Ruční napařovač Concept NO8000
test

Ruční napařovač Concept NO8000

Žehlení bez žehlicího prkna

Nebaví vás vytahovat žehlicí prkno kvůli jedné košili, když zrovna spěcháte na schůzku? Určitě nejste sami. Jednoduše a rychle vyžehlit jakýkoliv kousek oblečení vám umožní ruční napařovač Concept NO8000.

Pokud pro vás žehlení znamená jednu z méně oblíbených domácích prací, tato recenze je právě pro vás. Napařovač Concept vám pomůže k tomu, aby vaše oblečení bylo vyžehlené bez žehlicího prkna – stačí vám ramínko. Vzhledem k jeho velikosti a hmotnosti si ho můžete vzít na cesty a přežehlit si oblečení, které se pomačkalo cestou v kufru.

Za zapůjčení ručního napařovače Concept NO8000 děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si jej můžete i zakoupit.

Technické parametry ručního napařovače Concept NO8000

Rozměry 37 × 10,6 × 10,5 cm
Hmotnost 700 g
Délka přívodního kabelu 180 cm
Typy tkanin všechny
Provozní doba cca 10 minut
Objem nádržky na vodu 150 ml
Parní výkon 25g/minuta
Příkon 1 300 W
Cena cca 1 500 Kč

Obsah balení: vše potřebné

V menší obdélníkové krabici najdete kromě samotného napařovače s dostatečně dlouhým přívodním kabelem i odměrku na vodu, kartáčový nástavec, držák i se šroubky a podrobný návod. Veškeré komponenty jsou zabaleny v sáčcích, aby nedošlo k poškození při převozu a některé části jsou ještě chráněny kartonem.

Ruční napařovač Concept NO8000
Líbilo se nám
  • nic nechybí

Konstrukce a zpracování: padne vám do ruky

Napařovač je ergonomický a vhodný jak do pravé, tak levé ruky. Jeho hmotnost 700 g není nijak vysoká a o to lépe se s ním manipuluje. Tvar napařovače by se dal přirovnat k velkému sluchátku od telefonu. Ze spodní části vede mohutný napájecí kabel, který má 180 cm a dovolí dostatečný pohyb. Dále je zde nádržka na vodu, kterou lze jednoduše otevřít, a ryska, jež ukazuje, kolik je v napařovači vody.

Celý napařovač je laděn do černo–měděné, designově se tak podobá Philips Steam&Go Plus. Vrchní část je lesklá s jemným vzorkováním, spodní je matná. Funkce napařovače, místo pro nalití vody a žehlicí plocha je oddělena měděnou barvou. V horní části je posuvné tlačítko pro výběr napařování/žehlení. Nad tlačítkem jsou kontrolky – vždy svítí ta, která je zvolená. Žehlicí plocha je je od napařovače lehce vystouplá a jsou zde nachystané „packy“ pro připevnění kartáčového nástavce.

Kartáčový nástavec je plastový a na vrchní části má jemné štětiny. K napařovači jde lehce nacvaknout. K příslušenství také patří 150ml odměrka na vodu a držák, který je možné přilepit/přivrtat. Na zadní straně je oboustranná lepící páska 3M a šroubky jsou včetně hmoždinek a krytek. Držák je opět v černé barvě a ve vysokém lesku.

Ruční napařovač Concept NO8000
Líbilo se nám
  • ergonomický design
  • držák na zeď včetně příslušenství
  • dlouhý přívodní kabel

Funkce a použití: jednoduché

Concept NO8000 je určen na všechny druhy tkanin a nabízí dva režimy – napařování a žehlení. Před zapnutím je potřeba nalít do nádržky vodu. Podle výrobce je lepší použít demineralizovanou/destilovanou, aby nedocházelo k zanášení. Odměrka naplněná po rysku (150 ml) se i s menší rezervou vleze do nádržky. Po zapnutí je potřeba vyčkat přibližně půl minuty, než je napařovač připraven. Poznáte to i podle toho, že kontrolka přestane blikat a začne trvale svítit.

Ruční napařovač Concept NO8000

Pokud tlačítko podsunete o jeden stupeň, zapnete režim žehlení. Nahřeje se hlavice, ale prakticky nevydává žádnou páru. Tento režim je určen spíše pro přežehlení látky na nějakém povrchu, ne na ramínku. To znamená například povlak na polštáři nebo jiný pratelný povlak. V případě posunutí tlačítka o dva stupně zapnete režim napařování. Tato funkce je určena na veškeré typy tkanin a zejména ji využijete na oblečení, které můžete napařovat a tím i žehlit přímo na ramínku. Napařování je intenzivní a je potřeba dávat pozor na doplňování vody do nádržky. Napařovač totiž nemá žádné automatické vypnutí.

Ruční napařovač Concept NO8000

Pro napařování můžete ještě navíc využít kartáčový nástavec. Je potřeba jej přidělat k napařovači vždy před použitím, abyste se neopařili. Připevníte ho pomocí několika „pacek“, které lehce do napařovače zacvaknou. Kartáč slouží na odstranění žmolků, vlasů a zvířecích chlupů. Po vychladnutí můžete přístroj odložit na držák, který je součástí balení.

Ruční napařovač Concept NO8000
Líbilo se nám
  • rychlé nahřátí
  • kartáčový nástavec na chlupy
  • vhodný nejen na oblečení
Nelíbilo se nám
  • nemá automatické vypnutí

Zhodnocení a zkušenosti: využití doma i na cestách

Concept u tohoto výrobku vytvořil jednoduchý návod, bez zbytečného hledání toho podstatného v textu. Český návod je hned jako první, s praktickými obrázky a jeho přečtení vám zabere jen pár minut. Jako první jsem zkusila vyžehlit košile z různých druhů látek. Pokud je košile z lehčí látky, určená spíše jako volnočasová, je výsledek skvělý. V případě formálních košil a kalhot včetně riflí jde rozdíl poznat, ale vyžehlení není dokonalé.

Nejlépe napařovač zvládl bavlněná trička. Na jednu nádržku zvládne dvě až tři trička podle velikosti a toho, jak moc jsou pomačkaná. Pokud budete napařovat tužší látku, počítejte s tím, že nádržku na vodu budete opakovaně doplňovat. U těchto druhů látek také nečekejte, že výsledek bude takový jako s žehličkou. Na druhou stranu, tím, že pára neponičí oblečení, jak se může stát u klasického žehlení, nemusíte se bát použít napařovač i na jemné tkaniny, jako jsou například halenky. Navíc díky jemnému materiálu budete mít oblečení vyžehleno rychle.

Je vždy lepší, pokud máte ramínko s oblečením alespoň několik centimetrů od zdi/skříně. Pára proniká skrze oblečení, a tím dochází k narovnání vláken. Pokud ale nemá pára kam uniknout, bude se srážet v oblečení a zadní část můžete mít mokrou. Jinak se ovšem nemusíte bát, že by vaše oblečení po napařování bylo mokré. Pára sice zvlhčí látku, ale je během několika vteřin suchá.

Napařovač není vhodný jen na oblečení. Díky kartáčovému nástavci jej můžete využít například na povlaky, závěsy nebo látkovou sedačku a odstranit i chlupy od zvířecích mazlíčků. U starších kousků vám pomůže i lehce oživit barvu. Nástavec jde nasadit opravdu jednoduše a pro odstranění chlupů s ním stačí lehce přejíždět po látce. Ačkoliv je kartáč jemný, při hrubší síle byste mohli látku poškodit.

Ruční napařovač Concept NO8000

Po použití napařovače dejte pozor na opaření. Hlavice je logicky horká a pokud položíte přístroj na podlahu, je jen několik milimetrů nad jejím povrchem. Výrobce dodal držák, který můžete jednoduše přilepit na zeď. Dejte si ovšem při odkládání pozor, stačí jej umístit špatně a napařovač má tendenci padat. Držák je totiž přizpůsoben napařovači tak, aby mu nezpůsobil škrábance a háčky, do kterých napařovač umísťujete, jsou zakulacené.

Ruční napařovač Concept NO8000

Vzhledem k nízké hmotnosti 700 gramů se určitě tento pomocník bude hodit pro ty, co hodně cestují. I když máte oblečení vyžehlené, složením do kufru se pomačká a napařovačem lehce tyto záhyby odstraníte. I když není součástí balení cestovní sáček, můžete napařovač vozit i bez obalu. Jeho zpracování je kvalitní a přívodní kabel je masivní. Pokud si říkáte, že doma máte žehličku a napařovač by tak byl zbytečný, není tomu tak. Díky jeho jednoduché obsluze, kdy stačí nalít vodu a pověsit oblečení na ramínko, si využití najde téměř u každého. Pokud tedy hledáte pomocníka, který by vyžehlil oblečení rychle, Concept NO8000 vám můžeme doporučit.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • ergonomický design
  • držák na zeď včetně příslušenství
  • rychlé nahřátí
  • kartáčový nástavec
  • vhodný nejen na oblečení
Zápory
  • nemá automatické vypnutí
  • neobsahuje cestovní sáček
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze