Portal Reloaded
test

Portal Reloaded

Naučí vás myslet ve čtyřech dimenzích

Na fZone se hrám věnujeme spíše okrajově. Z obrovské nabídky vybíráme tituly, které jsou od zavedených studií, na které všichni čekají, nebo naopak naprosto neznámé experimenty, u kterých by bylo škoda, kdyby zapadly. Neoficiální „třetí“ díl Portalu patří do druhé skupiny, ale stejně dobře by mohl být i z té první.

Half-Life a Portal. To jsou dvě hry, které vedle distribuční platformy Steam proslavily společnost Valve. Zatímco Gordona Freemana a jeho nezdařený vědecký experiment není potřeba blíže představovat, logické hrátky s portály, při nichž nepadne jediný výstřel, vždy zůstávaly tak trochu v pozadí. Obě hry však mají (společně s Left4Dead) společné to, že skončily druhým dílem, i když tu byla značná poptávka po dalším pokračování.

Zatímco Half-Life je aspoň z poloviny naživu, Portal takové štěstí neměl. Tedy pouze u Valve, které je však velice velkorysé, co se práce tzv. „modařů“ týče. Nejenže je nepronásleduje soudními žalobami, ale poskytne jim i nástroje pro tvorbu a distribuci. Světlo světa tak mohl spatřil prequel dvou základních dílů v podobě Portal Prelude, Portal Stories: Mel a nyní i Portal Reloaded, který se staví do pozice pokračování, tedy oné „trojky“.

A toto magické číslo zde má hned dva významy. Označuje i počet portálů, které můžete nyní vytvořit. Vedle základního vstupně-výstupního je zde i hranatý zelený, který vám umožňuje přecházet mezi současností a stejným místem dvacet let v budoucnu. A tady to začne být zajímavé.

Portal Reloaded
K cti hře přičíst i překlad titulků do češtiny, díky němuž je snadnější pochopit, jak hrát.

Kupříkladu taková kauzalita neboli vztah příčiny a následku. Všichni si myslíme, že přesně chápeme, jak funguje. Jenže naše zkušenost vychází z přísně lineárního toku času, který neumožňuje odskočit si vyřešit něco do budoucnosti a pak zase zpátky. V praxi to znamená, že se zaseknete už ve třetím levelu z 25 a budete se nechápavě škrábat na hlavě. Pak se jen stačí podívat na návod, plácnout se do čela a pokračovat dál.

Jakmile pochopíte základní hrátky s časem, přidá se k tomu i prostor v podobě dvojice portálů ze základní hry. U nich je možné (nebo spíš nutné) využít další fyzikální zákony, jako je zachování hybnosti. Výsledkem je neuvěřitelně komplexní záležitost, kde se vám zavaří mozek, přesto je však řešení každé úrovně logické. Jen většina z nás není schopna přemýšlet ve čtyřech rozměrech.

Portal Reloaded
Jestli jste někdy přemýšleli nad tím, proč má myš třetí tlačítko, tak je to právě pro tvorbu takových časových portálů.

K tomu si přičtěte všechny klady původní hry: sarkastickou umělou inteligenci, minimalistický, avšak o to působivější příběh, a také atmosférický hudební doprovod.

Hra je na Steamu formálně zdarma, k jejímu spuštění však potřebujete původní Portal 2, který se mimo slevové akce prodává za 8,19 € (asi 200 korun).

Foto: PORTANIS

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze