Samsung QE65Q85R
test

Samsung QE65Q85R

Jeden konektor vládne všem

Samsung inovoval své portfólio chytrých televizí pro rok 2019. My jsme proklepli výše postavený kousek z řady Q85R, který nabízí všechny moderní funkce. Má nejen QLED displej, ale také výkonný hardware, chytré řešení zadní kabeláže či možnost maskování ve vašem obývacím pokoji. Jsou to natolik podstatné věci, aby si televize obhájila vysokou cenu?

Na dnešní test nám dorazila 65palcová varianta letošní řady Q8D. Ta se pyšní především důrazem na co nejvyšší kvalitu obrazu. Jen u toho však nezůstává, přeci jen jde o zařízení za bezmála 80 tisíc korun. Těšit se tak můžete na kvalitní zvuk, vysoký výkon, vlastní operační systém nebo spoustu chytrých a moderních řešení. Jde například o One Connect Box, příjemný dálkový ovladač či možnost televizi nechat splynout s okolím vašeho pokoje.

Technické parametry Samsung QLED Q8D

Rozměry bez stojanu 145 × 83 × 6,2 cm
Rozměry se stojanem 145 × 92 × 33 cm
Hmotnost bez stojanu 25,1 kg
Hmotnost se stojanem 28,2 kg
Úhlopříčka displeje 65 palců
Typ displeje QLED s přímým podsvětlením
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano (HDR 10, Dolby Vision)
Výkon reproduktorů 40 W (2.2 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.0
HDMI
Ethernet
USB 2.0
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 75 000 Kč

Konstrukční zpracování: jde to i s jedním konektorem

Na dnešních moderních televizích není příliš prostoru pro nějaké designové nápady. Rámeček kolem obrazovky je neskutečně malinký. Vyveden je tak, že se opticky takřka ztrácí, což působí velmi futuristicky. Decentní rozšíření rámečku lze objevit pouze na spodní hraně a důvod je zcela prostý. Výrobce jednoduše chtěl někam umístit své logo.

Samsung QE65Q85R

Pokud vás nové televize mohou něčím vyloženě naštvat, je to čím dál složitější sestavení po prvním vybalení. Naprostou nutností je přítomnost dvou osob, které dokáží velkou obrazovku chytit. Začněme ale pozitivně. Balení letošních Samsungů je řešeno důmyslně a namísto abyste televizi z krabice tahali ven, táhnete směrem nahoru samotnou krabici. Televize následně stojí v provizorním polystyrenovém obalu. Pak už začíná ta správná „legrace“. Dle výrobce dodávaného návodu totiž musíte televizi položiti displejem na stůl tak, abyste k ní mohli přimontovat nezbytný stojan. Displej je pro tyto účely chráněn převozními nálepkami.

Naštvat vás může složité sestavení televize.

Stůl však musí být minimálně tak velký jako je samotná TV, což může být problém, zejména když sáhnete po 65palcové či větší úhlopříčce. Pokud takový najdete, je přidělání podstavce již otázkou několika minut. Následně již televizi postavíte a ačkoliv se v podstavci celkem slušně houpe, brzy zjistíte, že o stabilitu se netřeba obávat.

Samsung QE65Q85R

Abychom podložili obtížnou manipulaci s televizí konkrétními čísly, zmíníme že hmotnost celého balení dosahuje téměř 40 kilogramů. Samotná televize pak váží 25 kilogramů a po doplnění stojanu se dostanete lehce nad 28 kilogramů. Příjemná je tloušťka panelu pouhých 62 milimetrů. Zpracování zadní strany nese prvky originality. Záda jsou sice plastová, ale povrchová úprava kombinuje lesklé pruhy s matnými, což vypadá dobře. Kolikrát se však podíváte na televizi zezadu?

Líbilo se nám
  • povedený a elegantní vzhled
  • krásně tenké rámečky
Nelíbilo se nám
  • velmi obtížné sestavení i ve dvou osobách

Konektivita: jeden konektor vládne všem

V případě konektivity nelze u řady Q85R začít ničím jiným než One Connect Boxem, který najdete v balení společně s televizí. Vzdáleně připomíná jakýsi set-top box, avšak jde vlastně o krabičku posetou konektory. Samsung totiž na své nové televizi zvolil důmyslné řešení a nasadil pouze jeden jediný konektor. Zadní strana tak není nijak rušena a připravenými cestičkami vedete jediný tenký kabel po těle televizi k One Connect Boxu. Nikde tudíž nezavazí žádná zbytečná kabeláž. Důmyslné, líbivé a jednoduše perfektní řešení. Pro někoho může být další krabička vcelku otravná, na druhou stranu se ke konektorům vždy pohodlně dostanete, což se při jejich umístění přímo na zádech TV vždy říci nedalo.

Samsung QE65Q85R
Důmyslné řešení celé kabeláže

Pokud hovoříme o klasických konektorech, najdeme na boxu trojici USB 2.0. Dostalo se i na čtveřici HDMI 2.0 portů. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén, abyste mohli přijímat televizní vysílání.

One Connect Box

Nechybí ani klasický ethernetový konektor pro přístup na internet. Využít však můžete i bezdrátové technologie, například Bluetooth ve verzi 4.1, díky které k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například při zrcadlení plochy z telefonu či jakémkoliv sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Líbilo se nám
  • skvělý One Connect Box
  • Wi-Fi ac
  • dostatek konektorů
  • Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • další krabička k televizi

Dálkový ovladač: moderní, ale méně praktický

Samsung u svých moderních televizí nasazuje adekvátně vypadající hliníkový ovladač. Je příjemně malý a tenký. Skutečně skvěle padne do ruky. Má na sobě minimum tlačítek, ačkoliv pro rok 2019 přibyla řada tří tlačítek, která vás nasměrují k on-line službám jako Netflix či Rakuten TV. Většinu akcí obsloužíte čtyřsměrným ovladačem kruhového tvaru s potvrzovacím středem. Pakliže hledáte klasická čísla, vyvoláte je na obrazovku skrze speciální tlačítko. Totéž platí pro barevná tlačítka. To je o něco méně pohodlné a mnohdy narazíte na zádrhely, typicky při snaze o spuštění HbbTV, které je závislé na samostatném červeném tlačítku. To na ovladači Samsung chybí a bude vás to stát trochu nervů, než se naučíte rychle naklikat správnou kombinaci pro spuštění.

Připojit můžeme drobný tip. Pakliže jste doma měli starší televizi Samsung s konvenčním ovladačem, nemusíte jej vyhazovat a nadále jej používat. Zejména pokud často přepínáte kanály pomocí čísel či využíváte již zmíněnou funkci HbbTV, přijde vám starší ovladač vhod. Funguje korektně.

Samsung QE65Q85R

Poměrně návykové je přepínání kanálů či úprava hlasitosti. Obojí probíhá skrze naklopitelná tlačítka evokující joysticky, která lze vychýlit nahoru i dolů a následně též použít pro potvrzení. Pokud byste mimochodem chtěli rychle vypnout zvuk, stiskněte tlačítko pro změnu hlasitosti. Samotný ovladač Samsung pojmenoval jako One Remote, což není náhoda. Má sloužit i jako ovladač pro váš set-top box či další spárovanou elektroniku. Dodejme že nechybí speciální tlačítko pro hlasové ovládání a k tomu nutný mikrofon. Vše je super až do chvíle, kdy zjistíte, že systém televize nerozumí českým povelům.

Zpracování ovladače je naprosto příkladné. Snadná je také případná výměna dvou mikrotužkových (AAA) baterií. Stačí na zadní straně stisknout malou plastovou část a dojde k vysunutí horní části ovladače, čímž se odhalí prostor pro baterky.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • hodnotně vypadající
Nelíbilo se nám
  • chybí některá důležitá tlačítka

Obraz: úžasná podívaná s mnoha funkcemi

Pokud vás řada Q8D dokáže něčím zaujmout, jsou to obrazové kvality. V našem případě se 4K rozlišení QLED panelu roztahuje na 65palcích.

V prvé řadě se Samsung chlubí, že QLED technologie nebude trpět vypálenými body na obrazovce. Mnohem zásadnější je však technologie Direct Full Array Plus (přímé podsvětlení displeje), díky které je obraz pocitově lepší a jasnější. S tím se pojí i funkce lokálního stmívání, která díky většímu počtu diod funguje skvěle. Krásně vyniknou částečně tmavé scény. Nejvíce si vše užijete večer, kdy například při sledování filmu ve vysoké kvalitě na chvíli obraz pohasne, až televize působí jako zcela vypnutá.

Samsung QE65Q85R

Dynamický rozsah obrazu vylepšuje také technologie HDR10, která dokáže vyhnat jas až na 1 500 nitů. Působivá černá, ostré detaily a živé barvy – celkově si obraz skutečně pochvalujeme. Samsung také zvolil takřka ideální nastavení obrazu po prvním zapnutí. Samozřejmě máte možnost si jej upravit, například projasnit či oživit barvy, avšak pokud chcete mít co nejreálnější barevné podání, pravděpodobně zůstanete u výchozího nastavení.

Samozřejmostí jsou skvělé pozorovací úhly. Obsah můžete sledovat v podstatě odkudkoliv, aniž by kvalita nějak utrpěla. Za zmínku stojí také nový procesor Quantum 4K, který pomocí upscalingového algoritmu dokáže vykouzlit ostřejší záběry a upravovat jas dle dění na obrazovce i dle podmínek v pokoji. Zde je nutné říci, že funkce má značné rezervy. Například po setmění dokáže obrazovka nadále neuvěřitelně jasně svítit a zasáhnout musí uživatel. Dostalo se také na AI Upscaling, který se v průběhu času učí tlumit šum a vylepšovat kvalitu obrazu, dle slov Samsungu až do kvality 4K. Jde o smělou myšlenku, kdy však samozřejmě hodně záleží na vstupní kvalitě.

Samsung QE65Q85R

Narážíme samozřejmě na běžné televizní vysílání, která je i s nástupem DVB-T2 nadále v tristní kvalitě. Čest několika málo výjimkám v čele s Českou televizí, která své kanály šíří ve Full HD kvalitě. Aby nevznikly dezinformace, televizor je plně připraven na příjem DVB-T2 (má dokonce dva tunery) v Česku a naladíte i starší síť DVB-T.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • přímé podsvětlení panelu
  • ideální nastavení již od výrobce
Nelíbilo se nám
  • moderní technologie nejsou všemocné

Zvuk: slušný standard

V námi testovaném modelu se nachází reproduktory v sestavení 2.2 o celkovém výkonu 40 W, které směřují dolů. Zvuk je nádherně čistý a zní až překvapivě dobře s tím, že klade důraz na hloubky. V tomto ohledu jde určitě o slyšitelný meziroční pokrok. Jste-li na druhou stranu náročnější, určitě se s vestavěnými repráky nespokojíte a investujete buď do vlastního audiosystému, minimálně pak do elegantního soundbaru.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk

Prostředí: přehlednost především

První zapnutí televize většinou znamená věnovat alespoň pár minut základnímu nastavení. Samsung za tímto účelem nasazuje svůj operační Tizen i speciální aplikaci Smart Switch pro chytré telefony. Pomocí nich byste měli vše hravě zvládnout. Máte-li smartphone od Samsungu, jásejte – vše půjde jako na drátkách. Pakliže máte jiný telefon s Androidem, čeká váš nastavování ručně.

Máte-li vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Proces je to velmi svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivně řešené. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco „pokazit“.

Samsung QE65Q85R

Stejně jako na loňských modelech nechybí ani zde Ambientní režim. Samsung své lépe vybavené televize prezentuje tak, že ve vypnutém stavu nemusí být oknem do temnoty. Můžete si zvolit různá úsporná zobrazení, případně tapety, které jsou zobrazeny na pohaslé obrazovce. Tapety hor mohou být doprovázeny také tichým zvukem lesního ptactva. Hlavní devízou je ale opět spolupráce s vaším telefonem. Můžete vyfotit stěnu za televizí a následně se televize pokusí splynout. Otázka je, nakolik se to projeví na účtu za elektřinu.

Za zmínku dále rozhodně stojí funkce PiP (Picture-in-Picture). Do češtiny tuto funkci nejčastěji překládáme jako obraz v obraze. Můžete tak sledovat jeden pořad, v malém okně spustit jiný kanál a například včas přepnout, pokud čekáte na něco konkrétního. Vše funguje díky tomu, že má televizor všechny své tunery zdvojené. Hodí se to samozřejmě i v případě, kdy chcete například jeden program nahrávat na externí disk a další sledovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
  • dva tunery
  • funkce PiP

Chytré a multimediální funkce: chybí aplikace

Jak jsme již zmínili, Samsung do svých chytrých televizí nasazuje operační systém Tizen. Ten má rozhodně velmi dobře našlápnuto co se možností, aplikací i ovládání týče. Prozatím však stojí na půli cesty. Nejpalčivějším problémem je i v roce 2019 žalostný nedostatek aplikací. V tomto ohledu je dále především konkurenční webOS a také Android TV. Podrobněji jsme se možnostem Tizenu věnovali v samostatném článku.

Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neb nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo.

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – obvykle postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené dálkovému ovladači. Zde však přichází již zmíněný drobný problém – červené tlačítko na ovladači chybí. Vy tak musíte stisknout jiné tlačítko, vyvolat doplňkové funkce a následně virtuální červené tlačítko stisknout šipkou nahoru. U některých televizních stanic navíc bohužel jeden stisk nestačí – je třeba tlačítko stisknout dvakrát či třikrát. Nemusím asi nijak zásadně zdůrazňovat, jak otravné a nepohodlné to je. Myslím že by Samsung jedno tlačítko na ovladač ještě přidat mohl. Ostatně v modelovém roce 2019 přidal hned tři a pro našince ta méně důležitá.

Nesmíme zapomenout ani na možnost si pouštět vlastní obsah ze sítě či připojeného zařízení. I obyčejný flash disk nepředstavuje problém a po připojení dojde k automatickému načtení. To je velmi svižné. Pakliže jde o obrázky či hudbu, vše probíhá korektně. U video souborů můžete narazit na problém. Soubory AVI s obrazem kódovaným pomocí DivX či Xvid televize odmítá přehrát, což dnes může leckoho překvapit, zejména v kontrastu s tím, že mnohem starší chytré televize Samsung s tím problémy neměly. V případě videosouborů tak spoléhejte spíše na MKV či MP4. U chytré televize bych obdobný problém rád vyřešil instalací alternativního přehrávače, jenže to by musel v obchodě nějaký být.

Líbilo se nám
  • Tizen má budoucnost
  • jediný dostupný přehrávač neumí AVI
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací

Zhodnocení: hlavně moderně

Samsung Q85R v variantě s 65palcovou úhlopříčkou seženete na českém trhu za přibližně 75 tisíc korun. Cenu můžete snížit, když sáhnete po 55palcové variantě, která je v této řadě nejmenší možnou. Nejde sice o nejvyšší letošní řadu, ale přesto získáte takřka veškeré moderní funkce, které Samsung umí nabídnout.

Samsung QE65Q85R

Získáte tedy moderně vyhlížející televizor s až neviditelnými rámečky a důmyslně řešenou kabeláží. Dále je důležitý obraz, o ten jde v případě televize především. Ten je zde špičkový: vysoký kontrast i jas, skvělé pozorovací úhly či působivé podání černé. Na řadě Q85R se nám líbí i zvukový projev.

Chytré funkce dnes nemohou chybět a jsou zde zastoupeny měrou vrchovatou. Operační systém Tizen má rozhodně potenciál. Samsung jej piplá už několik let a věřím, že to své ovoce brzy přinese. V základu vše vesměs funguje, ale především nabídka aplikací je chudá. Celkově na nás však Samsung Q85R zanechal dobrý dojem. Na počáteční komplikace při sestavování dalo zapomenout příjemné prostředí, kvalita obrazu i svižnost celého systému.

Klady
  • elegantní vzhled
  • skvělý QLED panel s přímým podsvětlením
  • důmyslně řešená kabeláž
  • povedené dálkové ovládání
  • zdvojené tunery pro PiP
  • přehledné prostředí
Zápory
  • komplikovaná montáž stojanu
  • na ovladači chybí mnohá tlačítka
  • hlasové ovládání neumí česky
  • přehrávač nezvládá soubory AVI
  • stále chudá nabídka aplikací
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze