Samsung Portable SSD T7 Touch
test

Samsung Portable SSD T7 Touch

Data na dotek

Kvalitních přenosných SSD je na trhu dostatek, ale málokterý se odlišuje tolik jako SSD T7 Touch od Samsungu. Navazuje na řadu T5, zvyšuje však přenosové rychlosti a přidává možnost autorizace pomocí čtečky otisků prstů. Další výhody i nevýhody T7 Touch si probereme v této recenzi.

Používáte externí disk? A pokud ano, spoléháte na HDD, nebo SSD? To, že jsou SSD mnohem rychlejší a bezpečnější je neoddiskutovatelný fakt, proto na ně v poslední době sází mnohem více uživatelů. Kapacity se navyšují, rychlosti zvyšují a ceny padají. Dnes se podíváme na jeden z nejzajímavějších a designově nejpovedenějších SSD od Samsungu, který se navíc pyšní kapacitou až 2 TB.

Samsung Portable SSD T7 Touch

T7 Touch je přímým nástupcem oblíbeného disku T5. Už ten nabízel v poměrně tenkém těle kapacitu až 2 TB, je však starší a pomalejší. Pokud jste v poslední době přemýšleli o novém disku, může být T7 Touch zajímavou volbou.

Obsah balení: co chcete více?

Kromě samotného disku v elegantní krabičce nalezneme úhledně zabalené dva kabely: USB-C–USB-C a USB-C–USB-A. To proto, že T7 Touch je osazen univerzálním USB-C konektorem, který by měl být již naprostým standardem. Kromě kabelů je v balení ještě základní dokumentace. Samsung chválíme za samotné balení, které už při vybalování naznačuje, že jde o prémiový produkt.

Technické parametry Samsung Portable SSD T7 Touch

Rozměry 85 × 57 × 8 mm
Zpracování eloxovaný hliník
Aplikace Windows, macOS, Android
Varianty 500 GB, 1 a 2 TB
Rozhraní USB 3.2 Gen2 (USB-C konektoru)
Maximální přenosová rychlost čtení a zápis až 1 050 MB/s a 1 000 MB/s
Šifrování 256bitové AES hardwarové šifrování
Zabezpečení čtečka otisků prstů, heslo
Cena 500 GB/1 TB/2 TB 3 990 Kč/5 990 Kč/11 399 Kč

Zpracování a konstrukce: chladivý dotek hliníku

Design není u přenosných disků to nejdůležitější, ale když dobře vypadá, potěší to. Samsung Portable SSD T7 Touch bez debat patří k těm nejelegantnějším na trhu a Samsung opět dokazuje, že je lídrem i v této kategorii.

Samsung Portable SSD T7 Touch

Rozměry jsou 85 × 57 × 8 milimetrů a hmotnost činí 58 gramů, samozřejmě se nepatrně liší na základě vnitřní kapacity. Disk je tedy velice skladný a hlavně lehký, například v náprsní kapse košile či saka o něm nebudete během chvíle ani vědět. Sám Samsung velikost připodobňuje platební kartě, což sedí téměř přesně.

Tělo je z hliníku a k dispozici jsou dvě barevné varianty: klasická hliníkově stříbrná a černá. Tělo je díky hliníku velice subtilní a pevné, nicméně hliník není tvrdý kov a po čase se na těle mohou objevit menší škrábance. To však tolik nevadí. Díky pásu hliníku disk navíc vydrží i menší pád bez toho, aniž by ohrozil uvnitř uložená data. Samsung udává, že by měl vydržet pád i ze dvou metrů.

Samsung Portable SSD T7 Touch
Modré LED signalizuje přenos dat i rozpoznání otisku prstu

Chladivý hliník je nejenom bezpečnostním prvkem, jedná se také o velmi efektivní cestu jak udělat z „obyčejného“ disku prémiový produkt. Určitě se za T7 Touch nebudete stydět jak na poradě, tak doma.

LED osvětlení je velmi výrazné.

Na přední straně je kromě loga společnosti také orámovaný čtverec, který slouží jako ploška čtečky otisků prstů. Ta je orámována modrou notifikační LED, která se aktivuje v momentě, kdy jej připojíte. Dioda je velmi výrazná, v noci je její svit až oslepující, zvláště pokud pulzuje a informuje o přenosu dat. USB-C je na levém boku, na pravém boku pak najdete jen základní informace o certifikaci a kapacitě. Doplníme, že disk není voděodolný, což je možná trochu škoda, ovšem jde o standard.

Samsung Portable SSD T7 Touch

Samsung chválíme za designovou celistvost, příjemnou tloušťku, hliník i neutrální barevné varianty, které sednou každému. Časem by se mohla objevit i nějaká odvážnější barva, podobně jako u SSD T5, ovšem to je již jen drobnost.

Zabezpečení: otisk místo hesla

Po připojení k počítači se vám okamžitě objeví možnost nainstalovat doprovodný program Samsung Portable SSD s přídomkem Plus, který je právě připraven pro T7 Touch. Zároveň zde nalezneme i odkaz ke stažení aplikace pro Android. Aplikacemi lze disk nastavit, respektive zabezpečit jej otiskem prstu. Stačí nainstalovat program, povolit zabezpečení, zvolit heslo a následně dle instrukcí přidat PIN. Celý proces zabere asi minutu, přidat můžete maximálně 4 otisky prstu.

Otisk můžete přidat skrze aplikaci Samsung Portable SSD Plus

Nastaveno? Poté stačí disk připojit a v průběhu připojování podržet na čtečce otisků prst, přičemž během zhruba 3 vteřin se otevře možnost disk spravovat. Pokud je disk zabezpečen čtečkou otisků, ovšem vy daný prst nepřiložíte, nebo není správně detekován, otevře se pouze speciální sekce disku o velikosti zhruba 50 MB, ve které jsou instalační balíčky programu Samsung Portable SSD Plus, ovšem ne vaše data, která jsou šifrována. Program Portable SSD Plus je tedy důležitý jen pro potřeby prvotního nastavení, případně pro odblokování, pokud jej budete například prodávat.

Dokud se neautorizujete, máte smůlu

Přenosové rychlosti: odvažte se

Samsung T7 Touch využívá rozhraní USB 3.2 Gen2 se zpětnou kompatibilitou, přičemž maximální teoretická rychlost čtení činí až 1 050 MB/s, zápisu poté 1 000 MB/s. Srovnávat SSD s klasickými plotnovými disky samozřejmě nemusíte, SSD jsou zkrátka rychlejší a T7 Touch patří k těm nejrychlejším. V našem případě (1TB varianta) bylo po prvním zapnutí k dispozici 932 GB, část paměti zabírají již zmíněné instalační programy pro macOS a Windows.

Rychlostní testy (‎Blackmagic Disk Speed Test na MacBook Pro, CrystalDiskMark na Surface Boook 2 a A1 SD Bench na Samsung Galaxy Fold)

Disk jsme testovali v kombinaci s MacBookem Pro (2017, Thunderbolt 3) a také Surface Bookem 2 (USB 3.1 Gen1). Zároveň jsme vyzkoušeli i testy na Androidu, konkrétně na Samsungu Galaxy Fold. Testy jsme vždy provedli několikrát a vybrali průměrné výsledky.

Rychlost čtení (MB/s) Rychlost zápisu (MB/s) Zápis souboru (4 040 MB)
Apple MacBook Pro (2017) 861,1 809,4 5,4 sekund
Microsoft Surface Book 2 455,7 451,4 9,9 sekund
Samsung Galaxy Fold 324,9 429,5 12,3 sekund

Závěr: jednoduše povedený

Samsung Portable SSD T7 Touch se povedl. Přenosové rychlosti jsou skvělé, rozměry i zpracování špičkové a cena odpovídá tomu, co dostanete. Bezpochyby připlácíme za možnost autorizace pomocí čtečky otisků prstů, ale víte co? Je to extrémně návykové, navíc se nemusíte obávat nechat jej jen tak ležet, i pokud na něm máte citlivější informace.

Samsung Portable SSD T7 Touch
Samsung Portable SSD T7 Touch se povedl

Za nás dostává Samsung Portable SSD T7 Touch palec nahoru a jeho nákup můžeme doporučit.

Klady
  • až 2TB paměťová varianta
  • možnost zabezpečení otiskem prstu/heslem
  • elegantní design a kvalitní zpracování
  • moderní USB-C
  • vysoké přenosové rychlosti
  • odolnost
Zápory
  • vyšší cena (ale odpovídající prémiové výbavě)
  • zbytečně výrazné LED
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze