Samsung POWERbot VR7000M
test

Samsung POWERbot VR7000M

Robotický hurikán
2

Do redakce nám dorazil další robotický vysavač, tentokrát od Samsungu. POWERbot VR20M707CWD/GE z řady VR7000M spadá do kategorie dražších robotů, čemuž odpovídá i výbava. Robot si rozumí s Wi-Fi a ovládat jej tedy lze skrze mobilní aplikaci. Potěší i speciální funkce, které robota odlišují od konkurence.

Na fZone.cz jste si mohli přečíst recenzi povedeného robotického vysavače ILIFE, který nabídne hodně muziky za málo peněz. I když jsme robotický vysavač testovali několik týdnů, provoz v rámci měsíců by mohl odhalit některé neduhy či chyby. Případné problémy se zárukou produktu z Číny mohou některé zájemce odradit. V dalším díle jsme se podívali na zástupce ikonické značky iRobot, která se chlubí nejenom rozsáhlou nabídkou robotických vysavačů, ale také perfektním zákaznickým servisem. Velmi dobře obstál také robotický vysavač od LG, který nás doslova šokoval rozvahou při úklidovém procesu, stejně tak jde o jeden z mála robotických vysavačů, který vás v průběhu informuje českým hlasem.

Samsung VR20M707CWD/GE

Tentokrát nám na test dorazila opravdová libůstka, konkrétně výkonný robotický vysavač Samsung POWERbot VR7000M s kódovým označením VR20M707CWD/GE. Cena tohoto robotického vysavače převyšuje 20 tisíc korun, Samsung se tak pustil do boje s těmi nejlepšími a nejdražšími roboty, které lze na tuzemském trhu sehnat. Přeci jen investici více než 20 tisíc korun si již zájemce musí dobře rozmyslet, navíc by měl mít i velmi dobrý důvod.

Robotické vysavače od Samsungu na to jdou „tak trochu jinak“. Více než klasickým robotickým vysavačům se blíží konvenčním vysavačům s vysokým výkonem. Robotické vysavače od Samsungu se pyšní špičkovým sacím výkonem, elegantním designem a námi testovaná generace dokonce i vzdáleným přístupem. V dnešní recenzi vám tento zajímavý kousek detailně představíme a pokusíme se odpovědět na otázku, pro koho je POWERbot vhodný.

Technické parametry Samsung POWERbot VR7000M (VR20M707CWD/GE)

Rozměry 34 x 34,8 × 9,7 cm
Hmotnost 4,3 kg
Orientace v prostoru senzor FullView Sensor 2.0, navigace Visionary Mapping Plus s digitální kamerou
Další funkce čištění rohů a hran místnosti Edge Clean Master, automatické čištění rotačního kartáče Self-cleaning Brush, ovládání přes mobilní aplikaci skrze Wi-Fi, dálkové ovládání se světelným naváděním Point Cleaning, Inteligent Power Control (automatické přizpůsobení sacího výkonu), kartáč o extra šířce 29 cm, 7segmentový LED displej, kapacitní tlačítka, plánování vysávání
Typ motoru CycloneForce
Prevence pádu ze schodů ano
Nárazníky ano, tlakové senzory
Dálkové ovládání ano, v balení
Mokré mopování ne
Suché mopování ne
Bluetooth/Wi-Fi ne/ano
Typ filtru pěnový mikrofiltr, vnitřní AeroForce filtr
Zásobník na nečistoty/vodu 0,3 litru
Plánovaný čas úklidu ano, jednorázové/týdně
Hlučnost až 77 dB (maximální výkon)
Sací výkon na kartáči 20 W
Režimy úklidu Auto, Repeat, Manual, Spot
Vhodné povrchy dřevěná podlaha, parkety, dlažba s rovným povrchem, kámen, koberec s nízkým vlasem (1,5 cm)
Virtuální stěna ano, v balení
Výška prahů až 1,5 cm
Automatické nalezení dobíjecí stanice ano
Výdrž 30/60/90 minut (základní, běžný, nejvyšší výkon)
Doba nabíjení 160 minut
Baterie Li-Ion, 21,6 V, 38,8 Wh
Cena 21 990 Kč

Obsah balení: vše co potřebujete

Samsung nás potěšil už obsahem základního balení, ve kterém nalezneme pár příjemných bonusů. Kromě samotného vysavače se můžete spolehnout na široký a již předinstalovaný kartáč a náhradní pěnový mikrofiltr.

Samsung VR20M707CWD/GE

Velkým benefitem je přítomnost virtuální zdi VCA-RVG20 v hodnotě více než 1 500 Kč. Opomenout nesmíme ani dobíjecí základnu a dálkové ovládání včetně dvou AAA baterií. Pro úvodní i podrobné seznámení se s robotem poslouží obsáhlý návod, který si samozřejmě můžete i stáhnout.

Konstrukční zpracování: osobitý v každém detailu

Většina robotických vysavačů na trhu vypadá podobně. Tělo je buď kulaté nebo více čtvercové, prostor ke kreativitě je zde minimální, tedy pokud chce výrobce zajistit vysokou účinnost při vysávání. Samsung na to s POWERbotem jde však trochu jinak. Není to ani kulatý, ale ani čtvercový vysavač. Design je rozhodně originální, avšak i trochu překombinovaný. Můžete si být jistí tím, že každá návštěva se na váš nový přírůstek do domácnosti zeptá. Někomu design vyhovoval, někomu méně, trochu za to může i vcelku výrazná zlato-měděná barva. Konkrétně tento typ vysavače v jiné barvě zakoupit nelze, podobně jako u LG jsou určité barvy vyhrazeny konkrétním typům robotických vysavačů.

Rozměry vysavače činí 34 x 34,8 × 9,7 cm, přední hlava pak ještě o trochu vystupuje před čelo, a tak jde o většího robota. Hmotnost vysavače je opět nadprůměrná, konkrétně 4,3 kilogramu. Výhodou je, že podobně jako u LG z vysavače nic „nevyčuhuje“ nad okolní povrch. Vysavač je tedy po celé své ploše zhruba stejně vysoký, tedy až na část s digitální kamerou, která je naopak vhodně zapuštěna, aby nedošlo k poškrábání. Vysavači chybí madlo pro přenášení, a tak je nutné jej zvednout zespodu.

Design je rozhodně originální, avšak i trochu překombinovaný.

Tělo tvoří plastové díly, vrchní i boční část vysavače jsou vyvedeny v kombinaci matných a lesklých plastů. Konkrétně zlaté orámování je matné a kromě škrábanců na něm neulpívá téměř nic, respektive nečistoty nejsou tolik viditelné. Střední část je však lesklá a kromě prachu je na ni jasně viditelný i menší škrábanec, který časem schytá téměř každý robotický vysavač bez ohledu na cenu. U bočnic je to podobné: lesklý pás ukrývající senzory je lesklý, nárazníky jsou hladké (avšak naštěstí matné).

Co vysavači chybí je boční gumový pás tlumící nárazy. Samsung se spoléhá jak na digitální kameru, tak na tlakové senzory, které jsou umístěné na čele vysavače. Samotná hlavice robotického vysavače připomíná hlavici konvenčního vysavače, což je oproti konkurenci s (povětšinou pouze) bočními kartáčky opět výrazný rozdíl.

Vrchní části robota dominuje několik kapacitních senzorů pro ovládání, hardwarová tlačítka zde nehledejte. Kromě těch se ve vrchní čísti nachází i poměrně rozměrný 7zónový LED displej, avšak ten je v neaktivním stavu skrytý pod vrstvou poloprůhledného plastu. Jakmile robota zapnete spodním tlačítkem ON/OFF (které je navíc opatřeno gumovou záslepkou proti vniknutí prachu), odhalí se v plné parádě. Displej zobrazuje všechny důležité údaje, konkrétně piktogramy uklízecího režimu a také úroveň nabití. K lepší čitelnosti napomáhá sytě modrá barva popisků, která ve tmě září. Kapacitní tlačítka pod LED displejem podsvětlená nejsou, což Samsungu odpouštíme, neb ovládat jej můžete i vzdáleně pomocí přibaleného ovladače, případně skrze aplikaci.

Samsung VR20M707CWD/GE

Primární tlačítko, které vás bude zajímat, je START/PAUSE, kterým robota probudíte z režimu spánku. Dalším stiskem spustíte uklízecí proces. Oproti konkurenci je probuzení robota trochu zdlouhavější, zabere asi 5 až 10 vteřin, což nemusí být po chuti každému. Úspěšné probuzení doprovází zvukový signál a animace na displeji. Vlevo od primárního senzoru se nachází tlačítko pro spuštění režimu SPOT, vpravo poté tlačítko pro vyslání robota do nabíjecí stanice.

Zásobník na nečistoty je skvěle přístupný z vrchní části, stačí zmáčknout jedno tlačítko a sám vyskočí z těla ven. Zásobník má kapacitu 0,3 litru, což není mnoho, ovšem jak si později řekneme, robotický vysavač od Samsungu dokáže s objemem pracovat více než dobře. Trochu obtížnější je zásobník vyprázdnit. Nejdříve je nutné odejmout filtr a následně z nádoby vyndat vnitřní vložku. Obě tyto části je pak nutné vyklepat. Nebudeme vám nic nalhávat, při vysypávání se trochu zašpiníte. Když už jsme u toho, je velká škoda, že Samsung nenasadil HEPA filtr. Pěnový mikrofiltr působí oproti moderním HEPA filtrům jako chudý příbuzný, avšak lze jej bez úhony opláchnout i pod tekoucí vodou.

Samsung VR20M707CWD/GE
Pohled na spodní stranu vysavače

Kromě bočních senzorů je vysavač opatřen i několika senzory, které se nachází na spodní části vysavače. Digitální kamera se poté nachází na vrchní straně. Díky senzorům dokáže vysavač skvěle mapovat prostor. Nechybí ani spodní senzory, které chrání vysavač před pádem ze schodů. Ty jsou dostatečně zapuštěné, aby nepřišly ke zranění. Když už jsme u spodní části, nachází se zde dvě robustní vroubkovaná kolečka, která udržují vysavač 15 mm nad podlahou a která se v případě potřeby automaticky vyvýší (vysavač tak snáze přejede například práh rozdělující místnosti). Stejně tak zde nalezneme speciální clonu, o jejíž funkci si více povíme později. Neméně podstatným prvkem spodní části jsou kovové kontakty, skrze které se vysavač nabíjí v režimu základny.

Konstrukční zpracování POWERbota hodnotíme velice pozitivně. Vše působí kvalitně, i lícování je velmi slušné. Pozitivně hodnotíme také snadné vyjmutí nádoby na odpad, malé množství pohyblivých prvků a také výrazný LED displej, který je dostatečně kontrastní i na přímém světle. Menší kaňkou na kráse je vrchní lesklý plast, který je magnetem na veškeré nečistoty a do budoucna i na jemné vlasové škrábance. Zlatá barva se nemusí líbit každému, stejně jako design, však vysavač neurazí a o tu primárně jde.

Samsung VR20M707CWD/GE
Kolečka se mohou v případě potřeby vyvýšit
Líbilo se nám
  • originální design
  • rozumné rozměry
  • kvalita zpracování
  • snadné vyjmutí zásobníku na nečistoty
  • pohodlné ovládání
  • zapuštěné senzory a kamera
Nelíbilo se nám
  • vysoká hmotnost
  • design i barva nemusí zaujmout každého
  • lesklá horní část
  • chybí gumový pás chránící nábytek

Pro koho?

V této části většinou obecně informuje o tom, že robotický vysavač nevznikl s cílem kompletně nahradit jednoúčelový vysavač. Ten by měl v domácnosti tak či tak zůstat, alespoň pro generální úklid. Robotický vysavač je inteligentní pomocník, z nějž se Samsung tak nějak snažil udělat i regulérní náhradu za klasický vysavač. Docílil toho především brutálním výkonem, o kterém si konkurence může povětšinou nechat jen zdát, a to i ta ze stejné cenové relace.

Samsung VR20M707CWD/GE

Pokud krátce vzpomeneme na Roombu, ta je jako dělaná do hektického interiéru. Co si pod tím představit? Roomba si překážky ověřuje malým nárazem, čímž zjistí, zda je překážka opravdová, případně zda jde pouze o přehozený pléd před postel či pohovku. Takový ILIFE se před každou překážkou zastaví a snaží se ji co možná nejelegantněji vyhnout, což se sice ne vždy povede, ale i tak volí jiný přístup než Roomba. Nedávno testovaný vysavač od LG je doslova rozvážným robotem – každý krok detailně promyslí a nárazům se snaží vyhnout jako čert kříži. A jak je na tom dnes testovaný Samsung?

Je o trochu rychlejší než LG Hom-Bot.

Od konkurence si VR20M707CWD/GE bere to hlavní a povětšinou jen to dobré. S LG ho spojuje rozvážný chod a postupné mapování prostoru vaší domácnosti. V prvních pár dnech se Samsung před každou překážkou zastaví a detailně promyslí strategii. S Roombou ho naopak spojuje rychlejší chod. I když tedy Samsung plánuje, je o trochu rychlejší než LG, což se může hodit. Samostatnou kapitolou je hlučnost. Díky opravdu extrémnímu výkonu (20 W na kartáči, 130 W na motoru) je hlučnost výrazně vyšší a vysávání v noci lze doporučit jen v režimu Silent. I tak je Samsung hlučnější než takový ILIFE v turbo režimu, což je však nutné respektovat.

Samsung VR20M707CWD/GE

POWERbot je robotický vysavač, který se skvěle hodí do členitých interiérů s pár koberci s menším vlasem. Samsung jsme testovali jak na plovoucí podlaze, tak také na betonové podlaze s texturou a v místnostech s koberci s nízkým vlasem. Velká výhoda tohoto robotického vysavače spočívá v tom, že jakmile detekuje místo, kterému by měl věnovat zvýšenou pozornost (kupříkladu právě kusový koberec), automaticky zvýší výkon, díky čemuž daný prostor vyčistí opravdu důkladně. Samsung se dále velmi soustředí na rohy a okraje. Na hlavici se nachází speciální clona, která se v případě, že robot narazí na okraj, sama spustí a vytvoří tedy podtlak mezi zdí a samotným vysavačem. Samsung navíc ještě zvýší výkon o zhruba 10 % a tímto spojením důkladně vysaje i rohy místností.

Co nás vzhledem k ceně trochu mrzí je absence HEPA filtru vhodného pro alergiky. V útrobách se nachází pěnový filtr, který lze však na rozdíl od HEPA filtru opláchnout i pod vodou. Dalším problémem může být menší odpadní nádrž, ovšem ne takovým, jak se na první pohled může zdát. Samsung má totiž uvnitř odpadní nádoby speciální AeroForce filtr, který pod tlakem odděluje nečistoty (vlasy, drobky, malé kousky) od prachu. Tím nejenom šetří místo, ale také brání ucpání výdechu. AeroForce filtr je jedním z velkých benefitů vysavače od Samsungu. K dokonalosti nám chybí snad jen mop na suché či mokré mopování.

Samsung VR20M707CWD/GE

Výdrž baterie: síla bere energii

Samsung POWERbot VR20M707CWD/GE je osazen Li-Ion baterií s kapacitou 38,8 Wh a výrobce udává výdrž 30, 60, případně 90 minut. Jak jste už asi vytušili, výdrž se liší dle vybraného výkonnostního režimu. Samsung zvládne vysávat v tichém či běžném režimu a režimu s maximálním výkonem. Právě při maximálním sacím výkonu (20 W) a při hlasitosti 77 dB zvládne vysávat pouhou půlhodinu, v běžném režimu se však dostaneme na poměrně standardní hodnotu 60 minut. Při maximálním výkonu jsme se dočkali výdrže zhruba 35 minut, při běžném režimu jsme získali asi 22 minut k dobru. Nabíjení bohužel trvá podstatně déle, kompletně nabito je za zhruba 160 minut.

Nabíječku nachází spolehlivě a hlavně rychle.

Možná se ptáte, co se stane, pokud se vysavač vybije, ale místnost ještě není uklizena. V takovém případě se Samsung vrátí do dokovací stanice, nabije se na zhruba na 2/3 kapacity a následně pokračuje v úklidu. Celkem dokáže tento cyklus zopakovat třikrát. To hodnotíme jako skvělou vlastnost – i když jste mimo domov a robotický vysavač nestihne svoji práci, po nabití se vrátí na poslední místo a v úklidu pokračuje automaticky.

Zdroj nabíjecí základny je poměrně rozměrný, lze jej však schovat za základnu

Dokování do nabíjecí stanice probíhá automaticky. Stanice samozřejmě musí být připojena do elektrické zásuvky a kolem ní musí být prostor, ideálně o velikosti půl metru a více, a to ve všech směrech. Nalezení domovské stanice proběhlo vždy spolehlivě a hlavně rychle. Ať už se robot pohyboval kdekoli, nalezení bylo otázkou maximálně 20 vteřin. Pokud byl POWERbot ve stejné místnosti, nalezení zabralo ani ne 10 vteřin, což je skvělý výsledek. Oproti některým konkurentům nemá Samsung problém ani se samotným dokováním – nikdy se nám nestalo, že by například najel do stanice nakřivo a musel proces dokování zopakovat. Pokud chcete Samsung vyslat do nabíječky dříve, stačí stisknout příslušné tlačítko na těle vysavače, případně vyslat požadavek skrze dálkový ovladač / mobilní aplikaci.

Na krátkou chvíli se zastavíme u nabíjecí základny. Ta je poměrně standardní, od konkurence ji však odlišuje velikost zdroje. Ten není součástí základny, ale stojí mimo, což je trochu estetický problém.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž vzhledem k výkonu
  • rychlé nalezení základny
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení
  • zdroj není součástí nabíjecí základny

Příslušenství: pěkná nadílka

Když už jsme zmínili možnost ovládání skrze dálkový ovladač, měli bychom si dodávané příslušenství trochu více popsat. Dálkový ovladač je poměrně malý a přehledný, což oceňujeme. Kromě samotného tlačítka pro zapnutí/vypnutí a tlačítka pro dokování a změnu režimu či sacího výkonu umožní aktivovat i režim Repeat (opakování) či plánování. Nastavit můžete čas na každý den, kdy robotický vysavač automaticky začne s uklízecím procesem. V jeden den můžete nastavit pouze jeden čas.

Samsung VR20M707CWD/GE

Důležitým prvkem ovladače jsou také směrové šipky s tlačítkem uprostřed. To slouží pro pozastavení uklízecího procesu a zahájení manuálního pohybu. Co to znamená? Vysavač se zastaví a následuje pouze vaše pokyny. Pro pohyb je nutné danou šipku neustále držet, robotický vysavač se sám od sebe nepohybuje. Oceňujeme že v manuálním režimu je změna směru velmi plynulá – u konkurence dochází k sekanějšímu pohybu. Jde o drobnost, ale potěší.

Místo šipky vzad tu máme tlačítko Point Cleaning. K čemu slouží? Po jeho zmáčknutí se objeví infračervený paprsek, který stačí namířit do vzdálenosti 0,5 metru od robota a ten tento paprsek následuje. Díky tomu donutíte robota vysát přesně to místo, které potřebujete. Slouží tedy jako elegantní alternativa k režimu SPOT, kdy vysavač uklízí pouze vymezenou oblast o velikosti asi 0,5 metru čtvereční. Jde o podobný princip, jako když taháte dřevěnou hračku na provázku. Režim Point Cleaning funguje dobře na světlé podlaze a při lehkém zatemnění. Pokud do místnosti proniká příliš slunečního svitu, robot může zabloudit, protože paprsek ztratí z dohledu.

Virtuální zeď je součástí balení

V balení potěší také virtuální zeď, která má dosah zhruba 2,5 metru. Baterie do virtuální zdi bohužel nejsou součástí balení, navíc jde o dva velké články, které nejsou součástí sortimentu každé trafiky, jako je tomu například u (mikro)tužkových baterií. Jakmile virtuální zeď aktivujete pomocí tlačítka na jejím vrchu, paprsek následně vymezí oblast, přes kterou POWERbot zkrátka neprojede. Chránit si tak můžete například květiny položené na zemi, případně pelíšek vašeho čtyřnohého člena rodiny.

Líbilo se nám
  • povedené dálkové ovládání
  • virtuální zeď
Nelíbilo se nám
  • v balení nejsou baterie pro virtuální zeď

Aplikace: přidaná hodnota

Kromě ovladače můžete robota ovládat také skrze mobilní aplikaci, ve které Samsung sdružuje své výrobky pro chytrou domácnost. Jmenuje se SmartThings a je k dispozici zdarma pro iOS i Android. V globálu se jedná o poměrně přívětivou aplikaci a pokud budete dodržovat návod (v češtině), přidání robota do aplikace zabere maximálně 3 minuty vašeho času.

Samsung SmartThings

V prvním kroku je nutné aktivovat Wi-Fi připojení přímo skrze dálkový ovladač. Robot následně vytvoří vlastní zabezpečenou Wi-Fi síť, skrze kterou následně nahrajete údaje k domácí Wi-Fi síti. Následně se stačí zaregistrovat do vašeho Samsung účtu a aplikace ověří, zda lze robota přidat. Problém nastane, pokud robota po někom „zdědíte“ – v takovém případě je nutné výrobek nejdříve odregistrovat, s čímž vám aplikace také pomůže.

Po prvotním spárování s vaší domácí Wi-Fi sítí lze již robota ovládat odkudkoli, kde máte mobilní telefon a přístup k internetu, klidně i přes mobilní data. Na dálku můžete zkontrolovat stav baterie, změnit sílu sání, případně spustit či naplánovat úklidový proces. Aplikace vás průběžně informuje i o případných problémech, například o zastavení procesu z důvodu vniknutí cizího předmětu do otvoru vysávání, případně zašpinění senzorů. To se hodí primárně v momentě, kdy jste doma, kde můžete ihned zjednat nápravu.

Co na dálku nedoporučujeme je manuální ovládání pomocí směrových kurzorů v aplikaci. Je to logické. Mobilní síť může mít výpadky, navíc byste museli ideálně separátní IP kamerou kontrolovat, kudy se vysavač zrovna pohybuje. Co se týká prostředí aplikace, to je převážně v angličtině. Průvodní hlášky o problémech jsou však naštěstí lokalizovány.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • možnost ovládat i mimo domácí síť
  • přehlednost aplikace
  • SmartThings sdružuje více chytrých výrobků od Samsungu
Nelíbilo se nám
  • některé popisky jen v angličtině

Praktické zkušenosti: trhač asfaltu

Jak už jsme nastínili, robotický vysavač od Samsungu se pohybuje podobně jako nedávno testovaný robot od LG, tedy strategicky. V prvních pár dnech vaše obydlí dokonale mapuje jak díky FullView Sensor 2.0, tak také díky navigaci Visionary Mapping Plus s digitální kamerou. Díky té si robot převádí a ukládá obraz místnosti do paměti a vysávání se postupem času zrychluje. Robot si například zapamatuje, kde máte jídelní stůl se židlemi, a snaží se najít nejvhodnější cestu, aby se vyvaroval nárazům a dokonale vysál. Právě schopnost učení je u takto drahých vysavačů naprosto nezbytná a jsme rádi, že nás Samsung nezklamal. Po pár dnech vysávání jsme téměř nezaznamenali nárazy, a to dokonce ani do velmi tenkých nohou jídelních židlí.

Samsung VR20M707CWD/GE

Doslova nadšeni jsme byli z důkladného vysávání rohů. Díky výsuvné cloně, které jsme v průběhu testování přezdívali „mlsný jazýček“, POWERbot skvěle vysál i taková místa, kde konkurenční výrobky zanechaly poměrně velké množství nečistot. Ve světě robotických vysavačů jde o ojedinělou vlastnost a Samsung se tak tímto velmi odlišuje. Po pár dnech jsme byli překvapeni, kolik nečistot dokázal Samsung vysát, přitom chvíli předtím jsme měli zapnutý robotický vysavač ILIFE. Zde byl zkrátka poznat špičkový sací výkon a inteligentní vnitřní filtr AeroForce, který skvěle separoval nečistoty. Během zhruba měsíčního testování se nám nestalo, že by vysavač přestal pracovat z důvodu uvíznutí cizího předmětu,. Pro účely testu jsme mu tak museli překážky klást sami.

Režim Point Cleaning hodnotíme jako skvělý.

Robotický vysavač disponuje hned několika uklízecími režimy, mezi kterými si můžete manuálně vybírat. Konkrétně jde o automatický režim, režim SPOT, kdy se vysává jen oblast o velikosti zhruba 0,5 metru čtverečních, a režim Point Cleaning, který jsme si již podrobněji vysvětlili a který hodnotíme jako skvělý. Kupříkladu LG má režim My Space, který rovněž dokáže uklidit pouze vymezený prostor, avšak nastavení je mnohem komplikovanější, neb celou cestu je nutné s robotem projet. U Samsungu stačí skrze ovladač namířit paprsek a robot se vydá na cestu. Co naopak Samsungu chybí je paměť na místo, kde skončil poslední úklid. To LG zvládá, a tak neprojíždí zbytečně jedno místo dvakrát. Opomenout nesmíme také režim Repeat. Po jeho aktivaci vysává Samsung tak dlouho, dokud mu nedojde energie, a následně se vrátí do nabíjecí stanice. To oceníte v momentě, kdy odcházíte na delší dobu a chcete, aby se po návratu vaše obydlí blýskalo čistotou. Nám se potvrdilo, že na jeden zátah dokáže robot vysát prostor o velikost více než 130 metrů.

Znovu musíme vyzdvihnout sílu motoru. Při maximálním výkonu ho rozhodně nepřeslechnete, hlučnost činí 77 decibelů. Startuje pozvolna a během chvíle máte pocit, jako byste procházeli poblíž startující stíhačky. Za pár dnů si na rámus zvyknete a zbydou vám jen opravdu luxusně vysáté podlahy a koberce. Pokud najede na koberec, výkon se – jako to umí i konkurence – automaticky zvýší. Stejně tak je tomu i u vysávání rohů. Doplníme, že tichým společníkem není Samsung POWERbot ani v nejtišším režimu.

A co překážky? Samsung zvládne dle slov výrobce překonat prahy do výšky až 1,5 centimetru, u nás nebyl problém ani s prahem s výškou necelých 2 centimetrů. U vlasu koberce by si mělo LG poradit s výškou 1 centimetru, zde se Samsung zbytečně podceňuje. Proti zamotání do kabelů mu pomáhají vyvýšená kolečka, která ho drží poměrně vysoko nad okolním povrchem (1,5 centimetru). Pokud na kabely Samsung najede, většinou se vymotat zvládne, přesto vždy doporučujeme před úklidem ty nejdůležitější kabely nadzvednout, případně schovat.

Samsung VR20M707CWD/GE

Co se týká schodů, zde vše probíhalo naprosto bez problémů. I když se vysavač rozjede a míří přímo směrem ke schodišti, a to opravdu velice rychle, spodní senzory zaregistrují propast, vysavač se bleskurychle zastaví a postupně vycouvá. Senzory převisu jsou ze spodní strany a dostatečně hluboko, takže uvíznutí nečistot nehrozí. Čas od času však určitě senzory otřete, neb případná větší vrstva prachu by mohla ohrozit jejich funkčnost.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • navigace Visionary Mapping Plus
  • digitální kamera
  • schopnost učení
  • ochrana proti pádu ze schodů
Nelíbilo se nám
  • vysoká hlučnost

Zhodnocení: síla v hlavní roli

Dnes testovaný robotický vysavač VR20M707CWD/GE od Samsungu patří mezi ty vůbec nejvýkonnější robotické vysavače, které si na našem trhu můžete běžně zakoupit. V přímém srovnání s konkurencí jde doslova o stíhačku ve světě robotického úklidu, s čímž samozřejmě souvisí i vyšší hlučnost, robustnější tělo a větší hmotnost. Aby měl motor a baterka dostatek místa, musel se uskromnit i zásobník na odpad – 0,3 litru je standard u mnohem levnějších robotických vysavačů. Takové LG zvládne posbírat až 0,6 litrů nečistot, avšak výkonnostně je za Samsungem.

Samsung VR20M707CWD/GE

Suma sumárum, Samsung naše doporučení jednoznačně dostává, avšak je nutné přesně vědět, na co vysavač potřebujete. My jej vidíme ve větší domácnosti s několika domácími mazlíčky, kde rodina ocení opravdu precizní úklid. Cena odpovídá kvalitě, dnes testovaný robot rozhodně nepochází z levného kraje. Pokud vás však finance netrápí, nákupem chybu rozhodně neuděláte.

Klady
  • špičkový sací výkon
  • kvalitní zpracování, vyvýšená kolečka
  • vysoká hmotnost
  • slušná výdrž na jedno nabití
  • snadno vyjímatelný zásobník nečistot
  • přehledný LED displej, senzorá tlačítka
  • možnost vzdáleného ovládání aplikací
  • virtuální zeď v základním balení
  • povedené dálkové ovládání
Zápory
  • hodil by se HEPA filtr
  • cenu nezkousne každý
  • zbytečně překombinovaný design
  • delší doba nabíjení
Diskuze ke článku
Vysavač
Já nevím, ale příjde mi, ža za ty ceny Samsung v tomto prostě nenabídne něco, co by dávalo o tolik větší přidanou hodnotu oproti jiným značkám. Stačí mrknout na jakékoliv nezávislé recenze https://www.arecenze.cz/test-robotickych-vysavacu/ a je vidět, že se moc nechytá :).
Irenka
Já si nemohu pomoci, ale těm robotům nějak nevěřím. Je to za prvé drahá a stejně na ně musí dávat člověk pozor, aby něco neshodily. Koupili jsme si domů typ vysavače ETA Andare Animal a jsme moc spokojení. Dali jsme na tyto rady https://www.chytryvyber.cz/nejlepsi-vysavace/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze