Samsung QE65Q60R
test

Samsung QE65Q60R

Důraz na výkon a špičkový obraz
3

Dnešní nabídka chytrých televizí je skutečně bohatá. Velké odlišnosti lze najít u ceny. Pokud vám šestimístné částky připadají příliš vysoké, ale současně chcete své oči potěšit kvalitním obrazem, možná vás zaujme letošní řada televizí Q60R od Samsungu. Pyšní se QLED panelem, výkonným hardwarem nebo rovnou dvěma tunery. Cena přitom začíná pod hranicí 40 tisíc korun.

V letošní modelové nabídce Samsungu se nachází i zlatá střední cesta. Za tu bychom mohli označit řadu Q60R, a to především z toho důvodu, že je nabízena v mnoha velikostních variantách: od vyloženě malých (43 palců) přes standardně velké (55 palců) až po doslova obří (82 palců). Vybere si tudíž každý a všechny velikostní verze se mohou pyšnit špičkovým obrazem vyplývajícím z použití QLED panelu nebo vysokým výkonem díky Quantum 4K procesoru. Praktickou výhodu představuje snadné sestavení či podpora všech možných tunerů.

Technické parametry Samsung QLED QE65Q60R

Rozměry (se stojanem) 145,6 × 83,7 (91,7) × 5,9 (32,3) cm
Hmotnost (se stojanem) 26 kg (26,4 kg)
Úhlopříčka 65 palců
Typ displeje QLED s Edge LED podsvětlením
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10 a Dolby Vision
Reproduktory 20 W (2.0 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.0
Kabelová konektivita 4× HDMI, 2× USB 2.0, 1× Ethernet, 1× TOSLINK
Záznam na USB úložiště ano
Cena 39 000 Kč

Konstrukční zpracování: čistý vzhled

Televize, to je dnes hlavně obrazovka – na design se až tak nehledí. Ostatně výrobce ani nemá příliš prostor na nějaké designérské výstřelky. Kolem displeje je pouze tenký matný rámeček, který nepůsobí rušivým dojmem a dává vyniknout lesklému panelu o velké úhlopříčce. Mírné rozšíření rámečku lze zpozorovat jen ve středu spodní linie. Důvodem je umístění loga Samsungu. Bez něj bychom už takřka neměli jak poznat, jaký výrobce má zařízení na svědomí.

Poměrně velkým problémem dnešních televizí je sestavení po vybalení. Aby to bylo vše ještě zapeklitější, liší se systém vybalení a sestavení model od modelu a dále je vše podmíněno ještě velikostí úhlopříčky. V případě dnes testovaného kousku máte televizi vytáhnout a umístit například na velký stůl tak, že budou záda směrem vzhůru. Opět je zapotřebí minimálně dvou párů rukou a stejně budete bojovat s tím, jak televizi chytit a zbytečně netrápit plochu displeje.

K sestavení potřebujete dva páry rukou.

Následně je na čase nasazení stojanu, respektive nohou. Po stranách modelu QE65Q60R nacvaknete a šroubky zajistíte dvě malé nožky, které celou televizi podpírají. Především z důvodu větší 65palcové úhlopříčky je již jištění šroubky potřeba. I tak se zpočátku můžete obávat, zda televizi plastové nohy udrží. Stabilita je však výborná. S 26kg televizí by dokázal snadno pohnout jeden dospělý člověk, ale mějte na paměti rozměry. I stěhování televize v krabici je v jednom člověku zcela nemožné.

Samsung QE65Q60R

Záda televize jsou plastová a mírně prohnutá. Možná právě zde by se výrobce dokázal vyřádit co se vzhledu týče. Jenže proč by to dělal, když zadní stranu uvidíte v podstatě jen po prvním vybalení.

Líbilo se nám
  • krásně tenké rámečky
  • jednoduché nasazení nohou
Nelíbilo se nám
  • obtížnější vybalení televize

Konektivita: klasika bez USB 3.0

Základem bezdrátové komunikace s okolím je technologie Bluetooth ve verzi 4.0, díky které k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například při zrcadlení plochy z telefonu či jakémkoliv sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem, a to skrze ethernetový konektor. Na pravém boku se dále nachází veškerá konektorová nadílka. Jde o čtveřici HDMI 2.0 portů a dostalo se i na dvojici USB 2.0 konektorů. Zamrzí však že Samsung zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom na televizi rádi viděli. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: osvědčená klasika

Samsung u svých chytrých televizí nasazuje jeden druh dálkového ovládání, avšak liší se jeho zpracování a materiály. Dražší kousky mají ovladač hliníkový, levnější obyčejný plastový. Není překvapením, že ten náš je plastový. Nemusí však jít jen o nevýhodu, neboť se například drží pohodlněji. Díky prohnutí padne ideálně do dlaně a jeho útlé rozměry zajišťují, že o něm v ruce po chvíli možná ani nebudete vědět.

Samsung QE55Q70R

Samsung se nadále snaží o minimum tlačítek, nicméně v letošním roce jen tak přidal další tři tlačítka s pevně přiřazenou funkcí, což je trochu proti původnímu plánu. Většinu akcí obsloužíte čtyřsměrným ovladačem kruhového tvaru s potvrzovacím středem. Pakliže hledáte klasická čísla, vyvoláte je na obrazovku skrze speciální tlačítko. Totéž platí pro barevná tlačítka. To je o něco méně pohodlné a mnohdy narazíte na zádrhely, typicky při snaze o spuštění HbbTV, které je závislé na samostatném červeném tlačítku. To na ovladači Samsungu chybí a bude vás to stát trochu nervů, než se vše naučíte.

Připojit můžeme drobný tip. Pakliže jste doma měli starší televizi Samsung s konvenčním ovladačem, nemusíte jej vyhazovat – nadále jej lze používat. Zejména pokud často přepínáte kanály pomocí čísel či využíváte již zmíněnou funkci HbbTV, přijde vám starší ovladač vhod, protože funguje zcela korektně.

Samsung QE55Q70R

Poměrně návykové je přepínání kanálů či úprava hlasitosti. Obojí probíhá skrze naklopitelná tlačítka evokující joysticky, která lze vychýlit nahoru i dolů a následně též použít pro potvrzení. Pokud byste mimochodem chtěli rychle vypnout zvuk, stisknete tlačítko pro změnu hlasitosti. Samotný ovladač Samsung pojmenoval jako One Remote, což není náhoda. Má sloužit i jako ovladač pro váš set-top box či další spárovanou elektroniku. Dodejme že nechybí speciální tlačítko pro hlasové ovládání a k tomu nutný mikrofon. Vše je skvělé až do chvíle, kdy zjistíte, že systém televize nerozumí českým povelům.

Zpracování ovladače je naprosto příkladné. Snadná je také případná výměna dvou mikrotužkových (AAA) baterií. Stačí na zadní straně stisknout malou plastovou část a dojde k vysunutí horní části ovladače, čímž se odhalí prostor pro baterky.

Samsung QE55Q70R
Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • perfektně padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • chybí některá důležitá tlačítka

Obraz: buďte nároční

U levnější televize musel Samsung někde šetřit, ale nikoliv na základní technologii panelu. Nadále zde máme pokročilý 4K QLED, jen již ne s přímým zadním podsvětlením, ale s o něco obyčejnější technologie Edge LED. Barevné podání obrazu je velmi kvalitní, barvy působí živě a výrobce si dal záležet na výchozím nastavení. Po prvním zapnutí se tak nezbytně nemusíte zaobírat laděním obrazu. Důraz je kladen také na černou, respektive podání bílých prvků na černém pozadí. Zde se ale setkáme s tzv. halo efektem, kdy se kolem bílého bodu může vytvořit světlý nádech, což není žádoucí. Nejde však o vyloženě velký či rušivý problém při sledování obsahu.

Dynamický rozsah obrazu vylepšuje také technologie HDR10. Působivá černá, ostré detaily a živé barvy – celkově si obraz skutečně pochvalujeme. Samsung také zvolil takřka ideální nastavení obrazu po prvním zapnutí. Samozřejmě máte možnost si jej upravit, například projasnit či oživit barvy, avšak pokud chcete mít co nejreálnější barevné podání, pravděpodobně zůstanete u výchozího nastavení.

Samozřejmostí jsou skvělé pozorovací úhly. Obsah můžete sledovat v podstatě odkudkoliv, aniž by kvalita nějak utrpěla. Za zmínku stojí také nový procesor Quantum 4K, který dokáže upravovat jas dle dění na obrazovce i dle podmínek v pokoji. Zde je nutné říci, že funkce má značné rezervy. Například po setmění dokáže obrazovka nadále neuvěřitelně jasně svítit a zasáhnout musí uživatel. Dostalo se také na AI Upscaling, který se v průběhu času učí tlumit šum a vylepšovat kvalitu obrazu, dle slov Samsungu až do kvality 4K. Jde o smělou myšlenku, kdy však samozřejmě hodně záleží na vstupní kvalitě.

Běžné televizní vysílání je i s nástupem DVB-T2 nadále v tristní kvalitě a pak je vám sebelepší televize k ničemu. Čest několika málo výjimkám v čele s Českou televizí, která své kanály šíří ve Full HD. Televizor je plně připraven na příjem DVB-T2 v Česku (má dokonce dva tunery) a naladíte i starší síť DVB-T.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • ideální nastavení již od výrobce
Nelíbilo se nám
  • umělá inteligence není všemocná

Zvuk: slušný základ

V námi testovaném modelu se nachází reproduktory v sestavení 2.0 o celkovém výkonu 20 W, které směřují dolů. Zvuk je nádherně čistý a zní až překvapivě dobře s tím, že klade důraz na hloubky. V tomto ohledu mne televize spíše příjemně překvapila a pokud nejste hudební nadšenec, zvuk linoucí se z televize vám bude postačovat.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk
  • důraz na hloubky

Prostředí: svižný Tizen páté verze s muškami

V chytrých televizích Samsung se nachází operační systém Tizen, v roce 2019 už v páté verzi. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého mobilního telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Máte-li smartphone od Samsungu, jásejte – vše půjde snadněji. Pakliže máte jiný telefon s Androidem, čeká váš nastavování ručně. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se například nepodařilo obnovit nastavení starších televizí z cloudu, což se děje již pravidelně.

Samsung QE65Q60R

Máte-li vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Proces je to velmi svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivně řešené. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco pokazit. Konkrétně na tomto modelu však občas docházelo k náhodným zásekům, kdy televize provedla povely z ovladače až se zpožděním.

Stejně jako na loňských modelech nechybí ani zde Ambientní režim. Samsung své lépe vybavené televize prezentuje tak, že ve vypnutém stavu nemusí být oknem do temnoty. Můžete si zvolit různá úsporná zobrazení, případně tapety, které jsou zobrazeny na pohaslé obrazovce. Tapety hor mohou být doprovázeny také tichým zvukem lesního ptactva. Hlavní devízou je ale opět spolupráce s vaším telefonem. Můžete vyfotit stěnu za televizí a následně se televize pokusí splynout. Otázka je, nakolik se to projeví na účtu za elektřinu.

Samsung QE55Q70R
Podoba hlavní nabídky po stisku domovského tlačítka

Za zmínku dále rozhodně stojí funkce PiP (Picture-in-Picture). Do češtiny tuto funkci nejčastěji překládáme jako obraz v obraze. Můžete tak sledovat jeden pořad, v malém okně spustit jiný kanál a například včas přepnout, pokud čekáte na něco konkrétního. Vše funguje díky tomu, že má televizor všechny své tunery zdvojené. Hodí se to samozřejmě i v případě, kdy chcete například jeden program nahrávat na externí disk a další sledovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
  • dva tunery
  • funkce PiP
Nelíbilo se nám
  • problémy s cloudem
  • občasné záseky

Chytré a multimediální funkce: Aplikace, kde jste?

Jak jsme již zmínili, Samsung do svých chytrých televizí nasazuje operační systém Tizen. Ten má rozhodně velmi dobře našlápnuto co se možností i ovládání týče. Prozatím však stojí na půli cesty. Nejpalčivějším problémem je i v roce 2019 žalostný nedostatek aplikací. V tomto ohledu je dále především konkurenční webOS a také Android TV. Ano, v obchodě Samsungu najdete například Facebook i HBO GO, avšak to je jen nezbytný základ. Podrobněji jsme se možnostem Tizenu věnovali v samostatném článku.

Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neb nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo, neboť aktuálně se využití ze strany českého zákazníka výrazně snižuje. Kvůli Bixby vám televize v podstatě nikdy nerozumí, což je otravné zejména při vyhledávání textu. Vše musíte ručně ťukat pomocí ovladače, a to je zdlouhavé.

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – obvykle postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené dálkovému ovladači. Zde však přichází již zmíněný drobný problém – červené tlačítko na ovladači chybí. Vy tak musíte stisknout jiné tlačítko, vyvolat doplňkové funkce a následně virtuální červené tlačítko stisknout šipkou nahoru. U některých televizních stanic navíc bohužel jeden stisk nestačí – je třeba tlačítko stisknout dvakrát či třikrát. Nemusím asi nijak zdůrazňovat, jak otravné a nepohodlné to je. Myslím že by Samsung jedno tlačítko na ovladač ještě přidat mohl, ostatně v modelovém roce 2019 přidal hned tři a pro našince ta méně důležitá.

Samsung QE55Q70R
Obchod s aplikacemi

Nesmíme zapomenout ani na možnost si pouštět vlastní obsah ze sítě či připojitelného zařízení. I obyčejný flash disk nepředstavuje problém a po připojení dojde k automatickému načtení. To je velmi svižné. Pakliže jde o obrázky či hudbu, vše probíhá korektně. U video souborů můžete narazit na problém. Soubory AVI s obrazem kódovaným pomocí DivX či Xvid televize odmítá přehrát, což dnes může leckoho překvapit, zejména v kontrastu s tím, že mnohem starší chytré televize Samsung s tím problémy neměly. Raději tak televizi krmte spíše MKV či MP4 soubory. U chytré televize bych obdobný problém rád vyřešil instalací alternativního přehrávače, jenže to by musel v obchodě nějaký být.

Líbilo se nám
  • Tizen má budoucnost
  • jediný dostupný přehrávač neumí DivX či Xvid
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací
  • Bixby neumí česky

Zhodnocení: krásný a velký obraz především

Moderní a velkou chytrou televizi můžete pořídit již za 10 tisíc korun, ale klidně také za více než desetinásobek. Dnes testovaný Samsung se s cenou pod hranicí 40 tisíc korun řadí spíše k těm levnějším. Přeci jen již ale nabízí pokročilé funkce, které ocení náročnější uživatelé. Na mysli máme především obraz. QLED technologie je působivá svým barevným podáním. Vše umocňuje jemné 4K rozlišení a snaživá umělá inteligence. Potěšil nás také zvukový výstup, byť někdo může postrádat klasický 3,5mm jack. Příjemné je dálkové ovládání, které nám i přes některá chybějící tlačítka přirostlo k srdci.

Samsung QE65Q60R

Právě přítomnost moderních technologií dává z části zapomenout na některé nešvary. Je to například o něco složitější vybalení televize z prodejního balení či drobné nedostatky v optimalizaci prostředí. Mnohem více nás však trápí chudší nabídka aplikací ke stažení a omezené možnosti přehrávání videosouborů. Vhod by také přišel alespoň jeden USB konektor generace 3.0, případně česká lokalizace hlasového asistenta Bixby.

Samsung QE65Q60R je vyváženým modelem, po kterém sáhnete ve chvíli, kdy kladete maximální důraz na obrazovou kvalitu a současně stále ještě rozumnou cenu. Hledáte-li naopak spíše televizi pro zábavu s mnoha aplikacemi, neuděláte chybu, když do hledáčku zařadíte i konkurenci s Android TV či webOS.

Klady
  • skvělý QLED panel
  • velmi pohodlný dálkový ovladač
  • zdvojené tunery pro PiP a nahrávání
  • slušný zvuk
  • přehledné prostředí
  • snadné nastavení skrze telefony Samsung
Zápory
  • na ovladači chybí mnohá tlačítka
  • drobné nedostatky v optimalizaci systému
  • přehrávač nezvládá DivX a XviD
  • stále chudá nabídka aplikací
Diskuze ke článku
ecirkl@seznam.cz
Dobrý den, můžete mi prosím poradit jak mám s tímto ovladačem spustit Hbbtv? Červené tlacitko evidentně chybí. Aktivaci mám hotovou. Děkuji Cirkl
bohous
Dobrý den,chci poradit jak spustit Hbbtv na nově na ostatních stanicích toto funguje bez problémů.Stále potvrzuji červené tlačítko a nic se nenačte.Díky za radu Bohouš
Franta
Tento televizor (QE65QR60R) jsem si pořídil, ale byla to chyba. Obraz i zvuk jsou velmi pěkné, ovšem ovládání je katastrofální. Něco tak neintuitivního se nevidí, navíc násobeno tzv. "Smart" ovladačem s minimem tlačítek (naštěstí, jak je v článku uvedeno, lze použít starý ovladač).
Chcete-li pomocí novýho ovladače navolit vícemístné číslo kanálu, musíte vyvolat menu, nastavit první pozici, naklikat číslici, přejít ke druhé pozici, naklikat další číslici atd.
Taková banální věc jako je uspořádání seznamu stanic je práce pro vraha. Nejjednodušší je naladit stanice automaticky, přetáhnout soubor s nimi do počítače, v aplikaci seznam přerovnat (ani tam to není nic moc) a pak nahrát zpět. Toto mohu porovnat s LG, tam je naprosto jednoduché - v seznamu stanic se vybere ta potřebná (i více naráaz) a šipkami přesune na žádanou pozici.
Další věc - nepřišel jsem na to, jak dostat vedle sebe do jednoho seznamu stanice z různých zdrojů (kabel-anténa-satelit).
No a v manuálch se člověk dozví kdejakou pitominu, třeba jak detailně nastavit funkce, které prakticky nepotřebujte, ale už ne věci základní - třeba jak na Smart ovladači měnit hlasitost (doporučuji tento článek, tam to je).
Pokud chcete pověsit televizor na zeď a zajímá vás, jaký držák je potřeba, musíte to vyluštit. V manuálu to, jak nakonec zjistíte, je, ale zamaskováno - v tabulce s mírami nejsou popsány sloupce (je tam pouze A, B, C) a speciálně kvůli C musíte jít do textu na jinou stránku.
Mailoval jsem si se zastoupením Samsungu, ale bylo to většinou bez výsledku. Manuály jsou postaveny obecně, pro více typů televizorů. Jeví se tlusté, ale tím, že , a jsou vícejazyčné, je nakonec v každém jazyce jen pár stránek. Tak třeba příkon se člověk nedozví
Elektronický manuál (ev. pdf) je sice rozsáhlejší, ale jak jsem psal, jsou v tom popisy zcela zbytečných (pro mne) funkcí (ovšem Samsung by je asi rád prosadil, což se mu nemůže povést).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze