Reproduktory SYMFONISK
test

Reproduktory SYMFONISK

Rozehrajte svůj domov

Je tomu již několik let, co se IKEA přestala zaměřovat pouze na nábytek a začala se soustředit i na různou domácí elektroniku, která zpravidla nabízí originální design, kvalitní zpracování a nestojí zbytečně mnoho. A přesně do této kategorie se řadí i chytré reproduktory SYMFONISK, které švédská společnost vytvořila ve spolupráci se známým výrobcem audio techniky Sonos. Jak se reproduktory SYMFONISK používají a jestli byste měli zvážit jejich nákup, se dozvíte na řádcích níže.

V pohodlí domova trávíme značnou část našich životů, a tak dá rozum se snažit zpříjemnit si tento čas. To se dá v dnešní době poměrně snadno zajistit nákupem chytrých pomocníků i stylových doplňků, které upraví domácnost k našemu obrazu. Reproduktory SYMFONISK přitom tak trochu klamou tělem, neboť na první pohled neprozrazují, co všechno umí, a že se nejedná jen o obyčejnou lampu či nenápadně vypadající kvádr si návštěva zpravidla uvědomí až později. Jak se švédskému výrobci reproduktory povedly? To si zodpovíme v právě začínající recenzi.

Obsah balení: kabel sem, kabel tam

Balení reproduktorů SYMFONISK není nijak extravagantní a svůj hlavní účel, tedy ochranu zařízení, splňuje vzhledem k vysokému počtu polystyrenových výplní na sto procent. Kromě oválného reproduktoru najdeme v případě stolní lampy rovněž skleněné stínidlo. U obou dvou reproduktorů je pochopitelně rovněž napájecí kabel o délce 150 cm, který je bílé barvy a má prémiovou povrchovou úpravu z tkaniny. Součástí balení je pak i bílý ethernetový kabel přibližně o poloviční délce.

Po vzoru ostatních IKEA produktů nechybí v balení ani velmi srozumitelný základní návod, jak lampu smontovat (nasazení stínidla je opravdu velmi jednoduché), případně zapojit kabel. U lampy by mi udělala radost rovnou v balení dodávaná žárovka (typ E14 o maximálním výkonu 7 W). Žárovku si však snadno můžete dokoupit sami.

Líbilo se nám
  • dlouhý tkaninový napájecí kabel
  • ochrana před poškozením
  • srozumitelný manuál
  • ethernetový kabel
Nelíbilo se nám
  • součástí balení lampy by mohla být rovněž žárovka

Konstrukční zpracování: klamou tělem

Když investujete několik tisíc korun do domácích reproduktorů, jistě pro vás nebude hrát roli pouze samotná kvalita zvuku, ale také design. A právě ten je jednou ze silných stránek produktů SYMFONISK. Začít můžeme lampou s reproduktorem, která mi tak trochu připomíná Apple HomePod s nasazeným stínidlem. Některým z návštěv tento výrobek svým vzhledem připomínal také houbu.

SYMFONISK

Zatímco podstavec je z matného plastu se silikonovými nožičkami na spodní straně, samotné tělo kryje síťka světle šedé barvy (kterou nelze sundat) a horní část tvoří již zmíněné stínidlo, jež se nasadí a zajistí pootočením. Poměrně zajímavou informací u stínidla je, že je ručně vyfoukáno. Každé stínidlo by tak mělo být díky mírným odlišnostem unikátní. Lampa má průměr 216 mm a na výšku 401 mm, je tedy středně velká a můžete ji umístit například na noční stolek vedle postele. Na lampě najdete také otočný knoflík, kterým lze rozsvítit světlo. Poloha knoflíku nemá žádný vliv na přehrávání hudby.

SYMFONISK

Druhý testovaný policový reproduktor tvoří stejné materiály, tedy matný bílý plast a světle šedá síťka. Celkové rozměry 10 cm na šířku, 31 cm na výšku a 15 cm na hloubku jsou podle mého názoru tak akorát a umožňují reproduktor umístit na široké množství míst, včetně police s knihami. Pokud však polici s knihami nemáte, nebo jej chcete položit jinam, potěší vás gumové nožičky přítomné hned na několika stranách. Je tedy jen na vás, jestli reproduktor položíte naležato, nebo jej postavíte. Pomocí konzoly SYMFONISK rovněž můžete reproduktor připevnit na zeď a využívat jej jako poličku, případně ho zavěsit na kuchyňskou tyč.

Jediným ovládacím prvkem na reproduktorech je trojice tlačítek.

O tom, že jsou reproduktory aktivní, vás informuje bílá svítící dioda. Jedinými ovládacími prvky na reproduktorech jsou tři tlačítka, která slouží k přeskočení na další skladbu, návratu na skladbu předchozí, pozastavení a spuštění přehrávání. Celkový dojem z obou dvou reproduktorů je velmi dobrý. Potěšilo mě kvalitní zpracování, použité materiály i povedený design, který se však nemusí líbit každému a nemusí dobře zapadnout do každé domácnosti. Pokud se vám reproduktory líbí, ale kombinace bílé a světle šedé neladí se zbytkem vybavení, můžete si zakoupit černou variantu.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • povedený design
  • ručně foukané svítidlo
  • možnost zavěsit policový reproduktor na zeď
  • k dispozici v bílé i černé variantě

Konektivita a aplikace: Wi-Fi vládne všem

Propojení reproduktorů (v rámci domácnosti a s aplikací) probíhá čistě skrze Wi-Fi. V první řadě si však potřebujete stáhnout aplikaci Sonos dostupnou pro Androida iOS, připojit reproduktory do zásuvky a vyhledat je v aplikaci. Celý postup ukazuje rovněž níže uvedené video od výrobce. S trochou štěstí tak spárování zvládne i průměrně technicky zdatný uživatel. Pokud byste si chtěli užívat stereo zvuk, je potřeba zakoupit dva stejné reproduktory, tedy dvakrát policový reproduktor, případně dvojici lamp s reproduktorem. Pochopitelně vám však nic nebrání, abyste umístili dva rozdílné reproduktory do jedné místnosti a v aplikaci spustili na obou přehrávání stejného obsahu. Stereo efekt tedy podle mého názoru využijete hlavně při spárování s dalšími Sonos reproduktory za účelem vytvoření prostorového zvuku.

Aplikace je přehledná a nabízí poměrně obsáhlé možnosti, co se týče rozřazení jednotlivých reproduktorů do různých místností, nastavení ekvalizéru nebo stanovení maximálního limitu hlasitosti. Dále zde můžete vypnout světelnou kontrolku u reproduktorů (může se hodit například v temném pokoji) i deaktivovat tlačítkové ovládání na reproduktorech. Zároveň zde lze nastavit budík či aktivovat historii vyhledávání.

Nechybí podpora AirPlay 2 ani možnost propojení se Spotify či Apple Music.

Sonos aplikace nabízí až překvapivě podrobné možnosti nastavení, které podle mého názoru uspokojí i ty nejnáročnější uživatele. Samotnou hudbu, nebo jiný obsah, můžete přehrávat z několika různých zdrojů, počínaje obsahem uloženým v telefonu přes TuneIn rádio až po Deezer, Apple Music či Spotify. V případě poslední zmíněné služby, kterou jsem využíval nejčastěji, postačí umožnit aplikaci Sonos přístup k Spotify a o nic dalšího se již nemusíte starat. Nastavení, v jakých místnostech vašeho obydlí má ne/hrát, která hudba je uživatelsky jednoduché, aplikace funguje spolehlivě a nemohu nic vytknout. Uživatele zařízení s logem nakousnutého jablka bude jistě zajímat také podpora AirPlay 2, kterou jsem však osobně neměl příležitost otestovat. Samozřejmostí je také možnost hlasového ovládání za předpokladu propojení se zařízením s podporou chytrého asistenta, jako je například Echo Dot s podporou Alexy či Google Home.

Líbilo se nám
  • povedená aplikace
  • bohaté možnosti nastavení
  • možnost propojení se Spotify a množstvím dalších služeb

Zvuk: zanechá ve vás dojem

Sonos se řadí mezi renomované výrobce, kteří se u svých reproduktorů chlubí vysokou kvalitou zvukového podání. Jestliže se řadíte mezi běžné posluchače, kteří si chtějí užít zvuk s čistými výškami, dynamickými středy a dostatečně bohatými basy, jste zde na správné adrese.

SYMFONISK

Osobně jsem byl se zvukem spokojen, stejně jako veškeré návštěvy, které měly možnost si kvalitu reproduktorů SYMFONISK vyzkoušet na vlastní uši. Po většinu času jsem přehrával přibližně na 30 % hlasitosti v pokoji o velikosti zhruba 25 metrů čtverečných. Reproduktory však neztrácí na kvalitě, ani pokud se rozhodnete to „osolit“ a podělit se se sousedy o váš oblíbený song.

SYMFONISK můžete zkalibrovat pomocí funkce Trueplay.

Aplikace Sonos rovněž obsahuje zajímavou vychytávku nazvanou jako Trueplay, která umožňuje zkalibrovat reproduktory tak, aby v daném prostředí hrály co nejlépe. Kalibrace probíhá pomocí mobilního telefonu, kterým chvíli otáčíte a snímáte (pomocí mikrofonu v něm) zvuky v pokoji. Reproduktor poté upraví zvukový projev tak, aby odpovídal prostředí a uživatel měl z poslechu co nejlepší zážitek. Zkalibrování v mém případě nemělo na výslednou kvalitu zvukového podání nijak velký vliv, pravděpodobně však dost záleží na akustice dané místnosti.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvukové podání
  • vysoká maximální hlasitost
  • zajímavá funkce Trueplay

Zhodnocení

Testování reproduktorů SYMFONISK jsem si užíval a během relativně krátké chvíle se staly velmi oblíbeným doplňkem domácnosti. V případě lampy vidím hlavní výhodu v designu, který hned tak neprozradí, že jde i o velmi slušně hrající reproduktor. U policového reproduktoru SYMFONISK zase oceňuji variabilitu umístění – přeci jen mít možnost si z reproduktoru udělat poličku se hned tak často nevidí. SYMFONISK tak může skvěle doplňovat i váš osobitý styl, který se nepochybně projeví na designu vašeho domova. Zároveň však nabízí praktické využití v čele s povedenou aplikací a ohromným množstvím nastavení. Pokud se vám testované reproduktory líbí, jejich nákup vám mohu vřele doporučit, neboť za investici v hodnotě jednotek tisíc korun rozhodně stojí.

Klady
  • kvalita zvukového projevu
  • povedená aplikace
  • kvalitní zpracování
  • ručně foukané svítidlo u lampy
Zápory
  • součástí balení lampy by mohla být rovněž žárovka
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze