Samsung Q80T (2020)
test

Samsung Q80T (2020)

Elegantní klasika za příjemnou cenu

Pořídit si značkovou a kvalitně zpracovanou chytrou televizi dnes zdaleka neznamená nutnost vynaložit horentní sumu peněz. Působivý obraz díky QLED panelu, chytré funkce systému Tizen či možnost sáhnout po velké úhlopříčce – to vše zdobí letošní řadu televizí Q80T od Samsungu.

Řada Q80T od Samsungu představuje cenově dostupné řešení pro všechny zájemce o moderní chytrou televizi. Velkou výhodou jest, že je na výběr několik různých úhlopříček. Velikosti se pohybují od 49 palců do po monstrózních 85 palců. Pro účely našeho testu jsme zvolili pomyslnou zlatou střední cestu v podobě 65 palců, na ketrých vyniknou kvality QLED panelu, stejně tak i důraz na tenké rámečky a minimalistický podstavec.

Technické parametry Samsung QLED QE65Q80T

Rozměry (se stojanem) 144,7 × 83 (90,6) × 5,4 (28,9) cm
Hmotnost (se stojanem) 24,1 kg (27,8 kg)
Úhlopříčka 65 palců
Typ displeje QLED s přímým podsvětlením
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10 a Dolby Vision
Reproduktory 60 W (2.2.2 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.0
Kabelová konektivita 4× HDMI, 2× USB 2.0, 1× Ethernet, 1× TOSLINK
Záznam na USB úložiště ano
Cena 36 000 Kč

Konstrukční zpracování: osvědčený vzhled a kvalita

U řady Q80T Samsung hleděl především na maximální využití čelní plochy obrazovkou. Tento krok nicméně vede k tomu, že z čelní strany vypadají dnešní televize velmi podobně. Rámečky jsou neskutečně tenké a líbí se nám jejich kovově broušená úprava. Ta však vynikne spíše při pohledu z profilu. V daný moment si všimnete i toho, jak je TV krásně tenká (méně než 5,5 cm).

Samsung Q80T
Tenké rámečky mají kovově broušenou úpravu.

Na zádech si můžete povšimnout stylového a přitom praktického řešení veškeré kabeláže, především pak nezbytného vedení kabelu napájení. Ten lze schovat do předem připravených drážek tak, aby nebyl takřka vůbec vidět. V této souvislosti si neodpustíme kritiku směřující k délce napájecího kabelu. Ten je nepříjemně krátký a pokud zásuvku nebudete mít ihned za televizí, hrozí, že budete muset zapojit komplikované řešení formou prodlužovacích kabelů.

Podstavec Samsung tentokrát vyřešil formou ploché kovové nožky, která na první pohled může působit, že velkou televizi ani neudrží, ale opak je pravdou. Kovový podstavec váží několik kilogramů, tudíž je při manipulaci dbát zvýšené opatrnosti. Po nainstalování však televize stojí pevně, a to i ve chvílích, kdyby například došlo k nechtěnému drknutí. Nesmí vás také překvapit, že je televize po správné instalaci mírně zakloněna směrem vzad. Při sledování televize to však ničemu nevadí.

Samsung Q80T
Líbilo se nám
  • krásně tenké rámečky
  • stabilní podstavec
Nelíbilo se nám
  • krátký kabel napájení

Konektivita: klasika bez USB 3.0

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth ve verzi 4.0, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem skrze ethernetový konektor. Na pravém boku se dále nachází veškerá konektorová nadílka. Jde o čtveřici HDMI 2.0 a dostalo se i na dvojici USB 2.0. Zamrzí však, že Samsung zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom na televizi rádi viděli. Jeden USB konektor je určen například pro flashdisk, druhý s vyšším napětím dokáže napájet i externí disk. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání. Líbí se nám řešení Clean Cable, kdy všechny nezbytné kabely můžete elegantně protáhnout předpřipravenými otvory a minimalizovat jejich viditelnost.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: ergonomie především

Samsung u svých chytrých televizí nasazuje jeden druh dálkového ovládání, avšak liší se jeho zpracování a materiály. Dražší kousky mají ovladač hliníkový, levnější obyčejný plastový. Nepřekvapí, že ten náš je plastový. Nemusí však jít jen o nevýhodu, neboť se například drží pohodlněji. Díky prohnutí padne ideálně do dlaně a jeho útlé rozměry zajišťují, že o něm v ruce po chvíli možná ani nebudete vědět.

Samsung Q80T
K řadě Q80T Samsung dodává tento ergonomický černý ovladač

Ovladač má na sobě minimum tlačítek, většinu akcí obsloužíte čtyřsměrným ovladačem kruhového tvaru s potvrzovacím středem. Pakliže hledáte klasická čísla, vyvoláte je na obrazovku skrze speciální tlačítko. Totéž platí pro barevná tlačítka. To je o něco méně pohodlné a mnohdy narazíte na zádrhely, typicky při snaze o spuštění HbbTV, které je závislé na samostatném červeném tlačítku. To na ovladači chybí a bude vás to stát trochu nervů, než se naučíte rychle naklikat správnou kombinaci pro spuštění. Připojit můžeme drobný tip. Pakliže jste doma měli starší televizi Samsung s konvenčním ovladačem, nemusíte jej vyhazovat – nadále jej lze používat. Zejména, pokud často přepínáte kanály pomocí čísel, případně využíváte již zmíněnou funkci HbbTV, přijde vám starší ovladač vhod, protože funguje zcela korektně.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • hodnotně vypadající
Nelíbilo se nám
  • chybí některá důležitá tlačítka

Obraz: přímé zadní podsvícení a působivá černá

Díváme se na 65palcovou variantu, což znamená 164cm úhlopříčku. Na této ploše operuje velmi jemné 4K rozlišení a Samsung se náležitě pyšní také speciálním procesorem Quantum Processor 4K. S jeho pomocí dokáže televize tzv. upscalovat obraz a i starší a méně kvalitní obrazové materiály vypadají ve výsledku mnohem lépe. Vhod přijde také funkce adaptivního obrazu, kdy se jas automaticky reguluje dle okolního světla v místnosti. Velmi dobré vykreslení detailů pak obstarává podpora HDR10+ či velmi vysoký jas 1 000 nitů.

Samsung Q80T

Modelová řada Q80T se chlubí přímým zadním podsvícením, což se kladně projevuje na celkovém barevném podání, především pak černé. Ve chvíli, kdy je obraz například na okamžik celý černý, televize doslova pohasne a působí, jako by byla zcela vypnutá. Nechybí ani automatická regulace podsvícení obrazovky dle aktuálních podmínek kolem televize. Zde je však nutné zmínit, že funkce nepracuje zcela spolehlivě, například tak, jak můžete být zvyklý z vašeho telefonu. Samozřejmostí jsou skvělé pozorovací úhly. Obsah můžete sledovat v podstatě odkudkoliv, aniž by kvalita nějak utrpěla.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • působivé barevné podání

Zvuk: menší místnost ozvučí

Televize má reproduktory v sestavení 2.2.2 o celkovém výkonu 60 W. Hovoříme tedy na poměry dnešních TV o nadprůměru, zejména v nižších cenových patrech. Zvuk je nejen hlasitý, ale i poměrně hutný s jistým důrazem na hloubky. Pokud nepatříte mezi velmi náročné posluchače, je dost možné, že vám reprodukce bude plně postačovat. U Samsungu je již nepsanou samozřejmostí, že televize dokáže automaticky zvýšit hlasitost v případě, že dojde k výraznému nárůstu okolního hluku. Během testování jsme si funkčnost ověřili, avšak televize bohužel občas neadekvátně reagovala i na to, když někdo zvýšil hlas a skokově měnila hlasitost. Je tudíž možné, že funkci raději deaktivujete.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk

Prostředí: líbivé a nijak složité

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se občas nezadaří obnova dat z předchozích televizí. Nejde však o pravidlo a celý proces může klidně proběhnout zcela hladce. Pak stačí jen pár kliků na vašem telefonu a televize je okamžitě připravena k použití se vším, nač jste zvyklí. Výhodou je, že nemusíte složitě zadávat hesla k internetové konektivitě a především vašemu Samsung účtu, což šetří čas i nervy s ovladačem.

Samsung Q80T
Programový průvodce EPG

Pakliže máte vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Abychom byli zcela přesní, můžete naladit programy, které by vám například chyběly. Během obnovy dat totiž dojde i k naladění kanálů, které jste měli v původní TV. Proces ladění je svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivně řešené. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco pokazit.

Samsung Q80T
Základní nastavení televize

Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci a brzy jste všude jako doma. Vše funguje velmi svižně a především stabilně. Vše se točí kolem tenkého pruhu ve spodní části televize, odkud se dostanete ke všem klíčovým funkcím – vysílání, aplikacím či nastavení. Za celou dobu testování se nám nestalo, že by si televize postavila hlavu a odmítala reagovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • občasné problémy s cloudem

Chytré a multimediální funkce: mírně nepříjemné obtíže

Samsung ve svých chytrých televizích nasazuje vlastní operační systém Tizen. Mezi jeho přednosti patří opravdu skvělé grafické ztvárnění, přehlednost a vynikající optimalizace. Přesto jej však nadále považujeme za systém, který stojí tak trochu na půli cesty. Největším problémem je žalostný nedostatek aplikací, byť i v tomto ohledu se situace alespoň pomalu zlepšuje. Spolehnout se nicméně můžete na přítomnost alespoň základních aplikací s video obsahem. Nechybí Netflix, YouTube či všichni přední poskytovatelé internetové televize. Podrobněji jsme se možnostem Tizenu věnovali v samostatném článku. Zamrzí především, že na televizi nejsou k dispozici alespoň základní hry. Současná nabídka v obchodě s aplikacemi je spíše jen úsměvná.

Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neb nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo. Z dalších chytrých funkcí lze jmenovat podporu HbbTV, tedy rozšířené internetové vysílání prostřednictvím červeného tlačítka. Televize také zvládá přehrávat obsah z flashdisku či externího disku. Zde je nutné připomenout, že Samsung nepodporuje staré formáty a kodeky. Zpravidla lze říci, že spolehlivě přehraje soubory s koncovkou MP4 a MKV.

Líbilo se nám
  • Tizen má budoucnost
  • jediný dostupný přehrávač neumí AVI
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací

Zhodnocení: moderní televize do každého obýváku

Chytré televize Samsung řady Q80T z modelového ročníku 2020 lze bez okolků označit za ideální řešení pro masy. Jedná se totiž o televize, které dobře vypadají a skvěle poslouží všem uživatelům, kteří skrze chtějí konzumovat obsah z různých kanálů. Ať už jde o pozemní digitální vysílání, externí zdroje či různé internetové televize, kterých je dnes opravdu hodně. To vše řada Q80T zvládne a majitelům se odvděčí kvalitním audiovizuálním zážitkem.

Líbí se nám také malé drobnosti, které mohou potěšit. Jmenovat lze kabelové řešení na zadní straně nebo poctivě a stabilně provedený podstavec. Kaňkou na kráse je především poloprázdný obchod s aplikacemi a například pouze dvojice USB konektorů. I tak lze modelovou řadu Q80T doporučit, a to především s ohledem na cenu, která u nejmenší varianty startuje kolem 25 tisíc korun.

Klady
  • elegantní vzhled s tenkými rámečky
  • chytré řešení kabeláže za televizí
  • bytelný, ale nenápadný podstavec
  • tenké tělo
  • velmi slušný zvuk
  • syté barvy, včetně černé
  • přehledné prostředí
Zápory
  • chudá nabídka aplikací
  • pouze dva USB vstupy
  • nespolehlivá funkce automatického zvýšení hlasitosti
  • méně přesná automatická regulace jasu
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze