Samsung QLED Q8D (2018)
test

Samsung QLED Q8D (2018)

Budete na ní moci oči nechat

Redakčním testem prošla letošní novinka od jihokorejského Samsungu řady Q8D, která se pyšní QLED technologií pro mnohem lepší podání obrazu. Potěší také přítomnost hned dvou tunerů. Povedl se design zařízení a též ovládání prostředí systému Tizen. Obhájí si novinka cenu atakující 70 tisíc korun?

Jihokorejský Samsung patří mezi zavedené a spolehlivé výrobce chytrých televizorů. Spadá také mezi hrstku výrobců, kteří využívají vlastní operační systém, což může být plus. Na dnešní test nám dorazila 65palcová varianta letošní řady Q8D. Ta se pyšní především důrazem na co nejvyšší kvalitu obrazu, kterou bychom mohli nazvat jakýmsi stupněm mezi OLED a standardními LCD televizemi. Současně se můžete těšit na moderně vyhlížející dálkové ovládání, snadné sestavení televizoru nebo relativně příznivou cenovku, která ještě spadá do únosné kategorie. Jinými slovy máme před sebou poctivou střední třídu s větší obrazovkou.

Technické parametry Samsung QLED Q8D

Rozměry bez stojanu 145 × 83 × 5,9 cm
Rozměry se stojanem 145 × 91 × 29,6 cm
Hmotnost bez stojanu 26,5 kg
Hmotnost se stojanem 27,1 kg
Úhlopříčka displeje 65 palců
Typ displeje QLED s přímým podsvětlením
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano (HDR 10, Dolby Vision)
Výkon reproduktorů 40 W
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.1
HDMI
Ethernet
USB 3.0
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 65 000 Kč

Konstrukční zpracování: jde to i bez šroubků

Vzhled dnešních chytrých televizorů je vlastně neměnný. Výrobce má minimum prostoru pro nějakou designovou osobitost, zejména v případech, kdy zamýšlí co nejmenší rámečky. Samsung Q8D má rámečky minimální a rozšiřuje se částečně jen ve spodní části. Proč? Aby měl výrobce prostor k umístění svého loga.

Poněkud komplikovanější bývá sestavení dnešních televizí, zejména zvolíte-li 65palcovou či snad ještě větší úhlopříčku. Takové televize jsou hodně velké a asistence druhého člověka je zcela nezbytná. Občas byste si dovedli představit i třetí pár rukou. Manipulace s obrovským kusem drahé elektroniky jednoduše budí obavy. Na uživateli je nejen vybalení z krabice, ale také postavení, případně zavěšení na zeď. Při našem testu jsme samozřejmě využili pár dodávaných stojanů, které jednoduše zacvaknete do těla televize a je hotovo. Přes počáteční obavy o stabilitu se vše ukázalo jako ukázkově pevné.

Samsung Q8D
Do tenkého rámečku by se již nevešlo ani logo výrobce.

Abychom podložili obtížnou manipulaci s televizí konkrétními čísly, zmíníme, že hmotnost celého balení dosahuje téměř 35 kilogramů. Samotná televize pak váží 26,5 kilogramů, po doplnění stojanu se dostanete lehce nad 27 kilogramů. Příjemná je tloušťka panelu pouhých 58 milimetrů. Zpracování zadní strany nese prvky jisté snahy o originalitu. Záda jsou sice plastová, ale povrchová úprava kombinuje lesklé pruhy s matnými, což vypadá dobře. Kolikrát se však podíváte na televizi zezadu?

Samsung Q8D
Zadní strana má zajímavou povrchovou úpravu
Líbilo se nám
  • povedený a elegantní vzhled
  • krásně tenké rámečky
  • stabilita stojanu
  • snadné sestavení

Konektivita: spolehněte se

Základem komunikace s okolím je technologie Bluetooth ve verzi 4.1, díky které k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například při zrcadlení plochy z telefonu či jakémkoliv sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Samsung Q8D

Internet samozřejmě můžete přijímat i kabelově, a to skrze ethernetový konektor. Na pravé boční straně se dále nachází veškerá konektorová nadílka. Jde o dvojici USB 3.0 (jeden určený pro připojení externího disku s vyšším napětím, druhý například pro flash disk), dostalo se i na čtveřici HDMI 2.0 portů. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén pro příjem televizního vysílání.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • dostatek konektorů
  • Bluetooth

Dálkový ovladač: moderní, ale méně praktický

Samsung u svých moderních televizí nasazuje adekvátně vypadající, hliníkový ovladač. Je příjemně malý a tenký. Skutečně skvěle padne do ruky. Má na sobě minimum tlačítek. Většinu akcí obsloužíte čtyřsměrným ovladačem kruhového tvaru s potvrzovacím středem. Pakliže hledáte klasická čísla, vyvoláte je na obrazovku skrze speciální tlačítko. Totéž platí pro barevná tlačítka. To je o něco méně pohodlné a mnohdy narazíte na zádrhely, typicky při snaze o spuštění HbbTV, které je závislé na samostatném červeném tlačítku. To na ovladači Samsung chybí a bude vás to stát trochu nervů, než se naučíte rychle naklikat správnou kombinaci pro spuštění.

Samsung Q8D

Poměrně návykové je přepínání kanálů či úprava hlasitosti. Obojí probíhá skrze naklopitelná tlačítka evokující joysticky, která lze vychýlit nahoru i dolů a následně též použít pro potvrzení. Pokud byste mimochodem chtěli rychle vypnout zvuk, stiskněte tlačítko pro změnu hlasitosti. Samotný ovladač Samsung pojmenoval jako One Remote, což není náhoda. Má sloužit i jako ovladač pro váš set-top box či další spárovanou elektroniku. Dodejme že nechybí speciální tlačítko pro hlasové ovládání a k tomu nutný mikrofon. Vše je super až do chvíle, kdy zjistíte, že systém televize nerozumí českým povelům.

Samsung Q8D

Zpracování ovladače je naprosto příkladné. Snadná je také případná výměna dvou mikrotužkových baterií (AAA). Stačí na zadní straně stisknout malou plastovou část a dojde k vysunutí horní části ovladače, čímž se odhalí prostor pro baterky.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • hodnotně vypadající
Nelíbilo se nám
  • chybí některá důležitá tlačítka

Obraz: trumf Samsungu

Pokud vás řada Q8D dokáže něčím zaujmout, jsou to obrazové kvality. V našem případě se 4K rozlišení QLED panelu roztahuje na 65palcích.

V prvé řadě se Samsung chlubí, že QLED technologie nebude trpět vypálenými body na obrazovce. Mnohem zásadnější je však technologie Direct Light (přímé podsvětlení displeje), díky které je obraz pocitově lepší a jasnější. S tím se pojí i funkce lokálního stmívání, která díky většímu počtu diod funguje skvěle. Krásně vyniknou částečně tmavé scény. Nejvíce si vše užijete večer, kdy například při sledování filmu ve vysoké kvalitě na chvíli obraz pohasne, až televize působí jako zcela vypnutá.

Dynamický rozsah obrazu vylepšuje také technologie HDR10, která dokáže vyhnat jas až na 1 500 nitů. Působivá černá, ostré detaily a živé barvy – celkově si obraz skutečně pochvalujeme. Samsung také zvolil takřka ideální nastavení obrazu po prvním zapnutí. Samozřejmě máte možnost si jej upravit, projasnit, zkusit barvy oživit, avšak pokud chcete mít co nejreálnější barevné podání, pravděpodobně zůstanete u výchozího nastavení.

Všechny moderní technologie, skvělý kontrast a vysoké rozlišení si užijete, jak jinak, jen na kvalitním obraze. Jak je na tom běžné sledování televize? Ačkoliv se pomalu přechází na DVB-T2, kde vzroste počet HD kanálů, stále bude většina diváků sledovat pořady v nízkém SD rozlišení. I s tím si televize dokáže poradit a obraz působí vcelku dobře. Pro úplnost dodejme, že dnes testovaný model je plně připraven pro příjem signálu DVB-T2 v České republice, o kterém se aktuálně mluví. To však již platí pro všechny televize – například Samsung má plně připravené všechny modely od roku 2015.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • přímé podsvětlení panelu
  • ideální nastavení již od výrobce

Zvuk: standardní klasika

V námi testovaném modelu se nachází reproduktory v sestavení 4.1 o celkovém výkonu 40 W, které směřují dolů. Zvuk je čistý, výšky nijak přehnané a hloubky jasně patrné, avšak jako špičkový externí reproduktor vám XF85 určitě neposlouží. Pokud chcete sledovat filmy, přijde vhod alespoň nějaký soundbar, ale vždy záleží, jak nároční jste.

Líbilo se nám
  • slušný zvuk

Prostředí: líbivé a přehledné

První zapnutí televize většinou znamená věnovat alespoň pár minut základnímu nastavení. Samsung za tím účelem nasazuje svůj operační Tizen i speciální aplikaci Smart Switch pro chytré telefony. Pomocí nich byste měli vše hravě zvládnout. Máte-li smartphone od Samsungu, jásejte – vše půjde jako na drátkách. Pakliže máte jiný telefon s Androidem, čeká váš nastavování ručně.

Máte-li vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Proces je to velmi svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivně řešené. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, avšak jak často do něj zamíříte?

Ambientní režim
Ambientní režim

Například lákavý Ambientní režim má vlastní položku v hlavním menu. Ptáte se, oč jde? Samsung nové televize prezentuje tak, že ve vypnutém stavu nemusí být oknem do temnoty. Můžete si zvolit různé úsporné zobrazení, případně tapety, které jsou zobrazeny na pohaslé obrazovce. Tapety hor mohou být doprovázeny také tichým zvukem lesního ptactva. Hlavní devízou je ale opět spolupráce s vaším telefonem. Můžete vyfotit stěnu za televizí a následně se televize pokusí splynout. Otázka je, nakolik se to projeví na účtu za elektřinu.

Funkce PiP (obraz v obraze)

Za zmínku dále rozhodně stojí funkce PiP (Picture-in-Picture). Do češtiny tuto funkci nejčastěji překládáme jako obraz v obraze. Můžete tak sledovat jeden pořad, v malém okně spustit jiný kanál a například včas přepnout, pokud čekáte na něco konkrétního. A ano, vše funguje, neboť má televizor všechny své tunery zdvojené. Hodí se to samozřejmě i v případě, kdy chcete například jeden program nahrávat na externí disk a další sledovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
  • dva tunery
  • funkce PiP

Chytré a multimediální funkce: Tizen s výstrahou

Jak jsme již dnes zmínili, Samsung do svých chytrých televizí nasazuje operační systém Tizen. Ten má rozhodně velmi dobře našlápnuto, co se možností, aplikací i ovládání týče. Prozatím však stojí na půli cesty. Aplikací není dostatek a rezervy má i optimalizace systému. Podrobněji jsme se systému a jeho možnostem věnovali v samostatném článku.

Chytrá část televizoru je pevně spjata s klasickým prostředím, tudíž opět stisknete tlačítko s domečkem, kde vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat.

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – obvykle postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené dálkovému ovladači. Zde však přichází již zmíněný drobný problém – červené tlačítko na ovladači chybí. Vy tak musíte stisknout jiné tlačítko, vyvolat doplňkové funkce a následně virtuální červené tlačítko stisknout šipkou nahoru. U některých televizních stanic bohužel jeden stisk nestačí. Je třeba tlačítko stisknout dvakrát či třikrát. Nemusím asi nijak zásadně zdůrazňovat, jak otravné a nepohodlné to je. Myslím že by Samsung jedno tlačítko na ovladač ještě přidat mohl.

Nesmíme zapomenout ani na možnost si pouštět vlastní obsah ze sítě či připojitelného zařízení. I obyčejný flash disk nepředstavuje problém a po připojení dojde k automatickému načtení. To je velmi svižné. Pakliže jde o obrázky či hudbu, vše probíhá korektně. U video souborů můžete narazit na problém. Soubory AVI s obrazem kódovaným pomocí DivX či Xvid televize odmítá přehrát, což dnes může leckoho překvapit. Ano, jde o starší formáty, avšak stále hojně využívané, navíc drtivá většina konkurenčních TV s nimi žádný problém nemá. V případě videosouborů tak spoléhejte spíše na formát MKV. Alternativní přehrávač žel v obchodě s aplikacemi chybí.

Televizoru pochopitelně zvládá programového průvodce, který vyhledá podrobnosti k danému obsahu a v případě připojení externího disku umožní také nastavit nahrání daného pořadu.

Líbilo se nám
  • Tizen má budoucnost
  • jediný dostupný přehrávač neumí AVI
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací
  • systém má skuliny v optimalizaci

Zhodnocení: obraz především

Samsung Q8D v 65palcové variantě aktuálně na českém trhu pořídíte za přibližně 65 tisíc korun. Rozhodně to není málo, ale u této úhlopříčky to není nějak extra vysoká cena. Jihokorejský výrobce se snažil namíchat co možná nejlepší koktejl a vcelku se mu to i povedlo. Elegantně vypadající televizi snadno sestavíte a jakmile ji zapojíte, nespustíte z ní oči. Její kvality jsou v dané cenové hladině špičkové. A co si budeme povídat, o obraz jde u televize především.

Chytré funkce dnes nemohou chybět a jsou zde zastoupeny měrou vrchovatou. Operační systém Tizen má rozhodně potenciál. Samsung jej piplá už několik let a věřím, že to své ovoce brzy přinese. V základu vše vesměs funguje, ale především nabídka aplikací je chudá.

Novou řadu chytrých televizí Samsung Q8D tak lze doporučit, uživatele nijak výrazně nezklamou. Jedním dechem však musíme dodat, že rozhodně nejsou bezkonkurenční. Pokud si připlatíte jen pár tisíc navíc, můžete získat například LG OLED65E7V, které má podle nás ještě lepší obraz a ultratenký design, ale především propracovanější systém webOS s širší nabídkou aplikací a ještě dokonalejším ovládáním.

Klady
  • povedený vzhled
  • snadné sestavení
  • skvělý QLED panel s přímým podsvětlením
  • luxusní dálkový ovladač
  • přehledné prostředí
  • zdvojené tunery pro PiP
Zápory
  • na ovladači chybí mnohá tlačítka
  • hlasové ovládání neumí česky
  • přehrávač nezvládá soubory AVI
  • nedokonalá optimalizace
  • nedostatek kvalitních aplikací
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze