Realme LED Smart Bulb
test

Realme LED Smart Bulb

Chytrá žárovka, která přijde vhod
2

S trochou nadsázky lze říci, že co dnes není chytré, jako by vůbec nebylo. Málokoho proto překvapí, že se tímto přídomkem mohou pyšnit i zdánlivě obyčejné žárovky. Ve svém portfoliu ji má také nováček jménem Realme. Působí elegantně, snadno ji ovládnete skrze svůj telefon a slibuje až 13letou výdrž.

Chytrých žárovek, o kterých bychom však správně měli hovořit jako o LED svítidlech, naleznete na trhu již nespočet. Nabízí je velcí hráči i menší výrobci. Realme je relativním nováčkem a převážně jste o něm mohli slyšet v souvislosti s mobilními telefony. Letos v září však představilo také chytrou žárovku LED Smart Bulb, která se připojuje přes Wi-Fi, je ovládána skrze mobilní telefon a například dokáže spolupracovat s okolní hudbou.

Technické parametry Realme LED Smart Bulb

Rozměry žárovky 55 × 119 mm
Typ žárovky LED
Třída energetické účinnosti A+
Patice E27
Teplota chromatičnosti 1 700 – 6 500 K
Příkon 9 W (60 W)
Světelný tok 800 lm
Podporované OS Android, iOS
Cena neprodává se

Obsah balení: jen žárovka

Chytrou žárovku si pořídíte v obyčejně papírové krabičce, která je zahalena do tradičního žlutého odstínu, jenž je pro Realme typický. Na krabičce je vyobrazena podoba žárovky, na zadní straně pak klíčové prvky výbavy a také upozornění na nutnost stáhnout si příslušnou aplikaci. Uvnitř najdete již jen samotnou žárovku.

Realme LED Smart Bulb

Konstrukce: elegantní, mírně protáhlá

Pokud si představíte klasickou žárovku, případně dnešní alternativu v podobě LED světla, zpravidla se jedná o zaoblený tvar. V tomto ohledu se chytré řešení od Realme mírně liší. Tvar žárovky je protáhlý a spodní část je vyvedena v elegantním tmavě šedém odstínu. Někteří by mohli namítnout, že tvar i vzhled je vcelku nepodstatný. Do značné míry ano, ale žárovku od Realme se nemusíte bát umístit i na viditelné místo, nikoliv ji pouze schovat do lampy.

Žárovka je vyvedena v elegantním tmavě šedém odstínu.

Vrchní díl žárovky je již tradičně řešen bílým mléčným sklem. Zmínit musíme ještě patici, kde se Realme vyhnulo experimentům a nasadilo standard E27. V praxi to znamená, že žárovku dostanete do drtivé většiny lamp.

Aplikace: přehledná a intuitivní

Ke správnému fungování chytré žárovky si musíte stáhnout aplikaci Realme Link, která existuje pro Android a nově též pro iOS. Tu můžete znát v případě, že již doma máte jakékoliv chytré zařízení od Realme vyjma mobilního telefonu. Se stejnou aplikací se totiž párují také sluchátka, náramky či hodinky.

Aplikace Realme Link pro správu a ovládání žárovky

Před propojováním je nutné žárovku dostat do lampy a také lampu připojit k elektrické síti. Pokud žárovku umístíte do stropního světla, stačí poté přepnout vypínač do polohy zapnuto. Nelekejte se, že žárovka stejně nesvítí, nastavování totiž dále pokračuje. Nyní však již v aplikaci Realme Link, kde ji rozpozná váš mobilní telefon a žárovku připojí ke stejné Wi-Fi, což je podmínkou pro spárování a správnou funkčnost.

Párování je otázkou několika málo minut a po úvodním nastavení a přidání chytrého zařízení se žárovka rozsvítí. Aplikace je vcelku přehledná a vede vás krok za krokem. K dokonalosti bohužel chybí česká lokalizace, nicméně angličtina je zde velmi jednoduchá a mnohdy pomohou i doprovodné ikonky.

Funkce: sama zhasne a poslouchá hudbu

Výhoda chytré žárovky Realme LED Smart Bulb je v prvé řadě v úspoře energie. Jde o moderní LED řešení, které díky výkonu 9 W (odpovídá 60 W u starých žárovek) pohodlně osvětlí každou průměrně velkou místnost. Základem je pak možnost si světlo upravovat. Na mysli máme v prvé řadě možnost stmívání od 1 % do 100 %. Vždy si tak přizpůsobíte intenzitu světla aktuální potřebě, což se hodí. S tím dále souvisí možnost nastavit teplotu světla. Rozsah se pohybuje od 1 700 K (velmi teplé žluté světlo) až po 6 500 K (studené bílé světlo).

Realme LED Smart Bulb

Kromě praktického nastavení, jako je intenzita a teplota světla, má chytrá žárovka tu výhodu, že může svítit v podstatě jakoukoliv barvou, na kterou si vzpomenete. Paleta barev čítá 16 miliónů odstínů a je jen na vás, jakou zvolíte. Barvy hrají roli také v konkrétních scénářích, kterých pro vás Realme připravilo hned 8. Jeden je například určen na usínání a svítí slabým žlutým světlem. K dispozici je také scénář světla pro čtení a tři scénáře, u kterých dochází ke změnám barev. Barvami žárovka hýří i v případě režimu Light wave (Světelná vlna). V daný moment aplikace poslouchá hudbu ve vašem okolí a snaží se blikat do rytmu. Zpočátku je výsledek rozpačitý, ale po nějaké době se aplikace do rytmu poměrně zdařile trefuje.

U chytré žárovky oceníte rovněž možnost plánování, kdy vás ráno může budit mírné světlo a po vašem odchodu do práce dojde automaticky zase ke zhasnutí. Časy si nastavíte sami, stejně tak počet opakování. Netřeba dodávat, že tuto funkci lze využít například i proti zlodějům, kdy se váš pokoj může rozsvítit, i když zrovna netrávíte čas doma. Separátně je zastoupena funkce timeru, kdy si nastavíte, za jak dlouho má dojít k automatickému zhasnutí, což se opět hodí pro všechny, kteří rádi usínají alespoň za slabého světla.

Dle výrobce se také nemusíte obávat o životnost žárovky, slibována je výdrž 13 let. Realme to vypočítává používáním v průměru 5 hodin denně, což za 13 let dělá 25 tisíc hodin světla.

Zhodnocení: fajn doplněk

Chytré žárovky dnes poměrně běžně koupíte a možná už i nějakou máte doma, jedná se totiž o vcelku dostupné příslušenství. Barevná chytrá žárovka obvykle vyjde na zhruba 500 Kč a tuto cenu odhadujeme i v případě Realme LED Smart Bulb. Odhad je na místě, neboť v prodeji se letos v září představený model ještě neobjevil. Pokud uvažujete o pořízení takovéhoto chytrého doplňku do vaší domácnosti, můžeme vám jej rozhodně doporučit. Potřebný telefon má dnes takřka každý, stejně tak bezdrátové připojení k internetu v domácnosti. Oproti běžnému LED svítidlu získáte doplňkové možnosti související s regulací světla a jednoznačnou výhodou je možnost nastavit automatické rozsvěcení a zhasnutí ve vámi vybrané časy.

Realme LED Smart Bulb
Klady
  • povedený vzhled
  • snadné párování
  • regulace intenzity i barev
  • možnosti časových harmonogramů
  • funkce timer
  • dokáže blikat do hudby
  • přehledná aplikace
Zápory
  • aplikace nepodporuje češtinu
  • prozatím se neprodává
Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Žárovko, kolik 3x7? Mlčíš? Tak to mi zase lhali že jsi chytrá 🤨. Nebo jsi jen hluchoněmá? 😁
Franta Kulisek
Franta Kulisek
No a redakce ji testovala nebo jen popisuje reklamni letak? Ptam se z duvodu, ze se pry neprodava. Co by me ale zajimalo je, jestli ma sviceni rizeno PWM, cili jestli blika nebo je to moderni zarovka a neblika.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze