Samsung The Serif
test

Samsung The Serif

Retro TV v moderním hávu

Pořídit si novou chytrou televizi nemusí být vůbec nudnou záležitostí. Důkazem je třeba letošní novinka od Samsungu zvaná The Serif. Láká totiž na neotřelý design vzdáleně připomínající staré televize. Zajímavostí je také stabilita bez jakéhokoliv stojanu. Vše se navíc skloubí s kvalitním obrazem QLED panelu a chytrými možnostmi systému Tizen.

V letošním roce se Samsung do segmentu chytrých televizí skutečně obul. Vystoupil z davu a ukázal, že design televize může hlavní roli hrát i v dnešní době. A tak jsme se dočkali vzniku minimálně dvou zajímavých řad. Tu první s názvem The Frame jsme si již proklepli, nyní přišel čas na modelovou řadu The Serif. O jejím designu bychom mohli hovořit dlouze, ale úvodem lze naznačit, že je nebezpečně originální, překvapivě praktický a současně mu nechybí dnes tolik oblíbený retro styl.

Technické parametry Samsung The Serif

Rozměry 125,5 × 74,8 × 22,1 cm
Hmotnost 26,1 kg
Úhlopříčka 55 palců
Typ displeje LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 40 W (4.0 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.0
Kabelová konektivita 4× HDMI, 2× USB 2.0, 1× Ethernet
Záznam na USB úložiště ano
Cena 37 900 Kč

Konstrukční zpracování: TV, které to sekne všude

Po koupi vás The Serif překvapí již prodejním balením, které je nezvykle velké. Záhy zjistíte, že důvodem jsou rozměry samotné televize. Ta se totiž nebála jít tak trochu proti proudu a neřeší tloušťku, která se vyhoupla na 22 centimetrů. Není to však tím, že by Samsung nechtěl/neuměl tenké televize. The Serif se však tváří jako doplněk k nábytku. Nabízí se v bílé či šedé variantě. Především námi testovaná bílá může perfektně ladit například s obývací stěnou, stolem či policí

The Serif se nebojí jít tak trochu proti proudu.

Tím se dostáváme k zásadnímu faktu. K tomu, aby televize The Serif stála, není vůbec nic potřeba. Jednoduše ji vybalíte z krabice a postavíte. Tlustý rám a malé nožičky zajišťují opravdu perfektní stabilitu. Televizi tak můžete klidně postavit na zem, umístit do obývací stěny, na stůl, do poličky nebo kamkoliv, kam vás jen napadne.

Vzhled je na dnešní poměry velmi neotřelý. Masivní rámečky a zapadlý QLED panel způsobí, že se vám možná vybaví prapůvodní televize, jejichž obrazovka byla také hluboko za čelním rámem. V první chvíli vám design The Serif může přijít poněkud zvláštní, avšak čím déle budete televizi sledovat, tím více doceníte její značnou originalitu.

Samsung The Serif

Ačkoliv dokáže TV stát prakticky kdekoliv, v balení najdete i odnímatelné nohy, na které jde televizi postavit. Velice snadno ji tak můžete umístit kamkoliv do prostoru.

Samsung The Serif
Rám televize je skutečně masivní

Velmi povedená je i zadní strana, která na první pohled vypadá takřka jednolitě a bez jakéhokoliv konektoru. Tak daleko však vývoj samozřejmě ještě nepokročil. Zhruba polovina zadní strany je schována za plastovým krytem. Ten lze při troše plánování sundat skutečně jen jednou. Stačí, když si potřebné kabely vyvedete připravenou cestou a kryt nasadíte nazpět. Poté je design opět ucelený a ničím nerušený. Z důvodu řešení zadní strany a výše popsaných možností nelze The Serif pověsit na zeď. To pro někoho může být drobná nevýhoda.

Samsung The Serif
Líbilo se nám
  • originální vzhled
  • možnost TV umístit kamkoliv
  • přídavné nohy
Nelíbilo se nám
  • pro někoho až příliš retro vzhled
  • nelze zavěsit na zeď

Konektivita: vše na svém místě

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth 4.0, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti. Propojení s telefonem je vůbec neskutečně snadné díky NFC v horním rámu televize. Pro snadnější nalezení nechybí drobné logo technologie NFC.

Samsung The Serif
Všechny kabely lze elegantně schovat

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem skrze ethernetový konektor. Na pravém boku se dále nachází veškerá konektorová nadílka. Jde o čtveřici HDMI 2.0 a dostalo se i na dvojici USB 2.0. Zamrzí však, že Samsung zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom na televizi rádi viděli. Jeden USB konektor je určen například pro flashdisk, druhý s vyšším napětím dokáže napájet i externí disk. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání. Líbí se nám řešení Clean Cable, kdy všechny nezbytné kabely můžete elegantně protáhnout předpřipravenými otvory a minimalizovat jejich viditelnost.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • Bluetooth
  • NFC
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: plast padnoucí do dlaně

Ovladače všech televizí Samsung z posledních let vypadají velmi podobně. Střídá se pouze spíše plošší a kovové provedení s plastovým, které je naopak velmi ergonomické a padne dobře do dlaně. The Serif si vylosoval druhou variantu a bílé provedení krásně ladí se samotnou televizí.

Samsung The Serif

Samsung se nadále snaží o minimum tlačítek a většinu akcí obsloužíte čtyřsměrným ovladačem kruhového tvaru s potvrzovacím středem. Pakliže hledáte klasická čísla, vyvoláte je na obrazovku skrze speciální tlačítko. Totéž platí pro barevná tlačítka. To je o něco méně pohodlné a mnohdy narazíte na zádrhely – typicky při snaze o spuštění HbbTV, které je závislé na samostatném červeném tlačítku. To na ovladači Samsungu chybí a bude vás to stát trochu nervů, než se vše naučíte.

Připojit můžeme drobný tip. Pakliže jste doma měli starší televizi Samsung s konvenčním ovladačem, nemusíte jej vyhazovat – nadále jej lze používat. Zejména, pokud často přepínáte kanály pomocí čísel, případně využíváte již zmíněnou funkci HbbTV, přijde vám starší ovladač vhod, protože funguje zcela korektně.

Samsung The Serif

Poměrně návykové je přepínání kanálů či úprava hlasitosti. Obojí probíhá skrze naklopitelná tlačítka evokující joysticky, která lze vychýlit nahoru i dolů a následně též použít pro potvrzení. Dodejme, že nechybí speciální tlačítko pro hlasové ovládání a k tomu nutný mikrofon. Vše je skvělé až do chvíle, kdy zjistíte, že systém televize nerozumí českým povelům. Jde o zásadní konkurenční nevýhodu. Například televize LG či jakékoliv televizory s Android TV rozumí i češtině.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
Nelíbilo se nám
  • chybí některá důležitá tlačítka

Obraz: standard jménem QLED

Díváme se na 55palcovou variantu, což znamená 139cm úhlopříčku. Na této ploše operuje velmi jemné 4K rozlišení a Samsung se náležitě pyšní speciálním procesorem Quantum Processor 4K. S jeho pomocí dokáže televize tzv. upscalovat obraz a i starší a méně kvalitní obrazové materiály vypadají ve výsledku mnohem lépe. Vhod přijde také funkce adaptivního obrazu, kdy se jas automaticky reguluje dle okolního světla v místnosti. Velmi dobré vykreslení detailů pak obstarává podpora HDR10+.

Samsung The Serif

Barevné podání QLED panelu je skutečně velmi povedené a dobře nastavené výrobcem již od samotného počátku. Není tudíž nutné nic sáhodlouze nastavovat. Spolehnout se můžete na vynikající pozorovací úhly a čitelnost i v případě, že by na televizi dopadaly sluneční paprsky. V případě The Serif nijak nevadí ani větší rámečky, které ze všech čtyř stran vystupují a obklopují obrazovku. Nijak totiž neomezují pozorovací úhly.

Maximální kvality obrazu docílíte pouze s vhodným obsahem, ideálně například z Blu-ray disků, případně streamovacích služeb. Běžné televizní vysílání je i s nástupem DVB-T2 nadále v tristní kvalitě, pak je vám sebelepší televize k ničemu. Čest několika málo výjimkám v čele s Českou televizí, která své kanály šíří ve Full HD. Televizor je samozřejmě plně připraven na příjem DVB-T2 v Česku a naladíte i starší síť DVB-T, která však nejpozději do konce roku 2020 skončí a v mnoha krajích již skončila. Kromě pozemního vysílání je k dispozici tuner pro satelitní (DVB-S2) a také kabelové vysílání (DVB-C2).

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • působivé barvy

Zvuk: příjemné tóny

Zvukově si The Serif nevede vůbec špatně, neboť nabízí čtveřici reproduktorů se souhrnným výkonem 40 W. Možná je to z části i mnohem tlustší konstrukcí, ale výsledný zvukový dojem je výrazně lepší než u ostatních běžných televizí v podobné cenové relaci. Samozřejmě i nadále platí, že zvuk uspokojí spíše nenáročné diváka/posluchače. Pokud si chcete například užít film, určitě doporučujeme pořízení minimálně doplňkového soundbaru, případně A/V recieveru.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk

Prostředí: svižný Tizen

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se občas nezadaří obnova dat z předchozích televizí. Nejde však o pravidlo a celý proces může klidně proběhnout zcela hladce. Pak stačí jen pár kliků na vašem telefonu a televize je okamžitě připravena k použití se vším, nač jste zvyklí. Malý zádrhel může přijít v případě, že se například změnily parametry vysílání některých kanálů. V takovém případě si nová TV zapamatuje vše ze staré a vás pak ještě čeká dodatečné ladění.

Celé prostředí je řešeno velmi intuitivně: laděním počínaje, nastavením konče. Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci a brzy jste všude jako doma. Vše funguje velmi svižně a především stabilně. Vše se točí kolem tenkého pruhu ve spodní části televize, odkud se dostanete ke všem klíčovým funkcím – vysílání, aplikacím či nastavení. Za celou dobu testování se nám nestalo, že by si televize postavila hlavu a odmítala reagovat.

Samsung The Serif
Programový průvodce EPG je velmi přehledný
Líbilo se nám
  • nastavení pomocí telefonu
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • občasné problémy s cloudem

Chytré a multimediální funkce: chabá nabídka her a aplikací

Tizen má rozhodně velmi dobře našlápnuto, co se možností i ovládání týče. Prozatím však stojí na půli cesty. Nejpalčivějším problémem je i v roce 2020 žalostný nedostatek aplikací. V tomto ohledu je dále především konkurenční webOS a také Android TV. Ano, v obchodě Samsungu najdete například Facebook i HBO GO či klienty pro IPTV, avšak to je jen nezbytný základ. Smířit se musíte v podstatě s absencí her. Nabídka sice čítá několik desítek titulů, ale buď jde o nezáživné deskovky, nebo hry s velmi špatnou hratelností. Podrobněji jsme se možnostem Tizenu věnovali v samostatném článku.

Kromě obchodu s aplikacemi lze samozřejmě využívat HbbTV, tedy i doplňkový obsah televizí v síti DVB-T2. Jistě byste také rádi využili vlastní obsah. Flashdisk nepředstavuje problém a po připojení dojde k automatickému načtení. To je velmi svižné. Pakliže jde o obrázky či hudbu, vše probíhá korektně. Již loni jsme však pocítili, že televize Samsung neumí v nativní aplikaci přehrávat videa s jinak běžnými kodeky. Tento neduh se v roce 2020 ještě prohloubil a přehrát především starší soubory je nemožné. Jmenovitě jde o například o všechny soubory s kodeky DivX a Xvid. Samo o sobě by to ničemu nevadilo, jenže pro systém Tizen neexistuje alternativní video přehrávač.

Samsung The Serif
Nabídka her vás příliš neuchvátí
Líbilo se nám
  • Tizen má budoucnost
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací
  • Bixby neumí česky
  • jediný dostupný přehrávač neumí DivX či Xvid

Zhodnocení: každým coulem originální

Jestli hledáte skutečně originální televizi, která ohromí, ale současně bude důstojným doplňkem do interiéru, měli byste The Serif zařadit mezi horké adepty ke koupi. Potěší, že můžete kromě dvou barevných variant vybírat i ze tří velikostí: 43, 49 a tolik oblíbených 55 palců. Žádná jiná televize vám nenabídne tak variabilní možnosti využití a následného umístění.

Samsung The Serif

Pokud se od začátku smíříte s tím, že ji nebudete věšet na zeď, budou pro vás varianty postavení/usazení nekonečné. Bílá barva je v dnešním světě televizí neotřelá, stejně tak řešení zadní strany, kterou lze zcela zakrýt. Po stránce vzhledu a praktičnosti tak lze The Serifu skutečně málo co vytýkat.

Velmi příjemně je nastavena cena, která i u 55palcové varianty startuje hluboko pod hranicí 40 tisíc korun a pakliže sáhnete po nejmenší verzi, dostanete se i pod 30 tisíc korun. V každém případě se lze spolehnout na velmi kvalitní obraz se sytými barvami a širokými pozorovacími úhly. Chytrá část televize by snesla zlepšení, ale zde velmi záleží, k čemu hodláte televizor využívat. Nepůjde-li primárně o hry a například vlastní videa, odvede The Serif skvělou službu.

Klady
  • stylový retro vzhled
  • originální design
  • televizi lze postavit doslova kamkoliv
  • vysoký stojan jako bonus
  • pohodlný dálkový ovladač
  • snadné nastavení, třeba skrze NFC
  • dostatečně kvalitní obraz i zvuk
  • přehledné prostředí
Zápory
  • na ovladači chybí některá důležitá tlačítka
  • špatný video přehrávač
  • chudá nabídka aplikací
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze