Samsung QE55Q95T
test

Samsung QE55Q95T

Chytrá, elegantní i praktická

Samsung s letošní modelovou řadou Q95T dokazuje, že i moderní televize může hrát na designovou notu. Opět nasazuje řešení kabeláže externím modulem a obdivovat lze i velmi netradiční, ale přitom stylový podstavec. Samozřejmostí je i důraz na kvalitní obraz a také systém Tizen.

Letos Samsung na český trh uvádí spoustu televizorů, například i velmi zajímavé modely The Frame či The Serif. Jde však o velmi specifické kousky a ne každému bude jejich vzhled vyhovovat. Nyní jsme ale otestovali řadu Q95T, přičemž v námi testované 55palcové verzi vychází na necelých 50 tisíc korun. Těšit se můžete na ostrý obraz, velmi slušný zvuk a krásný design. Otázkou zůstává, jak je na tom systém Tizen.

Technické parametry Samsung QE55Q95T

Rozměry 122,8 × 70,6 × 3,5 cm
Hmotnost 19,8 kg
Úhlopříčka 55 palců
Typ displeje QLED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10
Reproduktory 60 W (4.2.2 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.0
Kabelová konektivita 4× HDMI, 2× USB 2.0, 1× Ethernet
Záznam na USB úložiště ano
Cena 49 900 Kč

Konstrukční zpracování: po cestě chytrých řešení

Samsungu se letos daří minimalistický design. Řada Q95T patří spíše do horních cenových pater a projevilo se to i nasazením sice masivního, ale za to velmi tenkého rámu z matně broušeného hliníku. Na první pohled rám ani není vidět a zdá se, že obrazovka je na celé čelní ploše. Velmi působivá je tloušťka televize, která činí zhruba pouze 3,5 cm.

Samsung QE55Q95T
Televize je tenká 3,5 cm.

Velmi se nám líbí méně tradiční stojan v podobě prohnuté nohy, která míří do zadních partií televize. Samotná plocha, na které TV stojí, je neskutečně tenká a při troše představivosti to vypadá jakoby televizor „levitoval“. Potěší, že se Samsung pokusil vymyslet něco, co televizi odliší od konkurence.

Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří si novou televizi hodlají pověsit na zeď. Malá tloušťka a řešení jednoho kabelu z televize zajišťuje bezmezerovou instalaci na zeď. Přístup k zadní straně totiž není vůbec potřeba, vše je řešeno externí krabičkou a pouze jedním tenkým kabelem vedeným do televize. O konektivitě si ale povíme v následující kapitole.

Samsung QE55Q95T

Zpracování je dle očekávání příkladné. Můžete si být jisti, že jde o kus poctivého hardwaru.

Líbilo se nám
  • matně kovové rámečky
  • povedený podstavec

Konektivita: chytré řešené vpřed

V případě konektivity nelze u řady Q95T začít ničím jiným než One Connect Boxem, který najdete v balení společně s televizí. Vzdáleně připomíná set-top box, avšak jde vlastně jen o krabičku posetou konektory. Samsung totiž u TV použil jeden jediný konektor. Zadní strana tak není nijak rušena a připravenými cestičkami vedete jediný tenký kabel po těle televize k One Connect Boxu. Nikde tak nepřekáží zbytečná kabeláž. Důmyslné, líbivé a jednoduše perfektní řešení. Pro někoho může být další krabička vcelku otravná, na druhou stranu se ke konektorům vždy pohodlně dostanete, což se při jejich umístění přímo na zádech TV vždy říci nedalo.

Samsung QE55Q95T

Pokud mluvíme o klasických konektorech, najdeme na boxu trojici USB 2.0 a čtveřici HDMI 2.0. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén, abyste mohli přijímat televizní vysílání.

Nechybí ani klasický ethernetový konektor pro přístup na internet. Využít však můžete i bezdrátové technologie, například Bluetooth 4.1, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například při zrcadlení plochy z telefonu či jakémkoliv sdílení obsahu.

Líbilo se nám
  • skvělý One Connect Box
  • Wi-Fi ac
  • dostatek konektorů
  • Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • další krabička k televizi

Dálkový ovladač: moderní, ale méně praktický

Samsung nasazuje hliníkový ovladač. Je příjemně malý a tenký. Skutečně skvěle padne do ruky. Má na sobě minimum tlačítek, většinu akcí obsloužíte čtyřsměrným ovladačem kruhového tvaru s potvrzovacím středem. Pakliže hledáte klasická čísla, vyvoláte je na obrazovku skrze speciální tlačítko. Totéž platí pro barevná tlačítka. To je o něco méně pohodlné a mnohdy narazíte na zádrhely, typicky při snaze o spuštění HbbTV, které je závislé na samostatném červeném tlačítku. To na ovladači chybí a bude vás to stát trochu nervů, než se naučíte rychle naklikat správnou kombinaci pro spuštění.

Samsung QE65Q85R

Připojit můžeme drobný tip. Pakliže jste doma měli starší televizi Samsung s konvenčním ovladačem, nemusíte jej vyhazovat – nadále jej lze používat. Zejména, pokud často přepínáte kanály pomocí čísel, případně využíváte již zmíněnou funkci HbbTV, přijde vám starší ovladač vhod, protože funguje zcela korektně.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • hodnotně vypadající
Nelíbilo se nám
  • chybí některá důležitá tlačítka

Obraz: kvalita ze všech úhlů

Pokud vás řada Q95T dokáže něčím zaujmout, jsou to obrazové kvality. V našem případě se 4K rozlišení QLED panelu roztahuje na standardních 55 palcích.

V prvé řadě se Samsung chlubí, že QLED technologie nebude trpět vypálenými body na obrazovce. Mnohem zásadnější je však technologie Direct Full Array Plus (přímé podsvícení displeje), díky které je obraz pocitově lepší a jasnější. S tím se pojí i funkce lokálního stmívání, která díky většímu počtu diod funguje skvěle. Krásně vyniknou částečně tmavé scény. Nejvíce si vše užijete večer, kdy například při sledování filmu ve vysoké kvalitě na chvíli obraz pohasne, až televize působí jako zcela vypnutá.

Samozřejmostí jsou skvělé pozorovací úhly. Obsah můžete sledovat v podstatě odkudkoliv, aniž by kvalita nějak utrpěla. Za zmínku stojí také nový procesor Quantum 4K, který pomocí upscalingového algoritmu dokáže vykouzlit ostřejší záběry a upravovat jas dle dění na obrazovce i podle podmínek v pokoji. Zde zmiňme, že se funkce zásadně vylepšila. Zatímco u loňských modelů jsme byli svědky občasného „zaspání“, letos se jas obrazovky upravuje přesně tak, jak byste očekávali.

Dostalo se také na AI Upscaling, který se formou strojového učení snaží vylepšovat obraz do co možná nejvyšší kvality. Pomáhá to především v případě televizního vysílání, které není šířeno ve Full HD kvalitě (či vyšší), kdy televize dokáže zajistit ostřejší obraz a plynulejší pohyby. Samozřejmě funkce není samospásná a není nadto, užívat si opravdovou kvalitu.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • přímé podsvícení panelu
  • ideální nastavení již od výrobce
Nelíbilo se nám
  • moderní technologie nejsou všemocné

Zvuk: nenáročné potěší

Televize má reproduktory v sestavení 4.2.2 o celkovém výkonu 60 W. Hovoříme tedy na poměry dnešních TV o nadprůměru, což je znát od prvního okamžiku. Zvuk je nejen hlasitý, ale až překvapivě hutný s důrazem na hloubky. Pokud nepatříte mezi velmi náročné posluchače, je dost možné, že vám reprodukce bude plně postačovat. U Samsungu je již nepsanou samozřejmostí, že televize dokáže automaticky zvýšit hlasitost v případě, že dojde k výraznému nárůstu okolního hluku.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk

Prostředí: přehledné a graficky přívětivé

První zapnutí televize většinou znamená věnovat alespoň pár minut základnímu nastavení. Samsung za tímto účelem nasazuje svůj systém Tizen i speciální aplikaci Smart Switch pro chytré telefony. Pomocí této kombinace byste měli vše hravě zvládnout. Pokud máte smartphone od Samsungu, jásejte – vše půjde jako na drátkách. Pakliže máte jiný telefon s Androidem, čeká vás nastavování ručně. Potěší však dobře fungující cloud a pokud jste měli televizi Samsung i dříve, může se veškeré nastavení automaticky stáhnout a vy se o nic nestaráte.

Pak můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Proces je to velmi svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivně řešené. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco „pokazit“.

Celkově je prostředí Samsungu velmi povedené a přehledné. Funguje svižně a většina věcí je dobře po ruce. Velmi snadné je také upravení hlavní obrazovky s aplikacemi.

Líbilo se nám
  • přehledné a snadné nastavení

Chytré a multimediální funkce: aplikací by mohlo být více

Jak jsme již zmínili, Samsung nasazuje Tizen. Ten má rozhodně velmi dobře našlápnuto, co se možností, aplikací i ovládání týče. Prozatím však stojí na půli cesty. Nejpalčivějším problémem je i v roce 2020 žalostný nedostatek aplikací. V tomto ohledu je dále především konkurenční webOS a také Android TV. Spolehnout se nicméně můžete na přítomnost alespoň základních aplikací s video obsahem. Nechybí Netflix, YouTube či všichni přední poskytovatelé internetové televize. Podrobněji jsme se možnostem Tizenu věnovali v samostatném článku.

Samsung QE55Q95T

Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neb nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo. U letošní řady Q95T jsme zaznamenali také jednu poměrně závažnou chybu týkající se obchodu s aplikacemi. Pravidelně se stávalo, že aplikace nešly stáhnout. I přes fungující připojení stažení vůbec nezačalo. Proces bylo nutné nesčetněkrát opakovat a doufat, že se „systém chytí“.

Z dalších chytrých funkcí lze jmenovat podporu HbbTV, tedy rozšířené internetové vysílání prostřednictvím červeného tlačítka. Televize také zvládá přehrávat obsah z flashdisku či externího disku. Zde je nutné připomenout, že Samsung nepodporuje staré formáty a kodeky. Zpravidla lze říci, že spolehlivě přehraje soubory s koncovkou MP4 a MKV.

Líbilo se nám
  • Tizen má budoucnost
  • jediný dostupný přehrávač neumí AVI
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací
  • problém se stahováním aplikací

Zhodnocení: důstojná vzhledem, chytrá výbavou

Samsung Q95T ve variantě s 55palcovou úhlopříčkou seženete na českém trhu za necelých 50 tisíc korun. V případě zájmu však lze sáhnout i po verzích s 65, 75 a 85 palci. Nejde sice o zcela nejvyšší letošní řadu, ale přesto získáte takřka veškeré moderní funkce, které Samsung umí nabídnout.

Samsung QE55Q95T

Pakliže si do hledáčku zařadíte právě modelovou řadu Q95T, bude to bezpochyby pro její designová řešení. Tím se televize od ostatních rozhodně odlišuje a působí velmi reprezentativním dojmem. Kladné body televize sbírá také za stojan či velmi tenkou konstrukci. Kabelové řešení formou One Connection Boxu je zajímavé a pro mnohé lákavé. Někomu však naopak nebude vyhovovat, že musí někam umístit poměrně velkou krabičku.

Samsung Q95T vás jistě osloví obrazovým i zvukovým podáním, v tomto ohledu patří televize rozhodně k těm lepším, navzdory tomu, že nenabízí technologii OLED. Jistou kaňkou na kráse může být systém Tizen, kde někomu může chybět více aplikací, případně nebude spokojen se správnou funkčností. Tu však může řešit aktualizace.

Klady
  • elegantní a čistý vzhled
  • promyšlený stojan
  • One Connection Box
  • velmi malá tloušťka
  • kvalitní zvuk
  • přehledné prostředí
Zápory
  • málo aplikací v obchodě
  • problémy se stažením aplikací
  • k TV je nutná velká krabička
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze