jen násadou nedostanete mezi velice úzký nábytek, stačí sepnout režim Turbo, ten nasaje nečistoty i několik centimetrů vzdálené.

Zpočátku jsme měli vcelku obavy z výdrže. Přeci jen necelých 20 minut v režimu Turbo nezní moc přesvědčivě, ovšem při reálném používání zjistíte, že 20 minut je ve většině případů dostatek času. Pokud jde o generální úklid, stačí korigovat výkon pomocí přepínače, protože ne vždy je zapotřebí Turbo režimu, jenž je největším žroutem energie.

Díky kartáči, který je součástí hlavní hubice, skvěle vysajete jak tvrdé podlahy, tak kusové koberce, vysavač se proto skvěle hodí do moderních interiérů, ve kterých je často tato kombinace použita.

Voda při vytírání prosakuje postupně.

Zvědaví jsme byli také na mokré vysávání. V takovém případě stačí vyměnit hubici za menší (a bez LED osvětlení), do které se zaklapne nádržka na vodu. Tu stačí napustit z kohoutku a přidat vhodný saponát. Celý systém vypadá na první pohled trochu kostrbatě, ovšem jen do momentu, než začnete vysávat. Nádržka na vodu postupně prosakuje vodu na polštářek z mikrovlákna, který zachytává jemné nečistoty a zároveň podlahu umývá, hubice poté sbírá větší nečistoty. Hubice je prakticky před mopem, takže se nestane, že by se nečistoty nejdříve namočily a až následně vysály. Vždy tedy nejdříve seberete nečistoty/prach a až následně povrch setřete hadříkem, který je vlhký díky postupnému odkapávání nádržky na vodu.

Voda prosakuje postupně, pokud vám ovšem jen lehce vlhký hadřík nestačí, můžete šlápnout na pedál na nádržce. Pak se uvolní více kapaliny, a vy tak snáze odstraníte například zaschlé nečistoty v kuchyni.

Philips SpeedPro Max Aqua 3v1

Z vlastní zkušenosti můžeme říci, že mokré vysávání je mnohem účinnější než například u robotické konkurence. Na ruční vysavač totiž můžete v případě potřeby přitlačit, a odstranit tak i zaschlé nečistoty.

Zhodnocení: to se povedlo

Philips SpeedPro Max Aqua 3v1 jsme v redakci testovali několik týdnů a za tu dobu jsme využili v domácnosti robotický vysavač jen výjimečně. A to i přesto, že jeho používání je z časového hlediska mnohem efektivnější. Na druhou stranu nemá takovou sílu a navíc, pokud po podlaze nejezdí dostatečně dlouho, nemusí vysát dokonale. A to i přesto, že má různé inteligentní režimy navigace. Jakmile vše máte ve vlastních rukou, můžete kontrolovat každou jednotlivou část, což je vždy praktičtější a šetří to čas.

Philips SpeedPro Max Aqua 3v1

Tyčový vysavač vždy skvěle poslouží – ať čekáte důležitou návštěvu nebo jen chcete mít dokonale uklizeno: rychle a důkladně. Samozřejmě i řešení od Philipsu má určité neduhy. Nelíbila se nám délka nabíjení, neboť rychlejší doplnění energie by použitelnost opět o trochu zlepšilo. Stejně tak nepotěší příliš cenovka, ovšem v rámci různých akcí a cashbacků můžete ušetřit i více než 2 tisíce korun. Philips navíc nabízí i možnost si vysavač bezplatně vyzkoušet.

Za nás dostává Philips SpeedPro Max Aqua 3v1 palec nahoru, především díky svému vysokému výkonu a variabilitě. Uklidíte totiž nejenom podlahy, ale také čalouněný nábytek a na závěr můžete i vytřít. Pokud vám nevadí vyšší cena, stane se skvělým pomocníkem ve vaší domácnosti.

Klady
  • vysoký sací výkon (režim Turbo)
  • velmi bohaté základní balení
  • snadné spojování a odpojování jednotlivých dílů
  • kvalita konstrukčního zpracování, odolnost
  • elegantní design
  • snadné vytírání a vysávání zároveň
  • dlouhá výdrž na jedno nabití (režim Eco)
  • snadné čistění nádoby na nečistoty
Zápory
  • chybí samostatné stání
  • vyšší cena
  • delší doba nabíjení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze